Alkalmitól az örökké tartóig: 12 párkapcsolattípus, ami 2021-et jellemezte

GettyImages-1282056839

Régi és új párkapcsolati kifejezési módok tarkították az idei évet. Tudd meg, te melyik trendi kapcsolattípusba tartozol!

A párkapcsolatok szabályai és definíciója is sokat lazult, nemcsak hogy 100 évvel ezelőtthöz, de 2010-hez képest is. Manapság már több árnyalata van a romantikus kapcsolat kifejezésének, már nem az elkötelezett monogámiát jelenti egyértelműen. Korábban írtunk már arról, hogyan randiznak a digitális bennszülöttek, most vessünk egy pillantást arra, milyen típusú kapcsolatokat tett trendivé a 2021-es év a Woman's Day cikke szerint.

1. Monogámia

A monogám kapcsolatok a normatív, klasszikusan párkapcsolatnak vett romantikus kapcsolat. Két ember elköteleződését jelenti egymás felé érzelmileg és szexuálisan. Ezek a párok tipikusan a „kapcsolati mozgólépcsőn” masíroznak Tarynn Dier terapeuta szerint, akik a „szerelem után a házasság következik” útján járnak.

GettyImages-1262681654
NeoLeo / Getty Images Hungary

2. Nonmonogámia

A nonmonogámia gyűjtőfogalma az összes olyan kapcsolatnak, amelyekbe etikusan több mint két partner szerepel. Ennek lehet szexuális szerepe (pl.: nyitott kapcsolat) vagy romantikus szerepe (pl.: poliamoria, vagyis többszerelműség). Mindegyik esetben az összes résztvevő beleegyezésével alakítják ki a nonmonogám kapcsolódást, csak úgy, mint a monogám kapcsolat résztvevői. A nonmonogám kapcsolatok általában nem követik a „kapcsolati mozgólépcső” mintát, de ugyanannyira komoly kapcsolatok ezek is, mint a monogám kapcsolatok.

3. „Kink”

A „kink” angolszász szó, amely olyan szexuális fantáziára utal, amely eltér az általános, vanília szextől. Rengeteg ilyen nem szokványos szexuális fantázia létezik, amelyek közül a monogám és nonmonogám kapcsolatban résztvevők válogathatnak. Egy a fő, hogy bizalmon alapuljon az új szexuális kaland. Dier szerint nemcsak a fájdalom és gyönyör érzetéről szól a kink, hanem arról a közelségről és gyönyörű kötődésről, amelyek összekötik a partnereket. A kink szorítkozhat az együttlét időtartamára, de akár egész napon át tartó dinamika is lehet, amely betartja az előre egyeztetett szerepeket és szabályokat.

GettyImages-1202958133
LewisTsePuiLung / Getty Images Hungary

4. Távkapcsolat

A távkapcsolat nem új keletű dolog, mindenki számára ismerősen hangzik ez a szó. Arra a helyzetre utal, amikor a kapcsolat tagjai fizikailag nem ugyanazon térségben tartózkodnak, tehát ritkán tudnak találkozni. Ez a felállás gyakran csak átmeneti, de vannak párok, akiknél permanens.

Manapság sokkal könnyebb élénk kapcsolatban maradnia a pároknak a különböző videotelefonálási lehetőségeknek és a közösségi médiának köszönhetően. Ugyanakkor így is nehézséget jelenthet megélni a kapcsolódás élményét, mivel megszűnnek, vagy ki sem tudnak alakulni a hétköznapi közös pillanatok dr. Andrea Bonoir klinikai szakpszichológus szerint.

5. „Rebound”

A „rebound” a „visszapattanó” kapcsolódást jelöli: azt a kapcsolatot jelenti, amelybe nem sokkal egy előző kapcsolat vége után ugrik valaki, amikor még vélhetően nem dolgozta fel a szakítással járó érzelmeit. Pontosan a szakítással járó negatív érzések ellökésére, elnyomására szolgál a rebound kapcsolat, hogy ne kelljen megélni a fájdalmat, a gyászt és a sértettséget. Általában félrekommunikált helyzetekből fakad, amikor nem világosak az elvárások, amikkel a felek belemennek ebbe a kapcsolati formába. Általában nem jól végződnek és nem is gyógyítják be a vérző szíveket.

6. Barátság extrákkal

Ahogyan a kapcsolat nevéből is látszik, ez a kapcsolódás barátságon alapul, amelybe alkalmi szex is keveredik. Így egyszerre kínálkozik lehetőség a szexre és a barátságos partnerre is az elköteleződés elvárása nélkül. Ennél a kapcsolódási formánál érdemes éles határokat lefektetni a legelső pillanattól kezdve, hogy valóban könnyed és szórakoztató maradhasson ez a felállás.

7. JFN, „Just for Now”

A „Just for Now” körülbelül azt jelenti „csak mostanra”. Ebben a kapcsolatban a felek nem kívánnak hosszú távon elköteleződni egymás mellett, csupán egy alkalmi romantikus kapcsolódásra vágynak. Ha nem beszélik meg őszintén a határaikat, könnyen rossz vége lehet.

GettyImages-1224136818
bojanstory / Getty Images Hungary

8. Együttélés

Megesik, hogy miután lecsengett az összeköltözés mámora és beköszöntenek a szürke hétköznapok, a kapcsolat is kihűl, mégsem költöznek szét a kapcsolat tagjai, innentől kezdve pusztán lakótársakká válnak, ha nem sikerül visszatalálniuk egymáshoz. Annak, hogy miért laknak továbbra is együtt, különböző okai lehetnek, például a válás és a nonmongámia stigmatizáltsága, vagy csak nem akarják megélni a kapcsolat felbomlásával járó érzelmi hullámvasutat.

9. Független kapcsolat

A független kapcsolatot dr. Marisa T. Cohen olyan kapcsolatként definiálja, amelyben a partnerek megélhetik autonómiájukat, külön hobbikat, célokat érdeklődési területeket járnak körül, amelyeket csak abban az esetben osztanak meg párjukkal, amikor azt ők szeretnék. Biztonságérzetet és kényelmet jelenthet a tudat, hogy bár van egy közös életük is, azért a másiktól független életük is megmarad.

Ügyelni kell arra, hogy a „mi” helyét ne váltsa fel az „én” – inti az olvasókat Cohen. Mivel ugyan jó dolog az egészséges mértékű függetlenség, mégis segítségünkre lehet egy partner jelenléte életünkben, hogy könnyebben elérhessük céljainkat.

Hogy mi pontosan a különbség a független kapcsolat és az egészséges kapcsolat között, nem derül ki a cikkből, de gyanús, hogy az egészséges kapcsolat kapott új nevet a független kapcsolat kifejezés megszületésével.

GettyImages-1176189249
AndreyPopov / Getty Images Hungary

10. Társfüggőség

Egy kapcsolat keltheti azt az érzetet, hogy elevenen elnyeli az embert, amelyben elveszik a személyisége is. A kapcsolat során természetes módon egyre jobban összefonódik az emberek élete, de ha már túlságosan egymásra támaszkodnak és nem tudnak egymás nélkül funkcionálni, akkor társfüggőségről van szó.

11. Mérgező kapcsolat

Ebben a kapcsolati dinamikában egy vagy több partner sérül. Ehhez vezet többek között a titkolózás, hibáztatás, a neheztelés, a másik semmibevevése, elítélése és az irányító viselkedés.

12. Bensőséges kapcsolat

Legyen szó monogám vagy nonmonogám kapcsolatról, a bensőséges kapcsolatban kiegyensúlyozottnak, támogatottnak érzik magukat a partnerek, és biztonságban érezhetik magukat. Nyílt kommunikáció (különösen, amikor nem értenek egyet), egymás bátorítása céljaik elérésében és a belső gondolatok és érzések felszabadult megosztása jellemzi. Annak a megélése, hogy a másik meghallgatja, látja és értékeli párja minden oldalát és részét.

Ezek voltak 2021 legjellemzőbb kapcsolati formái. Vajon 2022-ben felülkerekedik valamelyik?

Oszd meg másokkal is!
Mustra