10 perc alatt boldoggá teheted magad ezekkel a módszerekkel

GettyImages-1354037868
Olvasási idő kb. 4 perc

Csak 10 perced van, de szeretnél valamit tenni annak érdekében, hogy a boldogságnak nagyobb hely jusson a napodban? A Harvard kutatói tudják, mit kell tenned!

Ha megkérdezzük az embereket, mi teszi őket boldoggá, valószínűleg ahány ember, annyiféle válasz születne, viszont a tudomány ennél kevésbé szubjektív magyarázatot is keresett az emberi boldogság valódi mibenlétére. A Harvard 85 éve zajló kutatása, a Study of Adult Development járt utána annak, mi is kell valójában ahhoz, hogy valaki boldognak érezze magát, és a válasz nem is olyan meglepő.

Ez kell valójában a boldogsághoz

Függetlenül attól, hogy ki mit sorolna fel a valóban boldog élet részeként, a kutatók úgy találták, hogy az emberi kapcsolatok számítanak a leginkább abban, hogy ki milyen boldog. Magánéletünkben, munkahelyünkön és közösségeinkben is kapcsolatokat alakítunk ki másokkal: a lenti gyakorlatok mindennapjaidba iktatásával te is boldogabbá válhatsz, hiszen ápolod segítségükkel a kapcsolataidat.

10 perc épp elég lehet egy telefonhívásra a boldogság érdekében
10 perc épp elég lehet egy telefonhívásra a boldogság érdekébenMorsa Images / Getty Images Hungary

Van 10 perced? Telefonálj!

A legtöbben úgy érezzük, hogy aktuálisan épp sosincsen annyi időnk, hogy felhívjunk valakit, és beszélgessünk vele – így ezek a fontos beszélgetések végül teljesen elmaradnak.

Ha tíz perc üresjáratod van, tedd azt hasznossá ezáltal!

Jó érzéssel fogod letenni a telefont, a barátságodba is energiát fektettél – ráadásul mivel eleve meghatározott kereted volt a beszélgetésre, nem csúszol bele abba, ami a legtöbb telefonhívás esetében megtörténik. A legtöbbször ugyanis az egyik fél hamarabb befejezné a beszélgetést, mint a másik.

Beszélgess egy idegennel!

Az ember társas lény, igen, még te is, és még akkor is, ha azt vallod magadról, hogy valódi mizantróp vagy. 

Ha egy idegennel beszélgetsz röviden, azzal kielégíted egy belső igényedet is: és ki tudja, még az is megtörténhet a végén, hogy megismersz egy új barátot.

Az garantált, hogy jobban érzed majd magad.

Egy munkahelyi beszélgetés is közelebb visz a boldogsághoz
Egy munkahelyi beszélgetés is közelebb visz a boldogsághoz10'000 Hours / Getty Images Hungary

Ismerd meg jobban egy munkatársad

Ha már szomszédos asztalnál ültök, vagy mindennap köszöntök egymásnak a konyhában, érdemes lehet bővebben szóba elegyedni munkatársaiddal. Ha van olyan közös alap, amiről beszélgethettek, legyen ez akár az irodai környezet vagy a közös munka, már van valami, ami összeköt benneteket. 

Később az is kiderülhet, hogy jóval több a közös bennetek, mint amit te eredetileg gondoltál volna!

Hívd el kávézni, vagy menjetek el közösen felkapni valamit ebédre a közeli kifőzdéből: nem is lesz olyan nehéz kapcsolatot teremteni.

Mondj köszönetet valakinek

Lehet szó barátról, ismerősről, kollégáról vagy egy családtagról: foglald össze magadban, miben segített neked, miért esett ez annyira jól, vagy miben szolgált előnyödre! Írd meg vagy mondd el neki ezt, így nemcsak az ő napját teszed jobbá, hanem a sajátodat is. Akár minden napodba beillesztheted ezt a négy apró gyakorlatot: meglátod, boldogabbá fognak tenni, mint egy falat csoki.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek