A skandináv stílus jellemzői: ezzel az 5 ötlettel újjávarázsolod a lakásod

GettyImages-1034261806
Olvasási idő kb. 6 perc

A huszadik század közepétől kezdett el hangsúlyossá válni a modern stílus berkein belül a skandináv dizájn. Sikere töretlen, ami hazánkban főleg a dán és svéd bútoráruházak folyamatosan változó, vonzó kínálatának köszönhető. Természetközeliség, egyszerű vonalvezetés, harmonizáló, natúr színek. Képtelenség ráunni.

A skandináv stílus alapvetően letisztult vonalakat és minimalista esztétikát jelent, amit hagyományos kézművességgel és multifunkcionális elemekkel ötvöznek a tervezők. Elképesztően sokoldalú stílus, amely nagy teret biztosít az önkifejezésnek, ugyanakkor segít a világos és légies belső terek kialakításában. Amiatt, hogy a funkcionalitás előtérbe került a tervezés során, a bútordarabok kiállják az idő próbáját.

Néhány jól megválasztott elem a minőségi bútorokkal és világítással együtt mindent megváltoztathat lakásodban. A legjobb az egészben, hogy a skandináv lakberendezési elemek a stílusok széles skáláját egészíthetik ki, így nem feltétlenül kell lemondanod a már meglévő bútordarabjaidról, ha csak arra vágysz, hogy kicsit elvidd otthonodat a skandináv stílus irányába.

Cikkünkben 5 tippet hoztunk, amit könnyen alkalmazhatsz egy lakásátalakítás során. A költségestől a kevésbé drágáig, lejjebb görgetve megtalálod azokat az alapvető lakberendezési tippeket, amikkel skandináv hangulatot tudsz lakásodnak kölcsönözni.

A skandináv stílus alapvetései

A skandináv stílus történeti, sőt filozófiai háttere nagyon röviden olyan ikonikus bútordarabok megteremtésével írható le, mint a tojásfotel vagy a PH-lámpasorozat. A dán és finn belsőépítészek, dizájnerek a természet felé fordultak inspirációért, és eleganciát sugárzó lakberendezési elemeiket a tömegek számára is hozzáférhetőnek és megfizethetőnek találták ki. A minimalizmus jegyében lecsupaszították a bútordarabok díszítettségét, és a letisztult formatervezésre hagyták az esztétikum kifejeződését.

Arne Jacobsen dán építész és bútortervező székei (csepp, tojás és hattyú), és a Louis Poulsen PH-lámpák
Arne Jacobsen dán építész és bútortervező székei (csepp, tojás és hattyú), és a Louis Poulsen PH-lámpákWikimedia Commons

A skandináv stílust azért szeretjük annyian, mert ez volt a célja: mindenki számára érthető és elérhető dizájn. A skandináv dizájn kifejezés egy kiállításról származik, ami a skandináv életmódot népszerűsítette a tengerentúlon az 1950-es években. Ekkor alapozták meg a kifejezés máig tartó jelentését: 

szép, egyszerű, letisztult, a természet és az északi életmód által inspirált, mindenki számára hozzáférhető, a hangsúlyt a közvetlen környezet élvezetére helyező formatervezés.

Skandináv stílus: 5 ötlet, és megváltozik a lakásod

1) Minden felesleges tárgyat pakolj el

Nem véletlen, hogy rendszerezők, gardróbok, dobozok és fiókbelsők tárházát találhatjuk a svéd, dán bútoráruházakban. A letisztult élettér első számú szabálya, hogy makulátlan rend van, a csetreszek, holmik mind szekrényajtók mögött pihennek. Az északi puritanizmus alapvetése a korlátozott anyagi erőforrások hatékony felhasználása, ami köszönhető a viszonylagos földrajzi elszigeteltségüknek. Nekik tehát alapvetően kevesebb, de annál praktikusabb holmijaik voltak mindig is. Ezt ellesheted tőlük.

Gondold át, hogy mely bútordarabok szükségesek az életedben, és amelyek kevésbé hasznosak, azokat ajándékozd el, vagy hirdesd meg az online piactereken. Minél csupaszabb a lakás, stílusában annál inkább közelít a skandináv életterekhez. 

2) Fehér, natúr felületek

Ha az alapok, mondjuk, narancsvörös falakat, állatmintás franciaágyat vagy a nagymamától örökölt, vitrines szekrénysort jelentik a nippekkel együtt, akkor ott egy-két pihe-puha takaró nem fogja otthonodba csempészni a skandináv lakberendezési stílust. Minden nagy felületen megjelenő harsány színt minimalizálni kell, ezért a falfestést, ágyhuzat lecserélését, bútorfestést, bútorcserét nem úszod meg. Ha sötét padlód van, azt világos színű szőnyeggel tudod ellensúlyozni. Ne csak textilszőnyegben gondolkozz, a természetet szizálszőnyeggel is be tudod vinni az otthonodba!

Törekedj arra, hogy natúr alapokat hozz létre, mediterrán stílussal például nem házasítható össze a skandináv. De az etnóval, retróval igen!

A Newroof Design Budapest II. kerületi projektjében a 95 nm-es lakás skandináv és retró stílusban pompázik (több képért és a berendezési listáért kattints a fotóra)
A Newroof Design Budapest II. kerületi projektjében a 95 nm-es lakás skandináv és retró stílusban pompázik (több képért és a berendezési listáért kattints a fotóra)Túri Márton / Newroof Design

3) Pihe-puha takarók, párnák

Elég csak azt mondani, hogy hygge életszemlélet, és ez mindent megmagyaráz. A hygge az intimitás megteremtésének művészeti formája. A kellemes környezet, az otthonosság, melegség érzése, ami jó közérzetet teremt. A meghitt fények, jó illatok, puha, kényelmes berendezési tárgyak mind segítik ezt, így a lakást is érdemes kicsit újragondolni, ha valaki szeretné a külsőségekkel is megtámogatni az életfilozófiát.

Sötét huzatú kanapédat egy világosabb színű, puha takaróval tudod beleolvasztani a skandináv lakás dizájnjába.

A hálószobába is kerüljön pihe-puha paplan, plüsspárna és természetes anyagból készült textíliák, kötött takarók
A hálószobába is kerüljön pihe-puha paplan, plüsspárna és természetes anyagból készült textíliák, kötött takarókKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

4) A fény és a világosság meghatározó

Állítólag a dánok több gyertyát égetnek, mint bárki más Európában. Nem hibáztatjuk őket, mivel az év nagy részében sötét van náluk, és a gyertya meleg fénye igazán sokat ad hozzá az otthonosság érzéséhez. Mindezt a jól átgondolt, mesterséges világítás is kiegészítheti. Egy klassz búrájú függőlámpa, kis asztali lámpák, állólámpák és fókuszált fényforrások elegye minden skandináv enteriőrben megtalálható. 

Persze a legklasszabb az lenne, ha még egy kandalló is beleférne.

A biokandallók sokkal biztonságosabbak, mint hagyományos társaik vagy éppen a gyertya
A biokandallók sokkal biztonságosabbak, mint hagyományos társaik vagy éppen a gyertyaKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

5) Minimalista, de a dekort nem mellőző

Hiába az egyszerűségre való törekvés, az otthonosság érzetét a dekorációk teremtik meg. A skandináv lakberendezés egyszerűségét olyan kiegészítők is képviselik, mint a rattan virágtartók, geometrikus mintákkal ellátott párnahuzatok, minimalista képek a falon.

A dánok nagyra becsülik a dizájner- és a vintage darabokat is, amiket kincsként őrizhetnek, és szép emlékeik fűződnek hozzá. Óriás boldogsággal őrizgetik például azt a tervezői vázát, amit az első fizetésükből vettek, de kötődnek a karosszékhez, amire egy bolhapiacon csaptak le, vagy a szekrényhez, amit felmenőiktől örököltek.

Nálunk a természetes fény szinte egész évben kedvez a szobanövényeknek, ezért tervezz ezekkel is. A skandináv enteriőrfotókon gyakran láthatsz pozsgás, árnyéktűrő kis növényeket vagy vágott virágokat. Ők ezzel próbálják a belső térbe becsempészni a természetet. Nekünk jobban kedvez az éghajlatunk, ezért a szobanövények kiegészíthetik a skandináv hangulatú lakásbelsőt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek