5 könnyen tartható szobanövény, amivel nem lőhetsz mellé

Olvasási idő kb. 4 perc

Nincs szerencséd a szobanövényekkel? Hiába próbálkozol, valami mindig félremegy, ezért csúfosan végzik? Mutatunk 5 fajt, amit viszonylag könnyű életben tartani.

Már javában zajlik a tavasz, és lassan itt a nyár is, és ez remek apropóval szolgál, hogy szobanövényekkel népesítsd be a lakást. A kertészetekben óriási a választék, így biztosan találsz olyat, ami megfelel az ízlésednek. Ám egyes fajok kényesebbek, mint mások, vagy speciális igényekkel rendelkeznek, ezért előfordulhat, hogy miután hazaviszed őket, minden igyekezeted ellenére sem lesznek hosszú életűek. Szobanövényekkel foglalkozó sorozatunk szakértője, Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője öt tuti tippet ad, hogy kezdőként se fogj mellé, illetve hasznos tanácsokkal szolgál a növények kiválasztásával, gondozásával kapcsolatban is.

A pálma és a futóka is nyerő

Balázs azt javasolja, hogy ha nincs kellő tapasztalatod a szobanövények nevelésében, akkor első körben az alábbi öt faj valamelyikével érdemes indítanod:

Ezek általában az összes kertészetben elérhetők, de azért nem teljesen mindegy, hogy egy adott fajon belül melyik példányt viszed haza. A vásárlás előtt mindenképp nézd meg, hogy a kiszemelt növény levelei nincsenek-e elsárgulva, valamint ellenőrizd a kártevők jelenlétét is. Ha finom pókhálós részeket látsz rajta, vagy tűhegynyi kis pontok borítják, akkor atkás lehet, ezért keresgélj tovább – tanácsolja Balázs.

A virágföld itt is felejtős

A szobanövények többsége a trópusokról származik, de még a mi éghajlatunkon is megélő páfrányfélék is másféle talajhoz vannak szokva, mint ami a hipermarketekben és kertészetekben általános virágföldként kapható. Ha az átültetésnél ilyenbe kerül a növény, a nedvesség megragadhat a talajszemcsék között, majd csak lassan párolog el onnan, ami a gyökerek rothadásához vezethet.

Ha kicsit jobban körbenézel, a kertészetekben találhatsz lazább szerkezetű, növényi rostokat tartalmazó, szobanövényekhez szánt földkeverékeket, vagy pálmaföldmixeket is, melyek magukba szívják a nedvességet és jobb szellőzést biztosítanak a gyökerek számára. Hasonló keveréket ugyanakkor magadnak is készíthetsz. Balázs korábban már elmondta, hogy ehhez pontosan mi szükséges, de azóta tovább finomított receptjén. Az eredmény cikkünk alján látható.

Így gondozd őket

Hazaérve érdemes végiggondolnod, hogy pontosan hova kerüljön a növény a lakáson belül. Az anyósnyelv és az agglegénypálma például jól elvan az ablaktól távolabb is, a futóka és a könnyezőpálma viszont kedveli a napfényt, de csak mértékkel, így nem szerencsés, ha egész nap éri őket – az égető nyári napsütés pedig végképp kerülendő.

Ha nem vagy tisztában a szobanövények fajtáival és igényeivel, egyszerűbb, ha megkérdezed az eladókat.

Balázs a különbségek között kiemelte: a könnyezőpálmának és a szobapáfránynak nagyobb a tápanyagigénye, de számolni kell azzal is, hogy miközben az utóbbi azt szereti, ha folyamatosan nedves, nyirkos a földje, addig a többi faj számára inkább az az ideális, ha két öntözés között kiszárad a talaj.

A szobai futóka kevesebb locsolással is beéri
A szobai futóka kevesebb locsolással is beériTharakorn / Getty Images Hungary

Van, amelyiket csak havonta kell locsolni

Balázs konklúzióként elmondta, ha olyan gyorsan növekvő, igénytelen növényt szeretnél, ami az ablak közelében is elvan, illetve ritkán kell locsolni, akkor az öt lehetőség közül a számos változatban elérhető (pl. ezüstös, neon, cirmos) szobai futóka lehet a legjobb választás. Ha még ennyit sem tudsz törődni vele, és az a cél, hogy akár a kéthetes nyaralást is túlélje, akkor inkább anyósnyelvet vagy agglegénypálmát vegyél. Ezeknél szempont lehet, hogy minél nagyobb a növény, annál nehezebben megy tönkre – jegyzi meg szakértőnk –, aki szerint egy terebélyesebb példány akár havi egy locsolással is kihúzza.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek