Miért könnyezik a könnyezőpálma, és hogyan tehetem boldoggá?

A viktoriánus kor óta kedvelt dísznövény a levelei csúcsán megjelenő vízcseppekről kapta a nevét, melyek azt a benyomást keltik, mintha könnyeket hullatna.

A Dél- és Közép-Amerika trópusi mocsaras vidékein honos könnyezőpálmát (Monstera deliciosa) sokan tévesen filodendronként azonosítják, ami abból adódhat, hogy mindkét faj a kontyvirágfélék családjába tartozik és az igényeik is hasonlóak. A növény kapcsán gyakran felmerül az is, hogy miként keletkeznek azok a könnyszerű cseppek, amiket általában a reggeli órákban lehet észrevenni a levelein. Szobanövényekről szóló sorozatunkból most megtudhatod a választ!

Ideális szobanövény

A könnyezőpálma tartása nem különösebben bonyolult: a növény a világos, esetleg félárnyékos, szellős helyeket kedveli, vízigénye közepes. Mivel azonban viszonylag sok tápanyagra van szüksége, ajánlott rendszeresen átültetni, illetve időnként tápoldatozni is érdemes. Ha ezekre odafigyelsz, csak két dolog marad, amivel elteheted láb alól. Sorozatunk szakértője, Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője szerint az első hibalehetőség a nem megfelelő talajválasztás, ami túlöntözés esetén gyökérrothadáshoz vezethet. Ennek kiküszöböléséhez a legegyszerűbb megoldás, ha agyaggolyós ültetőközeget használsz. Így nem kell attól tartanod, hogy az átnedvesedett föld megfojtja a gyökereit.

De miért könnyezik?

A növényeknél előfordul, hogy több vizet vesznek fel annál, mint amire ténylegesen szükségük van. Itt jön a képbe a guttáció néven ismert folyamat, ami cseppkiválasztást eredményez. Nagyon leegyszerűsítve tehát arról van szó, hogy egyes növények a leveleiken keresztül szabadulnak meg a felesleges nedvességtől. Amiről nekünk a könny jut eszünkbe, az valójában a xilém nevű nedv, amely vízből és a növény számára felesleges ásványi anyagokból áll.

A másik dolog, ami félremehet, az a rosszul időzített és/vagy elvégzett átültetés. Balázs azt mondja, a könnyezőpálmáról tudni kell, hogy rendkívül gyorsan növekszik, így rövid idő alatt olyan méreteket ölthet, hogy költöztetése egy ponton túl komoly kihívást jelenthet. Ha neveléséhez nem agyaggolyót, hanem trópusi szobanövényekhez való földkeveréket használsz, először igyekezz valamelyest kiszárítani a talajt, mielőtt átültetnéd, javasolja szakértőnk. A föld ezáltal könnyen kipereghet a gyökerek közül, és ez segít megelőzni, hogy szétszakadjanak a súlya alatt.

Balázs hozzátette, az átültetés elég stresszes a növényre nézve, ezért utána várj néhány napot az első öntözéssel, a tápoldatozást pedig csak 2-3 hét után kezdd el, hogy legyen ideje hozzászokni új környezetéhez. További részletek az alábbi videóban:

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra