Hálószobatitkok: ha csak egy ágy fér be, még lehet hangulatos

GettyImages-1398719938

Egy hangulatos hálószoba olyan, mint egy meleg ölelés. A hétköznap feszültségét egy kellemes, hívogató ágy azonnal feledtetni tudja, főleg, ha hangulatfények és puha textúrák övezik. Ha csak egy hálófülkéről van szó, akkor is kialakítható a tökéletes menedék.

A kis hálószobának is megvan a maga bája, a kuckós kialakítás kedvez a pihenésnek, mert menedékszerű, ingerszegény környezetet biztosít. Ha történetesen ilyen kisszobád van, aminek egy célja van, hogy kipihend a nap fáradalmait, akkor cikkünk neked szól. Segítünk még hangulatosabbá varázsolni a hálószobádat.

1. A színek ereje

Sokszor foglalkoztunk már a színek pszichológiájával, a kedvenc színed alapján például a személyiséged is behatárolható. Az ősz megérkeztével pedig már lakberendezési szempontból is megvizsgáltuk, vajon milyen hatással vannak rád a barna, zöld és sárga meleg árnyalatai

A hálószoba a kikapcsolódás helyszíne, az ágyban töltött idő jó, ha hangulatos környezetben telik
A hálószoba a kikapcsolódás helyszíne, az ágyban töltött idő jó, ha hangulatos környezetben telikAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Egy kis hálószoba hangulata a legegyszerűbben a falszínek megváltoztatásával lehetséges. A világos szín mindig jó választás egy fényszegény térben, ha pedig még a padlóburkolat is világos tónusú, akkor egészen légies hatást tudsz elérni.

A hűvösebb, nyugodt skandináv stílusú lakberendezési stílus hosszú ideje az emberek kedvence, és nem kell jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy alkalmazásával egy tartósan is divatos, változatosan dekorálható enteriőrt hozhatunk létre. A fehér és a fáradt pasztellszínek kombinációja lágy és barátságos teret eredményez.

A természet színei is egyre népszerűbbek, egy hálószobának a földszínek melegséget és otthonosságot kölcsönöznek. Egy ideje trend már a color blocking megoldás is, ami annyit tesz, hogy két-három különböző színt kombinálunk össze látványelemként egy térben. Ez történhet falfestéssel, függönyválasztással is akár. Ha kezdők vagyunk, akkor a kívánt területre (block) először csak két színt válasszunk. 

2. Az elmaradhatatlan textilek a hálószoba alapelemei

A skandináv stílus elengedhetetlen iránya a hygge, ami az intimitás megteremtésének művészeti formája. A kellemes környezetről szól, arról, hogy a melegséget árasztó térben feltöltődjenek az energiatározóink. Egy szóban leírva: puhaság. Erre a jeligére találunk természetes anyagokból készült textileket. Például a lenvászon ágyneműhuzat amellett, hogy antibakteriális, nyáron hűsítő hatású, télen viszont kellemes melegérzetet biztosít. A selyem egy kicsit exkluzívabb megoldás, szintén hipoallergén, és mindig makulátlanul fest az ágynemű benne.

Ha megvannak az alapdarabok, amik funkcionálisan kielégítik igényeinket, akkor ráfordulhatunk a dekorációs elemekre is. Jöhetnek a díszpárnák, plédek, takarók!

Itt már nehéz megálljt parancsolni, mert annyi csodás szín és forma található az üzletekben. De a lényeg, hogy párnastyling-kisokosok alapján a következő formákat társítsuk egymáshoz, és akkor elérjük a képeken is visszaköszönő dizájnt.

3. Fény és sötétség – a hálószoba kulcskérdései

A hálószoba a nyugalom szigete, ezért először is ismernünk kell alvási szokásainkat. Ha koromsötétben szeretünk aludni, akkor a sötétítésre mindenképp legyen gondunk, ha pedig elalvás előtt olvasunk, akkor a fényforrásra. A hangulatot azonban az alapfények fogják megadni. Kerüljük a hideg, erős, fehér fényt, mindenféleképp meleg, hangulatfényt válasszunk, olvasáshoz pedig az ágy fejvégéhez okvetlenül tervezzünk világítást. Nem feltétlenül kell olvasólámpának lennie, de adjon annyi fényt, hogy lássuk rendesen a betűket. A dimmelhető lámpa például azért jó megoldás, mert tudjuk a fényerőt szabályozni. 

Kritikus dolog a függönyválasztás egy kis térben, ezért ajánljuk figyelmedbe függönykisokosunkat is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek