Egy rossz függöny az egész lakást elrontja: így válaszd ki azt, ami tényleg illik hozzád

GettyImages-1211806444

A függönyök képesek átalakítani a teret. Lágyítják a szoba kemény építészeti éleit, meleget, komfortérzetet és nem utolsósorban fényszűrést biztosítanak. Bármilyen anyagot és stílust is választunk, a függönyök a helyiség bútorzatával és dekorációjával együttműködve képesek megadni azt az utolsó simítást a szobának, aminek köszönhetően a teret egy kerek egésznek érezzük. A függönyválasztás megkönnyítése érdekében hat tippet állítottunk össze.

A függönyök révén elegánsabb és értékesebb ingatlan képét tudjuk elérni. Ha nagy ablakaink, magas belmagasságú tereink állnak rendelkezésre, akkor azok már magában luxusérzetet közvetítenek. De az adottságok nem mindig kedveznek, így az eleganciát például egy átlagos belmagasságú szobában a plafontól a padlóig érő, jó minőségű függöny is képes megteremteni.

Ilyen és ehhez hasonló tippekre számíthatsz lenti függönykisokosunkban.

1. Ablakméret: nem minden ablak egyforma

Egyes ablakok alkalmasak, hogy a fenti, padlótól a mennyezetig érő függöny trükköt bevessük. De kicsi, keskeny vagy szokatlan elhelyezkedésű ablakok esetén ez nem megoldás. Ilyen esetben egy redőny vagy roló jobb választásnak tűnik. Fontos tehát felmérni, hogy milyen típusú az ablak, majd annak alapján dönteni az esztétikum, illetve a praktikum alapján.

Ez egy példa az alacsonyabb belmagasságú szobákhoz illő függönyválasztásra. Méret: plafontól a padlóig
Ez egy példa az alacsonyabb belmagasságú szobákhoz illő függönyválasztásra. Méret: plafontól a padlóigMartin Barraud / Getty Images Hungary

2. Stílus: elegáns vagy modern

Az otthon stílusa egyértelműen befolyásolja a függönyválasztási döntést. Egy nagy belmagasságú bérházba, ahol a bútorokon is visszaköszön a polgári, klasszikus stílus, ott egy nehéz, padlóra omló bársonyfüggöny is jól mutathat. Míg egy modern lakásbelsőnél nem kívánt drámai hatást érne el ugyanez a függönytípus. Ez esetben valami minimalista, egyszerűbb fajtát válasszunk, hogy az illeszkedjen a lakásbelsőhöz. A karnis ez esetben mérvadó, hiszen domináns keretet ad a lakásnak. Fontos, hogy ugyanúgy hordoznia kell az alapvető stílusjegyeket, más esetben komikusan hathat. 

GettyImages-1340063358
Iulian Catalin / 500px / Getty Images Hungary

3. Funkció: mi a függöny szerepe a térben

Nyugodtan rávághatjuk, hogy minden helyiségben más a szerepe a függönynek. A hálószobában, a tévészobában (nappaliban) az alváshoz, tévézéshez szükséges fényszűrés a fő funkció, de egy hálószobában például a melegség-, puhaságérzet is mérvadó lehet. Egy konyhában nem feltétlen szükséges az árnyékolás, ott inkább arra törekszünk, hogy minél több fény jusson be a belső térbe.

Ezek persze nyilvánvaló gondolatok, viszont a hangulat megteremtéséhez már kicsit több agyalásra van szükség, hiszen ha lakásfelkészítő szemmel vizsgálunk meg egy ingatlant, akkor a sugárzott hangulat százezres tételekben mérhető értéknövelést is jelenthet.

Előfordul, hogy a függöny nem opció, ekkor jöhet szóba a római roló típusú függöny, ami a képen látható esetben inkább a dekoráció szerepét tölti be
Előfordul, hogy a függöny nem opció, ekkor jöhet szóba a római roló típusú függöny, ami a képen látható esetben inkább a dekoráció szerepét tölti betarnrit / Getty Images Hungary

4. Anyagválasztás: ez a legnehezebb rész

Ha a szoba inkább kis kompakt tér, akkor csak a szellős, vékony anyagok jöhetnek szóba, amik áttetszőek. A lenge, fátyolszerű szövetek – voile, organza, sablé, taft – nemcsak a fényt segíthetik könnyedén átengedni, hanem a drágább anyagok a luxusérzetet is hozzáadhatják a szoba hangulatához. Hatalmas terekben a vastagabb, nehezebb szövetek (bársony, velúr, black out) működnek jól, amelyek kihangsúlyozzák a nyílászárókat, és kiemelik a tér pompáját. 

5. Színválasztás: nyugtató színeket válassz

Egy nappali esetében a függöny legyen inkább semleges színű, például törtfehér, bézs vagy földes színárnyalatú. A nagyobb nappalik tereit királyi színekkel, például mélybordóval, sötét földbarna és más hasonló árnyalatokkal lehet hangsúlyozni, míg a világosabb színek segítenek a megnövelt tér illúzióját kelteni. Azaz színválasztás esetén nemcsak a stílus, de a szoba mérete is számít. 

Minél kisebb a szoba, annál jobb döntés a fal színével megegyező, világos színű függönyt választani.

Rendszeres szakértőnk a Newroof Designtól rövid videóban összefoglalta az értéknövelő függönyválasztás alapszabályait.

@newroofdesign Tippek, amelyektől elegánsabbnak tűnik a lakásod! - 2. Rész #fuggony #interiordesign #lakberendezés #expensivelook #otthondesign ♬ SUN GOES DOWN - Andreas Roehrig

 6. Minták és motívumok

A függőleges minták és a hosszanti motívumok képesek növelni a térérzetet egy alacsonyabb belmagasságú szoba esetén. A nagyobb motívumok vagy vízszintes minták pedig kicsit összenyomják a teret. Erre mindig ügyeljünk!

Ha tetszett a fenti összefoglalónk, akkor az a tippünk, hogy a tapétatrendről szóló cikkünket is szeretni fogod!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek