A térnövelés művészete: ezekkel a tippekkel a pici lakás is lehet nagyobb!

GettyImages-1138215836

A kisebb méretű lakásoknak megvan a maguk bája, de a kis méreteinek köszönhetően nagyon nem mindegy, hogyan van berendezve, vagy épp milyen színűek a falai.

Egy ilyen lakás is lehet luxuseleganciával bíró, vagy akár művészien bohókás, emellett ne felejtkezzünk el arról sem, hogy kisebb területet kell benne takarítani, tehát számos előnye van! Szerencsére már szinte minden lakberendezési áruház mutat már trükköket arra vonatkozólag, hogyan érdemes játszani egy kis lakással, úgy, hogy végeredményként nagyobbnak tűnjön. Most ilyen szuper tippek közül mazsolázhatsz te is!

Kicsi és praktikus
Kicsi és praktikusJohn Keeble / Getty Images Hungary

Csak semmi kupi

Semmi sem mutat szűkösebbnek egy kis helyet, mint a túl sok bútor. Találd ki az apró és közepes méretű dolgok okos és ötletes eltűntetésének módjait, ajtók mögé, asztalra vagy polcokra pakolva. 

Ha a dolgok szépen el vannak rendezve és nem veszik el a teret, a helyiségek sokkal rendezettebbnek és nyitottabbnak tűnnek majd.

Világos árnyalatok

Míg a sötét, meleg színek hangulatossá és bensőségessé teszik a teret, a világos, hideg színek nyitottá és szellőssé teszik azt . Az optimális hatás érdekében válassz bézs, barna, fehér és homokszínt, és szürkét élénk színekkel kombinálva, mint pl. türkiz, lila, citromsárga, pink.

Találd meg a helyét mindennek
Találd meg a helyét mindennekMireya Acierto / Getty Images Hungary

Csak semlegesen

Válassz olyan árnyalatokat, amelyek ugyanabba a családba tartoznak, és használj tónusos kárpitszöveteket, texturált falfelületeket és drapériákat. A hideg színek és a finom meleg színek a legtöbb felületen nyitottabb megjelenést kölcsönöznek egy kis helyiségnek is. A lényeg a harmónia és az egyensúly.

Koordinálj okosan

A kontrasztos színek hajlamosak megtörni egy teret, így az optikailag még kisebbnek tűnik, mint amilyen. A falszínhez passzoló bútorok kevésbé látványosak, és jobban hajlamosak beleolvadni a térbe, így egy nagyobb szoba illúzióját keltik.

Engedd be a fényt

Bármely szoba nagyobbnak tűnik, ha jól megvilágított, akár természetes, akár mesterséges megvilágítása van. Nyisd ki az ablakokat, és engedd be a fényt. Adj hozzá további kisebb méretű lámpákat, vagy használj sínvilágítást.

GettyImages-1200918022

Használj üveget

Ha olyan anyagokat használsz, amelyek átlátszóak, azzal is növelhető optikailag a méret. Például egy apró fürdőszobában szabadulj meg a nem átlátszó zuhanykabintól, és cseréld ki egy átlátszóra. Mostantól egészen a zuhany hátulsó faláig lehet látni. Az asztallapokhoz üveget használj, vagy legyen fehér az asztal.

Trükközz tükrökkel

Tükrök. Híresek térnövelő hatásukról. Használj nagy keretes tükröt a falon, vagy állíts egy túlméretezett keretes tükröt a falhoz.

Ahogy a fény visszaverődik majd, nyitottabb érzést ad a helyiségnek. 

Viszont a nagy méretű, tükrös tolóajtós szekrényeket kerüld a kis lakásban.

Egy jól elhelyezett tükör csodás változást hoz
Egy jól elhelyezett tükör csodás változást hozvicnt / Getty Images Hungary

Lehet nagy is 

Használj néhány nagy méretű, egyszerű bútort több kisebb darab helyett, így egy kis hely sem hat zsúfoltnak. A nyitott térnek és a nagy színtömböknek (törekedjünk a természetes anyagokra, mint a fa, gránit, mészkő) köszönhetően a szoba nyugodtabbnak és kényelmesebbnek tűnik.

Hívogató szőnyegek

A bútorokhoz válassz egyszínű kárpitokat a merész plédek, csíkok vagy nagy nyomatok helyett. A semleges színű (barna, szürke, bézs) szőnyegek szintén növelik a térhatást.

Légies, könnyű szövetek

Az áttetsző vagy fehér függönyök átengedik a fényt az ablakokon. Az ablak méretét tekintve pedig térnagyításhoz a „minél nagyobb, annál jobb” elve működik. Minél több fény, annál nagyobb tér. 

A semleges színek optikailag növelik a teret
A semleges színek optikailag növelik a teretBulgac / Getty Images Hungary

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra