A tapéta újból reneszánszát éli: így érdemes választani az aktuális trendekből

GettyImages-1338444728

A középkor vége táján bőrre nyomott dombormotívummal díszítették a falakat, s ezzel megalkották az első tapétákat, miközben a még módosabbak kézi festésű, papírcsíkokból ragasztott falburkolatokban gyönyörködtek, majd pedig textiltapétákban. A hatvanas évek tapétareneszánszának igazi virágzást a panellakások hoztak, s ezek már nem nagy kazetták voltak fakeretben, hanem folyóméterben felhelyezhető díszítőelemek. Ma újra a lakásdekortrendek része, mutatjuk, pontosan mi.

Egy szelet a múltból

  • Angliából már az 1500-as évek legelejéről tudni díszítő célú fali tapétáról, amelynek használatában Franciaországgal együtt jeleskedtek a szigetlakók. Nagy-Britannia a 18. századra aztán tapéta-nagyhatalommá nőtte ki magát jelentős európai exporttal.
  • Gondolnánk vagy sem, a tapéta a politika áldozatául esett: Oliver Cromwell kormánya leállította a gyártást, mert a tapéta jelensége osztályidegen flanc volt a puritán protektorátus szemében, és csak II. Károly restaurációjával örvendezhettek újra a tehetős angolok a szép fali díszítésnek.
Egy selyemtapéta restaurálása nem kis kihívás még a szakembereknek is
Egy selyemtapéta restaurálása nem kis kihívás még a szakembereknek ispicture alliance / Getty Images Hungary
  • 1712-tól 1836-ig tapétaadó sújtotta e luxusnak hódolókat.
  • A 17. századtól elérhetőek voltak a valódi, Kínában készített, kézzel festett és őrülten drága, de meseszép tapéták is.
  •  A 17. században a nyomdaipari technológiák nagy löketet jelentettek a tapéták elterjedéséhez, majd 1830 körül indult be a tömeges tapétagyártás.
  • A francia Jean-Baptiste Réveillon az 1700-as évek második felében selyem- és gobelintervezőket alkalmazott, hogy segítségükkel előállítsa minden tapéták legnagyszerűbbikét.
  • A 18. század jellegzetes tapétamotívumai az antik építészet látképei mellett az egzotikusabb tájak és pásztorjelenetek voltak, a papírtapéták felületeit virágok, hattyúk, madarak és vadállatok díszítették. Ezek a korai tapéták nagy felületek voltak, de még nem borították a teljes falat, leginkább vékony fakeretbe feszítve kerültek a falra.
Givenchy-enteriőr
Givenchy-enteriőrEric Robert / Getty Images Hungary
  • Csak 1799 után, Louis-Nicolas Robert új szabadalma nyomán vált lehetségessé a folyamatos hosszúságú papírtapéta létrehozatala.
  • Sok tapéta tört az emberek életére is már! A 19. századi Angliában igen közkedvelt élénk és erőteljes falszínek eléréséhez sokszor olyan vegyi anyagokat használtak, amelyek folyamatos közelsége akkor még rejtélyesnek hitt haláleseteket is produkált. Az arzén mérgező hatása azóta szerencsére széles körben ismert…
  • A beltéri lakberendezés falburkolatai közül amit régen faliposzternek neveztek, ma újra dívik megannyi szín- és stílusvilágban, csak most úgy hívjuk: fotótapéta.

Tapétareneszánsz

A tapéták ma újra fénykorukat élik. Számtalan vastagságban, alapanyagból, színkombinációban és motívumokkal elérhetőek. A síkbeli papírtapéta fényes és homogén felületétől a vastagabb és izgalmasabb textúrájú háromdimenziós változatokon át csak a lakberendező képzelete és anyagi lehetőségeink szabnak határt a szín- és formaorgiának, amikben részünk lehet.

Trendtippek

Ma a legtrendibb tapéták fő inspirációja újra a természet, növény- és állatmintás tapétákat találunk a legdivatosabb és a legextravagánsabb verziók között.

Faerezet-imitáció: ma nagyon menő
Faerezet-imitáció: ma nagyon menőRedaco / Getty Images Hungary

A figuratív ábrázolás mellett az organikus minimál is hódít, vagyis a természet inspirálta textúrákat imitáló, hideg kő, növényi rostok vagy különböző faerezet-mintázatok. Megtalálhatunk ugyanakkor a trendi darabok között merészebb pálmalevél- vagy madármintás, esetleg keleties beütésű tapétát éppúgy, mint apróbb geometrikus alakzatokat ismétlő vagy retró példányokat, melyek színeikben is igen változatosak. Annyi biztos, hogy a nyugalmat árasztó zöld legkülönbözőbb árnyalatai az olívától az olajig előkelő helyet vívtak ki maguknak az idei trendszínek között.

Hogyan?

Nagyon eltérő hangulatokat tudnak közvetíteni, ezért fontos, mit akarunk kifejezni vele
Nagyon eltérő hangulatokat tudnak közvetíteni, ezért fontos, mit akarunk kifejezni veleasbe / Getty Images Hungary

Gyakran nemcsak a borsos ár, de az intenzív hatás miatt is csak a helyiség egy-egy hangsúlyozni kívánt falára kerül tapéta, míg a többi fal egy harmonizáló színt mutat. A nagy mintás tapéta az összes körülvevő falat igénybe véve ugyanis vizuálisan nagyon összenyomja a teret, míg az apró mintás zavaró hatást kelthet hosszú távon.

Miért?

A függöny, szőnyeg, díszpárna és egyéb lakástextilekkel egyetemben rendkívüli módon öltözteti a belső teret a jól megválasztott tapéta a harmonizáló stílusú bútorokkal és kiegészítőkkel, de a nagy felületeken való elterpeszkedése miatt szinte minden esetben igen meghatározó jellegű is. Így érdemes látványtervet készíttetnie azoknak, akik nem teljesen biztosak a dolgukban, mielőtt belevágnak egy menő és drága tapéta feltételébe. Ha viszont megérett a döntés, szuper jó megoldások tudnak születni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra