Mutasd a kedvenc színed, megmondom, ki vagy!

GettyImages-577949148

A színek pszichológiáját még nem kutatják olyan sok ideje, de a reklámszakma évtizedek óta kiaknázza a különböző színek által keltett érzelmeket arra, hogy növeljék az eladásaikat. A személyiségedről is megtudhatsz ezt-azt az alapján, hogy mi a kedvenc színed.

Az általános iskola egyik legkedveltebb ismerkedő kérdése a „Neked mi a kedvenc színed?” volt. Valamiért rendkívül fontos kérdésnek számított, lehet, hogy a gyermeki intuíció megérezte azt, amiben a tudomány még gyerekcipőben jár: mit árul el a kedvenc színed a személyiségedről?

A színek és a pszichológia

Ugyan még épphogy csak elkezdett foglalkozni a színek pszichológiájával a tudomány, nem jelenti azt, hogy nincs összeköttetés a különböző színek és a személyiségtípusok között – mondja Andrew J. Elliot, a University of Rochester pszichológusprofesszora a Better Help cikkében.

Érdekes betekintést nyújthat személyiségedbe a kedvenc színed
Érdekes betekintést nyújthat személyiségedbe a kedvenc színedpengpeng / Getty Images Hungary

A reklámszakma már régóta használja marketingstratégiájában a színeket arra, hogy növeljék az eladásokat. Például a zöld szín a természetes alapanyagokból álló termékekkel asszociálódik, a kék pedig a tisztasággal, a vízzel. A hűvösebb árnyalatok, mint a kék, a zöld és a lila, a szakmaiságot jelképezik. A melegebb színek, mint a piros, sárga és narancssárga sok energiával, erős érzelmi állapottal kapcsolódnak össze az emberek fejében. A fehér nyitottságot, a fekete hatalmat vagy szomorúságot, a barna biztonságot és földhözragadtságot, a szürke pedig modern érzetet kelt az emberekben.

A színek és a személyiség

Amikor a személyiség kiolvasásáról van szó a színek segítségével, érdemes azonban több faktort is figyelembe venni. Egyrészt a kor és nem is sokat számít, hiszen egy 5 éves kislány valószínűleg a rózsaszínhez fog húzni. Továbbá a kultúra is számít, például a nyugati társadalmakban a menyasszonyok fehér ruhája a tisztaságot jelképezi, míg keleten a fehér a halál és gyász színe, ők inkább piros menyasszonyi ruhát fognak választani.

Bár még van hová fejlődnie a színek és személyiség összefüggése kutatásának, a Better Help cikke szerint néhány általános dolgot mégis elárul rólad a kedvenc színed.

Fekete

Akiknek a fekete a kedvenc színe, azok depressziót vagy gyászt élnek meg. Ugyanakkor a fekete jelenthet hatalmat, kreativitást, eleganciát és szexualitást is. Mindenesetre rejtélyes és független alakoknak tűnnek.

Fehér

Akiknek a fehér a kedvenc színe, valószínűleg tudatában vannak annak, hogy a tisztaság, születés és ártatlanság szimbóluma. Ettől függetlenül a rendezettséget, a függetlenséget és az észszerűséget kedvelő emberek preferálják. Tiszta, világos érzetű szín.

Piros

A legáltalánosabb jelentése az intenzív vágy és az agresszió, tehát akiknek ez a kedvenc színe, azok eltökéltek, kalandvágyók és aktívak. Néhányak a gonoszsággal és dühvel kötik össze a rajzfilmek gonoszai miatt, akik gyakran hordanak pirosat és feketét. Mások számára viszont a szerelem ugrik be először erről a színről, a Valentin-nap általános színhasználata miatt.

Lila

Sokan kedvelik a lilát, ami egy kulturálisan rétegzett jelentéssel bíró szín. A lila a rejtély, a spiritualitás és a nemesség színe, mivel régen drága anyagfestő színnek számított. Érzelmi stabilitás és mások megsegítése jellemző azokra, akiknek ez a kedvenc színe. Szeretnének kitűnni az átlagból.

Rózsaszín

A rózsaszín a romantika színe. Akik ezt a színt szeretik a legjobban, általában véve jól fejezik ki magukat és hisznek a feltétel nélküli szeretetben, amire vágynak is, vagy pedig a társadalmi elfogadást tartják fontosnak. Szívesen flörtölnek, femininek és romantikusak.

Narancssárga

Sugárzó, vibráló személyiségről árulkodik a narancssárga, ami az energia, a melegség és a lelkesedés színe. Boldog szín, amit a napsütéssel és a tavasszal szoktak asszociálni. Ha a narancssárga a kedvenc színed, a piros és sárga színek tulajdonságai is egyesülhetnek benned.

Kék

A legnépszerűbb kedvenc szín a kék. A nyugodtság, békesség színéről van szó. A nyugodt, megbízható és hűséges emberek szeretik ezt a színt, akik az egységet és a biztonságot szeretik.

Zöld

A természet, szerencse, termékenység és újjászületés színe a zöld. Azok húznak ehhez a színhez, akik elkötelezettek kapcsolataikban, de gyakran túlságosan nagy hangsúlyt adnak annak, hogy mások mit gondolnak róluk.

Sárga

Energikus, boldog emberek választják ezt a színt, amely az örömöt, optimizmust és barátságot hirdeti. Szeretik megosztani dolgaikat másokkal, ugyanakkor saját egyéniségük kidomborítása is fontos nekik.

Szürke

A szürke depresszív, szomorú, borongós szín, amely viszont a lakásdekorban a sikkes, modern és stílusos jellemzők kidomborítója. Akiknek ez a kedvenc színe, azok gyakran rosszkedvűek, vagy csak nem szeretik magukra vonni a figyelmet, illetve nehezen hoznak döntéseket.

Barna

A barna is egy a semleges színek közül, amely a természetesség és organikusság színe. Akik ezt a színt preferálják, szeretik a természetben tölteni az idejüket és élvezik az egyszerűbb élet örömeit. A barna kedvelői nagyra tartják a biztonságot.

Egyelőre nem érdemes egyedül a kedvenc színedre alapozni személyiséged megismerését
Egyelőre nem érdemes egyedül a kedvenc színedre alapozni személyiséged megismerésétYestock / Getty Images Hungary

A kedvenc színekről

A Better Help cikke kihangsúlyozza, hogy nem lehet pusztán valaki kedvenc színéből feltárni az egész személyiségét, több kulturális, életkori, nemhez kötött és egyéb faktor is közrejátszik ebben. Ráadásul, a legtöbb esetben nem ugyanaz a szín marad valakinek a kedvenc színe egész életén át. A személyiség is és a kedvenc szín is változhat idővel.

Lehet akár egyszerre több kedvenc színe is az embernek. Csak abban az esetben érdemes kis aggodalommal elgondolkozni ennek jelentőségén, ha két egymással teljesen ellentétes jelentéskörű színhez húz. Ez ugyanis egy éppen zajló identitásválságra utalhat.

Mindenesetre, a tudomány jelen állása szerint nem a kedvenc színed fog a mély önismerethez eljuttatni, ehhez inkább terápián keresztül érdemes elindulni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek