Ezektől az ételektől igazi veszélyforrás lesz a szemetesed

GettyImages-616899678

Nem csupán a nyári nagy melegben jelenthet kihívást a konyhai szemetes rendszeres ürítése. Ugyanis ha gyorsan romló ételmaradék kerül a kukába, bármikor kellemetlenné teheti a lakás levegőjét, és akár számos kórokozó melegágya is lehet.

A konyhában a vágódeszka, a mosogató és a hűtőszekrény a kórokozók leggyakoribb gócpontja. Ezeknél már csak a konyhai szemetes lehet veszélyesebb. A kuka ürítése és tisztítása nem tartozik a kedvelt házimunkák közé, de ha odafigyelünk arra, hogy mi kerül bele, és rendszeresen, ha kell, akkor akár naponta eltávolítjuk belőle a szemetet, akkor nemcsak a lakás tisztasága, hanem a saját egészségünk érdekében is sokat teszünk.

Az egész családra veszélyes lehet a bűzlő szemetes

Vannak olyan ételmaradékok, élelmiszer-hulladékok, melyeket nem célszerű hosszú ideig, de akár még egy napig sem a konyhai szemetesben őrizgetni, mert a levegő, kiváltképp a meleg hőmérséklet hatására rövid idő elteltével képesek orrfacsaró bűzt árasztani. Arról már nem is beszélve, hogy pillanatok alatt baktériumok hemzsegő hadának jelenthetnek táptalajt.

A kidobott élelmiszerekből származó baktériumok gyorsan elszaporodnak a piszkos szemetesedényben
A kidobott élelmiszerekből származó baktériumok gyorsan elszaporodnak a piszkos szemetesedénybenCunaplus_M.Faba / Getty Images Hungary

A kidobott élelmiszerekből származó kólibaktérium, szalmonella és Listeria baktériumok gyorsan elszaporodnak a piszkos szemetesedényben, ha azokat nem tisztítják rendszeresen. Ennélfogva, ha a lakásban koszos, bűzlő szemetes van, mindennap potenciális fertőzésveszélynek tesszük ki családunkat.

Ezeket az élelmiszereket ne őrizgesd a kukában

Nézzük, melyek azok az élelmiszerek vagy azok maradványai, melyeket semmiképpen nem ajánlatos a konyhai szemetesben gyűjtögetni. A legjobban akkor járunk, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hiszen ebben az estben eleve különválasztjuk a szerves háztartási hulladékot a biológiailag nem lebomló szeméttől. Ám a környezetvédelem szem előtt tartása sem ment fel senkit az alól a kötelesség alól, hogy a gyorsan romló szerves anyagokat minél előbb eltávolítsa a lakásból. A rothadó zöldség- és gyümölcsmaradékok ugyanis évszaktól függetlenül kellemetlen bűzt tudnak árasztani, ha elkezdenek a konyhai szemetesben lebomlani.

A tojáshéjon maradó tojásfehérje is veszélyforrás lehet
A tojáshéjon maradó tojásfehérje is veszélyforrás lehetskynesher / Getty Images Hungary

A zöldség- és gyümölcshulladék mellett a tojáshéjtól is ildomos mihamarabb megszabadulni, mert a benne maradt tojásfehérje is képes megrohadni a szemetesben.

Ugyanez érvényes a nyers húsokra és a halakra is, melyek nemcsak megbüdösödnek, hanem nagyon gyorsan a fertőzés gócpontjaivá válnak a rajtuk elszaporodó baktériumok miatt.

De ugyanez igaz azokra a nejlon- vagy papírcsomagolókra, melyekben a boltból hazavisszük a húsokat. Egy tanulmány szerint a nyers húsok csomagolásán jelentős mértékben található még hőkezelésen át nem esett húslémaradvány, ezért nem árt óvatosnak lenni. A nyers hús leve olyan veszélyes baktériumokat is tartalmazhat, mint a szalmonella vagy az E. coli. 

Ha lehet, akkor a főtt ételek maradékát vagy a lejárt szavatosságú élelmiszereket se kaparjuk a konyhai kukába, mert a nyers húsokhoz hasonló kellemetlenségeket fognak okozni.

A romlott tejtermékeket, illetve a tejtermékek csomagolását se őrizgessük sokáig a kukában, mert a rajtuk kialakult gomba átterjedhet a szemetes egyéb részére, ami nem csupán büdös, de az egészségre is káros lehet.

Így akadályozd meg, hogy büdös legyen a konyhai szemetes 

A rendszeres ürítés mellett van néhány praktikus eljárás, mellyel tiszta, friss és illatos lehet a konyhai szemetes. Ilyen például, ha külön szemétgyűjtő rekeszt használunk az élelmiszerekből származó hulladékoknak. Tehetünk a szemetes aljára kávézaccot, szódabikarbónát, citromot vagy ecetet, hogy semlegesítsük a kellemetlen szagokat, de használhatunk illatosított szemeteszsákot is a szagmentes konyha érdekében, de ugyanígy jó szolgálatot tesznek a vastag szemeteszacskók is. Fontos, hogy minden egyes kukaürítésnél új, tiszta szemeteszsákot tegyünk a konyhai szemetesbe.

A megfelelő higiénia érdekében minden kukaürítés után tegyünk új szemeteszsákot az edénybe
A megfelelő higiénia érdekében minden kukaürítés után tegyünk új szemeteszsákot az edénybeGrace Cary / Getty Images Hungary

A kukát rendszeresen tisztítsuk meg és fertőtlenítsük ki kívül-belül fehérítő vagy antibakteriális oldattal. Ezt követően pedig töröljük szárazra az edényt, vagy hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra elkezdenénk megtölteni.
Sokat segíthet, ha hőtől, napfénytől távol eső helyen tároljuk a kukát, hiszen a meleg serkentheti az erjedési folyamatot, és elősegítheti a kórokozók terjedését.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek