Ezektől az ételektől igazi veszélyforrás lesz a szemetesed

GettyImages-616899678

Nem csupán a nyári nagy melegben jelenthet kihívást a konyhai szemetes rendszeres ürítése. Ugyanis ha gyorsan romló ételmaradék kerül a kukába, bármikor kellemetlenné teheti a lakás levegőjét, és akár számos kórokozó melegágya is lehet.

A konyhában a vágódeszka, a mosogató és a hűtőszekrény a kórokozók leggyakoribb gócpontja. Ezeknél már csak a konyhai szemetes lehet veszélyesebb. A kuka ürítése és tisztítása nem tartozik a kedvelt házimunkák közé, de ha odafigyelünk arra, hogy mi kerül bele, és rendszeresen, ha kell, akkor akár naponta eltávolítjuk belőle a szemetet, akkor nemcsak a lakás tisztasága, hanem a saját egészségünk érdekében is sokat teszünk.

Az egész családra veszélyes lehet a bűzlő szemetes

Vannak olyan ételmaradékok, élelmiszer-hulladékok, melyeket nem célszerű hosszú ideig, de akár még egy napig sem a konyhai szemetesben őrizgetni, mert a levegő, kiváltképp a meleg hőmérséklet hatására rövid idő elteltével képesek orrfacsaró bűzt árasztani. Arról már nem is beszélve, hogy pillanatok alatt baktériumok hemzsegő hadának jelenthetnek táptalajt.

A kidobott élelmiszerekből származó baktériumok gyorsan elszaporodnak a piszkos szemetesedényben
A kidobott élelmiszerekből származó baktériumok gyorsan elszaporodnak a piszkos szemetesedénybenCunaplus_M.Faba / Getty Images Hungary

A kidobott élelmiszerekből származó kólibaktérium, szalmonella és Listeria baktériumok gyorsan elszaporodnak a piszkos szemetesedényben, ha azokat nem tisztítják rendszeresen. Ennélfogva, ha a lakásban koszos, bűzlő szemetes van, mindennap potenciális fertőzésveszélynek tesszük ki családunkat.

Ezeket az élelmiszereket ne őrizgesd a kukában

Nézzük, melyek azok az élelmiszerek vagy azok maradványai, melyeket semmiképpen nem ajánlatos a konyhai szemetesben gyűjtögetni. A legjobban akkor járunk, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hiszen ebben az estben eleve különválasztjuk a szerves háztartási hulladékot a biológiailag nem lebomló szeméttől. Ám a környezetvédelem szem előtt tartása sem ment fel senkit az alól a kötelesség alól, hogy a gyorsan romló szerves anyagokat minél előbb eltávolítsa a lakásból. A rothadó zöldség- és gyümölcsmaradékok ugyanis évszaktól függetlenül kellemetlen bűzt tudnak árasztani, ha elkezdenek a konyhai szemetesben lebomlani.

A tojáshéjon maradó tojásfehérje is veszélyforrás lehet
A tojáshéjon maradó tojásfehérje is veszélyforrás lehetskynesher / Getty Images Hungary

A zöldség- és gyümölcshulladék mellett a tojáshéjtól is ildomos mihamarabb megszabadulni, mert a benne maradt tojásfehérje is képes megrohadni a szemetesben.

Ugyanez érvényes a nyers húsokra és a halakra is, melyek nemcsak megbüdösödnek, hanem nagyon gyorsan a fertőzés gócpontjaivá válnak a rajtuk elszaporodó baktériumok miatt.

De ugyanez igaz azokra a nejlon- vagy papírcsomagolókra, melyekben a boltból hazavisszük a húsokat. Egy tanulmány szerint a nyers húsok csomagolásán jelentős mértékben található még hőkezelésen át nem esett húslémaradvány, ezért nem árt óvatosnak lenni. A nyers hús leve olyan veszélyes baktériumokat is tartalmazhat, mint a szalmonella vagy az E. coli. 

Ha lehet, akkor a főtt ételek maradékát vagy a lejárt szavatosságú élelmiszereket se kaparjuk a konyhai kukába, mert a nyers húsokhoz hasonló kellemetlenségeket fognak okozni.

A romlott tejtermékeket, illetve a tejtermékek csomagolását se őrizgessük sokáig a kukában, mert a rajtuk kialakult gomba átterjedhet a szemetes egyéb részére, ami nem csupán büdös, de az egészségre is káros lehet.

Így akadályozd meg, hogy büdös legyen a konyhai szemetes 

A rendszeres ürítés mellett van néhány praktikus eljárás, mellyel tiszta, friss és illatos lehet a konyhai szemetes. Ilyen például, ha külön szemétgyűjtő rekeszt használunk az élelmiszerekből származó hulladékoknak. Tehetünk a szemetes aljára kávézaccot, szódabikarbónát, citromot vagy ecetet, hogy semlegesítsük a kellemetlen szagokat, de használhatunk illatosított szemeteszsákot is a szagmentes konyha érdekében, de ugyanígy jó szolgálatot tesznek a vastag szemeteszacskók is. Fontos, hogy minden egyes kukaürítésnél új, tiszta szemeteszsákot tegyünk a konyhai szemetesbe.

A megfelelő higiénia érdekében minden kukaürítés után tegyünk új szemeteszsákot az edénybe
A megfelelő higiénia érdekében minden kukaürítés után tegyünk új szemeteszsákot az edénybeGrace Cary / Getty Images Hungary

A kukát rendszeresen tisztítsuk meg és fertőtlenítsük ki kívül-belül fehérítő vagy antibakteriális oldattal. Ezt követően pedig töröljük szárazra az edényt, vagy hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra elkezdenénk megtölteni.
Sokat segíthet, ha hőtől, napfénytől távol eső helyen tároljuk a kukát, hiszen a meleg serkentheti az erjedési folyamatot, és elősegítheti a kórokozók terjedését.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra