A szoptató kismamák táplálkozását illetően a legutóbbi információt a spanyol Universitá di Granada egy kutatása szolgáltatta, miután 34 kismama tejét analizálva arra jöttek rá, hogy az anyukák 94%-a helytelenül táplálkozik. Miért is? Túl sok a fehérje és a kevés zsír, ami fordított diétának is tűnhet, A és E vitamin alig, vas pedig szinte semmi.
Felvetődik tehát a kérdés, hogy a vizsgált kismamák vajon mit ehetnek. Hisz azt tudjuk, hogy a gyermek fejlődésének alapvető feltétele az anyatej megfelelő összetétele.
Mit ehetnek tehát a kismamák az oly sokszor ajánlott leveseken kívül? A kutatók szerint a lehető legjobb megoldás a változatos étrend, vagyis friss zöldség és gyümölcs, valamint az Omega-3-ban gazdag hal, a tejtermékek és az olívaolaj. Ami viszont nem újdonság, az a változatos étrend a mamának, ami az anyatejen keresztül a babának is sok finomságot adhat.
Elkerülendő ételek, ahogy ezt a nagymamáink is tudták, a hagyma, fokhagyma és a káposztafélék. Ezenkívül semmi kávé, tea és koffeines üdítők, mert a babának néha aludni is kell.