10 tipp, hogy feltöltődj a hosszú bezártság után

shutterstock 1011598867

Nehéz másfél év áll mögöttünk: a bezártság, a bizonytalanság és a jól ismert keretek összeomlása hatalmas mentális és érzelmi kihívást jelentett. Most eljött végre az az időszak, amikor új élményeket szerezhetünk, találkozhatunk a családtagokkal és a barátokkal, újra koncertekre, mozikba járhatunk. Ehhez adunk most néhány tippet, és arra is kitérünk, hogyan lehet tudatosan kezelni a megnövekedett kiadásokat.

Most végre elérkezett, amire a bezártság ideje alatt annyira vártunk: a korlátozások enyhülnek, és lassan újra visszavesszük az irányítást az életünk felett. Extrém időszak áll mögöttünk, mentálisan és fizikailag is szükségünk van az új élményekre, ugyanakkor szinte csak a természetjárás az, ami ingyenes. Erős a csábítás, hogy a szabadságunk ünneplése közben spontán költekezésbe kezdjünk, és meggondolatlan pénzügyi döntéseket hozzunk: egy rövid nyaralás, egy új futócipő, egy fesztiválbérlet, és máris azt vesszük észre, hogy tovább nyújtóztunk, mint ameddig a takarónk ér. Azonban sokat segíthet, ha nem csak megtakarításainkat, hanem kiadásainkat is felelősen tervezzük meg.

 

Úgy érezhetjük, hogy nem tudunk, és nem is szeretnénk egyik napról a másikra visszatérni a normális kerékvágásba – ha még létezik olyan egyáltalán. A „nyitási szorongásnak” is nevezett jelenség természetes. Adjunk időt magunknak a fokozatos visszatérésre, a nehéz hónapok feldolgozására és a feltöltődésre!

Dr. Michele Nealon, a The Chicago School of Professional Psychology klinikai szakpszichológusa szerint segíthet a nyitásban, ha tudatosítjuk az érzéseinket, megtaláljuk a saját tempónkat, és fokozatosan vetjük bele magunkat az új élményekbe. Keressünk olyan tevékenységeket, amelyek feltöltenek, és amelyek segítenek a jelenre fókuszálni! Ne felejtsük el: ha a szorongás nem múlik, és hatással van a kapcsolatainkra vagy a munkavégzésre, érdemes szakemberhez fordulni!

Költsünk tudatosan!

Előfordulhat, hogy egy tényleg kihagyhatatlan repjegy-, vagy fesztiválbérlet-akciót találunk, early bird jegyeket kínálnak a kedvenc előadónk koncertjére, vagy most kell befizetni egy nyár végi szörftáborra az előleget. A felelős pénzügyi tervezésbe belefér az is, hogy hitelkártyával finanszírozzuk ezeket a kiadásokat, de fontos, hogy kiadásainkkal szemben így is tudatosak maradjunk. Fontoljuk meg, hogy időben vissza tudjuk-e fizetni a kamatokkal megnövelt törlesztőrészleteket, nem okoz-e nehézséget később a törlesztés, és már a kártya kiváltása előtt megismerjük a bankok által támasztott feltételeket.

A hitelkártya használatától sokan tartanak, pedig kellő pénzügyi tudatosság mellett hatékonyan segítheti a költéseinket. A hitelkártya nem más, mint egy speciális bankkártya, ahol a kártyát kibocsátó pénzintézet nyújtotta hitelkeret biztosítja a fedezetet a vásárláshoz. Azt az összeget, amit így elköltünk, jellemzően 40-45 napon belül kell visszafizetni a banknak. Ha nem lépjük túl ezt a türelmi időt, nem terheli kamat az összeget, ugyanannyit kell visszatenni a hitelkártyára, mint amennyit felhasználtunk.

 Milyen előnyökkel jár, ha OTP Bonus vagy BonusGold hitelkártyával vásárolsz?

Milyen előnyökkel jár, ha OTP Bonus vagy BonusGold hitelkártyával vásárolsz?

Milyen előnyökkel jár, ha OTP Bonus vagy BonusGold hitelkártyával vásárolsz?

  • OTP Bonus és BonusGold (THM: 38,4-39,6%) hitelkártyás vásárlásaid után pénzvisszatérítést kaphatsz.
  • Ha június-július hónapban OTP Bonus vagy BonusGold hitelkártyát igényelsz, három hónapon át, utólagos részletfizetéssel THM: 0% -mel vásárolhatsz.
  • A nyár folyamán 3% visszatérítést kaphatsz, ha utazásodat, szállásodat vagy autóbérlésedet hitelkártyával fizeted.
  • A pandémia miatt az ügyfelek nem tudták kihasználni a Bonus/BonusGold hitelkártya nyújtotta előnyöket télen, amikor 3% visszatérítést kaphattak volna az étteremi és szórakozással kapcsolatos (mozi, színház, jegyvásárlás) vásárlásaik után, így az OTP nyáron lehetőséget nyújt az ügyfelek részére, hogy ezekért a vásárlásokért is extra visszatérítéseket gyűjthessenek.
  • Év végén összesen akár 30 000 vagy 50 000 forint jóváírást is kaphatsz.
  • Ha részt veszel az OTP Bank kedvezményprogramjában, vásárlásaid után további pénzvisszatérítésre is jogosult lehetsz!
  • A hitelkártyával szabadon használhatod a bank pénzét, az elérhető hitelkerete erejéig.
  • Maximum 45 napig kamatmentesen vásárolhatsz kártyáddal, azaz nem kell kamatot fizetned vásárlásaid után, ha hitelkártyádat csak vásárlásra használod, és a teljes tartozást visszafizeted a türelmi időszak végéig.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat.

Az OTP Bonus és az OTP BonusGold hitelkártya részletes feltételeiről és kondícióiról, a vásárlási visszatérítésről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, ami segíthet abban, hogy feltöltődj a hosszú bezártság után!

Fedezz fel egy hazai úti célt!

Egyre több külföldi nyaralóhely és nagyváros várja az utazókat (az aktuális járványügyi szabályok betartásával), de teljesen rendben van az is, ha még nem vágysz zsúfolt reptéri várókba, és maradnál az ország határain belül. Egy hosszú hétvége a Balatonnál, a Tisza-tónál, vagy egy általad kevésbé ismert régió felfedezése is ugyanúgy kizökkenthet a hétköznapok szürkeségéből, mint egy külföldi utazás. Ma már néhány óra elég ahhoz, hogy szállást foglalj online, és megtervezd a programokat, legyen az borkóstolás, egy új étterem kipróbálása, vagy egy kirándulás a környéken. Az utazás izgalma és az új kalandok segíthetnek magad mögött hagyni a korábbi időszak nehézségeit.

shutterstock 1787446862

Tölts minél több időt a természetben!

A hosszú séták, az „erdőfürdőzés” és a túrázás gyógyító és stresszcsökkentő hatással bírnak. Már néhány óra is feltölt, de még jobb, ha ki tudtok bérelni a barátokkal egy erdőszéli házikót, és el tudtok tölteni egy teljes hétvégét úgy, hogy az egyetlen éjszakai zaj a tücsökciripelés lesz. Érdemes összekötni mindezt egy digitális böjttel. Ha vízpart közelében pihentek, nevezzetek be egy szervezett kajak- vagy SUP-túrára is!

Fedezz fel egy új éttermet!

Visszatért a közös vacsorák, a nagy beszélgetések időszaka is, ráadásul sorra nyílnak az új helyek. Találd meg az új kedvenced, legyen szó hagyományos ízekről, street foodról, vagy modern fúziós konyháról! Ezzel a nehéz helyzetbe jutott vendéglátósokat is támogatod.

Járj újra moziba!

Az otthoni mozizás soha nem tudja pótolni a profi hangtechnikát, látványt, és az élményt, amikor a film előtt elcsendesedik és elsötétül a nézőtér. A mozizáshoz tartoznak a filmet követő nagy, világmegváltó beszélgetések is a kedvenc pubotokban. Ne feledkezz el a járvány miatt nagyon nehéz helyzetbe került kis művészmozikról sem, a jegyvásárlással őket is támogatod!

shutterstock 1038592492

Szerezz koncertélményeket!

Az élőzenéről nagyon sokáig le kellett mondanunk, és be kellett érnünk az online előadásokkal. Végre eljött az az időszak, amikor egymást érik a koncertek, a nagyobb szórakozóhelyektől, a kisebb pubokon át, a szabadtéri helyszínekig. A nyár legemlékezetesebb pillanatai lehetnek ezek, ráadásul csak néhány kattintás, és máris a tiéd lehet a kedvenc előadód fellépésére szóló jegy!

Válogass a kedvenc könyvesboltodban!

Könyvet rendelni a netről is lehet, de az igazi könyvmolyok tudják, hogy mennyire más élmény egy könyvesboltban körülnézni, kézbe venni a köteteket, és leülni velük egy csendes sarokba. Egyre több üzlet nyitott kávézót, hogy a könyv kiválasztása ne magányos és csendes időtöltés legyen. Ejtsd útba a kedvenc könyvesboltod, és feledkezz bele az olvasásba!

Iratkozz be egy offline tanfolyamra!

Az online tanfolyamok és videókonferenciák után végre hús-vér emberektől is tanulhatsz. Lehet, hogy az elmúlt időszak ráébresztett arra, hogy valami egészen mást szeretnél csinálni, vidékre akarsz költözni és karriert szeretnél váltani, de az is lehet, hogy egyszerűen csak szívesen kipróbálnál valami új, kreatív hobbit. Ha régóta szeretnél részt venni egy író-, bor-, vagy cukrásztanfolyamon, kipróbálnád a festést, megtanulnál fotózni, vagy beiratkoznál egy főzőtanfolyamra, ne halogasd tovább!

shutterstock 1105405211

Indulj shopping túrára a barátnőkkel!

Nyilván te is sok mindent rendeltél a netről a hosszú estéken a kijárási korlátozások idején, és valószínűleg szembesültél már azzal, hogy a nagy része nem volt jó ötlet, mert ezek a ruhák vagy nem jönnek rád, vagy soha nem fogod őket hordani. Az új kezdet kitűnő alkalom egy kis selejtezésre: szabadulj meg a régi, felesleges, nehéz időkre emlékeztető göncöktől, és ajándékozd el őket! Hogy megakadályozd a korábbi rossz döntéseket, hívd el az egyik barátnődet, hogy együtt vadásszatok az új ruhadarabokra! Ha számodra fontos a környezettudatosság, használtruha-üzletekben is felújíthatod a ruhatárad, vagy tartsatok közös ruhabörzét.

Kezdj el egy új sportot!

Akárcsak a természet, a testmozgás is segít abban, hogy fokozatosan visszatérjünk a hétköznapokhoz. Főleg, hogy a korlátozások időszaka nemcsak a lelkünkön hagyott nyomot: észrevétlenül kúsztak fel ránk a plusz kilók. Próbálj ki minél többféle sportot, hogy megtaláld az igazit! Csatlakozz futókörökhöz, falmászó-klubokhoz, vagy iratkozz be egy jógastúdióba! A nyár kezdete tökéletes időzítés, ha régóta szeretnél megtanulni szörfözni, vagy SUP-rutint szereznél, hogy hosszú túrákra indulhass.

Táborozz!

Talán még soha nem volt ekkora jelentősége a közös, szabadtéri programoknak, mint most. A felnőtteknek szóló tematikus táborokban és elvonulásokon jó eséllyel találkozol hasonló érdeklődésű emberekkel. Még biztosan találsz szabad helyeket különféle művészeti, önismereti vagy jógatáborokban.

A cikket az OTP támogatásával a Brand & Content készítette, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek