Mitől boldog a városi kutya?

shutterstock 683119057(1)

Az állattartás evolúciója a városi kutyákat többségükben családtaggá emelte. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ettől automatikusan boldogok is lettek, és mindenki harmóniában él a szűkebb és tágabb környezetükben. A felelős kutyatartás mind a két irányban érvényes: a kutyával való bánásmódra és a városi illemszabályok betartására is vonatkozik. Összefoglaltuk, hogyan válhatnak a gazdik valóban felelős kutyássá.

Rengeteg elképzelés létezik a felelős kutyatartásról – ezekben legtöbbször a kutyapiszok felszedése, az ivartalanítás vagy az örökbefogadás jelenik meg vezérelvként. Megkérdeztük Dr. Vetter Szilviát, az Állatorvostudományi Egyetem állatvédelmi oktatóját, hogy ő hogyan magyarázza ezt a kifejezést.

„Ha valaminek az előnyeit élvezzük, akkor a vele járó kötelezettségeket is teljesítenünk kell, tehát ha állatot tartunk, akkor azzal kötelező feladataink lesznek. Már az állat befogadása előtt végig kell gondolnunk, képesek vagyunk-e élethosszig a szükségleteit biztosítani, beleértve a megfelelő elhelyezést, ellátást, az állat mozgásigényének kielégítését, egészségének megőrzését, és a nem várt szaporulatok megelőzését” – sorolja Szilvia.

„Nagyobb perspektívából szemlélve a felelős állattartás egy világnézet is. Meg kell tanulnunk tisztelni az élet legkülönfélébb megnyilvánulásait, és elfogadni, hogy valamennyien egy közös rendszerben élünk, egymásra vagyunk utalva.”

Kutyás élet szabályai a városban

A kutyák jelentős része szeret nyomot hagyni maga után, erőteljes szociális életet élni és szabadon csavarogni. A békés együttélésnek sajnálatukra ez nem igazán hatékony formája.

A forgalmas városi utcák nem alkalmasak arra, hogy póráz nélkül és koordinálatlanul hódolhassanak a hobbijaiknak. Sem a saját (belefetreng és felnyal), sem a járókelők (szagol és ugat) vagy a háztulajdonosok (jelöl, piszkít), más kutyák és macskák (kerget és odakap), sem pedig az autósok, kerékpárosok (meglóg és nyargal) tekintetében.

shutterstock 1454472383

A városban vagy utazás közben mindig érvényes, hogy úgy kell közlekedni, hogy másokat ne zavarjon a kutya viselkedése. Ezért bármennyire is jól nevelt, pórázon kell tartani. Az utcán, sőt, a futtatóban, erdőben tett séták alkalmával is meg kell akadályozni az erőfitogtatást, vicsorgást - akár szájkosárral, akár tiltással – a kergetést, felugrálást és a durva játékot.

Alapszabály, hogy minden, ami a kutyából kijött, azt össze kell szedni, minden, ami a kutyába bemenne, azt meg kell akadályozni. Nem csak tilos, de veszélyes is felennie a földről bármit. Valljuk be, az ízlésük ismeretében, biztos, hogy valami vacak, rosszabb esetben ártalmas dolgot kívánt meg. Tény, hogy a felelős kutyatartás idővel emberfeletti reflexszel és sasszemmel is jár.

Kutyaegészség-megőrzés és ami vele jár

Az állatorvos felkeresése nem tartozik a kutyák kedvenc programjai közé, és bár csak a védő oltás alkalmával kötelező, azért általában nem ússzák meg ennyivel. Leszámítva a sérüléseket és baleseteket, évente egy szív- és bőrféregszűrésre mindenképp illik betérni.

shutterstock 652324213

Kullancs és bolha ellen az év minden szakaszában óvni kell a testüket, gondoskodni a rendszeres féreghajtásról. Többfajta eszközből is lehet választani a havi cseppektől a 6 hónap gondtalanságot biztosító nyakörvig.

Sokáig a kozmetika sem kerülhető el. A kopogó kutyakarmok nem csak rondák, de egészségtelenek is, az állatot akadályozzák a járásban, sérülést okozhatnak. Bizonyos időközönként fürdetni sem árt a kutyákat, akik ennek szükségességéről általában előszeretettel gondoskodnak. A szakszerű szőrnyírást – bizonyos fajtáknál különösen –, érdemes inkább a profikra bízni, a bizarr megoldásokat pedig messzire kerülni.

Az egészségmegőrzés másik kulcskérdése a helyes etetés. Ahogy minden étkezés esetében, a kutyáknál is fontos a mértékletesség. Bár finom a rántott hús vagy a torta, a kutyának cukorbetegséget, máj-, veseelégtelenséget okozhatnak. Az édesítőszer (eritrit) halálos méreg. Számára a nyers csont, színhús, bizonyos gyógynövények, halak, tojás, olajok és zsírok minősülnek jó tápláléknak, illetve néhány gabonaféle, mint a rizs és az édesburgonya. A nyers etetéskor ezt állítják össze a gazdák és a jó minőségű tápok is ezeket tartalmazzák. Azért néha egy kis nasiról sem szabad megfeledkezni – a megfelelő keretek között.

Mitől boldog, mitől boldogtalan a kutya?

A kutya lehet boldogtalan és depressziós is. Nagy Ádám tréner és panziós azt vallja, hogy boldogtalan nem attól lesz a kutya, ha nem mehet fel a kanapéra, hanem ha más szerepet szánnak neki, mint amilyen valójában. Például embergyerekként tekintenek rá, vagy egy ölebet házőrzőnek használnak és fordítva. Akkor is boldogtalan lesz, esetleg el is szökhet vagy fellázadhat, ha értelmezhetetlen korlátokat állítanak fel vele szemben és sosem dicsérik meg. Káros a kutyára a rosszkor, rosszul kimért presszió, de a kutyatársaság és a kutyáskodás hiánya is. A leginkább jellemző és látható ok a kevés mozgás, az ingerszegény élet és a túletetés. Láncon tartani pedig törvényileg is tilos.

És hogy mitől boldog a kutya? A gazdájával együtt töltött minőségi időtől, ami kevesebb kanapén henyélést és több labdázást, közös bicajozást vagy futást, kirándulást jelent. Trükktanítással, feladatokkal agyban is le lehet őket fárasztani nem kevés jutalomfalat segítségével. Ebben a témában született egy nagyon aktuális podcast, amit itt lehet meghallgatni.

Munkakutyák esetében ez fokozottan érvényes, hiszen a fajta lételeme az emberrel közösen végzett tevékenység: a pumi terel, a bull típusú kutya védelmez, a vizsla vadászik, a husky pedig szánt húz(na).

Városi körülmények között kevés esélye van a kutyáknak kiélni magukat ezekben a tevékenységekben. Épp ezért találták ki a kutyás sportokat, mint az agility vagy a Hard Dog Race, engedelmességi és ügyességi tanfolyamokat, az őrző-védő órákat és a mantrailinget (szag utáni keresés). Az agaraktól megirigyelt sportokat, a coursinget és a körpályás műnyúlkergetést is sok más fajtával űzik már – különösen a zsákmányos, lefáraszthatatlan fajtákkal áldás az edzések látogatása.

Zárszóként a kutyatartás itthoni helyzetről Dr. Vetter Szilvia így vélekedik: „Magyarországon mind a felelős állattartás, mind az állatbarát szolgáltatások piaca fejlődött az elmúlt években, de nem dőlhetünk hátra: sokan még mindig nem veszik figyelembe, hogy az állatok érezni, örülni, szenvedni képes élőlények. Az állatvédelmet a fejekben kell erősíteni, a jogalkotás önmagában kevés. Ez jelenleg a legfontosabb feladat.”

L.HU.MKT.AH.20.04.2020.0812

A cikket a Brand & Content készítette a Bayer Hungaria Kft., az Advantix és Foresto termékek gyártójának megbízásából , nem a Dívány szerkesztősége. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek