Kis kedvenceink titkos élete – a valóságban

jpg-Fressapf nyitokep naturally good

Miért, ó, miért bámul a semmibe és miért fekszik állandóan a legfurcsább helyekre a macska és miért rágja cafatokra minden labdáját a kutya? Ezekre a kérdésekre persze nem kötelező választ kapnunk, anélkül is ragaszkodunk kis kedvenceinkhez, hiszen az életünk, családunk részei. A legjobbat szeretnénk nekik, hiszen szeretjük őket, törődünk velük, miközben néha bizony egyáltalán nem értjük őket. Mi azért megpróbálunk most pár talányos kérdésre választ találni.

Az etológia – a biológia állatok viselkedésével foglalkozó ága – igazán izgalmas tudományág az állatbarátok számára. Bár sok kérdésre adott már választ az elmúlt bő évszázadban, sok olyan is akad, amivel kapcsolatban csak találgatások vannak, vagy éppen sok különböző álláspont és vélemény él egymás mellett. Izgalmas kérdések és válaszok kedvéért nem kell a távoli vidékek egzotikus élőlényeit vizsgálni, elég, ha saját kisállatunk viselkedését megfigyeljük. Íme néhány kérdés, amik talán már benned is felmerültek, ha kutya vagy cica gazdája vagy.

1. Ezért rág meg mindent a kutya

A kutyák imádnak rágcsálni: a cipőinket, a távirányítót, a díszpárnákat és szinte mindent, ami az útjukba kerül. Ennek oka igen egyszerű: ők így ismerik meg, így fedezik fel a világot, a környezetüket. A kölyökkutya mindent megszagol, mindent a szájába vesz, megízlel, megkóstol, akárcsak az embergyerek.

shutterstock 160397021

Ha ez a kedvtelése felnőttkorban is megmarad, mi pedig nem szeretnénk a fizetésünk számottevő részét új cipőkre költeni, akkor gondoljuk végig, kellőképp lefoglaljuk-e a kutyát, nem okoz-e neki szorongást az egyedüllét. Ha például mindig az ajtó közelében találunk a szétrágott tárgyakra, elképzelhető, hogy a távozásunk miatt érzett frusztrációt próbálja így levezetni. Az is igaz persze, hogy egy jókedvű, egészséges kutyus játék és tanítás nélkül nem fogja tudni megkülönböztetni, mit szabad, és mit nem szabad megrágni. Foglalkozzunk hát vele, legyünk türelmesek, tanítsunk meg neki, mely tárgyak a sajátjai és vegyünk strapabíró, természetes alapanyagú játékokat, amiket kedvére marcangolhat.

2. Miért szereti a cica a mozgó játékokat?

A háziállatok között különleges helyet foglalnak el a macskák, hiszen sokak szerint az ember egyáltalán nem is domesztikálta őket, kedvenc bársonytalpúink pedig a mai napig szinte vadállatnak minősülnek.

shutterstock 679292740

Mivel az ember mellett élő macskának általában már nem a táplálékszerzés miatt kell vadászni, ez az ősi, ösztönös tevékenység játékká alakult. A mozgó játékok olyanok számára, mint a préda, amit el kell kapni. A nem mozgó játék már elpusztult zsákmány, ha nem lehet megenni, nem különösebben érdekes számukra. A mozgó játékok iránti vonzalmuk egyébként remek eszköz a gazdi kezében: a köztudottan hajnali futóverseny rendezésére hajlamos macskákat lefekvés előtt remekül le lehet fárasztani egy egyszerű madzag vagy tollas játék húzogatásával, egy mozgó egérkével vagy lézerrel.

TIPP: Cuki cicajátékok természetes, sőt újrahasznosított anyagból is kaphatók
TIPP: Cuki cicajátékok természetes, sőt újrahasznosított anyagból is kaphatók
Fressnapf

3. Miért szeretnek ennyire ásni a kutyák?

Van egy rossz hírünk azoknak a gazdiknak, akiknek a kutyája rendszeresen kertészkedik otthon: az ásás teljesen normális viselkedés, főleg bizonyos fajta kutyusoknál. Például egy tacskó vagy egy Jack Russell terrier nagyobb valószínűséggel ás, mint egy Shih Tzu, hiszen nekik az eredeti feladatuk is az volt, hogy más állatokat ássanak ki a föld alól. Ha egy otthon hagyott kutya unatkozik, keres magának elfoglaltságot, és nem kizárt, hogy ezt épp a tuják földből való kihúzgálásában fogja megtalálni.

shutterstock 1542987857

Hogy ezt megakadályozzuk, kezdjük el erősíteni a tekintélyünket a kutyánkkal szemben, töltsünk együtt minőségi időt, foglalkozzunk vele, fárasszuk ki. Külön ásóhely kialakításával és jutalomfalatokkal is megpróbálhatjuk a kutyus energiát a megfelelő mederben tartani. Ha azonban az ásás bizonyos helyekre koncentrálódik, akkor pánik vagy szorongás jele is lehet. A kapu vagy kerítés mellett például szökési kísérletet is jelenthet, és érdemes azt is végiggondolni, élvezi-e az egyedüllétet a kutya, vagy esetleg társra vágyik.

4. A macskák általában utálják a vizet. De mégis miért? Hisz tisztálkodni imádnak!

Joggal merül fel a kérdés, hogy a tisztaságmániás macskák miért irtóznak attól, hogy teljes testükkel vízbe merüljenek. Pedig tudnak úszni, és általában érdeklődve szemlélik a különböző vízfolyásokat is. A macskák víziszonyát leggyakrabban épp a sokat tisztogatott szőrzetükkel indokolják, ami ugyanis sokkal nehezebben szárad, mint például a kutyáké, így a macska kénytelen hosszú ideig kellemetlenül, védtelenül érezni magát. Mások a macska fülét látják a kritikus pontnak: a cica füle ugyanis nagy, a hallójárata pedig hosszú és szűk, ha belemegy a víz, könnyen fertőzéshez vezethet.

A kíváncsisága persze nem szűnik meg: ezért fog újra és újra belenyúlni a csapból folydogáló vízbe, hogy aztán messzire iszkoljon – majd később visszatérjen.

5. Érdemes-e ajándékot venni a kutyának?

Hát persze! Vághatják rá a gazdik, akik előszeretettel vásárolnak kedvencük születésnapjára és karácsonyra is valami új játékot. Azon túl, hogy minket, gazdikat jó érzéssel tölt el, ha örömet szerezhetünk a kutyánknak, bizony úgy fest, hogy ténylegesen is tudunk meglepetést okozni az ebnek. Ha a kutya épp el van foglalva valamivel, eközben pedig egy általa kedvelt ember beoson mögé, az állat valóban meglepetéssel vegyes örömmel fogja őt fogadni, amikor észreveszi. Talán a karácsonyi ajándék bontogatása közben nem azt a fajta meglepetést érzik, mint mi, mégis, ha kutyáról van szó, egy új játék majdnem mindig jobb, mint a régi.

shutterstock 611550485

6. Innen oda, onnan ide: hogyan választ fekhelyet a macska?

Természetükből fakadóan a macska általában a terület védhetősége szempontjából választ fekhelyet. Ezért kedveli a dobozokat és az olyan objektumokat, amelyeknek magasabb oldalfalai vannak, vagy épp bizonyos, számunkra már-már erődszerű bútorokat. Ilyenkor a lehetséges hat támadási oldalból öt felől védve van, a maradék egy irányba pedig tud figyelni.

Ezért kedveli a magaslatokat, ablakpárkányokat is, hisz remekül figyelemmel tudja kísérni az eseményeket. Azt is megfigyelheted, hogy a cica időről időre váltogatja a fekhelyeit. Erre több magyarázat is létezik: talán a régi fekhely elhasználódásával új után néz, hiszen imádja a tisztaságot, de az is elképzelhető, hogy az időjárásnak, a fényviszonyoknak megfelelően váltogatja a helyeket. Ha egy számára vásárolt ágyikót nem használ, megpróbálhatod védettebb helyre rakni, vagy csak átvinni a lakás egy másik sarkába.

macskaágy Fressnapf
Fressnapf

Összességében tehát nincs univerzális recept arra, hogy a macska miért fekszik egyik vagy másik helyre, így a rutinos gazdik akkor sem lepődnek meg, ha cicájuk az ajándék dobozának jobban örül, mint magának a meglepetésnek.

7. Miért járnak körbe a kutyák a fekhelyen mielőtt lefekszenek?

Egy újabb genetikailag kódolt viselkedésforma, ami nem veszett ki az egyébként 20-30 ezer (!) évvel ezelőtt háziasított kutyákból. A lefekvés előtti körözés állítólag még a domesztikáció előtti időszakból maradt meg, amikor nem álltak rendelkezésükre az ember által gondosan előkészített fekhelyek. A kutya így taposta le maga alatt az aljnövényzetet, ezen kívül a bogarakat is elhajtotta, és többször is körbejárta a választott kuckót.

Az is fontos szempont volt, hogy a lesimított terület a többi kutya számára is egyértelműen jelezte, az a rész már foglalt. Sokak szerint a cica esetében a dagasztás hasonló funkciót is ellát: az növényzet fellazításával teremtett a vadmacska megfelelő „fészket” magának és kicsinyeinek.

8. Most komolyan: normális, hogy ilyen sokat alszik egy macska?

Röviden: igen. A macskák nem éjszakai, hanem szürkületi, alkonyati állatok, azaz hajnalban és sötétedéskor a legaktívabbak, ilyenkor vadásznak. A zsákmány üldözéséhez, becserkészéséhez, elejtéséhez a kistestű macskának azonban rengeteg energiára van szüksége – főleg a nőstényeknek, hiszen hagyományosan ők a vadászok. Ezért aztán a macska rengeteget alszik, hogy energiát gyűjtsön és tartalékoljon a stratégiailag fontos pillanatokra. Nem ritka, hogy a vadmacskák 16-20 órát töltenek alvással naponta.

shutterstock 1469781524

Ez az alvás azonban nem hasonlít az emberi alváshoz: a macskák állandóan készenlétben állnak, a legkisebb zajra is felriadnak és készek menekülni, ha kell. Az ember mellett élő, vadászatra már nem kényszerülő macska szokásai azért némiképp átalakultak, náluk a 12-18 óra alvás teljesen normálisnak mondható.

9. Miért bámulja néha a macska a nagy semmit?

Ismét egy újabb kérdés, amiben nincsen konszenzus. Úgy vélik, hogy amikor a cicák bámulni kezdik például a falat, tényleg látnak valamilyen emberi szemmel nem látható mozgást, látásuk ugyanis sokkal kifinomultabb, mint a miénk. Azt is kiderítették már, hogy a macskák és a kutyák is látják az ultraibolya-fény olyan tartományait, amit az emberi szem már nem észlel. A kutyák általában mégsem meresztenek óriási szemeket a semmire a falon, igaz? Erre a tudományos elképzelés az, hogy a macska túlságosan kíváncsi, ezért figyel fel minden apróságra.

shutterstock 718322926

10. Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól, ha a vihartól nem?

Kézenfekvő válasz lenne, hogy a hangerő és a különböző fényhatások vannak rossz hatással a kutyákra, azonban a legtöbb eb a vihartól mégsem fél (ahol ugyanezek tapasztalhatók). A válasz sokkal inkább a váratlanságban keresendő, hiszen mi is megijednénk, ha az utcán sétálva valaki elénk ugrana egy bokorból, nem igaz?

Kibillenti a szervezetet a normális állapotából, még akkor is, ha később rájövünk, hogy nem volt okunk félni. A tűzijáték épp ilyen a kutyáknak: míg a vihart a légnyomás és a légmozgás, sőt a fények változása is jelzi előre, addig ezeket a mesterséges zajokat semmi.

A cikket a Brand & Content készítette a Fressnapf megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra