Amikor nehezen jön a baba

1920-shutterstock 339231617

Van, akire „elég ránézni”, másoknak évek hosszú munkája összehozni a gyermekáldást. Az utóbbi csoportba tartozóknak rengeteg negatív élménnyel, kudarccal, önváddal kell szembenézniük, amit a környezetük gyakran csak erősít. Sokan magukban keresik a hibát, és stigmát viselve nem szívesen fordulnak szakemberhez. Pedig a probléma gyakran orvosolható.

Van egy párod, férjed, barátod, akit szeretsz. Ő is szeret téged. Van munkátok, szabad hely a szívetekben. Szépen nődögél az aloe vera / orchidea a cserépben, az első közös háziállatotok is jó egészségnek örvend, de mégis hiányzik valami. Jobban mondva valaki.

Hát nem azt ígérték, hogy ha mindez megvan, akkor már semmi sem állhat a gyermekvállalás útjába? Remegő kézzel ütöd be a Facebook jelszavadat, mert attól tartasz, megint egy ismerős cuki babafotójába botlasz és összeszorul a szíved?

Úgy érzed, már mindenkinek van gyereke, csak nektek nincs? Mindketten egészségesnek érzitek magatokat és kapcsolatotokat is, mégis mi lehet a baj?

1200-shutterstock 312436904

Meddő. Milyen csúnya, kemény szó. Ott lebeg a fejed felett, mint egy stigma. Ízlelgeted a szót és nem érzed magad teljes értékű nőnek. Pedig a meddőség lehet csupán átmeneti állapot is.

Meddőségről akkor beszélünk, ha 12 hónapon keresztül annak ellenére sem esik teherbe valaki, hogy nem védekezik és rendszeres él házaséletet. Meddőségnek nevezzük azt az állapotot is, ha a terhesség rendszeresen spontán vetéléssel ér véget.

Milyen tényezők állhatnak a női és a férfi meddőség hátterében? Hogyan deríthetjük ki, hogy nálunk mi a baj?

PCO, PCOS azaz policisztás ovárium és policisztás ovárium szindróma

PCO esetén a petefészekben sok kis pici meg nem érett tüsző található, ami arra utalhat, hogy a peteérési folyamat nem megy végbe úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Minden 10. nő PCO szindrómával, egy olyan anyagcsere-problémával küzd, amely rengeteg bosszantó és kevésbé bosszantó tünetért felel. A diagnózis felállításához nem elég egy ultrahang vizsgálat és bármilyen meglepő, nem csak a nőgyógyász feladata!

Ha bőröd aknés, pattanásos, súlyproblémákkal küzdesz (nem tudsz lefogyni, vagy hízni, pedig nagyon szeretnél), evés után rendszerint bágyadt, kajakómás vagy, esetleg hajhullással, férfias jellegű kopaszodással küzdesz, érdemes felkeresned egy erre specializálódott endokrinológust! Hozzáértő kezekben, komplex terápiával (étrendi változtatások, gyógyszeres kezelés, sport és a lelki egyensúly helyreállítása) és sok türelemmel nálad is kopogtathat a gólya!

Inzulinrezisztencia

„Divatbetegség, majd akkor jöjjön vissza, ha cukorbeteg!” Ki az, aki a cukorbetegség előszobájából inkább a nappali felé indulna, mintsem a kijárt felé? Nyilván senki.

Ez egy szénhidrát anyagcsere betegség. A zsír-és izomsejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, és hogy szervezetünk korrigáljon és rendbe hozza a vércukorértékeket, a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni. Egységnyi inzulin előállítására képes a hasnyálmirigyünk életünk során, Ha ezt az adagot „ellőjük a vakvilágba”, kialakul a kettes típusú cukorbetegség.

1920-shutterstock 321934868

Ha PCOS-t diagnosztizáltak nálad, vagy korábbi várandósság alatt terhességi cukorbetegséged volt, mindenképp érdemes elmenned egy három pontos vérvételre és az eredményekkel felkeresni egy hozzáértő endokrinológust, belgyógyászt vagy diabetológust!

Endometriózis

Endometriózis esetén a méh nyálkahártyája, más néven az endometrium a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Ez a szövet a hormonális változásokra ugyanúgy reagál, mint a méhen belül, azaz megvastagszik és vérzéssel kísérve lelökődik. A vér felgyülemlik, hiszen nem tud hol távozni a szervezetből, cisztákat alakít ki, melyek hegszöveteket és összenövéseket eredményezhetnek a kismedencei szerveken.

Mikor gyanakodj endometriózisra? Ha menstruációd nagyon fájdalmas, bő vérzéssel kísért, vagy ha ez a fájdalom és vérzés a ciklusod más szakaszában is jelentkezik. Intő jel lehet, ha szeretkezés közben, székeléskor is vizeléskor is fájdalmat érzel! Hogyan vizsgáltasd ki magad? Hüvelyi és hasi ultrahang vizsgálattal, esetleg CT, MRI vizsgálattal, hasüregi laparoszkópia segítségével diagnosztizálják a betegséget. A laborban történő CA125 szint mérés nem jelent biztos diagnózist, hiszen az emelkedett érték több más súlyos betegségre is utalhat!

Magas prolaktinszint

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin részt vesz az anyagcsere folyamatátban és más hormonok működését is befolyásolhatja. A terhességet és a tejelválasztást is támogatja, ilyenkor a legmagasabb a szintje. Férfiak és nők esetében eltérő mennyiségben, de folyamatosan termelődik. Szintje sosem állandó, függ a napszaktól és attól is, hogy mennyi stressznek vagyunk kitéve. A normálisnál magasabb prolaktinszint gátolja a ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést és a beágyazódást is.

A magasabb prolaktinszint hátterében állhat az agyalapi mirigy jóindulatú daganata vagy akár stressz is. Ha terhesség, szoptatás nélkül jelentkező tejcsorgást, hízást, fáradékonyságot, hajhullást, alvászavart, libidócsökkenést vagy menstruációs problémákat tapasztalsz, érdemes felkeresni egy labort! A diagnózis felállításához több alkalommal is magas értéket kell mérni, ezt követően az agyalapi mirigy MRI-vizsgálata szükséges.

Pajzsmirigy betegségek

A meddőség és vetélések sorozata sokszor összefüggésbe hozható a pajzsmirigy nem megfelelő működésével. Amennyiben alulműködik, rendszertelen menstruációs ciklusokat, elhúzódó, erős vérzéseket eredményezhet. A tüszőrepedés zavarát is okozhatja még akkor is, ha látszólag rendben van a ciklus. Ilyenkor a petefészekből nem szabadul ki a megtermékenyítésre alkalmas petesejt, így terhesség sem alakulhat ki.

1920-shutterstock 627062006

Sokszor nem derül rá fény, mert a pajzsmirigy-stimuláló hormon, azaz TSH normál tartományon belüli értéket mutathat még akkor is, ha a trijód-tironin (T3), a négy jódatomot tartalmazó a tiroxin (T4) szint nem az optimális zónában van. A hozzáértő endokrinológusok úgy vélik, 1 mIU/l körüli TSH ideális a teherbeeséshez, de a referencia-tartomány felső határértéket 4 mIU/l-nél húzták meg.

A pajzsmirigy túlműködés ritkább, de szintén kellemetlen tüneteket és meddőséget is okozhat, Ilyenkor a T3 és T4 hormonok nagyobb mennyiségben vannak jelen. Felpörgött anyagcsere, indokolatlannak tűnő fogyás, hasmenés, alvászavar, fokozott izzadás és magas pulzus esetén merül fel a túlműködés gyanúja.

Fontos, hogy sose kezdd otthon, házi módszerekkel, gyógynövényekkel gyógyítani magad egyik esetben sem, fordulj endokrinológushoz!

Folsavhiány

A vízben oldódó folsavat (folát) a táplálékunkkal visszük be szervezetünkbe. Ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, vagy az ételeket rendszeresen túlfőzzük, kevés folsavhoz jutunk. A terhesség első három hónapjában a fejlődő magzat gerincét lezáró folyamathoz a folsav jelenléte elengedhetetlen. Ezért javasolt, hogy a nők napi 400 μg kiegészítő folsavat szedjenek legalább a fogantatás előtti 1 hónapban és utána 3 hónapon keresztül. Az egyik kockázati tényező minimálisra csökkentése még nem biztos, hogy garantálja a kedvező hatást.

Cöliákia

A gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia emberek millióinak okoz panaszokat és rengeteg embernek egyáltalán nem. Mivel a gluténérzékenyek vékonybelében a bélbolyhok tönkremennek, ellaposodnak, így már nem tudnak megfelelően működni. Ez kezelhetetlen vashiányhoz, a nyomelemek és vitaminok felszívódásának zavarához vezet. Ha egy éve nem sikerül teherbe esned, gondolj erre is! A szöveti transzglutanin IgG, IgM, endomysium vizsgálatok elvégzése javasolt akkor, amikor semmilyen kézzelfogható okot nem találunk a meddőség hátterében.

D-vitamin-hiány

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amiről már kiderült, hogy gyakorlatilag hormonként viselkedik szervezetünkben. A nők termékenységére is hatással van, mert a menstruációt, peteérést szabályozó AMH-hormon megfelelő termelődése és a jó D-vitaminellátottság között kapcsolat van. A D-vitamin-hiány megszüntetésével javul a teherbe esés valószínűsége. Ráadásul a terhesség alatt már a baba fejlődéséhez is elengedhetetlen. A magyar lakosság mindössze 5-10%-a mondhatja el magáról, hogy szervezetének D-vitamin-ellátottsága ideális, és a súlyos hiányállapot is minden 5. lakost érint. A D-vitamin-hiány nem fáj, ezért sokszor rejtve marad. A total 25-OH D-vitamin-szint mérését laborban végzik. Alacsony D-vitamin-szint esetén orvossal konzultálva kell a pótlásról gondoskodni.

A férfi meddőség okai

A leggyakrabban a sperma rendellenessége nehezíti a teherbeesést. A spermiumok rövid élettartama és gyenge mobilitása, azaz lassúsága is lehet a ludas. Az alacsony spermaszám hátterében genetikai okok mellett számos, életmódbeli tényező, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, a túl szűk alsónemű viselése, a rendszeres biciklizés és a forró ülőfürdő is állhat. Sőt, az ölbevett laptopból sugárzott hő sem kedvez a kis katonáknak!

Mit tehetsz magadért?

Ismerd meg a tested működését! Figyeld meg ciklusaidat! A szimptotermális-, azaz tünetihőmérőzés-módszer abban segít neked, hogy megtudd, mikor vagy termékeny. A reggeli, felkelés előtt mért testhőmérséklet, a méhnyaknyák állaga és a méhszáj aktuális állapotának megfigyelésével a tested elárulja neked titkait. Ez a természetes módszer tanulható, és sajnos kimaradt anno a biológia óra tananyagából.

Válts életmódot, szabadulj meg rossz szokásaidtól!

Sokat dolgozol, idegeskedsz, össze-vissza alszol, esetleg sebtiben vagy egyáltalán nem reggelizel? Nem mozogsz eleget? Nem helyes! Írd össze, mit tehetsz még magadért. Az életmódváltás nem egyszerű, de kifizetődik.

1920-egeszseg-shutter

Nem csak a várt gyermekáldás miatt kell változtatni szokásaidon, hanem azért, hogy sokáig, egészségesen és kiegyensúlyozottan élhess! Sokan abba a hibába esnek, hogy vasárnap eldöntik, hétfőtől új emberként fognak élni. Céljaikat egy csapásra szeretnék elérni és előbb-utóbb elmegy a kedvük az egésztől. Próbáld meg, hogy hetente-két hetente egy új célt tűzöl ki magadnak. Sokkal kevésbé fog megviselni az életmódváltás. Még jobb, ha partnereddel együtt vágtok bele céljaitok megvalósításába!

Keress egy vagy több szakembert, akiben megbízol, és úgy érzed, komolyan veszi a problémádat! Ne hagyd magad lerázni!

Nyiss egy egészségpénztári számlát!

Erre elszámolhatod a szükséges vizsgálatokat, a babatervezés és várandóság alatt szedett vitaminokat és a következő évben adókedvezményt vehetsz igénybe. Bízz abban, hogy az így visszakapott összeget már pelenkára és babafürdetőre fogod költeni!

A cikket a Brand & Content készítette az Femibion megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra