Paszternákkrém-leves gremolátás bagettel
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 800 gr paszternák
- 1l alaplé vagy víz
- 4 dl tejszín
- 1 nagy bagett
- 1 csokor petrezselyem
- 2 citrom
- olivaolaj a fokhagyma dinszteléshez
A paszternák ugye nem más, mint egy gyökérzöldség, hasonló a fehérrépához. Ebből főzünk egy krémlevest a klasszikus módon: felkockázott vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát kevés olajon dinsztelünk, azaz puhára főzünk alacsony lángon. Erre megy a felkockázott paszternák, kicsit lepirítjuk, majd alaplével vagy vízzel felöntjük és puhára főzzük, majd sózzuk és borsozzuk. Itt akár meg is állhatnánk, de ha krémlevest szeretnénk, akkor a végén öntsük fel egy kis tejszínnel, és egy botmixer segítségével pürésítsük le. A bagettet megpirítjuk, amire jöhet a már előre elkészített gremoláta, melynek elkészítési módja a következő: a csokor petrezselymet, 2 gerezd fokhagymát, két citrom héját beledobáljuk egy aprítóba és lezúzzuk, majd állni hagyunk. Ha mindez megvan, merünk egy tányérba a krémlevesből, és a gremolátás pirítóssal tálaljuk.
Cukkini spagetti húsgombóccal
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 főre:
A húsgombóchoz:
- 500 gr darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék petrezselyem
- néhány levél bazsalikom
- ízlés szerint 1 ek zsemlemorzsa, illetve 1-2 tojás
A paradicsomszószhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- Maggi Bolognai spagetti alap
- 450 gramm passzírozott paradicsom
- olivaolaj a fokhagyma dinszteléshez
- fűszerezés: só, bors, szárított oregánó, szárított bazsalikom
A „spagettihez”:
- 4-6 db cukkini, mérettől függően
Ha a hagyományos spagetti helyett szeretnénk kipróbálni valamit, jól jöhet ez a recept. Elsőnek a húsgombócot és a szószt készítjük el. Darált marhahúst fűszerezünk, amihez csak a képzeletünk szab határt: mehet bele só, bors, aprított fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, de még akár zsemlemorzsa is, noha ekkor már üssünk bele egy tojást is, és gyúrjuk azt is össze a hússal, hogy egyben tartsa és ne essen szét a sok száraz hozzávalótól. A paradicsomszószhoz először egy kis felkockázott vöröshagymát és fokhagymát lepirítunk olívaolajon, majd a Maggi Bolognai spagetti alapot használjuk, ez megy bele a serpenyőbe egy üveg passzírozott paradicsom kíséretében, és sóval-borssal, szárított oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük, majd összeforraljuk. Ha ez megvan, kis gombócokat formálunk a fűszerezett marhából, és serpenyőben, közepes lángon kisütjük őket. Fogunk pár cukkinit, és szeletelővel hosszú, vékony csíkokra szeljük. Néhány perc főzés elegendő neki forró, lobogó vízben, majd jön a tálalás: egy tányérra halmozunk a cukkini spagettiből, rá érkezenek a húsgolyók, valamint egy jó adag a szószból is.
Zöldfűszeres csirkemell grillzöldségekkel
Elkészítési idő: 30-45 perc
Hozzávalók 4 főre:
- 500 gr csirkemell-filé
- só-bors
A fűszeres olajhoz:
- tetszés szerinti fűszernövények (petrezselyem, medvehagyma, snidling, kakukkfű, bazsalikom, koriander, stb.)
- olívaolaj
Grillzöldségek:
- 2-3 db édesburgonya
- 2 db cékla
- 1-2 csokor spárga, vagy más, elérhető idény grillzöldség
Ehhez az ételhez is tartozik egy trükk: fűszernövényeket (petrezselyem, medvehagyma, snidling, ami épp van) apróra vágunk, majd egy jégkockatartóba öntött olívaolajhoz keverjük. Bármit sütni szeretnénk, csak egyszerűen kivesszük a fagyasztóból és egy adagot a serpenyőbe teszünk az alapanyag alá. Így teszünk a kifilézett csirkemell-szeletekkel is, melyek mindkét oldalát közepes lángos addig grillezzük, míg a csirkemellszeletek belseje is át nem sül a fűszeres olajon, valamint sózzuk és borsozzuk. Közben elkészítjük a grillzöldségeket. Érdemes néha kicsit kilépni a komfortzónából, és nem megállni a klasszikus gomba/kaliforniai paprika/padlizsán hármasnál, hanem választani mondjuk édesburgonyát, céklát, vagy épp spárgát. Ezeket tetszés szerinti nem túl vastag formára szeletelve egy cserépedényben, vagy akár tepsiben egy kevés olívaolajon összesütjük, 180 fokon légkeverésen kell nekik olyan 20-30 perc, és máris kész az ízletes köret a csirkemell mellé!
Francia hagymaleves fokhagymás croutonnal, lyoni hagymával
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók 4 főre:
a lyoni hagymához
- 2 fej vöröshagyma
- 100 gr liszt
- napraforgóolaj sütéshez
a leveshez:
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dl alaplé v víz
- 2 dl tej
- 2 tasak Maggi Fokhagymakrémleves
- 1 dl fehérbor
- 1 nagy bagett
- 4 gerezd fokhagyma
- olivaolaj a fokhagyma dinszteléshez
A klasszikus hagymalevest mindenki ismeri, de most ennél egy kicsit tovább megyünk, és egy-két plusz hagyma összetevőt pakolunk bele. Először is felszeleteljük a vöröshagymát, szétszedjük karikáira, lisztbe forgatjuk és 160 fokos bő olajban kisütjük – kész is a lyoni hagyma. Utána kezdjük a levest: felkarikázott vörös és felszeletelt fokhagymát dinsztelünk egy kevés olívaolajon. Ha ez megvan, jön bele a víz és a tej, majd Maggi Fokhagymakrémleves alapot adunk hozzá, és néhány percig főzzük. Ízlés szerint kerülhet bele egy kis fehérbor is, majd készre forraljuk. Bagettet szeletelünk, megpirítjuk, mindkét oldalát egy félbevágott fokhagymával megkenjük, majd felkockázva tálaljuk levesbetétnek, csakúgy, mint a lyoni hagymát is.
Hasselback krumpli fokhagymás-sajtos szósszal
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db közepes édesburgonya
a szószhoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 gr vaj
- 1 ek liszt
- 2 dl tej
- 75 gr füstölt sajt
- Maggi Fokhagymakrémleves alap
Ez a krumpli bármilyen ételt fel tud dobni köretként, de akár saját jogán felszolgált étel is lehet, ráadásul sima és édesburgonyából is el lehet készíteni. Fogjuk a krumplit, melléteszünk két fakanalat kábé az alsó negyedénél, és egy késsel óvatosan sűrűn bevágjuk, de vigyázva, hogy ne vágjuk teljesen át (erre szolgál a két fakanál nyele, melyek nem engedik túlszaladni a késünket). Amint ez megvan, mehet is be a sütőbe, ahol 180-200 fokon 45-60 perc alatt át is sül (sütőtől és krumplimérettől függően). Amíg sül, elkészítjük a szószt hozzá. Ehhez fokhagymát pirítunk vajon, egy kis liszttel összekeverjük és felöntjünk tejjel, majd jöhet bele a Maggi Fokhagymakrémleves alap. Ebbe mehet egy kis reszelt füstölt sajt, majd habverővel kavargatva addig főzzük, míg homogén, krémes állagot nem kapunk. A kész krumplit gazdagon meglocsoljuk a fokhagymás-sajtos szósszal, és kész is a Hasselback, azaz az irdalt burgonya.
Házi tükörtojásos hamburger
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 főre:
- 600 gr darált marhahús
- 4 db hamburgerzsömle
- 4 kisebb tojás
- 4 szelet cheddar sajt
- 1 fej jégsaláta
- 2 db paradicsom
- 1 db lilahagyma
- ketchup, majonéz
- olaj a hússütéshez
Egy jó hamburger sose rossz – tartja a mondás – ezzel a trükkel pedig a közkedvelt étel egy szuper verzióját készítjük el. Készítünk egy 15 dekás húspogácsát 20%-os zsírtartalmú marhahúsból, aminek a közepét egy felespohárral kivágjuk. Közepes lángon elkezdjük a húst sütni (természetesen sózzuk és borsozzuk) átsütöttségtől függően 3-5 percig, amikor átfordítjuk a túloldalára, üssünk bele a középső lyukba egy kisebb tojást. Ha szeretnénk, mehet rá egy szelet sajt is, valamint érdemes rátenni egy fedőt az egész serpenyőre, hogy a tojás is el tudjon készülni a további 3-5 perces sütés folyamán. Ha ez megvan, megpirítjuk a hamburgerzsömlét, amibe mehet felszeletelt jégsaláta, paradicsom, igény szerint lilahagyma, ketchup, majonéz, és óvatosan átemelve a tojással tuningolt húspogácsa. Bár kívülről nem látszik, de mihelyst beleharapunk, a tojás szétfolyik, így varázsolva egy mennyeien maszatos egységbe a burgerünket.
Citromágyon sült hal zöldségpürével
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 főre:
- 600 gr halfilé (például tőkehalfilé, harcsafilé)
- 2-3 db citrom
a sajtszószhoz:
- 50 gr vaj
- 1 ek liszt
- 4 dl tejszín
- 150 gr sajt tetszés szerint (cheddar, gouda, ementáli, trappista, stb.)
- Maggi Sajtszósz alap
a zöldségpüréhez:
- 2 db cukkini
- 1 nagy brokkoli
- 1 dl tejszín
- só-bors
Ennél a receptnél a hal bármilyen világos húsú lehet, ránk van bízva. Grillen, serpenyőben és tepsiben is praktikus tipp, hogy vékonyra szeletelt citromkarikákat alárakva rögtön ízletesebb is lesz, valamint, ha szabad tűzön sütjük, akkor letapadni sem fog. A halak elkészülési ideje típustól függ, de nem kell túlsütni őket 15-20 perc alatt megvannak. Amíg a hal készül, készítünk egy sajtszószt, melyhez vajat olvasztunk, elkeverjük liszttel, majd felöntjük tejszínnel, és mehet is bele a Maggi Sajtszósz alap tetszés szerinti, ámde javasoltan semlegesebb ízű reszelt sajttal együtt, majd szépen lassan összeforraljuk és habverővel csomómentesre keverjük közben. A tetszés szerinti zöldségeket (cukkini, brokkoli, karfiol, stb.) puhára főzzük, majd egy botmixer segítségével tejszínnel és egy kevéssel a főzővízből pürésítjük, így rögtön krémes állagúvá varázsoljuk, végül pedig sózzuk, borsozzuk, sőt akár fokhagymát is adhatunk hozzá. Ha elkészül a citromágyon a hal, már csak meg kell locsolni a sajtszószunkkal, mellé jöhet a püré és kész is vagyunk!
Egylábosos tészta
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 főre
- 500 gr tetszés szerinti tészta (szarvacska, penne, stb.)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gr koktélparadicsom
- 2 ek paradicsompüré
- 100 gr tetszés szerinti sonka
- 100 gr erdei gomba
- 3-4 levél friss bazsalikom
- Maggi Sonkás-gombás penne alap
- 1 dl tejszín
- 1 ek olívaolaj
- só-bors
Ennek az ételnek az a nagy trükkje, hogy nem kell hozzá más, mint egy lábos, így nincs felesleges mosogatás és órákig tartó főzőcskézés! Keressünk egy kellően nagy edényt, majd szórjuk bele a tetszés szerinti tésztát (bármilyen rövidebb fajta megfelel), egy fej felkockázott vöröshagymát, 2 gerezd átnyomott fokhagymát, félbevágott koktélparadicsomokat, a paradicsompürét, a szeletelt sonkát és a gombát, néhány bazsalikomlevelet, egy kevés olívaolajat, sót, borsot. Mehet hozzá a lobogó víz (kb. 2,5-ször annyi, mint amennyi tészta), majd egy tasak Maggi Sonkás-gombás penne alap egy kevés tejszínnel, és addig kell főzni (néha megkeverve), amíg a tészta megfelelő állagú nem lesz.
Spagetti grillezett gombával
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 főre:
a grill gombához:
- 100 gr tetszés szerinti erdei gomba (vargánya, laska, stb.)
a mártáshoz:
- 250 gr gomba pl. csiperke
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 2 dl tejszín
- Maggi Rókagombás krémleves alap
- 500 gr spagetti
Először is felszeleteljük a tetszés szerinti gombát (csiperke, vargánya, laska, vagy amihez kedvünk van), amit egy forró száraz serpenyőben intenzív lángon addig grillezünk, amíg megjelenjenek a klasszikus barnás, sült jegyek. Lehetőség szerint egy másikfajta gombát apróra vágunk, és egy kevés olívaolajon, apróra vágott fokhagyma és hagyma keverékével együtt 5-8 percig közepes lángon pároljuk. Ha ez kész, mehet rá a Maggi Rókagombás krémleves és a tejszín, jó alaposan elkeverjük, majd készre főzzük. A tésztát majdnem teljesen megfőzzük, majd a mártással összekeverve nyeri el végleges formáját. A tányérra halmozunk a gombás szószos tésztából és szedünk rá a grillezett gombából, valamint egy kis olívaolajjal is meglocsolhatjuk, végül petrezselyemzöldjével tálaljuk.
Kolbásztekercs leveles tésztában, chilis babos mártogatóval
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók négy főre:
- 1 csomag leveles tészta
a töltelékhez:
- 500 gr darált hús
- só-bors
- 1 kk kömény
- 1 kk pirospaprika
- 1 kk majoránna
- 1 tojás
- 20 gr szezámmag
a mártogatóshóz:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gr konzervbab
- 50 gr konzerv kukorica
- 200 gr paradicsompüré
- Maggi Mexikói chilis bab alap
Először a kolbászhúst állítjuk össze: darált sertéshúst fűszerezünk sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával és majoránnával, majd jól összegyúrjuk. Leveles tésztába halmozzuk hosszában, majd széleit megkenjük felvert tojással, feltekerjük és apróbb darabokra vágjuk. A tetejét is megkenjük tojással, szezámmal szórjuk, majd légkeveréssel 175 fokon 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. A chilis-babos mártogatóhoz apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát egy kevés olajon megdinsztelünk, amihez jöhet konzervbab, kukorica, valamint egy kis paradicsompüré is, utána pedig a Maggi mexikói chilis bab alap, valamint só és bors. Negyedóra rotyogás után egy aprítóba szedjük és pürésítjük! Amennyiben túl sűrű, egy kis passzírozott paradicsom simán mehet még hozzá, hogy a tunkolós állag meglegyen az időközben elkészült kolbásztekercsekhez.
Ezek tehát olyan receptek, melyekbe bárki bátran belevághat, biztos lehet benne, hogy sikert fog aratni velük. Ha szeretnénk egyszerűen és gyorsan elkészíteni egy jó ebédet vagy vacsorát, praktikus lehet a kész ételalapok használata, mert egyszerűsítik a főzést, egy-két hozzávalót kell csak beszerezni és könnyedén elkészíthetőek ezek a fenti finom fogások. Így gyorsan, egyszerűen és frappánsan tudunk karaktert vagy éppen teljesen új ízt adni az amúgy jól ismert ételeknek.
A cikket a Brand & Content készítette a Maggi megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.