Sárga, méz, cukor, kantalup... az utóbbi időben, számos, eddig a piacon ismeretlen dinnyefajta jelent meg itthon is, amire eddig csak külföldi nyaralásunk során csodálkoztunk rá. Na, de melyiket érdemes venni? Mikor érett egy kantalup dinnye?
A dinnyéket két csoportra oszthatjuk, a sárga és a görögdinnyére. A görögdinnyék között nem túl izgalmas a felhozatal, a régen megszokott sötétzöld mellett létezik a csíkos is, a japánoknak hála pedig most már az egymásra tehető kockaverzió is kapható - bár ennek élvezeti értéke gyakorlatilag nulla, viszont a Justin Bieberről elnevezett tipus állítólag igen édes és ízletes.
Magyarország igazi nagyhatalom dinnyében, július-augusztusban a magyar termény fele külföldre vándorol, gyakorlatilag mi látjuk el az EU országait dinnyével.
Ne legyenek illuzióink, a dinnyéket asszerint rendelik a nagyáruházak, hogy mennyire könnyen tarthatóak el, mennyire mutatnak jól a polcokon. A termelőtől az áruházba érkezésig 3-4 nap is eltelhet, és utána még legalább három napon keresztül kint van a dinnye az üzletekben.
Ezt kell kibirnia a dinnyének, amelyet fajtanemesítéssel oldanak meg, vagy importálnak, mert a magyar termelők ugyanazon fajtákat igyekeznek a termelők az áruházaknak eladni mint a szabadpiacon- írja a Rijk Zwaan cég dinnyékről szóló összefoglalójában.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) közlése szerint a magyar dinnye kiváló minőségű, július első hetétől kapható. A termelők szeretnék, ha a nagy láncok már nem importot rendelnének, és az akciózást is visszafognák az első hetekben. A Lidl sajtóközleményben tudatta, hogy július negyedikétől csak Magyarországon termett görögdinnyét lehet náluk vásárolni, a sárgadinnyékről nem esett szó.
Nézzük, milyen dinnyékkel találkozhatunk itthon.
Gália
Az egyik legismertebb dinnye, kellemes édeskés illat jellemzi ezt az 1970-es években Izraelben nemesített tipust. Korán érik, és világoszöld színű, nagyjából 800-1000 grammos.
Kantalup
A kantalup tipus, enyhén gerezdelt héjű, erősen sárga húsú, egy kilós dinnyefajta. Csak tökéletesen éretten édes.
Harper
Majdnem olyan mint a kantalup, de nem gerezdelt. Érdekessége, hogy utóérlelés szükséges ahhoz, hogy igazán finom legyen, ennél a fajtánál nem baj, ha állt a boltban. Akkor érett, ha a héjnak már enyhén ezüstös lesz a színe.