Mivel nálunk mindenki imádja a spenótot, nemcsak főzeléket szoktam belőle készíteni, hanem tésztákhoz és húsokhoz, sőt, süteményekhez is szívesen használom. Nemrégiben spenóttal töltött csirkemell receptért kutattam a neten, találtam is, ám az, hogy biztosan kimaradt több összetevő, vagy csak egy pocsék receptről volt szó, csak menet közben derült ki.
Ott álltam a félig elkészített csirkével tanácstalanul, és gyorsan ki kellett találnom valamit, hogyan menthetem meg a vasárnapi ebédet. Így született az alábbi kompozíció, ami némi kézügyességet igényel, de megéri a pepecselés.
Hozzávalók:
- 3 db csirkemell filé (lehetőleg jó nagy, könnyebb vele dolgozni)
- 400 g mozzarella
- 20-25 dkg friss spenót
- 500 g fagyasztott spenót
- 2 db tojás
- fél csésze zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- olívaolaj
- Fél evőkanál olívaolajat felforrósítok, rádobom a zúzott fokhagymát. Vigyázok arra, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
- Pár pillanat és mehet is rá a felvágott friss spenót, ami 1-2 perc alatt összeesik, és akkor leveszem a tűzről.
- Hozzákeverek 200 g apróra vágott, picit megsózott mozzarella sajtot.
- A csirkemellbe a vastagabb végétől zsebet vágok. Ügyelek arra, hogy nehogy szétszakadjon közben a hús. Ha nagyjából kész, az ujjaimmal rásegítve alakítom ki a végső formáját, hogy tölthető legyen. Sózom és borsozom.
- Beletöltöm a spenótos-mozzarella keveréket. A nyílást fogpiszkálóval vagy hústűvel lezárom.
- Először a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában is megforgatom.
- Kiolajazott tepsibe teszem, befújom egy kis olajjal, és előmelegített sütőben sütöm 20 percig.
- 20 perc után kiveszem a csirkemellet, ráöntöm a kiolvasztott spenótot.
- Mindegyik csirkemellre egy-egy szelet vastagabb mozzarellát helyezek. Visszateszem a sütőbe, és addig sütöm, míg a mozzarella meg nem pirul.