Lakásfelújítás? Huh! Adunk pár tippet, hogy közben ne kapj agyvérzést!

A lakásfelújítás jó dolog. A költözés viszontagságai nélkül lehet teljesen új otthonunk, a lakásvásárlásnál jóval kisebb összegből kaphatunk meg egy új életérzést. De a dolog azért nem ilyen egyszerű. A meseszerű elképzelések sokszor köszönőviszonyban sincsenek a rémtörténetbe/burleszkbe illő valósággal.

Ha lakásfelújításra adjuk a fejünket, érdemes jól felkötni a gatyát. A munkálatok ideje alatt lakásunk jövője - és így természetesen a miénk is - jórészt idegen kezekben lesz. Nem mindegy persze, hogy épp csak festés és egy-két nyílászárócsere lesz, vagy burkolatokat is bontanak, és esetleg vizet/gázt vezetnek át, de a lényeg ugyanaz. Csak alapos tervezéssel kerülhetjük el, hogy az álomból rémálom legyen. Ehhez ajánljuk tízlépcsős túlélőkalauzunkat. 

Tudd, mit akarsz!

A legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyél azzal, hogy mit vársz a felújítástól. Fogalmazd meg magadban, mennyi idő alatt, mennyi pénzért és milyen minőségű változást szeretnél lakásodban és ezáltal az életedben. 

Bár a legtöbben arra vágyunk, hogy olcsón, gyorsan és jó minőségben menjen a kivitelezés, ezt a kombinációt jobb rögtön elfelejteni. Az olcsó és gyors munka szinte sosem szép, a szép és gyors sose olcsó, na és a szép és olcsó: a legjobb esetben is lassú. De legalább te dönthetsz, hogy melyiket szeretnéd. Ha csak eladás előtt szeretnéd kicsit kipofozni a kéglit, vagy nem gondolod túl, hogy bérlőid mit lakjanak le, könnyebben köthetsz minőségi kompromisszumot. Ha egy nehéz élethelyzetben villámgyorsan kell sajátba költözni, lehet, hogy árban inkább feljebb mész, ha viszont magadnak szeretnél hosszú távra valami álomszépet, lehet, hogy inkább türelemmel kivárod, míg jó áron és jó minőségben elkészül.

Hagyj időt magadnak!

Az idő nagyon fontos tényező tud lenni, ha felújításról van szó. Ha ugyanis nem kezdesz el időben tervezni, és nem tudod alaposan átgondolni az összes szempontot, az rendszerint rossz döntésekbe sodor, ráadásul könnyebben befolyásolható is ilyenkor az ember. Ha kapkodva kell burkolatot választanod, könnyen lehet, hogy nem találsz olyat, amilyet szeretnél, vagy csak nagyon drágán jutsz hozzá. Ha pedig most már aztán muszáj megvenni a háztartási gépeket, tuti, hogy a nagy dumás márkaképviselő rábeszél valami vacakra.

Sokkal nyugisabb lesz tehát a felújítás időszaka, ha időben nekikezdesz, nézelődni és kérdezni meg aztán tényleg nem kerül semmibe sem. Sok helyen utána tudsz olvasni a teendőknek, Facebook-csoportokból, barkácsáruházak workshopjain inspirálódhatsz, tanácsot kérhetsz nálad tapasztaltabbaktól, rémtörténeteket olvashatsz a neten, és örülhetsz, hogy nem veled történtek meg.

Nehéz ügy.
Nehéz ügy.Shutterstock

Keress jó munkaerőt!

Ez az egyik legnehezebb feladat, ugyanis óriási szakemberhiány van nemcsak Budapesten, de vidéken is. Ennek köszönhetően már most elkelőben vannak a tavaszi felújítások időpontjai a szakiknál, illetve a kereslet óhatatlanul magával hozta a szolgáltatói áremelkedést. Most halmozottan igaz: olcsót és gyorsat szinte lehetetlen találni.

Persze keresni azért meg lehet próbálni. Érdemes az ismeretségi körben érdeklődni, ki tud ajánlani jó és megbízható szakembert, de még ezeket az ajánlásokat is kezeljük fenntartásokkal, és ellenőrizzük, kérjünk referenciákat. A munkákra mindenképpen egy csapatot érdemes felkérni, ahol az egyes részmunkák mindegyikére van ember. Hogy miért? Mert így egy fővállalkozóval kötsz majd szerződést, aki felel, s remélhetőleg felelősséget is vállal az elvégzett munkákért, így nem kell különböző brigádokon számonkérni, ha ez vagy az mégsem úgy lett, mint eredetileg kérted. Ezzel kivédheted azt is, hogy a szakemberek egymásra mutogassanak: „nem tudjuk még csinálni, mert a gázos még nem vonult le”, vagy  „addig nem tudom azt onnan leszedni, míg nincs kész a festés”.

Szerződj!

Naná, hogy legyen szerződés, és még szép, hogy  legyen benne minden. Pontosan kik, mennyi idő alatt, milyen áron és milyen anyagokkal milyen munkát vállalnak el.

Mindent írjunk le!
Mindent írjunk le!Shutterstock

Egy jól felépített szerződéssel nagyon sok későbbi utánajárást és stresszt tudsz elkerülni és nagyobb guzmi esetén is könnyebb lesz majd jogaid érvényesítése. Plusz, bár sajnos jellemzően megdrágítja a munkákat, kérj számlát! Ezzel tudod a későbbiekben (ne kerüljön rá sor, de) akár bíróság előtt is bizonyítani, hogy fizettél. Nagyon fontos, hogy kössétek ki a szerződésben, hogy mikorra kell átadni a munkát, és milyen következményei vannak a csúszásnak. Ne szégyellj kötbért meghatározni, főleg ha mondjuk, bérelsz a felújítás időtartama alatt, mert olyankor nagyon nem mindegy, hogy kell-e még maradnod 1-2 hetet.

Vastagon fogjon a ceruzád, amikor számolsz!

Tervezz kb. 20 százalékkal többet a költségekre, mint ami az árajánlat alapján és a még pluszban vásárlandó dolgok listája szerint indokolt. Csúszás, váratlan helyzet mindig lehet, és főleg egy régi lakásnál van sok buktató. Kiderülhet, hogy a régi villanyvezetékeket fel kell újítani, vagy a parketta alatt újabb alapozás szükséges, vagy egyszerűen a mester felejtett ki valamit. Valami probléma m i n d i g akad, ezért jó, ha van plusz kereted. Ha nem megy el felújításra, úgyis meglesz a helye a további szépítésnél.

Vigyázz arra, ami neked fontos!

A felújítás elején mondd el külön is, hogy nagyon szeretnéd, hogy vigyázzanak a holmikra! Nincs annál bosszantóbb, mint mikor a munkálatok után tele a padló festékkel, vagy felkarcolódott a parketta, esetleg valamilyen értékesebb tárgy sérült. Ha a szakik már elvonultak, nehezebb a reklamáció és nem is életszerű egy nagyobb munka közben még a tojásokon lépdelést is elvárni tőlük. Inkább előzd meg a bajt! A sérülékeny dolgokat mindenképpen vidd el a felújítás idejére, és ha szükséges, akár két kezeddel gondoskodj róla, hogy minden le legyen takarva, ragasztva, stb. A  szekrényajtókat zárd le, a konyhai és egyéb  háztartási gépeket hermetikusan csomagold be, mert a felújítással járó nagy por egyiknek sem tesz túl jót, anélkül pedig még a legügyesebb brigád sem tud dolgozni.

Legyél konkrét!

A felújítást végző szakemberek, még ha lelkiismeretesen is végzik a munkájukat, nem azért vannak, hogy tervezzenek vagy helyetted gondolkodjanak, és az esetek többségében nem is fogják vállalni ezt a feladatot. Így a te, vagy egy belsőépítész feladata lesz pontosan felmérni, mit hova kell beépíteni, áttenni, neked kell tudnod, milyen magas polcot érsz fel, merre nyíljon a beépített szekrény ajtaja, hol legyen az új konyhádban a mosogató, meddig csempézzék fel a vécét, és milyen csaptelepet vagy csempét tegyenek fel. A mesterek szeretnek pontos infók alapján dolgozni, épp azért, hogy elkerülhessék a későbbi kellemetlenségeket. Hidd el, így jársz jól te is. 

Lécelj le!

Ha csak teheted, próbálj valahol máshol lenni a felújítás ideje alatt! Dobozokból élni már a frissen elkészült lakásban sem leányálom, de úgy, hogy közben még a festékes vödröket, takarófóliákat is kerülgeted, félmeztelen ismeretlenekkel futsz össze a fürdőszobában, még nehezebb. Arról nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabban tudnak a szakik is dolgozni, ha nem kell egy működő életet kerülgetniük és mondjuk délután négykor letenni a lantot. Természetesen, ha ez nem járható, bent lakva is el fog készülni a felújítás, de számíts rá, hogy lényegesen lassabb és idegőrlőbb lesz. Ebben megint csak te tudsz dönteni: van a keretben plusz pénz vagy egyéb megoldás arra, hogy egy hónapig távol légy, vagy inkább kibírod a maradást?

Legyél jelen!

Ha távol is vagy, azért rendszeresen nézz be a lakásba a munkálatok alatt. Nem kell rajtaütni, hiszen te sem biztos, hogy szereted, ha egy munka kellős közepén váratlanul jön a rovancs, de telefonálj oda reggel, hogy mondjuk délután benézel. Így személyesen át tudjátok beszélni, ha valami hibát veszel észre és még gyorsan lehet orvosolni. Ráadásul érkezésed hírére biztos, hogy kicsit fel is pörögnek a folyamatok.  

Ne akarj mindent kikukázni!

Csábos, hogy ha már kicserélted a fürdő régi burkolatát, esetleg lehetne updételni a konyha pár éves csempéjét is, de azért nem kell mindent szanálni, mert a végén nagyon elszállnak a költségek.

Van, amit muszáj (például elektromoshálózat-bővítés lehet szükséges, ha több, nagyobb teljesítményű háztartási géped lesz), van, amit érdemes (ha van keret rá, akkor az összes régi ablakot újra jó cserélni, ez hosszú távon biztos megtérül), és lehet, de nem feltétlenül kell új beépíthető kádat venned csak azért, mert körülötte új csempe lesz. A friss érzés akkor is megtalál majd, ha nem hajítasz ki minden már kicsit kopottabb lakásdekort. Ne is tedd, mert a végén a felújítás után egy teljesen idegen környezetben találod magad, amit nagyon nehéz lesz ismét otthonossá tenni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra