8 tipp, hogyan újíthatod fel a lakásodat

Nem kell feltétlenül minden lecserélni, mutatunk is pár viszonylag könnyen kivitelezhető és/vagy trendi ötletet.

Azzal már többször is foglalkoztunk, hogy milyen anyagok, árnyalatok, minták és formák vannak divatban idén a lakberendezésben, ezúttal pedig lakásfelújításhoz gyűjtöttünk össze tippet. Mutatjuk is, min változtass, hogy otthonod kényelmes, stresszmentes legyen és a saját stílusodat is tükrözze!

1. Faburkolat nemcsak hipsztereknek

A lakásfelújításban jártas Freshome szerint az unalmas falak rontanak a lakás hangulatán, de 2018-ban nemcsak színes felületekben érdemes gondolkodni, hanem az idő- és időjárásálló fában is. “A faburkolattal könnyen elfedhetőek a sivár vagy ütött-kopott felületek, ráadásul még jó hangszigetelők is“ – állítja a szakember, aki szerint a fával olyan hatás érhető el, amit sima festékkel sosem tudnánk kivitelezni. Tehát ma már nem feltétlenül a szomorú lambéria jut eszünkbe a faburkolatról, ami az ágy, a kanapé vagy akár a könyvespolc mögött, illetve a konyhában is elegánsan mutat. 

2. Próbált ki a vászonnyomtatást!

Ha nem költenél el egy vagyont a lakásfelújításra, akkor a vászonnyomtatás az egyik legmegfizethetőbb módja annak, hogy valami különlegessel és személyre szabottal dobd fel a lakást. “A kép szín- és részletgazdagsága tökéletesen jeleníthető meg a matt és strukturált vászon felületén. A vászonra nyomtatott alkotásokkal, képekkel, grafikákkal, elektrografikákkal, digitális festményekkel különleges művészi hatás érhető el” - olvasható a fineartnyomtatás.hu oldalán, ahol például egy 60 x 90 cm-es, matt felületű, 2cm-es lécvastagságú, farkasfogakasztóval ellátott képet átlagosan 22 900 forintért készítenek el.

3. Koncentrálj a nappalira!

Érdemes felturbózni a nappalit, mivel általában ez a helyiség a lakás leggyakrabban használt relaxációs és szórakoztató központja. Szóval ehelyett, hogy apró, felesleges dekorációkkal szórnád tele a lakást, összepontosíts a nappalira és formáld a saját stílusodra! A lakberendezők szerint az ideális nappaliban ugyanúgy megtalálhatóak az aktuális trendek, mint azok a klasszikusok, amik már évtizedek óta nem koptak ki a divatból, de ajánlott odafigyelni az egymással harmonizáló színek és minták kiválasztására is. Remek kanapék vannak például az Ikeában, itt van például egy szép, színes sarokkanapé, ami biztos feldobja a nappalit.

#ModernLivingRoom Modern living room ideas are all about maximizing the comfort of the space, and that’s definitely the goal of this blue-infused design option. This living room idea revolves around the calming effect of light blue hues, both in terms of its wall color and in terms of its furniture choices. The living room decorating ideas present in this concept also seek to balance out the blue so that homeowners never feel as if the room is repetitive. A large, colorful piece of artwork placed above the sofa, and khaki chairs that add great contrast, give the room a needed sense of balance that keeps the blue walls and accessories feeling welcoming, calming, and airy. . . #design #homedesign #interiordesign #livingroom #livingroomdesign #designideas #interiordesignideas #homedecor #instahomedecor #instadesign #instahome #livingroomdecor #designideas

Home_Design_Ideas (@home_design1976) által megosztott bejegyzés,

4. Cseréld le a padlót!

Az otthon másik legforgalmasabb helyisége a konyha, sokan a ház lelkének tartják, egy olyan térnek, ahol nemcsak a főzések, de családi- és baráti beszélgetések is zajlanak. A szakemberek szerint semmi sem teszi szomorúbbá a konyhát vagy a fürdőszobát, mint az elnyűtt, gagyi hatást keltő padló, amit érdemes tartósabb anyagból készült, minőségi lapokra lecserélni. “ A minőségi padló nemcsak karbantarthatóbb, de kifizetődő is, mivel jelentősen megdobja az ingatlan értékét” – állítja az Elle Home lakberendezője. Minőségi padlóburkoló lapot a zalakeramia.hu webáruházában, hatszögletű mázas padlólapot pedig a designcsempe.hu oldalán találtok széles választékban.

5. Tervezz tetőablakot a fürdőszobába!

Ha a ház legfelső emeletén van a fürdőszoba, érdemes megfontolni a tetőablak vagy bevilágító behelyezését. Az aprónak tűnő változtatás nemcsak modern és esztétikus, de energiatakarékos is, mivel a nappali órákban ingyenes világítást biztosít a természetes fénnyel teli helyiségben. A VELUX fénycsatornája például annyi fényt biztosít, mint egy hagyományos, 60 wattos égő.

bathroom6 pivot hung 119343 01 xxl 1280x700
velux.hu

6. Válts okostermosztátra!

A lakásfelújítás nemcsak az esztétikáról szól, hanem a praktikáról is. Ilyen beruházás például az okostermosztát. A profi rendszerekkel akár 10-12 százalékot is lehet spórolni a fűtési számlákon és 15 százalékot a hűtésen. Az alza.hu oldalán például 105 950 forintba kerül egy Danfoss távirányítható fűtésszabályozó szett, míg a meleget.hu áruházában 72 486 forint egy Bosch wifis- szabályzó.

7. Cseréld le a nyílászárókat, állj át a LED-es izzókra!

Egy új nyílászáró teljesen megváltoztathatja a nappali vagy a konyha stílusát, ráadásul pénzt is megtakaríthatunk vele, mivel az energiatakarékos ablakok jobban is szigetelnek, és az  ablakszigetelo.hu a felhasznált energia mennyiségét nagy mértékben – közel 50%-ban – képesek befolyásolni. Hőszigetelő képességük javításának gazdaságosságát jellemzi, hogy amíg építési költségük az építkezés összköltségének mindössze 4-7%-át jelenti, a lakás üzemeltetési ráfordításainak csaknem a felét is kiteheti az itt távozó energia költsége.

Q. What do Emily Henderson's patio and the Taj Mahal have in common?⠀ A. Floor pattern! (Swipe right to see)⠀ ⠀ I spent a few days in Agra last week and the highlight of my trip was obviously the fabulous Taj Mahal. We went once, and then again to view it at sunrise. Though back home, my head was spinning with decor ideas inspired by the Taj Mahal that I would LOVE to use. But trying to replicate the Taj Mahal is a bit ambitious, right? Especially in an apartment in Mumbai! ⠀ ⠀ But I think it's entirely possible to use a few elements which are beautiful and timeless. So I started searching the net for inspiration pics.. to prove my point. Can you imagine how excited I was when I realised my favourite space from the home of my absolutely fave decor blogger has the same flooring pattern as that in the Taj Mahal? I'm not sure why it's so cool.. but it is! ⠀ ⠀ The colours and material used are obviously different. It's tiles in @em_henderson 's patio and marble and stone inlay in Taj Mahal's courtyard... but the result is fabulous in both spaces. ⠀ ⠀ So yes.. it's a great idea to use some beautiful decor elements from the Taj Mahal in your home. And we have 7 such splendid ideas on the blog today. Though this list doesn't even begin to do justice to Taj Mahal's splendour, is a great place to start being inspired! Check it out on the blog. Link in bio.⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #designinspiration #flooringpattern #flooringdesign #tajmahal #patio #terracedesign #inlay #greenoutdoors #tajmahalinspired #flooringideas #homestyling #homedecor #interiordesign #interiorstyling #interior123 #interior4you #indiandesigner #decorblogger #mumbaiblogger #indianblogger #onebrickatatime #ariyonainterior

Rittika (@rittika_ariyonainterior) által megosztott bejegyzés,

Hasonlóképpen takarékos az izzócsere is, mivel egy átlagos otthon energia költségvetésének legalább 25 százalékát elektromos világításra fordítjuk. Érdemes becsavarni a LED-es izzókat, mivel egyharmadát fogyasztják az átlagos izzóknak. A LED-izzók mellett szól, hogy nem érzékenyek a fel-le kapcsolgatásra, azonnal teljes fényerőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük, mint a kompakt fénycsöveknek, nem tartalmaznak higanyt és az élettartalmuk is több mint a duplája a fénycsöveknek.

8. Fordíts figyelmet a ház körüli teendőkre is!

Nemcsak a belső tér az egyetlen, amit a felújítás során figyelembe kell venni, különösen akkor, ha tovább szeretnéd csökkenteni a közüzemi számlákat. Mire gondolunk? Pár fa elültetésével például akár 35 százalékkal csökkenthető a nyári hűtési számla.

Oszd meg másokkal is!
Mustra