A Gastro Design Award Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, ahol a dizájnos berendezés, a megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátóhelyeket és szállodákat. A verseny célja, hogy felhívja a szakma figyelmét arra, hogy – surprise, surprise! – a vendégeknek igenis fontos, hogy egy étterem vagy egy hotel belsőépítészetileg izgalmas, igényes legyen.
A beadott pályaműveket értékelésében – idén először – Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellett. Az előzsűrizést szeptember 5-én ejtették meg, a pályamunkák eredetiségét, kreativitását és a kivitelezés minőségét egyaránt figyelembe vették.
Érdekesség, hogy a zsűri tagjai több kategóriában nem adnak át idén díjat, mert a a pályamunkák nem érték el megfelelő színvonalat. A győzteseket október 9-én ünnepélyes díjkiosztó gálán hirdetik ki.
A díj sajtóanyagából kiderül hogy a előzsűrizés során idén gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdésként merült fel továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. "Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is" – írják.
A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket.
„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt” – foglalta össze a zsűrizés tapasztalatit Varró Zoltán, a zsűri elnöke.
A döntősök kategóriánként
GASZTRO KATEGÓRIA
BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT VENDÉGTÉR DÍJ
Vendéglátóegységek 40 fő alatt
- ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
- Homoki Lodge / Homoki Lodge - Nature Quest Resort
Vendéglátóegységek 40 fő felett
- B!stro Fine / Bistro Fine, este'r partners
- Deák St. Kitchen / Adria Palace
- Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
- Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este'r partners
BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT VENDÉGTÉR DÍJ
- STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO - Fejes Gergő
- Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
- Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria
KÁVÉHÁZ, KÁVÉZÓ, PRESSZÓ BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET DÍJ
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
EGYÉB VENDÉGTÉR BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) DÍJ
- Füge bolt és kávézó / UGAR - Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
- Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs (belsőépítész designer)
- Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions
SZÁLLODA KATEGÓRIA
BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET - TELJES HÁZ DÍJ
- BAMBARA Hotel
- Avalon Resort & SPA / Avalon Park
- Babérliget Kúria
- Butik Design Rooms
- The Loft Budapest / First Central Loft, Este'r Partners
BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – LOBBY DÍJ
- W&M Hotel / G&M Design Studio
- Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila
BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SZOBA
- Avalon Resort & SPA / Avalon Park
- Homoki Lodge Nature Quest Resort
BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SPA & WELLNESS DÍJ
- Avalon Resort & SPA, ahol a luxus természetes! Avalon Park