Több ezer felülés is kevés a kockás hashoz

Napi ezer felülés, és a kockás has garantált – véli a legtöbb konditerembe járó. A siker azonban többnyire napi ezer, kétezer, sőt háromezer felülés után is elmarad. Mi az oka ennek? Hány felülést kell csinálni, ha valaki kockás hasat szeretne? Gyepesi Áron, az F&M fitness and more vezető személyi edzője megmondja.

A hasazás nem éget zsírt

„Mindenki kockás hasra vágyik, de a hasizom edzésével kapcsolatban két tévhit él az emberekben. Egyrészt azt hiszik, hogy pusztán a hasgyakorlatokkal célzottan el lehet tüntetni a hasi zsírpárnákat, másrészt azt gondolják, hogy a felülés a legjobb módja a törzsizmok edzésének. Mindenkit ki kell ábrándítsak, nincs olyan, hogy helyi zsírégetés, azaz csinálhatunk több ezer felülést, önmagában ennyivel nem tudjuk leégetni célzottan a zsírt, maximum erősödik a hasfalunk – a zsír alatt” – szögezte le a tréner már a legelején.

A kockás has a konyhában készül

Hiába erősíted a hasad felülésekkel, a kockák csak akkor látszanak, ha eltünteted az azokat fedő zsírréteget. Az edző szerint a kockás has a konyhában készül, azaz a lapos has titka a megfelelő étrend. Kerülni kell a cukros, lisztes, finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket, és emellett kellő mennyiségű fehérjét kell fogyasztani. Általánosságban elmondható, hogy a férfiaknál 12-14 (nőknél 18-19) százalék körüli testzsírnál már kezdenek kirajzolódni az áhított kockák.

Diéta mellé komplex edzés

„A megfelelő étrend mellett természetesen edzeni is kell. Ha a zsírt is el akarod tüntetni a hasfalról és elő akarod csalogatni a kockákat, akkor az anyagcserét felpörgető, teljes testet megmozgató edzést javasolok. A legtöbben azt hiszik, sima kocogással lehet a legjobban fogyni. Ám ha feszes, izmos, szép testet szeretnél, a súlyzós edzésről sem szabad megfeledkezni. Jó megoldás a testépítő jellegű súlyzós edzés kardióval, intervallumos kardióval kiegészítve, vagy valamilyen köredzés jellegű csoportos óra, például Hot Iron, TRX, Crossfit, Kettlebell stb.” – mondja Gyepesi Áron.

Felülés helyett core tréning

A törzs izmait, azaz a core izmokat egységesen kell erősíteni, nemcsak az „első kockákat” felülésekkel, hanem az oldalsó hasizmokat, a gerinc melletti izmokat, a hasi és háti mélyizmokat is. A törzs izmai együtt adják a test stabilitását, ezért rendkívül fontos ezek erősítése. Felülések mellett/helyett ezért érdemes statikus tartásokat, fitball-lal és TRX-szel végzett gyakorlatokat is csinálni, amelyek ezeket a stabilizáló izmokat dolgoztatják meg.

Összegzés

Ha tehát kockás hasat szeretnénk, az alábbiakat kell követnünk: alacsony szénhidrátos diéta szerint étkezzünk, metabolikus, teljes testet megmozgató állóképességi edzéssel égessük le a felesleges zsírt, és a törzs izmait komplexen dolgoztassuk meg!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek