A túlsúly nem csupán a szívet és a keringési rendszert terheli meg. A legújabb vizsgálati eredmények szerint az elhízás a vastag- és végbélrák kockázati tényezője is. Kiderült, hogy a magas zsírtartalmú ételek olyan változásokat válthatnak ki az emésztőrendszerben, amelyek fokozzák a gyulladást, és növelik az emésztőrendszerben kialakuló daganat esélyét.
Így változtatja meg a zsíros étel a bélbaktériumokat
Egy nemrég megjelent tanulmányból kiderül, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendre való átállás segíthet megelőzni a vastagbélrákot. Az orvosok amellett, hogy magyarázatot adtak arra, hogy a zsíros ételektől miként változhat meg a bél mikrobiomja, ami gyulladáshoz és a gyulladás elhatalmasodásához, majd vastagbélrákhoz vezet, egy kulcsfontosságú fehérjét is azonosítottak a bélben, amely célpontja lehet a rákellenes terápiáknak.
Az egereken elvégzett kísérlet során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a magas zsírtartalmú ételek hogyan befolyásolják a máj által termelt, és az és ételek megemésztését, valamint a koleszterin, a zsírok és tápanyagok felszívódását segítő epesav termelődését. Kiderült, hogy a zsíros étrend megnövelte bizonyos bélbaktériumok szintjét, amelyek hatással voltak az epesavra, ennek következtében fokozódott a gyulladás, valamint csökkent a bélrendszeri őssejtek feltöltődése, amelyek segítenek helyreállítani a sejtkárosodást a szervezetben.
Ezért növeli a magas zsírtartalmú étrend a rák kockázatát
Az új tanulmány egyértelműen igazolta, hogy az epesavak változása a belekben lévő őssejtek szaporodását is befolyásolta, hiszen a lassabban feltöltődő őssejtek mutálódhatnak, és elősegíthetik a vastag- és végbélrák növekedését, amelyek gyakran őssejtekből származnak.
Kiderült az is, hogy a bélbaktériumok két típusa, amelyekről kimutatták, hogy befolyásolják az epesav működését, sokkal nagyobb arányban fordult elő a zsírban gazdag étrenden lévő egerek bélrendszerében. Ez alapján úgy tűnik, hogy a magas zsírtartalmú étrend nagyobb hatással van a bél mikrobiomjára és az epesavra, mint az a genetikai mutáció, amely az egereket fogékonyabbá tette a vastag- és végbélrákra.
Ezeket az ételeket is jobb mellőzni
A zsíros ételek mellett az alábbi élelmiszerek járulhatnak még hozzá a vastagbélrák kialakulásához:
Cukor: különösen a feldolgozott cukor, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, ami a legtöbb élelmiszerben, a cukorkákban, az üdítőitalokban, a kenyérben és az előre csomagolt ételekben is megtalálható.
Vörös és feldolgozott húsok: a szalonna, a szalámi, a virsli és csemegehúsok gyulladást, elhízást, cukorbetegséget és a vastagbélrákot okozhatnak. Egy tanulmány szerint azoknál, akik hetente négyszer vagy többször ettek vörös húst vagy feldolgozott húst, 20 százalékkal nagyobb volt a vastagbélrák kockázata, mint azoknál, akik hetente kétszer vagy ritkábban fogyasztották ezeket az élelmiszereket.
Gyorséttermi ételek: ezek az eddig megismert daganatkeltő anyagoknak szinte mindegyikét tartalmazzák, hiszen a legtöbb gyorsétterem célja a nyersanyagok hosszú eltarthatósága és a vonzó ízek olcsó előállítása. Az ételek elkészítési módja, a hevített olajok, az ízfokozókkal kezelt húsok, a rostszegény szénhidrátok és a cukorban dús üdítőitalok egyike sem az egészségünket szolgálja.
Alkohol: időnként egy-egy pohár ital még nem befolyásolja a vastagbélrák kialakulását, ám a mértéktelen alkoholfogyasztás, például a napi két-három pohár, már 20 százalékkal növeli a daganat kialakulásának esélyét.
A túlzásba vitt alkoholizálás pedig akár 40 százalékkal is hozzájárulhat a betegséghez.
A daganat kockázata csökkenthető
Az orvosok állítása szerint a vastagbélrák megelőzhető lenne egészséges életmóddal, vagyis a fenti ételek mellőzésével, kiegyensúlyozott, rostban gazdag, főként növényi alapú élelmiszereket tartalmazó étrenddel, valamint rendszeres testmozgással. A normál testsúly mellett a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele is javítja a rák túlélési esélyeit.
A mandulaolaj is rendkívül jó hatással van az emésztésünkre, de nem mindegyik fogyasztható.