A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez. Azonban manapság tapasztalhatjuk, hogy néhányan már talán kicsit túlzásba is esnek vele, amikor a vegetáriánus vagy a vegán étrend mellett teszik le a voksukat.
Sokan nem is tartják egészségesnek ezeket a szélsőséges étkezési formákat, amiben lehet némi igazság.
Étkezésünk alapjai, természetes gyógyítóink a zöldségek
A WHO által ajánlott zöldség-gyümölcs fogyasztás napi öt adag, amihez hozzátartoznak a főételek és a nasik is. 2019-es adatok szerint az EU-ban a népesség mindössze 12 százaléka tett ennek eleget, míg nagyjából minden harmadik ember azt nyilatkozta, hogy nem fogyaszt napi szinten zöldséget vagy gyümölcsöt.
Abonyi Orsolya dietetikus elmondása szerint, a zöldségek és a gyümölcsök roppant egészségesek, tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, amikre az emberi szervezetnek mind szüksége van.
Magas rosttartalmuk hozzájárul a normál koleszterinszinthez, így, aki rendszeresen fogyaszt zöldeket, sokat tesz szíve és érrendszere egészségéért.
A WHO adatai szerint, azok, akik az ajánlottnál nagyobb mennyiségben fogyasztanak zöldséget-gyümölcsöt, azoknál a stroke kockázata 10 százalékra csökkenhet a húszról, hiszen a magas káliumtartalmuk természetes vérnyomáscsökkentőként hat.
A daganatos betegségek elkerülésére is kiváló a rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztás, mivel mérsékelik kialakulásuk kockázatát. Ez esetben a termények színe is fontos szerepet játszik, főként az élénk színűek (pl.: narancssárga, sötétzöld) kedvezőek a rákmegelőzés szempontjából.
A testi egészség mellett a lelkünknek is jót tesz, ha sok növényfélét fogyasztunk. A depresszió és egyéb mentális panaszok mellett, segítenek visszaszorítani az Alzheimer-kór tüneteit is. Utóbbi esetében érdemes magas flavonoidtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, mert gyulladáscsökkentő hatással vannak agysejtjeinkre. A citrusfélék és bogyós gyümölcsök (inkább előbbiek) fiatalító hatással vannak az agyunkra.
Csak zöldség, és más semmi – ilyenkor hogy reagál a testünk?
Na de a lényeg. Mi lenne, ha kizárólag növényi ételeket ennénk? Vajon akkor is minden ilyen jótékony módon hatna szervezetünkre?
Abonyi Orsolya szerint, ha csak ezt az ételcsoportot fogyasztjuk, akkor fel kell készülnünk egy bizonyos hiányállapotra, ami elkerülhetetlenül fennáll majd a szervezetünkben.
Lényegesen alacsonyabb lesz ettől a fehérje-, a kálcium-, valamint a zsírbevitelünk is. Ráadásul utóbbinak az összetétele sem lesz túl kedvező.
A szakember meglátása szerint ma már lehet többféle módon pótolni egyes anyagokat, amelyekből hiány lép fel. Az ómega-3 zsírsavat például halakból, lenmagból vagy chiamagból lehetne fedezni.
Kutatások is kimutatták, hogy ezen hiányok mellett bizony egyfajta túladagolásról is beszélhetünk a kizárólag növényi ételcsoportot fogyasztók esetében. Felléphetnek felszívódási panaszok, hasmenés vagy puffadás formájában, de székrekedés is bekövetkezhet.
Magas cukortartalmú gyümölcsök hízáshoz is vezethetnek, az intenzív színű zöldségek túlfogyasztása esetén pedig bőrelszíneződés léphet fel.
Abonyi Orsolya meglátása szerint érdemesebb a vegyes táplálkozás mellett dönteni, természetesen aki például gluténérzékenységgel él, annak nem minden esetben van túl sok választása, de a szakember szerint számukra sem lehetetlen a változatos, vegyes étrend kialakítása.
A kizárólagos zöldségfogyasztást, dietetikusként, én semmiképpen nem tanácsolom!
– fogalmazott a szakember.
Ebből a cikkünkből megtudhatod, mit kell enned ahhoz, hogy elkerüljön a vastagbélrák.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés