Friss toxikológia vizsgálatok eredményei alapján az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) betiltotta a brómozott növényi olaj használatát. Ez az összetevőt citrusízű italokban alkalmazták ízszabályozási céllal, írja a Portfolio.
A brómozott növényi olaj közel száz éve volt használatban, emulgeálószerként vetették be annak érdekében, hogy a vizes közegben a zsíros összetevők, melyek a citrusos ízt adták, egyenletesebben tudjanak eloszlani és ne váljanak ki az italban. Állatkísérletek ugyanakkor arra mutattak rá, hogy komoly gondokat is okozhat ennek a növényi származéknak a használata.
Egerekben végzett kísérletek során derült ki, hogy felhalmozódik a zsírszövetekben, potenciálisan megzavarva a pajzsmirigy működését.
Emiatt tiltotta be már korábban Japán, India, valamint az Európai Unió is a brómozott növényi olaj alkalmazását az üdítőkben.
Az üdítőgyártók felkészülhettek a növényi olaj betiltására
A döntés nem érhette teljesen váratlan a piacot, mivel már a hatvanas évek óta korlátozták az összetevő használatát annak lehetséges nem kívánt hatása miatt. Ehhez képest meglehetősen sok időbe telt az, hogy az FDA véglegesen és teljesen betiltsa.
Az üdítőitalgyártók felkészültek a helyzetre, alternatív megoldásokkal kezdték el kiváltani az ártalmas összetevőt. Mára már az amerikai piacon is alig akadt olyan üdítő, amelyben még mindig volt brómozott növényi olaj. A döntéssel párhuzamosan azt is bejelentette a hatóság, hogy felülvizsgálják az élelmiszerekhez adott adalékanyagok engedélyeztetési rendszerét és betiltanak minden olyan színezőt, amelynek rákkeltő hatása bebizonyosodott.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés