Tönkreteheti a pajzsmirigyet egy üdítőkben használt növényi származék, betiltották

üdito.noveny-bolt
Olvasási idő kb. 2 perc

Az Európai Unió tagállamaiban már egy ideje nem lehet brómozott növényi olajat használni az üdítőkben, most az USA is lépett ezügyben.

Friss toxikológia vizsgálatok eredményei alapján az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) betiltotta a brómozott növényi olaj használatát. Ez az összetevőt citrusízű italokban alkalmazták ízszabályozási céllal, írja a Portfolio.

A brómozott növényi olaj közel száz éve volt használatban, emulgeálószerként vetették be annak érdekében, hogy a vizes közegben a zsíros összetevők, melyek a citrusos ízt adták, egyenletesebben tudjanak eloszlani és ne váljanak ki az italban. Állatkísérletek ugyanakkor arra mutattak rá, hogy komoly gondokat is okozhat ennek a növényi származéknak a használata.

A brómozott növényi olaj citrusos üdítők összetevője volt
A brómozott növényi olaj citrusos üdítők összetevője volttaka4332 / Getty Images Hungary

Egerekben végzett kísérletek során derült ki, hogy felhalmozódik a zsírszövetekben, potenciálisan megzavarva a pajzsmirigy működését.

Emiatt tiltotta be már korábban Japán, India, valamint az Európai Unió is a brómozott növényi olaj alkalmazását az üdítőkben.

Az üdítőgyártók felkészülhettek a növényi olaj betiltására

A döntés nem érhette teljesen váratlan a piacot, mivel már a hatvanas évek óta korlátozták az összetevő használatát annak lehetséges nem kívánt hatása miatt. Ehhez képest meglehetősen sok időbe telt az, hogy az FDA véglegesen és teljesen betiltsa.

Az üdítőitalgyártók felkészültek a helyzetre, alternatív megoldásokkal kezdték el kiváltani az ártalmas összetevőt. Mára már az amerikai piacon is alig akadt olyan üdítő, amelyben még mindig volt brómozott növényi olaj. A döntéssel párhuzamosan azt is bejelentette a hatóság, hogy felülvizsgálják az élelmiszerekhez adott adalékanyagok engedélyeztetési rendszerét és betiltanak minden olyan színezőt, amelynek rákkeltő hatása bebizonyosodott.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek