A székrekedés egy gyakori probléma, hét emberből legalább egyet érint. Az IBS-ben szenvedő betegeknél még gyakoribb, és a betegek majdnem fele tapasztalja. Az állapotot számos tényező okozza (nem megfelelő rostbevitel, motilitási zavarok, amelyek abnormálisan lassú bélmozgást okozhatnak; bizonyos gyógyszerek és a bélmikrobiom zavarai). Éppen ezért a kezelése is eltérő lehet, például a rostfogyasztás módosításával, testmozgással, gyógyszerekkel vagy probiotikumokkal. Az egyik nagyon egyszerű és hatékonynak tűnő terápia pedig a kivi fogyasztása.
Gyümölcs székrekedés ellen
A nagyanyáink mindig azt mondták, hogy a legjobb módszer arra, hogy beinduljon a lassú emésztőrendszer, az aszalt szilva. Azonban a kutatások arra jutottak, hogy van egy másik nagyon hatékony gyümölcs: a kivi. Szakemberek szerint ez a rosttípus vonzza a vizet, és gélt képez a bélben, ami lágyabbá teszi a székletet, és növeli a bélmozgások gyakoriságát. Megfelelő mennyiségben ugyanazt a székrekedés-enyhítő hatást nyújtja, mint a hashajtók, de a hozzájuk kapcsolódó mellékhatások nélkül.
A Michigan Egyetemen végeztek egy kutatást, ahol számos gyümölcs székeléssel kapcsolatos hatását nézték meg. A kutatócsoport három természetes kezelést vizsgált krónikus székrekedés esetén, és megállapították, hogy bár mindhárom jelentősen csökkentette a páciensek tüneteit, az aszalt szilva bizonyult a legeredményesebbnek a tünetek enyhítésében, míg a kivi kapta a legmagasabb elégedettségi pontszámokat.
A tanulmányban 79 krónikus székrekedésben szenvedő felnőttet vontak be, akik négy héten keresztül napi 100 gramm kimagozott aszalt szilvát, 12 gramm psylliumot vagy két meghámozott kivit fogyasztottak. Az utóbbi csoportban a betegek 45 százaléka tapasztalt enyhülést a krónikus székrekedésében. A heti átlagos bélmozgások száma majdnem megduplázódott náluk, és a széklet állaga is javult.
A kivi előnye, hogy viszonylag ritkán okoz kellemetlen tüneteket, csupán a résztvevők 11 százaléka panaszkodott puffadásra, és senki sem számolt be gázképződésről vagy hasi fájdalomról. Ellenben az aszalt szilva esetében 36 százalék számolt be puffadásról, 18 százalék gázképződésről és a hasi fájdalom is előjött mellékhatásként a betegek 18 százalékánál. Összességében az aszalt szilvát fogyasztó betegek 48 százaléka volt elégedett a kezelésével, a kivit fogyasztóknak viszont 68 százaléka.
A székrekedés veszélyei
A székrekedés időnként mindenkivel előfordul, az alkalmi esetek ártalmatlanok, azonban a gyakoriakat összefüggésbe hozták a vastag- és végbélrák megnövekedett kockázatával. Tanulmányok kimutatták, hogy a krónikusan lassú emésztőrendszer másfélszer nagyobb valószínűséggel vezet emésztőrendszeri daganatok kialakulásához. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a méreganyagok felhalmozódnak a bélben, amikor a salakanyagok hosszú időn keresztül nem ürülnek ki. Minél gyakrabban ürülnek ezek a salakanyagok a vécéhasználat során, annál jobb.
Magyarországon évente 5-6 ezer ember hal bele a vastagbélrákba. Pedig ez a betegség jól gyógyítható, ha időben észreveszik, viszonylag jól szűrhető, és meg is előzhető. A leggyakoribb oka az egészségtelen életmód: a helytelen táplálkozás, a túlzott vöröshús-fogyasztás, a stressz vagy a kevés mozgás.
Vastagbélrákja bárkinek lehet, de vannak olyanok, akiknél magasabb a kockázat. A betegséget növelő egészségügyi állapotok közé tartoznak a polipok, a gyulladásos bélbetegség, a cukorbetegség és az elhízás. A kockázatot növelő genetikai állapotok közé tartozik a familiáris adenomatosus polipózis és a Lynch-szindróma. A familiáris adenomatosus polipózis (FAP) egy ritka állapot, amelyet az adenomatous polyposis coli (APC) gén hibája okoz. Míg a legtöbb ember a gént egy szülőtől örökli, a genetikai mutáció spontán módon is előfordulhat, az FAP-ban szenvedők 25-30 százalékánál. A Lynch-szindróma olyan állapot, amely növeli a rák számos fajtájának, köztük a vastagbél- és méhnyálkahártyaráknak a kockázatát, és a szülők a gyermekeknek továbbadhatják.
Családi anamnézissel összefüggő kockázat, ha közeli családtagnak – például egy szülőnek vagy testvérnek – vastagbélrák-diagnózisa vagy rákmegelőző polipja van. Ezekben az esetekben gyakrabban ajánlott szűrésekre járni, alapvetően pedig 5-10 évente érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Az emésztésed egészségét komolyan meghatározza, hogy hogyan indítod a reggelt. Az alábbi cikkünkben összeszedtünk öt ételt, amelyeket kockázatos éhgyomorra fogyasztani.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés