A cukor rossz hírnévnek örvend azon hatásai miatt, melyek túlzott mértékű fogyasztásából fakadnak. Európában a felnőttek átlagos cukorfogyasztása a napi teljes kalóriabevitel 7-8 százaléka (így van ez Norvégiában, Magyarországon), van, ahol magasabb, 16-17 százaléka (pl. Spanyolország, Egyesült Királyság). A gyermekek jobban szeretik a cukrot, ezért jellemzően mindenhol többet is fogyasztanak, mint a felnőttek, a cukor aránya náluk a napi kalóriabevitel 12 (pl. Dánia, Svédország, Szlovénia) és 25 százaléka (Portugália) között mozog.
Hozzáadott és természetes cukrokat tartalmazó ételek
A hozzáadott cukrok lehetnek édesítőszerek, szirupokból és mézből származó cukrok, valamint sűrített gyümölcs- vagy zöldséglevekből származó cukrok. Néha nehéz azonosítani őket, mert sokféle nevet használnak rájuk, például szacharóz, fruktóz, maltóz, kukoricaédesítő, agavénektár, malátaszirup és melasz.
Amikor az étrendről beszélünk, fontos, hogy megkülönböztessük a hozzáadott cukrokat a természetben előfordulóktól. A tejben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, friss és szárított gyümölcsökben és zöldségekben található természetes cukrok fontos vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, és nincsenek olyan nemkívánatos egészségügyi hatásai, mint a hozzáadott társaiknak. Ezek lassabban szívódnak fel, mint a hozzáadott cukrok, így nem fogsz miattuk fáradtságot tapasztalni, sem a vércukorszint gyors csökkenését.
Az arcodra is hatással vannak a cukros ételek
Nem titok, hogy a túl sok cukor fogyasztása sütemények, italok és számos feldolgozott élelmiszer formájában plusz kilókhoz vezet. A hozzáadott cukrot tartalmazó édességek és italok általában magas kalóriatartalmúak. Ráadásul általában kevés tápanyagot tartalmaznak, például fehérjét és rostot, amelyek segítenek jóllakni, ezért gyakori, hogy túl sokat fogyasztunk belőlük.
Vagyis ezekből az ételekből nagyobb valószínűséggel eszel túl sokat, és fáradtnak érzed magad evés után. Csökkentsd a hozzáadott cukrot az étrendedben, és valószínűleg megszabadulsz néhány kilótól, és nagy energialöketet is kapsz.
Az arc megjelenését tekintve a hozzáadott cukrok jól ismert okozói a gyulladásnak, ami miatt a bőröd puffadtnak és irritáltnak tűnhet. A krónikus gyulladás bőrkiütésekhez, bőrpírhoz és duzzanathoz vezethet, valamint számos más betegséghez, például szívbetegséghez, autoimmun és gyulladásos bélbetegségekhez, egyes ízületi gyulladásokhoz és még allergiához is. A hozzáadott cukor – különösen a fruktóztartalmú édesítőszerek, a szacharóz, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a cukorral édesített italok és az élelmiszer-adalékanyagok – dózisa hatással van a gyulladásra. Tehát minél többet eszünk, annál nagyobb a gyulladás a szervezetünkben.
A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában, a bőrt feszessé, simává és rugalmassá teszi. A glükóz egyrészt lebontja a meglévő kollagént, másrészt hozzájárul a jövőbeni kollagéntermelés csökkenéséhez, ami valószínűbbé teszi a korai ráncok kialakulását.
A hozzáadott cukor elhagyásával vagy csökkentésével nemcsak a bőröd és az arcod általános megjelenését javíthatod, hanem összességében az egészségedet is.
Csökkentsd a cukros ételek mennyiségét, szebb lesz a bőröd napokon belül
A cukor káros hatásait könnyen visszafordíthatjuk, ha egyszerűen csökkentjük a napi bevitelt. Sőt, sokan már napokon belül drámai javulásról számoltak be a bőrük kinézetében, miután csökkentették a fogyasztásukat.
A cukor elhagyásakor két nagy akadály állhat az utadba. Először is, a nyugati étrend szinte minden alapanyagában megtalálható. Sok mindennapi élelmiszer, például kenyerek, szószok és rágcsálnivalók tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot. Ezenkívül az egyszerű szénhidrátok, mint a fehér kenyér vagy a gyümölcslé, glükózzá bomlanak le, ami a cukorral egyenértékű problémákat okoz. Az elhagyásának legjobb módja, ha tudatában vagy annak, hogy mit eszel. Olvasd el a címkéket, és kerüld el a feldolgozott élelmiszereket a teljes értékű élelmiszerek javára.
A második akadály az a tény, hogy függőséget okozó anyag. A leszokás miatt rosszul érezheted magad mind fizikailag, mind mentálisan. Ahelyett, hogy azonnal elhagynád a cukrot, érdemes lassan „méregteleníteni”, fokozatosan csökkentve a napi fogyasztást néhány hét alatt.
Tegyél többet az egészségedért, nézd meg az alábbi cikkünkben, hogy mi segíthet a reflux ellen.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés