Világszerte mintegy egymilliárd embert érint az a típusú fejfájás, melyet röviden csak migrénnek nevezünk. Ha nem is elkerülhető a fej fél oldalát érintő, sokszor látási nehézségekkel járó görcsös, rohamokban érkező fejfájás, de kis tudatossággal mérsékelhető lehet. Ebben segítünk most.
A táplálkozásunk egész testünkre hat, nemcsak energiát nyerünk vele, vagy éppen segítünk megőrizni testünk egészségét, ha jól megválogatott alapanyagokból készítjük a mindennapi betevőt, de akár súlyosbíthatjuk is a tüneteket egy-egy rosszul kiválasztott alapanyaggal. Most a migrén kerül terítékre, és azok az ételek, amelyek tiltólistásnak számítanak a görcsös rohamok ideje alatt. Egy angol egészségügyi portál szakemberei összegyűjtötték, mi az, ami biztosan ront az állapoton.
Van, aki allergiás rá, van, akinek fejfájást okoz
A hisztamin áll az első helyen a migrénes fájdalmak erősödéséért felelős anyagok listáján. Ugyan maga a vegyület folyamatosan jelen van szervezetünkben, sőt, az emberi test is termel hisztamint, ám egyes élelmiszerekben jóval magasabb koncentrációban van jelen, mint másokban – ez az erre érzékenyeknél intoleranciát is okozhat, mely különféle emésztőrendszeri és bőrtünetekkel jár egy allergiás reakció esetén. De még ha alapvetően jól is tolerálja szervezetünk, egy migrénes roham során bizony képes a tüneteket felerősíteni.
A hisztamin legfontosabb feladata az immunrendszer kialakítása azáltal, hogy részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Nyugalmi állapotban az őt termelő sejtekben raktározódik, amikor azonban valamilyen veszély vagy fenyegetettség éri a szervezetünket, ezek a sejtek rögtön mozgásba lendülnek, a hisztamin felszabadul, hogy ellássa a védelmező feladatát, azaz gyulladást keltsen a betolakodók ellen. De nemcsak a kórokozók, hanem az elfogyasztott élelmiszerek, a stressz vagy éppen az alkohol is képes kinyitni a hisztamintermelő sejteket. A hisztaminintolerancia egyik vezető tünete ráadásul pont a migrénes fejfájás az egyéb, látható reakciók mellett. Éppen ezért a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg minél kevesebbet fogyasszunk az alábbi élelmiszerekből, vagy akár hagyjuk is el az alábbiak közül azt, ami számunkra gondot okoz:
- kávé,
- csokoládé,
- alkohol, különös tekintettel a vörösborra és a sörre,
- feldolgozott húsok, például kolbász, szalonna, bacon és előrepácolt húsfélék,
- belsőségek, mint a máj, vese, zúza, pacal stb.,
- aszpartámtartalmú élelmiszerek,
- nagy mennyiségű ízfokozót tartalmazó ételek, például instant levesek, fűszerkeverékek, leveskocka,
- hosszan érlelt sajtok,
- citrusfélék,
- hagyma,
- hüvelyesek,
- fermentált zöldségek.
Egyénenként változik, mi okozhat gondot
Bár a migrénes fejfájás minden ember esetében egyedi abból a szempontból, mely tünetek érintik aktuálisan inkább, ugyanígy a fent felsorolt élelmiszerekre sem reagál mindenki ugyanúgy. Általánosságban azonban elmondható, hogy éppen a migrénes rohamok hisztaminnal való kapcsolata miatt a kávé, a csokoládé, a feldolgozott húsok, illetve az alkohol az, amivel óvatosan kell bánnunk.
Eliminációs diétát javasolnak
Ahhoz, hogy kiderüljön, bármely fenti élelmiszer okoz-e problémát számunkra azáltal, hogy felerősíti a fájdalmakat, a dietetikusok eliminációs diétát javasolnak. Ez a szó szoros értelmében a teljes megvonás, mintegy 2-3 héten keresztül ilyenkor egy falatot se fogyasszunk az adott élelmiszerből. Érdemes egyenként sorban kipróbálni mindent, egy fél hónap megvonás általában elegendő ahhoz, hogy kiderüljön, elviselhetőbb-e egy roham, ha kerüljük valamelyik étel vagy ital fogyasztását. A diéta végén terheljük vissza magunkat – ez az időszak legyen kétszer olyan hosszú, mint a diéta maga –, és ha újra súlyosabbnak érezzük a tüneteket, már meg is találtuk a baj forrását.
Az egyetlen kivétel a kávé, ami önmagában is különleges a fejfájásra gyakorolt hatásait tekintve, mivel a nem migrénes típusú fájdalmakra, ahogy itt is írtunk már róla, kifejezetten hatékony lehet, csak kicsit kell vele trükközni. A migrénnel élők esetén azonban fokozhatja a tüneteket. Mégsem szabad azonnal elhagyni a mindennapi rutinunkból, figyelmeztetnek a szakértők: ha ugyanis a szervezetünk rendszeres és nagyobb mennyiségű koffeinhez van szokva, a teljes és azonnali megvonás önmagában kiválthat migrénes rohamot, így ott mindenképp előzze meg fokozatosság a kizárásos diétát.
Átalakítanád az étkezésed, ha az segítene csökkenteni a fájdalmakat?
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés