Ezt a betegségedet édesanyád étvágyának is köszönheted

GettyImages-1334856826
Olvasási idő kb. 5 perc

Vajon gondoltál már arra, hogy az egészségi állapotod nemcsak attól függ, hogy te milyen életmódot folytatsz, hanem jelentősen meghatározza az is, hogy édesanyád mennyi cukrot evett, miközben várandós volt veled? Egy új kutatás szerint ugyanis nem csupán a kisgyermekként bemajszolt csokoládék, kekszek és cukorkák, hanem már a fogantatás utáni első ezer napban elfogyasztott cukor is egészségügyi problémákhoz vezethet az élet későbbi szakaszában.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, ha a fogantatás utáni első ezer napban, vagyis a terhességtől egészen 2 éves korig csökkentjük a cukorbevitelt, kisebb a felnőttkori krónikus betegségek kockázata.

Már magzatként megpecsételődhet az egészségünk 

A kutatók azt találták, hogy a cukorfogyasztás mérséklése a magzati korban és a születést követő első két évben mintegy 35 százalékkal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, és nagyjából 20 százalékkal csökkentette a magas vérnyomás kockázatát. Mindemellett arra is fény derült, hogy a betegségek megjelenése a kevesebb cukorfogyasztással négy, illetve két évvel is késleltethető. 

A cukor nagyobb mértékű fogyasztásával az emberek egészségi állapota is romlott
A cukor nagyobb mértékű fogyasztásával az emberek egészségi állapota is romlottbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A kutatócsoport a vizsgálat során figyelembe vette az Egyesült Királyság második világháborús cukoradagolási rendszerét, amely 1940-től egészen 1953 szeptemberéig érvényben volt. Ez a méltányos részesedés biztosította, hogy az ínséges, háborús időkben, ha korlátozottan is, de mindenki részesedhessen az olyan élelmiszerekből, mint a cukor, a zsírok, a szalonna, a hús és a sajt.
Amikor 1953 őszén véget ért a cukor és az édességek porciózása, szinte azonnal megduplázódott, körülbelül 40 grammról 80 grammra nőtt az Egyesült Királyságban a felnőttek napi cukorfogyasztása.

A kutatók a vizsgálat során több mint hatvanezer résztvevő egészségügyi adatait hasonlították össze, különös tekintettel a méltányos részesedés időszakára és a speciális adagolás befejezése utáni állapotra, amikor a cukorfogyasztás igen nagymértékű növekedést mutatott.

Azoknak az édesanyáknak, akik kevesebb cukrot fogyasztanak, egészségesebb gyermekeik születtek
Azoknak az édesanyáknak, akik kevesebb cukrot fogyasztanak, egészségesebb gyermekeik születtekPedre / Getty Images Hungary

A cukoradagolás változása érdekes adatokat eredményezett, ugyanis a kiválasztott hatéves periódus elemzése azt mutatta, hogy a speciális adagolás során fogant vagy született babáknál 30 százalékkal csökkent az elhízás kockázata, ellenben a cukorfogyasztás korlátozása után gyorsabban nőtt a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás aránya a lakosság körében.

A cukor utáni sóvárgás részben a magzati létre vezethető vissza

Sőt a tanulmány azt is megállapította, hogy a cukorfogyasztás korlátozása a méhen belül és a korai életszakaszban csökkentheti az édesség iránti egész életen át tartó sóvárgás kialakulását.

A cukorfüggőség már magzati és kisgyermekkorban kialakul
A cukorfüggőség már magzati és kisgyermekkorban kialakulLisaValder / Getty Images Hungary

A kutatók a vizsgálat során abból a feltételezésből indultak ki, hogy szinte a születésünk pillanatától szeretjük az édes ízeket, élelmiszereket. De míg évszázadokon át gyümölcsfogyasztással elégítettük ki az édesség iránti vágyukat, miközben vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is hozzájutott a szervezetünk, addig napjainkban sokkal inkább a finomított és hozzáadott cukor jelenti a legtöbb ember számára az édességet. 

Az pedig, hogy a baracknál jobban szeretjük a csokitortát, jelentős hatással van szervezetünkre.

Ugyanis, ha több cukrot fogyasztunk, az megváltoztatja az anyagcsere működését, és az elraktározott pluszkilók egy idő után jelentős súlygyarapodáshoz vezethetnek. A szervezetünk úgy működik, hogy akkor is biztosíthasson a testünknek tápanyagot, ha ínséges időket élünk és éhezünk. 

De miután már nincsenek ilyen időszakok, ezért a plusz tápanyagot zsírként raktározza.

A szülők viselkedése jelentős befolyással van a gyerekek egészségére

Manapság szinte már alig találunk olyan élelmiszert, amiben ne lenne hozzáadott cukor. Különösen igaz ez a gyermekeknek szánt finomságokra, sőt a cukor már a bébiételekben is megtalálható. 

Régebben gyümölccsel elégítették ki az édesség iránti vágyat
Régebben gyümölccsel elégítették ki az édesség iránti vágyatArx0nt / Getty Images Hungary

A fenti kutatás kimutatta, hogy a terhes és szoptató édesanyák az ajánlott mennyiségű hozzáadott cukornak több mint háromszorosát fogyasztják, ami jelentősen meghaladja a napi 80 grammot.

Kiderült továbbá az is, hogy sok óvodás korú gyermek nem jut naponta elegendő gyümölcshöz és zöldséghez, ellenben rendszeresen fogyaszt cukros italokat. A szakemberek meg vannak győződve arról, hogy ha a szülők kevesebb cukrot esznek, akkor a kisgyermekek édességfogyasztási szokásai is jó irányba változnak.

Egy romantikus történet miatt várja a vendégeket a mai napig egy apró csokoládé a szállodai ágyon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek