Gyulladáscsökkentő csodaszer a magyarok kedvenc főzelékének alapösszetevője

GettyImages-1489775211
Olvasási idő kb. 5 perc

Még azok a gyerekek is szívesen eszik a zöldborsófőzeléket, akiket egyébként meglehetősen nehéz zöldségfélék fogyasztására rábírni: szerencsére amilyen finom, legalább olyan egészséges is a magyarok egyik legnagyobb kedvence.

A legtöbbünknek a főzelék ugrik be, ha a zöldborsó elkészítési módjain morfondírozunk, pedig ennél jóval több is rejtőzik ebben a zöldségben. 

Készülhet belőle zöldborsópörkölt, keverhetjük rizshez vagy akár bulgurhoz, kuszkuszhoz is köretként, különböző húsos ragukat gazdagíthatunk vele, de a zöldségfasírtokban is ott a helye.

A magyaros konyhában a zöldborsópüré nem olyan ismert köret, de egy igazi angol fish and chips mellé ez is jár – levesként ugyanakkor már többen fogyasztják, akár tejfölösen, akár pirospaprikásan elkészítve. Nem is beszélve a borsókrémlevesről: ennek is érdemes adni egy esélyt. Ha van kerted, talán te is tudod, hogy kevés finomabb dolog van annál, mint héjából enni a frissen leszedett borsót: ez az egyik legegészségesebb csemege. Lássuk, milyen pozitív hatásai vannak annak, ha minél több zöldborsó bevitelét építed be étrendedbe!

Magyarként főzelékben ismerheted legjobban, de mik az előnyei?

A borsó szénhidrát, fehérje, rost és különböző vitaminok nagyszerű forrása: évszázadok óta fogyasztják az emberek gyakorlatilag a világ minden táján. Sok magyar háztartásban azért is van bebetonozott helye, mert a legfinnyásabb gyerekek is megeszik. Emellett kifejezetten laktató, de kalóriában nem annyira dús zöldségről beszélhetünk, amelyet az tesz igazán egyedülállóvá, hogy fehérjetartalma kifejezetten magas. Ez utóbbi tulajdonságnak többek közt abban van nagy jelentősége, hogy a sok fehérje egy olyan hormon termelődését indítja el szervezetedben, amely csökkenti az étvágyat.

A rostokkal együttműködve a fehérjék lassabb emésztést, tovább tartó teltségérzetet okoznak.

Ez az igazán magyaros változat, de van élet a borsófőzeléken túl is
Ez az igazán magyaros változat, de van élet a borsófőzeléken túl isbonchan / Getty Images Hungary

Mivel ilyen különleges zöldségről van szó a borsó esetében, érdemes a lehető legegészségesebb módon elkészíteni azt, mellőzve a magyaros konyha kedvelt technikáit, a rántást és a habarást.

A magas fehérje- és rosttartalomnak további fontos egészségügyi előnyei is akadnak. Segítenek ugyanis kordában tartani a vércukrod, egyes kutatások szerint a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára is megadva ezt az előnyt. A stabil vércukorszint a diabétesz megelőzése mellett a szívbetegségek rizikójának csökkentésében is komoly szerepet játszik.

Rosttartalma is igen jelentős a magyarok kedvencének

A rostokra egyéb szempontból is érdemes kitérni. A belekben található hasznos baktériumoknak komoly szüksége van ezekre, a megfelelő rostbevitel pedig azt is megakadályozza, hogy a számunkra ártalmas hatásokkal járó baktériumok elszaporodjanak a belekben. 

A vastagbélrák mellett az irritábilisbél-szindróma és az IBD megelőzésében is segíthet, ha a magyarok kedvenc főzeléknövényét gyakorta eszed.

A borsóban található rost oldhatatlan, ami azt jelenti, hogy beleinken változatlan formában halad át. Ez segít abban, hogy a székleted megfelelő állagú legyen.

Krónikus betegségeket előz meg, nem csak főzelék formájában

Ha mindez még nem lenne elég, egyes krónikus betegségek megelőzésében is kiemelt szerepet játszhat a borsó fogyasztása akár főzelékként, akár más formában. Ezek a betegségek a következők:

  • diabétesz: a rost és a fehérjék megakadályozzák a vércukorszint gyors emelkedését, ezen túlmenően a zöldség glikémiás indexe alacsony, valamint megfelelő mennyiségű magnéziumot és B-vitamint a K-, A- és C-vitamin mellett. Mindezek bizonyítottan segítenek csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.
  • rák: antioxidánsban és gyulladáscsökkentő hatású tápanyagokban is bővelkedik a borsó, valamint tartalmaz szaponint is, ami rákellenes hatásáról ismert.
  • szívbetegség: magnézium, kálium és kalcium forrása, amelyek mind csökkentik a szívbetegségek előfordulásának kockázatát a magas vérnyomás megelőzése révén. A rosttartalom csökkenti a rossz koleszterinszintet.
Sok magyar boltban kapsz már zöldborsócsírát is
Sok magyar boltban kapsz már zöldborsócsírát isYevgen Romanenko / Getty Images Hungary

Ne csak főzelékként fogyaszd: fermentálva, csíráztatva is kiváló

Oda kell ugyanakkor figyelni fogyasztása kapcsán antinutriens-tartalmára: ezek az anyagok gátolják a tápanyagok felszívódását, ami azok esetében, akik testsúlyukból szeretnének veszíteni, hasznos, ám mások számára éppen, hogy kellemetlen lehet.

Segíthet a nem kívánt hatás elkerülésében, ha nem eszel túl nagy adagokat zöldborsóból, alaposan megfőzöd, vagy egyéb módszerrel kezelve fogyasztod.

Tényleg érdemes ilyenkor a magyaros zöldborsófőzeléknél messzebbre tekinteni: fermentálva, csíráztatva és áztatva is beviheted szervezetedbe. Szintén nem kívánatos hatása lehet a puffadás, mely ellen a fenti módszerekkel veheted fel a harcot – a jó hír viszont az, hogy ha rendszeresen fogyasztod a zöldborsót, szervezeted hozzászokik annak feldolgozásához, és már nem lesz vele problémája. Előnye tovább, hogy szezonon kívül mirelit formában vagy konzervben is hozzáférhetsz, így egész évben fogyaszthatod.

Ha szívesen olvasnál a vöröslencse előnyeiről is, ajánljuk ezt a cikkünket!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek