A Birminghami Egyetem kutatói egészséges felnőtteken végzett kísérletben bebizonyították, hogy a magas antioxidáns-tartalmú kakaópor fogyasztása potenciálisan enyhítheti a stresszel és a zsíros ételekkel összefüggő érrendszeri funkciók romlását.
A zsíros ételek nem tesznek jót a szívnek
A legtöbb esetben azok a főként zsíros ételek, melyeket a stressz pillanatnyi oldása érdekében elfogyasztunk, nem tesznek jót az egészségünknek. Köztudott továbbá az is, hogy a nagy stressz, még a rövid ideig tart is, bár csak enyhén és átmenetileg, de rontja az artériák működését, vagyis szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Jó hír azonban, hogy a magas zsírtartalmú ételek által okozott nyugtalanító egészségügyi hátrányokat egy bizonyos fajta magas antioxidáns-tartalmú kakaóval ellensúlyozhatjuk.
Gyermekkorunk kedvenc itala pedig még akkor is jótékony hatással lesz a szervezetünkre, ha desszertként fogyasztjuk egy-egy zsírosabb étkezés után.
Így zajlott a kakaós kutatás
A Birminghami Egyetem kísérletében résztvevő fiatal és középkorú felnőttek két vajas croissant-t ettek sós vajjal és cheddar sajttal, melyhez egy pohár tejet is megittak. Emellett a csoport fele antioxidánsokban, főként flavanolban gazdag kakaóból készült italt ivott. A flavanol más növényi élelmiszerekben, például bogyós gyümölcsökben, teában, almában, körtében és néhány diófélében is megtalálható. A csoport másik fele szintén ivott kakaót, ám az ő italukat alacsony flavanoltartalmú kakaóból készítették.
A csoportok a fenti étkezéseket követően felváltva fogyasztottak hol magasabb, hogy alacsonyabb flavanoltartalmú kakaóból készült finomságot. A résztvevőknek ezután egy szellemileg közepesen megterhelő matematikai tesztet kellett kitölteniük.
A kutatók megfigyelték, hogy a zsíros ételek elfogyasztása, valamint egy-egy stresszes esemény után mind a karok felé futó brachialis, mind az agyba oxigéndús vért szállító nyaki artériák átmérője megnövekszik. Különösen jellemző volt ez azoknál, akik alacsony flavanoltartalmú kakaót ittak, hiszen az ő esetükben hosszabb idő, akár 90 perc is kellett ahhoz, hogy a brachialis artéria helyreálljon. Bár ez enyhe károsodásnak tekinthető, jelentősen megnöveli a jövőbeni szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
A magas flavanoltartalmú kakaó azonban némileg megvédte a károsodásoktól a kutatásban résztvevőket, hiszen esetükben a brachialis artéria sokkal hamarabb regenerálódott.
A kakaó jó stressz- és zsíroldó lehet
Ez volt az első olyan kutatás, amely bebizonyította, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó mérsékelheti a magas zsírtartalmú étkezést követő negatív érrendszeri változásokat.
A felismerés már csak azért is fontos, mert a nyugati étrendet követő emberek általában nem fogyasztják el az ajánlott napi flavanolmennyiséget, ami nagyjából két csésze fekete vagy zöld teának felel meg, pedig ezek a bioaktív vegyületek nem csupán a szív- és érrendszeri egészséget, hanem a kognitív funkciókat is javíthatják.
A kutatás végeredménye szerint azok, akik stresszes helyzetben hajlamosak valami finomság után nyúlni, vagy esetleg szeretnék minimalizálni a zsíros ételek okozta egészségügyi kockázatokat, jobban járnak, ha isznak egy pohár kakaót.
A magas koleszterinszint sokáig tünetmentesen rombolja az egészségünket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés