Mert akárhogy gondolkodom, nem nagyon tudok más olyan zöldségről, amely akár nyersen, vagy sütve és főzve is ehető, kiránthatjuk, vagy halmozhatjuk tepsibe rakott fogásnak, süthetünk belőle pizzatésztát, de levesként is kiváló, főzeléknek is alkalmas, még desszertként is finom, ráadásul a szervezettel is csupa jót tesz.
Ez a hasznos zöldség családja fekete báránya
Rokonai közül többen is az egészséges táplálkozásról szóló fórumok állandó szereplői. A brokkoliról folyamatosan ódákat zengenek, a savanyú káposzta és a kelbimbó áldásos hatásait sem győzik hangsúlyozni, a kelkáposzta, a karalábé és a fehérrépa is gyakran emlegetett csodaszerek, ám ezek mellett a keresztesvirágúak karfiolja joggal érezheti magát kissé mellőzött családtagnak. Pedig 130 grammja mindössze 5 gramm szénhidrátot és 25 kalóriát tesz ki, és mégis jócskán találni benne folsavat, káliumot, magnéziumot, mangánt, ekkora mennyiségben 2 gramm rostot, valamint C, B6 és K-vitaminokat bőséggel.
Tisztítókúrához is tökéletes
A karfiol kéntartalmú tápanyagokat és glükozinolátokat is tartalmaz, melyek segítségedre lehetnek. Ezek a méregtelenítő enzimek aktiválásával járulnak hozzá tisztítókúrád hatékonyabbá tételéhez.
Ha fogynál, vagy gluténérzékeny vagy
Számomra az egyik legmeglepőbb felismerés a karfollal kapcsolatban, hogy lisztként is alkalmazható. Több szakértő is arra hívja fel figyelmünket, hogy akár fogyókúrás célból, akár gluténérzékenység, sőt még cöliákia esetén is, a porított karfiol kiválthatja a lisztet például egy kitűnő pizzatésztává sütve. De pürésített verziója lehet az új krumplipürénk is, és a rizs köret is kiváltható sokoldalú felhasználási módjai közül jó néhánnyal. Sőt, apróra vágott darabkáival főzelékek és egyéb ételek rántása is megoldható, a lisztet pedig ezekhez innentől el is felejthetjük.
Nagyon gazdag antioxidánsokban
Talán még az eddigieknél is fontosabb az egészség megőrzése szempontjából, hogy a karfiol antioxidánsokban is igen gazdag. A káros szabad gyökök lekötésében és a gyulladásokkal szembeni védelemhez elengedhetetlen antioxidánsok közül a glükozinolátok és az izotiocianátok csoportja kutatási eredmények által igazoltan lassítja a rákos sejtek növekedésének ütemét. Ezek és még más fontos antioxidánsok mellett a C-vitamin, a béta-karotin, a fahéjsav, a rutin, a kaempferol és a kvercetin is gondoskodik az öregedés és a krónikus stressz okozta káros hatások mérsékléséről a szervezetben.
Továbbá, a karfiol szulforafán tartalma hozzásegít a megfelelő vérnyomás szintjének beállításához, javítja a vesefunkciókat, védelmezi az érrendszert, de egyes kutatási eredmények még ennél is többre tartják: azt találták ugyanis, hogy ez a kéntartalmú vegyület képes megölni a rákos őssejteket. A karfiol tehát, az eredmények tükrében
különösen ajánlott vastagbél- és prosztatarák, emlőrák, leukémia és hasnyálmirigydaganat kezeléseinek kiegészítéséül.
Fontos az agynak is
Végezetül: a karfiol nagy arányban tartalmaz kolint, ami a máj-és szívbetegséggel küzdőknek hatékony segítség, idegrendszeri panaszok ellen is bevethető, de leginkább talán mégis az agy fejlődésére és működésére gyakorolt kedvező hatása miatt fontos. Már a várandósság ideje alatt is érdemes fokozott bevitelére figyelmet fordítani, de az idős korban jelentkező esetleges memóriazavarok ellen is jó.
Ha a rák megelőzésében fontos szerepet játszó éleliszerekről szeretnél többet megtudni, ezt a korábbi cikkünket is olvasd el.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés