13 étel, amelyről eddig nem is sejtetted, milyen sok kollagént tartalmaz

etel-kollagen-57242214
Olvasási idő kb. 6 perc

A kollagén az egyik legfontosabb fehérje szervezetünkben, amely különösen fontos a bőr, az ízületek és a kötőszövetek egészsége szempontjából. A kollagén pótlására egyre többen nyúlnak táplálékkiegészítőkhöz, ám a szakértők közül többen is azt tanácsolják, hogy ha már kollagénről van szó, akkor érdemes először az élelmiszerekre fókuszálni.

Az élelmiszerekben és a táplálékkiegészítőkben található kollagén közötti legfontosabb különbség a biológiai hozzáférhetőségben rejlik, vagyis abban, hogy a szervezet mennyire képes felhasználni egy tápanyagot. 

„Az étrend meglepően nagy szerepet játszik a bőr megjelenésében és fiatalságában, amelyben óriási a szerepe a bőr szerkezetét, rugalmasságát és feszességét adó fehérjének, a kollagénnek” – véli Krista Goncalves táplálkozási szakértő, hozzátéve: ahogy öregszünk, évről évre kevesebb kollagént termel a testünk.

Innen jönnek a ráncok, amelyeket annál inkább látunk, minél idősebbek leszünk.

E folyamat lassítására hívhatjuk segítségül a kollagénben gazdag vagy a kollagéntermelést fokozó élelmiszereket, amelyek fogyasztása ugyancsak segíthet a bőr építőelemeinek (vagyis az aminosavak) létrehozásában.

De lássuk, melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek ebben!

A bőr rugalmasságát biztosító kollagént jól megválasztott ételekkel is be tudjuk vinni
A bőr rugalmasságát biztosító kollagént jól megválasztott ételekkel is be tudjuk vinniMaria Korneeva / Getty Images Hungary

A csontleves az egyik legjobb választás

A csontleves, mint tudjuk, állati csontok vízben való főzésével készül, amely a kollagén mellett – nem mellesleg – kalciumot, magnéziumot, foszfort, glükozamint, kondroitint, aminosavakat és sok más tápanyagot is tartalmaz. Katey Davidson dietetikus szerint azonban a csontleves kollagéntartalma változó, és egy 2019-es tanulmány szerint általában nem tartalmaz ebből eleget ahhoz, hogy észrevehető legyen a különbség. 

Ha mégis beillesztenénk az étrendünkbe, tanácsa szerint érdemes magunknak elkészíteni.

Magas kollagéntartalmú étel a csirke is

A csirke viszonylag magas kollagéntartalmú, különösen a kötőszövetek miatt. A comb például több kollagént tartalmaz, mint a mellhús. Mi több, egy 2022-es egereken végzett kutatás szerint a csirkecsont és -porc kollagénforrásként használható az ízületi gyulladás és gyulladás enyhítésére.

Kollagénben gazdag étel a csirke is, különösen a combja
Kollagénben gazdag étel a csirke is, különösen a combjaEyeWolf / Getty Images Hungary

A halak ezen része is csupa kollagén

A halak csontjai és szalagjai is kollagénből állnak, ráadásul egyesek szerint a tengeri kollagén az egyik legkönnyebben felszívódó anyag, amely különösen hasznos lehet a bőr egészsége és rugalmassága szempontjából. A halak húsa azonban kevesebb ilyen fehérjét tartalmaz, mint más részeik, például a fej, a pikkelyek vagy épp a szemgolyó. 

A tojásfehérje is jó döntés

A tojásfehérje viszonylag nagy mennyiségű prolin megbízható forrása, amely a lizin és a glicin mellett elengedhetetlen a kollagéntermeléshez.

Egyes növények is hasznosak

A növényi alapú élelmiszerek is támogathatják a kollagéntermelést, különösen a magas C-vitamin-tartalmúak, amelyek fontos szerepet játszanak a pro-kollagén előállításában.

Ilyenek az olyan citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime, valamint a trópusi gyümölcsök, úgy mint a mangó, a kivi, az ananász vagy a guava.

Utóbbi ugyan nálunk kevésbé ismert, mégis fontos megemlíteni, hiszen kis mennyiségben cinket is tartalmaz, amely ugyancsak a kollagéntermelés másik társfaktora.

A guava is rendkívüli fehérjeforrás
A guava is rendkívüli fehérjeforrásjopstock / Getty Images Hungary

Nyerők a bogyós gyümölcsök is

A bogyós gyümölcsöket, köztük az epret, a málnát, az áfonyát és a szedret azért is fontos megemlíteni e témában, mert magas antioxidáns-tartalmuknak hála, megvédik a bőrt a károsodástól.

Ezért jó a fokhagyma is

A fokhagyma magas kéntartalmú, ami segíti a kollagén szintézisét és megakadályozza annak lebomlását. Mivel nagy mennyiségre van szükség belőle a hatás eléréséhez, érdemes rendszeresen fogyasztani.

A leveles zöldek ezért segíthetnek

A spenót, a kelkáposzta, a mángold és más salátafélék a színüket az antioxidáns tulajdonságairól ismert klorofilltól kapják, amely növeli a bőrben a kollagén előanyagát.

A babfélék is hatékonyak

A bab magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely gyakran tartalmaz lizint, ráadásul sok bab gazdag rézben is, mely ugyancsak fontos tápanyag a kollagéntermeléshez.

A babféléket is segítségül hívhatjuk, ha több kollagénre van szükségünk
A babféléket is segítségül hívhatjuk, ha több kollagénre van szükségünkPhotographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary

Kedvenc ropogtatnivalónk is jól jön

A kesudió cinket és rezet tartalmaz, mindkettő fokozza a szervezet kollagéntermelő képességét.

Paradicsom és paprika két jó barát

A paradicsom és a paprika is kiváló C-vitamin-források. Míg előbbi egy erős antioxidánssal, likopinnal is büszkélkedhet, addig a paprika kapszaicint tartalmaz, amely csökkentheti a kollagénveszteséget és a bőrkárosodást.

Ha azt is szeretnéd megtudni, mik azok az ételek, amelyeket jobb elhagyni ahhoz, hogy szebb legyen a bőr, olvasd el az erről szóló írásunkat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek