SZÜLŐSÉG

Más gyerekére rászólni nem ér?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 29., csütörtök 15:51

Egy ideje közösségi oldalakon kering egy írás, ami egy brit dada azzal kapcsolatos véleményét foglalja össze, miért van válságban ma a gyereknevelés. Ennek több pontja van, ami megvitatásra érdemes. Először is, tényleg inkább válságban van-e ma a nevelés, mint korábbi időkben, vagy csak hajlamosak vagyunk azt hinni, régen minden jobb volt? De az egyik érdekes téma, hogy felhívja a figyelmet: régen természetes volt, hogy más is rászólhat a gyerekre, nevelheti, ha szükséges, míg ma kikérik maguknak a szülők az ilyesmit.

Hogy a régen és a most között mi a tényleges különbség, nem fogjuk kinyomozni, de érdemes elmerengeni, mi az oka, ha nem szeretjük, hogy mások próbálják nevelni a gyerekünket, és tényleg baj-e, ha így van.

shutterstock 250329640

Olyan helyzetekről van szó, hogy az utcán rászól a felnőtt a szemetelő gyerekre, rendre utasítja a buszon a hangoskodókat az idegen néni, bácsi. A szerző szerint azért nem tolerálják ezt manapság a szülők, mert mindenki azt hiszi, tökéletes a gyermeke, így személyes sértésként fogja fel az okítást. Átfogalmazva: eszerint ma nárcisztikusabbak az emberek, nem viselik el a kritikát, és egy idegentől jövő visszajelzést úgy vesznek, mintha ők maguk kapták volna.

Természetesen létező jelenség, amiről a dada beszél, azonban vannak más okai is annak, hogy nem mindig vagyunk nyitottak ismeretlen felnőttek nevelési törekvéseire. És ezek között előfordulnak olyan szempontok is, amik érthetők és jogosak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három budapesti gimi vezeti a középiskolák rangsorát

Dívány 2015. október 28., szerda 15:53

Fazekas, Radnóti, Eötvös - ezek ma Magyarország legjobb középiskolái. A HVG október 28-án megjelenő kiadványában a tanulmányi és a felvételi adatok alapján elkészítette a 100 legjobb gimnázium és szakközépiskola összesített listáját. Jöjjenek az eredmények, köszi az infót Eduline!

A 10 legjobb középiskola

1. Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium (tavaly: 1. hely)

2. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Budapest (tavaly: megosztott 3. hely)

3. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium (tavaly: 2. hely)

4. Lovassy László Gimnázium, Veszprém (tavaly: 9. hely)

5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, Budapest (tavaly: 7. hely)

6. ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hat Évfolyamos Gimnázium, Budapest (tavaly: 6. hely)

7. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, Budapest (tavaly: 8. hely)

8. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest (tavaly: megosztott 3. hely)

9. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium (tavaly nem volt az első 10-ben)

10. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola (tavaly nem volt az első 10-ben)

A tavalyi és az idei lista első tíz helyezettje között nem meglepő módon elég sok az átfedés, idén a Toldy és a Budaörsi Illyés Gyula került be újonnan a top 10-be, kiesett a tavalyiak közül a Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium (akkor megosztott harmadik helyen állt), és a Budapest XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium (a 10-edik helyről).

Tavaly a kiadvány megjelenése után elég alaposan kiveséztük a különböző alkategóriák top 15-jét is, ha kiváncsi arra, kik vezették a felvételi rangsorokat, hol sikerült legjobban a matek érettségi, vagy éppen melyik iskolák a nyelvtudás fellegvárai, kattintson ide

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tökfaragás, lépésről lépésre

Dívány 2015. október 28., szerda 12:21

Rémisztő tökpofákat faragni jó móka, és nem csak instant jelent örömforrást, a világító szörnyek időjárás (és a kiinduló tök frissességének) függvényében még 2-3 hétig jól mutatnak esténként. Teamécses is jó bele, de ha szeles az idő, biztosabb a közepes (kb 8-10 centis házú) narancssárga, műanyag tokos temetői mécses, geekek akár ledes fényforrást is tehetnek bele, úgy egész éjjel világíthat.

Teljesen hidegen hagy a huhogás, hogy a Halloween nem is magyar ünnep - persze, hogy nem az. Ezzel az erővel egyébként a karácsony sem az, csak az kicsit régebben kapaszkodott meg. Tököt faragni gyerekekkel jó szórakozás, és a világító rémek vidámságot hoznak az ötórai sötétedésbe, szóval miért ne? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sör és cigi 3 évesen, ilyen egy igazi pasi!

ermiz 2015. október 27., kedd 15:46

Hülye videókból nem kevés kering a neten, mégsem tudunk szó nélkül elmenni két elmebeteg pasi mellett. A románul beszélő férfiak egy 2-3 év közötti gyereknek adnak cigarettát és sört, miközben arról beszélnek a videóban, hogy ez tesz férfivá egy férfit - írja a Mail Online.

A videót egy, vélhetően honfitársuk posztolta a Facebookra, arra kérve az embereket, hogy azonosítsák a két felnőttet. A felháborodott kommentelők közt volt olyan, aki a gyermekjóléti hatóságot szólította fel a cselekvésre, mások vizsgához kötnék a gyerekvállalást. Az indulatok forrnak, de a Spanyolországban felvett képsorok alapján még nem sikerült azonosítani a két férfit.

Ezekért szégyenkezünk anyaként

Primilla 2015. október 26., hétfő 16:27

Ahogy megszületik a gyerek, a szülők máris elkezdhetnek szégyenkezhetni, hogy mit, hogyan csinálnak. Mert nyilvánvalóan az anyaság minimum kritériuma, hogy szoptasson a nő, és a taníttatásnak is csak egy lehetséges módja van: ahogy azt a beszélgetőpartner elképzeli. Ugye ismerős? Az eredmény pedig, hogy mindenki jogot formál, hogy bírálja a szülők döntéseit, még akkor is, ha egyébként nem is volt más választásuk.

A Yahoo Parenting egy reprezentatív kutatást végzett, hogy megnézzék, mi a helyzet, milyen érzésekkel küzdenek az anyák, és mi minden miatt kell szégyenkezniük. Mert ahogy anyává válunk, örök társunkká szegődik a szorongással vegyes bűntudat, a szaranyaérzés, amiről korábban már pszichológusunk is írt.

shutterstock 173523602

És, hogy miért szégyenkeznek az anyák? Igen különböző okok miatt. Például:

  • Az anyák 12 százaléka elismerte például, hogy van kedvenc gyereke,
  • az 1978 és 1994 között született nőknek pedig több mint negyede úgy véli, jobb lett volna, ha még vár egy kicsit a gyerekszüléssel.
  • És egy meglepő eredmény: a megkérdezett anyák fele úgy gondolja, hogy nem gond, ha időnként letaslizza a gyereket, amivel kapcsolatban viszont a kutatók arra a következtetésre is jutottak, hogy a gyerek testi fenyítése csak a jéghegy csúcsa, amit gyakran éppen mások rosszalló tekintete vált ki.
  • A fehér anyák 90 százaléka érezte már úgy, hogy ítélkeznek róla anyaként, a feketék 76 százaléka, a latino mamáknál ez 87 százalék, az ázsiai anyáknál pedig 81 százalék.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig az anyák viszik el a balhét. De miért?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 25., vasárnap 08:59

Sokszor sérelmezik, hogyha gyereknevelésről van szó, mindig az anya-gyerek kapcsolat kerül központba. Jogosan merül fel a kérdés: mi van az apával, és mi van az egyéb társas tapasztalatokkal: rokonokkal, pedagógusokkal? Ők nem számítanak? Igazságtalannak tűnhet minden felelősséget az anyák nyakába varrni. Ha kiegyensúlyozott a gyerek, akkor jól neveli az anya, ha szorongó vagy agresszív, akkor vacak anyja lehet. Hogy is van ez?

Annak, hogy gyakran megfeledkezünk az apákról, történeti oka van, ami kezdi aktualitását veszteni, de azért nem teljesen vesztette el. Állítólag egy komolyabb társadalmi változáshoz három generációnyi idő kell, így van ez az apák szerepének megváltozásával is. Az első nemzedék hall róla, hogy az apának is lenne keresnivalója a gyereknevelésben. A következő már elfogadja ezt tényként, de még nem tudja, hogyan. A harmadik generáció már csinálja is. Úgy tűnik, országonként és szubkultúránként is vannak komoly elcsúszások abban, hogy ez hol tart. Van, ahol természetes, hogy a gyereknevelés közös feladat, és ha a csemete beteg, összedugják a fejüket a szülők, hogy vajon ma éppen melyikük tudja könnyebben megoldani, hogy otthon maradjon. Azaz, nem adódik kapásból, hogy persze, hogy az anya. Máshol viszont csak valami homályos elmélet, hogy az apa is fontos, de ez nehezen realizálódik a mindennapokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskolai gépírásórát minden gyereknek, most!

Primilla 2015. október 24., szombat 20:38

Míg Finnországban és az Amerikai Egyesült Államok egyes részein már nem is tanítják az iskolában a folyóírást, nálunk a gyöngybetűs kézírásnak gyakorlatilag nincs alternatívája. Jelenleg fényévekre vagyunk attól, hogy az iskolában megtanítsanak minden gyereket gépelni. Pedig a tízujjas, vakon gépelésnek számtalan, nem is kérdéses előnye van: gyorsabb, hatékonyabb és nyilvánvalóan olvashatóbb, mint a kézzel írt szöveg.

shutterstock 259614569
Fotó: Shutterstock

Ma már megmosolyogják, aki kézzel ír meg egy hivatalos levelet vagy szerződést, de például egy jó mester árajánlata is komolytalannak tűnik, ha nem kinyomtatva adja oda. Erről már írtunk, ma már gyakorlatilag senki sem úszhatja meg a számítógép használatot, aki munkát szeretne magának. Érthető: a XXI. században nem szívesen silabizálunk kézírást, és senkinek sem hiányzik a végén egy vita arról, hogy kilences, vagy hármas van-e odaírva. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a gyerek, aki nem evett muffint

Dívány 2015. október 24., szombat 09:11

Nem szükséges különösebb kommentár a következő videóhoz, amelyben az angyalarcú szőke kisfiú rezzenéstelen arccal ismétli meg tizedszer is, hogy ő biztosan nem evett mostanában sütit. Mielőtt világvégét vizionálnának, hogy már az ekkora gyerekek is hazudnak, mint a vízfolyás, inkább érdemes arra emlékezni, hogy ebben a korban a kamuzás még nem a világvége.

Villával esznek a gyerekek, hogy maradjon kéz a telefonnak

Primilla 2015. október 23., péntek 19:59

Egyre kevesebb fiatal használ kést az étkezéshez. Egy felmérés szerint Európában erősen terjed az egy evőeszközzel artistáskodás, bármilyen étellel elbánnak egyetlen villa segítségével. A fiatalok egy ötöde pedig az amerikai módszert használja, vagyis vágáshoz „szabályosan”, bal kézben tartják a villát és jobb kézben a kést, majd leteszik a vágóeszközt, és a falatokat már a jobb kezükben tartott villával emelik a szájukhoz.

Az Ask Jeevs felmérését a 444 szúrta ki, és hozzátették, hogy ez utóbbi egyébként az amerikai módszer, ami az Újvilág meghódítása előtt Európában is divatban volt. A késsel-villával evést most már főleg az idősebb korosztály tartja csak fontosnak, a fiatalabbak egyáltalán nem. Aminek egyébként egy erősen konzervatív brit lap szerint praktikus okai is lehetnek, ugyanis szabadon marad az egyik kéz, amivel így nyugodtan lehet a telefont nyomkodni.

shutterstock 293008187

Mi lesz a gyerekből, ha nem tud normálisan enni?

Feldobtam a témát egy harmincas-negyvenes szülőkből álló társaságban, komolyan érdekelt, hogy mások, főleg nagyobb gyereket nevelő szülők mit szólnak ehhez. Volt, aki a homlokára csapott, egyenesen aha élménye lett, tényleg, milyen praktikus! Igaz, annak már ő sem örülne annyira, ha a gyereke a mobiljával játszva enné meg az ételét, különösen, ha éppen együtt a család. Majd, ahogy haladt a társalgás, többen beismerték: ők is így csinálják, ha evés közben nincs társaságuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Törékeny erő: fotópályázat (már megnőtt) korababákról

Primilla 2015. október 23., péntek 18:29

Akinek koraszülött vagy születési sérült gyermeke van, vagy nem volt zökkenőmentes a baba korai fejlődése, jó eséllyel találkozott már a Gézengúz Alapítvánnyal. A szervezet idén éppen 25 éves, az elmúlt negyedszázad alatt több tízezer gyermeknél ismerték fel a bajt, és segítettek abban, hogy a megfelelő kezelést kapja. Ahogy az egyik szülő fogalmazott: „a gyerekhez keresnek módszert, nem pedig egy módszert erőltetnek rá minden gyerekre, ami a magyar korai fejlesztést ismerve már önmagában plusz tíz pont.”

A jubileumi év örömére az alapítvány Törékeny Erő címmel fotópályázatot hirdet, amelyre október 20-áig lehet munkákat beküldeni. A pályázattal azt szeretnék elérni, hogy segítsen megszüntetni az előítéleteket és áttörni a falakat a sérült gyerekeket nevelő családok és az őket körülvevő emberek között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan készüljünk a gyerek leválására?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 22., csütörtök 14:50

Szinte misztikus ez a szó: leválás. Használjuk, aztán sokszor kiderül, nem is egyértelmű, ki mit ért alatta. Mikor azt mondjuk, „noha felnőtt, nem vált még le a szüleiről”, sok mindent érthetünk ez alatt. Van, aki azt, az illető otthon lakik, nem költözött el, és nincs párkapcsolata, más inkább arra céloz, túl sokat ad a szülői véleményre, megint más azt érti ez alatt, hogy anyukának nagyobb szava van, mint a feleségnek.

Van fizikai leválás: egy önálló életforma kialakítása új, felnőtt kapcsolatokkal, és van érzelmi leválás, ami valami olyasmiben ragadható meg, hogy az ember hogylétét nem a szülői visszajelzések, a szülők lelkiállapota határozza meg.

Lehet egyfajta le nem válás, ha valaki csak azért hajt a diplomára, mert anya annyira büszke lenne rá – miközben neki nem is fontos, és az is a leválás hiányára utal, ha az ember amiatt morózus, mert apa ma is többet ivott a kelleténél, így hát anya szomorú, ő pedig sajnálja - miközben esetleg van három gyermeke, és nem is egy városban élnek. De egy láthatatlan szál összeköti őket, és mintha nem teljesen a saját életét élné, nem a saját dolgai határozzák meg a hogylétét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megtanította kezet mosni a gyerekét?

Primilla 2015. október 22., csütörtök 11:27

Az ön gyereke hisz a kézmosás fontosságában? Bár ez végül is mindegy, a lényeg, hogy műveli-e. Mert persze könnyű belátni, hogy a kezet mosni legalább olyan unalmas, mint elmenni pisilni, vagy fogat mosni, csak hát nem mindig lesz jó vége. Erre, mármint a kézmosás fontosságára próbálják felhívni a figyelmet a kézmosás világnapján, ami október 15-én volt.

A Tork, ami egy nemzetközi higiéniai vállalat, és leginkább nyilvános mosdókban lehet látni a szappan és kéztörlő adagolókon a nevüket, készített egy felmérést ezzel kapcsolatban. Kiderült, a szülői példamutatáson is van még mit javítani. A válaszolók tíz százaléka bevallotta, előfordul, hogy nem szappannal, csak sima vízzel mos kezet, és szintén tíz százalék nem tudta, hogy fontos utána szárazra törölni a kezet, mert a vizes kezek sokkal több baktériumot terjesztenek, mint a szárazak. 

shutterstock 177899702
Távolról sincs vége, olvasson még »

Minirobot tanítja programozni a gyerekét

mzd 2015. október 21., szerda 19:27

Új trend alakul a Szilícium-völgyben. Az itt dolgozó férfiak mára apák lettek, ezzel együtt pedig azonnal aggódni kezdtek, mit jelent a gyerekeik számára az a technológiai környezet, amit ők maguk hoztak létre. Konkrétabban: a gyerekek csak tartalmat fogyasztanak az eszközökön, de nem jutnak el annak előállításáig.

Holott a programozói tudás egyre értékesebb, és a rendszerek és eszközök fejlődésével fontos készség lehet nem csak az informatikában dolgozóknak, hanem szinte mindenki másnak, orvosoknak, mérnököknek, jogászoknak is. De van kiút az elefántcsonttoronyból?

A FactCo cikke szerint úgy tűnik, ez a probléma is megoldódik, ugyanis valaki áthidalta ezt a kérdéskört – ráadásul egy robottal. Illetve kettővel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jól hangzik a külföldi egyetem, de ki engedheti ezt meg magának?

Edicsek 2015. október 21., szerda 15:35

A végzős diákok a szalagavatós tánc és az érettségi tételek mellett már bőszen törhetik a fejüket azon is, hogy hogyan és hol tanuljanak tovább. Egyre többen gondolkoznak abban, hogy a tanulmányaikat külföldön folytatják, nem csak azért, mert jól mutat az önéletrajzban egy külföldi egyetem, vagy mert a nyelvet egyszerűbb így elsajátítani, de sokszor a hazajutás sem sokkal drágább egy fapados járattal, mintha az ország másik végéből vonatozna haza a gyerek, sőt egyre több európai egyetemen lehet ingyen tanulni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van agyfejlesztő videójáték, hurrá!

Primilla 2015. október 20., kedd 19:21

A videójáték kifejezés alatt sok mindent érthetünk, a számítógépen játszható pasziánsztól az aprólékosan kidolgozott, részletgazdag és valósághű fantáziavilágig, a magányos játéktól a hálózatban, több ezer ember által használt programokig bármit. A kérdés az, hogy ezek vajon jót tesznek-e a gyereknek, vagy éppen ellenkezőleg, ártanak.

Egy kifejező hasonlattal élve, senki sem teszi fel azt a kérdést, hogy hogyan hat a testre a táplálkozás, mivel ez annál sokkal bonyolultabb dolog. Attól függ, például, hogy mit eszik az ember, hogy hány kalóriát, mennyi és milyen fehérjét, zsírt, szénhidrátot tartalmaz az étel – vagyis a hatás azon múlik, hogy mit és mennyit fogyaszt az ember – magyarázza a jelenséget a ScienceDaily cikke kutatásokra hivatkozva.

Hasonló a helyzet a videójátékok agyra kifejtett hatásával kapcsolatban is. Azok az akciójátékok, melyekben gyorsan mozgó célpontok vannak, egyszerre sok minden történik, és hirtelen kell jó döntéseket hozni, többnyire pozitív hatással vannak a gondolkodásra – nagyjából ugyanúgy, mint azok a logikai játékok, amelyeket kifejezetten az agyi képességek csiszolására hoztak létre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért értelmetlen durván büntetni a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 20., kedd 18:01

A gyermeki agresszió egyik kutatója, Keneth Dodge meglepő eredményre bukkant, mikor azt vizsgálta, igaz-e a vélekedés, hogy a testi fenyítés agresszívebbé teszi a gyerekeket. Felmérései azt mutatták, hogy csak azok a gyerekek válnak agresszívebbé, akik szülei rendkívüli nevelési eszköznek tartják a verést, ami azt hivatott kifejezni, hogy a gyerek valami nagyon durvát tett, ami erőteljes megtorlás után kiált. Ahol a hétköznapok „normál” része volt a verés, a gyerekek nem voltak agresszívebbek másokhoz képest.

Amellett, hogy az eredmény nagy felháborodást váltott ki (részben rasszista felhangjai miatt, mivel az előbbi csoportba inkább a fehér, utóbbiba az afro-amerikai családok tartoztak), és remélhetőleg senkinek nem ad bátorítást a veréshez, egy tanulságot mégis le lehet vonni belőle. Egyes szülők azért durvultak el, mert ezzel akarták kifejezni, milyen rosszat tett a gyerek, de úgy tűnik, az üzenet nem ment át, csak viharokat keltett a csemetékben, ami aztán agresszióban tört ki.

Ha belegondolunk, miért lehetett így, érdemes képzeletben belebújni egy kisgyerek bőrébe. Bármit is tesz (talán olyat, amiről maga is tudta, nem szabad), nem úgy éli meg a saját viselkedését, hogy „most valami iszonyú durva, vérlázító dolgot művelek”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszkori dohányzás = figyelemzavar egy életen át

Puskás Pálma 2015. október 19., hétfő 19:57

Eddig is tudtuk, hogy a dohányzás nem tesz jót, ha pedig kamaszokról beszélünk, még kevésbé jó ötlet. Egy friss kutatás szerint viszont a közismert egészségügyi kockázatokon felül a tinik dohányzásának további negatív hatásai is vannak: felnőttkorban is kimutatható figyelmi problémákat okoz.

A Biological Psychiatry (biológiai pszichiátria) című neves orvosi szaklapban megjelent kutatás szerint a tinédzserkori dohányzás és a felnőttkori figyelmi problémák között egyértelmű ok-okozati kapcsolat mutatható ki. Ez a hatás még nagyobb súllyal esik latba azoknál a gyerekeknél, akik már eleve ADHD-ban (hiperaktív figyelemzavarban) szenvednek, ráadásul a figyelemzavaros tinik a felmérések szerint eleve többet dohányoznak az átlagnál.

A kutatók ikervizsgálatok során jutottak a fenti eredményre: egypetéjű ikreket vizsgáltak, akiknek genetikai örökítőanyaga és családi környezete is csaknem azonos. Tehát ha az ikerpár egyik tagja dohányzik, a másik pedig nem, akkor a problémákat biztosan nem eltérő genetika, és jó eséllyel nem eltérő környezeti hatások okozzák. A kutatók ezért a holland ikerregiszter adatait használták, így összesen 1987 felnőtt és 648 kamaszkorú ikerpár vizsgálatára nyílt lehetőségük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három újonnan felújított családi lakás a Tűzoltó utcai gyermekklinikán

Edicsek 2015. október 19., hétfő 18:50

Gyakran felmerülő probléma, hogy mit tudnak csinálni azok a vidéki családok, akik gyerekeit egy budapesti gyerekkórházban kezelnek hosszan. A helyzet jellemzően nem megoldott, kevesen engedhetik meg magunknak, hogy napokra, hetekre, hónapokra beköltözzenek egy szállodába.

Ezt a problémát orvosolja a Tűzoltó utcai Gyermekklinika legújabb fejlesztése. A kórház hivatalos alapítványa, az idén 25 éves Őrzők Alapítvány október 14-én három korszerű, gyermekbarát módon felújított családi lakást adott át a már meglévők mellé. Ezeket azok a vidéki családok használhatják térítésmentesen, akik gyerekeit a klinikán kezelik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy app, ami távol tartja a fogorvost

Primilla 2015. október 18., vasárnap 18:33

Nem szeret a gyereke fogat mosni? Esetleg tulajdonképpen semmi baja nem lenne magával a tevékenységgel, csak ne lenne olyan unalmas? Természetesen erre is van már alkalmazás, amit ráadásul tudósok is rendkívül hatékonynak találtak. A British Dental Journal-ban nem rég publikált kutatás szerint a Brush DJ nevű alkalmazás tényleg rá tudja venni a fiatalokat, hogy rendszeresen és szakszerűen ápolják a fogaikat, ami, ha belegondolunk, igazán jó hír. Mármint, hogy nem csak létezik, de működik is.  

Az app lényege, hogy fogmosás közben 2 percen át – ennyi a fogmosás ideális időtartama – zenét szolgáltat, amit a felhasználó saját telefonjáról választ ki random. Jelez, amikor ideje köpni vagy öblíteni, a végén pedig motivációs tapsot is kap a delikvens. Emellett figyelmezteti a felhasználót a napi kétszeri fogmosásra, a nap közbeni szájöblítésre, szól, amikor ideje kicserélni a fogkefét (3 havonta) és fel lehet benne jegyezni a fogorvos időpontokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csoda, hogy ép ésszel kibírjuk az anyává válást!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 18., vasárnap 15:46

Amikor a karrier és anyaság összefüggéseiről beszélnek, általában az áll a fókuszban, hogy aki akar, hogyan tud dolgozni kisgyerek mellett is, és aki akar, otthon tud-e maradni, illetve, visszaveszik-e utána a munkahelyére. Ezek fontos gyakorlati kérdések. De kevesebbet beszélünk a lelki oldaláról, például arról, hogy annyira más világ a kettő, hogy elképesztő pszichés rugalmasságot kíván az embertől, hogy egyikből átváltson a másikba.

A többség számára teljes váltást jelent az első gyerek születése: néhány, vagy jópár otthon töltött év kezdetét. És erre az időszakra nehéz készülni, hiszen a gyerekvállalást megelőző évek valójában valami egész másról szólnak, mást követel meg az élet. Az ember szakmát tanul, igyekszik jó önéletrajzot írni, keresgél a szakmai gyakorlatok között. A fennmaradó gondolatai akörül keringenek, hogy végigveszi az ismerőseit, valaki tud-e majd segíteni az elhelyezkedésben. Aztán álláskeresés, továbbképzések, esetleg nyelvtanulás, megnyerőnek lenni a főnöknél stb.

Meredek váltás, mikor ezt az egészet egyszer csak elvágják, mindez egyik pillanatról a másikra teljesen lényegtelenné válik, és az ember otthon találja magát egy másik világban, teljesen más feladatok közt, szinte még az élet törvényszerűségei is megváltozni látszanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiszti nélkül is létezik reggel. Ugye létezik?

Primilla 2015. október 17., szombat 19:06

Van az amerikai családos filmekben az a jelenet, amikor reggel átjárja a házat a napfény, anyu hófehér frottírköntösben kijön a fürdőszobából és a frissen mosott haját törölgeti (szépen, fiatalon és mosolyogva), apu pedig nyakkendőben ül a reggelizőasztalnál és újságot olvas. A tökéletes öltözéket villantó gyerekek sorban szállingóznak be a konyhába, majd békésen megbeszélik, hogy ki mit csinál majd aznap. Ezen a ponton anyu már full sminkben és vasalt blúzban süti a palacsintát és a szalonnát, nyilván.

Na, ez az, ami nálunk, sőt rögtönzött felmérésem szerint a magyar családoknál szinte SOHA nem történik meg. Először is azért, mert amikor felkelünk, az évnek ebben a szakában kint még töksötét van, sőt, az iskolaév elejét és legvégét leszámítva mondhatjuk, hogy végig sötétben kelünk. Nem azért, mert tehenünk van, amit hajnalban meg kell fejni, vagy ilyesmi, hanem mert ilyenek az éghajlati adottságok, és a gyerekek nyolcra járnak iskolába.

Ennek megfelelően a reggel rend szerint békés ébredezéssel kezdődik, ami a kinti sötétséggel megtámogatva olyan hosszúra nyúlik, amilyenre csak lehet, aztán, ahogy az óra mutatója halad, úgy kezdenek egyre jobban felpörögni az események. A szelíd, szeretetteljes kuncogós-bújós-puszilgatós ébresztgetés egyszer csak pörgős-hajtós-kiabálós őrületté fokozódik, és akkor mi még elég jók vagyunk, mert nem szoktunk elkésni, mindenki eszik pár falatot, és nincsenek őrjöngő hisztik és sivalkodások sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukivideó: a furmányosan alvást tettető ikerpár

Becca 2015. október 17., szombat 11:27

A Today internetes oldalon találtunk rá erre a szupercuki videóra, amin két kis totyogó szórakoztatja egymást alvás helyett. Nyilván tisztában vannak vele, hogy este már nincs mókázás, mert amikor anyukájuk beköszön nekik a bébimonitoron keresztül, azonnal az ágyra vetik magukat és úgy tesznek, mintha aludnának. Pedig az anya semmi különöset nem mond, semmi miért nem alszotok?, meg mi ez a bulizás?, egyszerűen csak beköszön nekik. A két baba meg úgy vágja magát hasra, mint a jól kiképzett kommandósok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Neveztessen el magáról egy ételt most!

Primilla 2015. október 16., péntek 13:57

Hallottak már az Igazgyöngy alapítványról? L. Ritók Nóra fantasztikus projektjéről, amelyben több száz, mélyszegénységben élő gyereknek segítenek megtalálni a jövőt. Olyan feladatot végeznek el, amivel az állam nem tud mit kezdeni, viszont az egész ország számára különösen fontos. Mindennapi életükről, a problémáikról, a módszereikről sokat elmesél a nyomorszéle blogon, érdemes olvasni.

És, hogy mi köze ennek ahhoz, hogy Lord Sandwich vagy a híresen gyönyörű Pavlova nyomába lépve rólunk is elnevezhetnek egy ételt? A kapocs egy nálunk még szokatlan, közösségi jótékonysági akció.

Létezik ugyanis magyar közösségi adománygyűjtő oldal. Igaz, az adjukössze.hu-n nem üzleti, hanem kimondottan civil célokhoz gyűjtenek tőkét, ráadásul jól is csinálják, az eddigi kampányok 80 százaléka sikerrel zárult.

A képre kattintva nézzen meg még több ilyen gyönyörű festményt az Igazgyöngy Alapítvány fiataljainak munkáiból!
A képre kattintva nézzen meg még több ilyen gyönyörű festményt az Igazgyöngy Alapítvány fiataljainak munkáiból!
Fotó: Igazgyöngy Alapítvány

A crowfounding oldalak sajátossága, hogy az adományozók kaphatnak egyet a megvalósult projekt termékeiből, ami a nonprofit szférában ugyebár elég nehézkes lenne, így a civilek csak az emberek jó szívére hagyatkozhatnak. Ezért azt találták ki, hogy híres embereket kérnek meg, hogy támogassák a projekteket, és így már talán az is szívesen adományoz, akit egyébként hidegen hagy a jótékonykodás.

Nos, ha ön is rajongója a finom ételeknek, és főleg Mautner Zsófiának, a Chilli és Vanília blog szerzőjének és az Ízes Élet háziasszonyának, akkor érdemes támogatnia az Igazgyöngy Alapítványt az Adjukössze+ kampányban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet egy kisfiú hercegnő Halloweenkor?! Naná!

Becca 2015. október 16., péntek 11:02

Mi is lehetne természetesebb, mint egy gyerek kívánságát teljesíteni, főleg, ha könnyen kivitelezhető?! Így tett az a 28 éves amerikai apa is, Paul Henson, akinek 3 éves kisfia, Caiden azt kérte, hadd lehessen ezen a Halloweenon Elza, a Jégvarázs című meséből. 

Henson különböző jelmezeket mutatott Caidennek a vásárlás alatt, hátha valami másra bukik majd rá a gyerek, és akkor már nem is lesz olyan érdekes a hercegnős jelmez. „Tudod milyenek a kicsik, elég bizonytalanok.” - mondta a BuzzFeednek az apa. De Caiden ragaszkodott a Jégvarázsos Elza kosztümhöz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sikerült! Az első játszótér, ahol sérült gyerekek is játszhatnak

Primilla 2015. október 15., csütörtök 17:19

Megvan az első játszótér, ahol súlyos mozgáskorlátozott gyerekek együtt játszhatnak az épekkel. Ha még emlékeznek rá, tavasszal írtunk róla, hogy lelkes, és a problémában érintett szülők, a MagikMe csapata közösségi gyűjtés indított, hogy kifejlesszenek egy olyan játszótéri eszközt, amit ép és sérült gyerek egyaránt használni tudnak. A kampány során a szükséges és tervezett 8000 angol font helyett 9630 gyűlt össze, így létre jöhetett a Pillangó nevű eszköz.

Most pedig, alig fél évvel később, az Auchan Ifjúságért Alapítvány segítségével és Zugló Önkormányzatának együttműködésével el is helyezték az első ilyen játékot a Nagybecskerek Játszótéren. A félreértések elkerülése végett: a játszóteret továbbra is mindenki, vagyis most már ténylegmindenki használhatja, egészséges és mozgáskorlátozott gyerekek is, hiszen az eszköz lényege éppen az, hogy képességeitől függetlenül mindenki együtt játszhat rajta. Vagyis ez egy plusz eszköz, és nem valami helyett került oda. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés