SZÜLŐSÉG

Otthonszülés vagy kórház? Kinek mi a nyugalom.

ST 2015. december 21., hétfő 09:17

A szülés egy nő életének meghatározó szakasza. Nem véletlen, hogy annyi vizsgálatra, és sok esetben felkészítőre is el kell mennie, hiszen egy gyerek világrahozatala veszélyeket is rejt magában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kellenek ellenkező nemű barátok is a kamasznak

Dívány 2015. december 20., vasárnap 18:37

Fiú és lány (férfi és nő) között nincs barátság. Az egyik előbb-utóbb úgyis beleszeret a másikba. Ismerős érvek, ugye? És persze nem is lehet kizárni, hogy a barátkozó kamaszok valamelyike valóban egyszer csak szorosabbra fűzné a szálakat, és visszautasítják. És akkor szomorú lesz és csalódott.

Ennek ellenére jó néhány okot fel lehet sorolni, amiért az ellenkező nemű barátok léte kifejezetten nagy segítség a kamaszoknak, akár fiúkról, akár lányokról beszélünk. A Huffington Post arról ír, hogy akármennyire is jó lenne, a kamaszok nagy része egyáltalán nem érzi magát mindig lazának és nyugodtnak, ha az ellenkező nemmel kell kommunikálnia, pláne, ha az illető még tetszik is neki.

És nem mindenki olyan mázlista, hogy legyenek ellenkező nemű testvérei, korban közel, akiktől megtanulhatná, hogyan érdemes viselkedni, és vajon hogyan gondolkodnak és cselekszenek a fiúk/lányok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Félti a lányát és közben szexista vicceket mesél?

mzd 2015. december 20., vasárnap 10:08

Bár Norvégiában készült, sajnos Magyarországon is aktuális témát dolgoz fel a CARE Norway legújabb videója, amelyben egy lány édesapjához írt fiktív levelét olvassák fel. Ebből kiderül, hogy még meg sem született, de már most tudja, milyen szexista megjegyzésekkel kell majd szembenéznie életében - részben köszönhetően azoknak a sértő és hímsoviniszta, a nőket lekezelő vicceknek, amiket az édesapja is mesél a haverjainak, persze "mindezt csak poénból". Itt lent nemcsak a kisfilmet nézheti meg, de az angolul nem tudó olvasóinknak le is fordítottuk a narrációt, így ők is megtudhatják, miket hoz fel a lány kezdve a 14 éves korában kapott "ribi" megjegyzésektől egészen a megerőszakolásáig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó gyerekkönyvet szeretne? Itt van tíz!

mzd 2015. december 19., szombat 10:55

A Bookline és a UNICEF Magyarország gondolt egyet, és úgy döntött: negyedévente „Szívünk rajta" elnevezéssel ajánlólistával rukkol elő. Ez mit takar? A rajta található könyvek segítenek kiválasztani a szülőknek azt, amik a gyerek korának, élethelyzetének és érdeklődésének leginkább megfelel. Mivel itt az év vége, összesítették a szakmai bizottság által idén legtöbb szavazatot kapott könyveket. A 10 mű a program négy kategóriájából került ki – ezek leírását megtalálja itt alább és azt is, hogy melyikből mit választottak ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vége a főiskolának és nincs állása? Ideje tébét fizetni!

mzd 2015. december 18., péntek 21:01

Az október 31-én lejáró diákigazolvánnyal rendelkezők számára december 15-én véget ért a 45 napos időszak, így ezután saját maguknak kell gondoskodniuk az egyébként mindenki számára kötelezően fizetendő társadalombiztosítási díjuk rendezéséről - írja az Pénzcentrum. Természetesen, ha valaki időközben talált munkát, annak ezzel nem kell foglalkoznia, de a kevésbé szerencséseknek be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal T1011-es nyomtatványán.

GettyImages-452181862
Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty

A bejelentkező adatlapot letölthetjük a NAV honlapjáról, de akár személyesen is bemehetünk érte. Ezután egy évre elegendő csekket ad nekünk a hatóság, amit minden hónap 12. napjáig kell befizetni, hogy az előző havi biztosításunkat letudjuk. Mennyi az annyi? Jelenleg napi 231 forinttal kell számolni, ami 30 napos hónap esetében 6930 forintot jelent.

A Pénzcentrum arra is felhívja a figyelmet, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők fizetési mentességet kérhetnek - az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

Ne verje a gyereket, mert depressziós, rákos és cukorbeteg lesz tőle

Puskás Pálma 2015. december 18., péntek 18:52

A gyermekkori bántalmazásnak számos negatív hatása van. A tudományos kutatások már régesrég többszörösen megcáfolták azt a laikus hiedelmet, hogy a verés megfelelő nevelési eszköz lenne. A köztudatban mégis tovább élnek a káros és téves berögződések: sokszor halljuk, hogy a gyerekkori élmények nem befolyásolhatják egy felnőtt életét, „lépjen már túl rajta”, sőt azt is, hogy a gyerekkori bántalmazás semleges vagy épp jó hatású: engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem. Esetleg: engem is vert az apám, azért lett belőlem ember.

Természetesen abból is ember lesz, akit ver az apja (vagy az anyja), csak éppen egész életében hordozni fogja a gyerekkori verések káros hatásait. A káros hatások pedig nem állnak meg a lelki bajok szintjén: a gyerekkori bántalmazás és elhanyagolás ugyanis egy sor testi betegségre is hajlamosít. Vagyis amikor pofonra lendülne a kezünk, akkor jusson eszünkbe, hogy most nem csak jó modorra és tiszteletre tanítjuk a neveletlen gyereket, hanem épp e pillanatban hatékonyan növeljük az esélyét annak, hogy cukorbetegséget kapjon, vagy rákban haljon meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó hír: kávézhatunk terhesen is

Puskás Pálma 2015. december 16., szerda 19:48

Terhesség alatt rengeteg dologról le kell mondania az anyának, mert egészségtelen, vagy mert káros a magzatra – az éjszakába nyúló bulik, a vodkatonik, a szusi és az extrémsportok biztosan felejtősek egy időre, de egy csomó gyógyszertől, sőt, még egyes jógapózoktól sem árt tartózkodni.

A veszélyek száma végtelen, és a kedves családtagok, ismerősök és járókelők gyakran kellő figyelmességgel hívják fel a kismama figyelmét a leselkedő veszélyre. Amikor terhes voltam, rám szóltak, hogy ne menjek le gyalog a lépcsőn, hiszen az beindíthatja a szülést – felelős kismama lefelé a liftet használja - , és a kávézókban is rendszeresen megkérdezték, hogy amikor tejeskávét kértem, akkor a koffeinmentes változatra gondoltam-e.

Szerencsére ez utóbbi kérdésben a kávéfogyasztók mellett áll a tudomány: egy friss, követéses vizsgálat szerint ugyanis nyugodtan kávézhatunk terhesen, nem lesz a gyereknek semmi baja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok szülő még a kamaszoknál is eszetlenebb a neten

Edicsek 2015. december 16., szerda 15:11

Van annál rosszabb, mint hogy a gyerekek egyfolytában szelfiket és különböző személyes dolgokat osztanak meg a magukról: mikor a szülők teszik ugyanezt a gyerekeikkel. Arról már számtalan cikket lehet olvasni, hogy milyen káros hatások és következmények érhetik a gyereket, ha nem óvja megfelelően a privát szféráját az interneten és a közösségi oldalakon, azonban arra is érdemes kitérni, mikor a szülő oszt meg túl sok mindent a gyerekéről az interneten.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A lányát nézik meg az utcán ön helyett? Örüljön!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. december 16., szerda 08:23

Ahogy növekszik a gyerek, egyre több dologban lekörözheti a szülőt. A tipikus példa a kütyük világa: anya és apa gyakran csak vendégek a számítástechnika világában, a gyerek egy bennszülött biztonságával tájékozódik, és vannak technikai eszközök, amikről az ősök azt sem tudják, eszik-e vagy isszák. Tudományos ismeretekben is lekörözheti a szülőt, akinek megfakult a tudása az iskolás évek óta. Lehet, hogy a nyelvtanulásban jutott már magasabb szintre, és már ő javítja ki apát, anyát. És persze nemcsak a tudásban szárnyalja felül: eljön a pillanat, mikor anya észreveszi, hogy már kevésbé őt, inkább a lányát nézik meg az utcán. Nem neki bókolnak, hanem azzal kedveskedik a szomszéd, a lánya milyen csinos.

Szerencsés esetben erre az ember azt mondja, hogy „legyen így, hadd legyek rá büszke!”. De az igazság az, hogy nem minden szülő érez így. Ha valaki rivalizál a gyerekével, azt nem szívesen vallja be magának, mert kínos. Így aztán nehéz vele szembe nézni, és kezelni a helyzetet. Kínos, mert éppen azt valósítja meg ezzel, amitől tart. Szeretné, ha még ő lenne a nagy és erős, azzal viszont, ha elkezdi magukat összehasonlítani, éppen, hogy elismeri, már egy kategóriában vannak, legalább bizonyos területeken megszűnt az egyértelmű hierarchia. A versengő szülő pedig éppen ettől a pozícióvesztéstől fél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Hazaküldi a zsebpénzét, és abból az ötezerből egy család él Afganisztánban

Mártonffy Zsuzsa 2015. december 14., hétfő 19:27

A menekült gyerekek talpraesettebbek, türelmesebbek, és remekül főznek. A Magyarországra szülők nélkül érkező menekült gyerekek Fótra kerülnek, a volt Gyermekvárosban a mai Károlyi István Gyermekközpontban működő Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthonába.

Kádas Istvánnal, a Gyermekközpont igazgatójával beszélgettem arról, hogy zajlik a fiatalok beilleszkedése, milyen életpálya vár rájuk Magyarországon, miben más az ő ellátásuk, mint a magyar gyerekeké.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy mazsolával megjósolható, hogy sikeres lesz-e a gyerek az iskolában

S-W. Zsó 2015. december 14., hétfő 16:37

Talán ön is hallott már a kisgyerekek önuralmi, mérlegelési képességét vizsgáló pillecukortesztről, amit a '60-as években a stanfordi egyetem kutatói végeztek el először, és azóta sok szakmabelit megihletett. Ennek a tanulságos kísérletnek a mintájára készült el nemrég az a tanulmány is, amely szerint egy mazsolával megjósolható, mennyire lesznek sikeresek az iskolában a koraszülött gyerekek időre született társaikhoz képest.

shutterstock 282979784
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyire engedhetjük szabadon a kamaszt?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. december 13., vasárnap 20:33

Ha valakinek tizenéves a gyereke, nap, mint nap szembesül egy dilemmával, aminek, mintha nem lenne jó megoldása. A tini sok mindent kipróbálna, megengedne magának, amitől a szülő félti, vagy amit helytelennek tart. Kérdés, hogy mi a jó stratégia: megpróbálja kontrollálni, és minél tovább gyerekstátuszban tartani, vagy legyint, mondván, amit alakítani lehetett rajta, azon már úgyis túl vagyunk, úgyhogy dobjuk csak a gyeplőt a lovak közé. Könnyű mondani, hogy az arany középút a jó: na de mit jelent az, és hogyan valósítsuk meg?

Először is: jó, ha tisztában van az ember a saját motivációival. Amikor nagyon szigorú korlátokat szab valaki, amögött a saját szorongása áll, amit persze könnyen meg lehet ideologizálni azzal, hogy a világ veszélyes, a gyerek pedig naiv. Még ha ez igaz is, vegyük észre, ha folyton azzal foglalkozunk, hogy „Jézusom, ebben a rövid szoknyában akar elmenni, meg fogják környékezni!”, vagy azzal, hogy „Már megint bulizik, ahelyett, hogy tanulna, mindenből meg fog bukni.” Esetleg: „Gyanús alakok járnak ebbe a képzőművészeti klubba, biztos mindenki füvezik.” Ezek a gondolatok lehetnek jogosak, és ki más legyen résen, ha nem a szülő, de ha valakinek már csak ilyesmi jut eszébe a tizenéves gyerekéről, és a szülőé helyett inkább a testőr vagy a rendőr szerepét látja el, akkor rossz vágányon van a kapcsolatuk.

shutterstock 174168170
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tud ön segítséget kérni, vagy belegebed inkább?

Primilla 2015. december 13., vasárnap 15:11

Mielőtt atomjaira szakadt volna a társadalom, és divatba jött volna a nukleáris család (anya, apa, gyerekek), szóval a romantikus ideáinkban létező nagycsaládok korában még természetes volt, hogy a gyerekekről az anyán kívül a nagyszülők, a nagynénik, és a nagy gyerekek is gondoskodtak, mikor ki ért rá éppen. Nem volt gond, ha el kellett szaladni a gyógyszertárba, nem kellett az anyának magával rángatni a három gyerekét, akik közül kettő még nem tud járni, a harmadik meg lázas, mert egyrészt még nem is volt gyógyszertár, ha pedig volt, akkor elszaladt valaki más a családból, vagy akadt valaki, aki vigyázott a kicsikre, míg az anya szaladt el.

Szerencsések azok a szülők, akik a közelben tudhatnak egy-két stramm és harcra fogható nagyszülőt, rokont vagy barátot (és még egy fedél alatt sem kell lakni vele), mert mindig akad segítség, és nem egyedül kell bénázni, amikor minden a feje tetején áll. Ha mindig is úgy mentek a dolgok, hogy segítenek egymásnak a családtagok, akkor nincs probléma, kérni sem kell, mindenki tudja, hogy mikor kerül rá a sor.

shutterstock 141147445

Ha viszont egész fiatalkorunkban azon dolgoztunk, hogy bebizonyítsuk, megállunk a saját lábunkon, akkor anyaként sajnos rá fogunk döbbenni, hogy sikerült az önkéntes önfejberúgás állapotába kormányozni magunkat hosszútávra. Előbb-utóbb ott állunk x számú nyígó kisgyerekkel, minősített esetben autó nélkül, és oldhatunk meg mindent magunk. Esőben, lázasan, dacos gyerekekkel, BKV-val. Innen szép nyerni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tudomány is odafigyel az önök kommentjeire

Primilla 2015. december 13., vasárnap 15:07

Mi itt a Díványon ugyan főleg könnyed, szórakoztató olvasmányokat gyártunk, de azért szemmel tartjuk a tudományos irodalmat is. Néhány hónappal ezelőtt a pedagógus szakma folyóiratának, az Új Pedagógiai Szemlének egyik cikkéből írtunk itt egyet arról, hogy baj van a kötelező olvasmányokkal, a gyerekek nem szeretik, unják, sőt olyanok is vannak köztük, amik kimondottan felnőtteknek íródtak. A digitális kor gyermekei pedig nem fognak számukra unalmas irodalmat olvasni, mivel gyakorlatilag bármit elérnek, ha nem a könyvtárból, akkor a netről – mivel olvasni éppenséggel szeretnek, csak nem feltétlenül azt, amit az iskolában elvárnak.

A cikkünkhöz (melynek megjelenése után néhány nappal a HVG is feldolgozta a témát) több száz komment érkezett, ráadásul többségében nagyon okos meglátásokkal.  És most jön a tadamm élmény: a pedagógus szakma tudományos folyóiratában az önök kommentjeinek a szemlézésével született egy újabb cikk a novemberi számban. A Dívány cikkéhez írt hozzászólásokat az eredeti és az új tanulmány szerzője, Gombos Péter a saját reflexióival egészítette ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csúnyának szavazták a tinit, a Facebookon szólt vissza

mzd 2015. december 12., szombat 09:22

Már írtunk arról, hogy mennyire káros a főleg tinik körében népszerű "kérdezős" oldal, az Ask.fm, most pedig egy újabb eset erősített meg minket abban, hogy távol kell tartani a gyerekeket ettől az alkalmazástól. A Facebookon futottunk bele Lynelle Cantwell posztjába, aki az iskolatársai által meghirdetett csúnyasági versenyen negyedik helyezést ért el - nem is hagyta szó nélkül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem is kell csillapítani a gyerek lázát

Puskás Pálma 2015. december 11., péntek 17:25

A tél valószínűleg nem a kisgyerekes anyukák kedvenc időszaka, hiszen ha a gyermek közösségbe jár, jó eséllyel egyik vírusfertőzést a másik után szenvedi el ilyenkor. Előfordul, hogy a fertőzés lázzal is jár, a láz elviselésében pedig mind a gyerekek, mind a szülők elég nagy változatosságot mutatnak.

Míg az egyik barátnőm kislánya már 37.8 C⁰-nál kókadozik, addig a másik kétéves kisfiú 40 fokos testhő felett is vígan szaladgálna. Az anyák idegrendszere is különbözik abban a tekintetben, hogy mikor kezdik el telenyomni a gyereket lázcsillapítókkal vagy betekerni a vizeslepedőbe – nálam valahol 39 fok körül van a lélektani határ, de ismerek olyan anyukát, aki még sosem adott lázcsillapítót ma ötéves gyerekének. De hogyan kell lázat csillapítani a korszerű orvosi ajánlások szerint? Meglepő, de valójában nem muszáj sehogy sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

És apád mit dolgozik? Börtönben van

Primilla 2015. december 10., csütörtök 21:03

Magyarországon jelenleg mintegy 18000-en vannak börtönben, hozzájuk becslések szerint 30-40 ezer gyermek tartozik. Vagyis egy kisvárosnyi gyerek él úgy ebben a pillanatban, hogy valamelyik szülőjével csak fogvatartási körülmények között találkozhat. Már ha van pénzük odautazni a börtönhöz. Foglalkozik-e valaki ezeknek a gyerekeknek a bajával? Ennek szerettünk volna utánajárni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bocs, anya vagyok, nem mazochista!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. december 10., csütörtök 14:32

Az anyaság, és minden, ami ehhez tartozik, beleértve a szülést és a szoptatást, nem kivétel abból a szempontból, hogy ebben is vannak divathullámok. Egy túlzásra reagál egy ellenáramlat, ami szintén túlzássá tud válni. Túlzásról akkor beszélhetünk, ha valakik úgy érzik, szinte szégyellniük kell magukat, azok előtt, akik máshogy gondolkodnak, mint ők.

Nagyon jó, hogy egy ideje beszélünk otthonszülésről, háborítatlan szülésről. Beszélünk arról, milyen fontos a szoptatás, hogy erre legyen lehetősége is a nőnek, azaz nyilvános helyről se nézzék, pláne küldjék ki. Jó, hogy egyre többen vallják: a szülés során a nő nem passzív résztvevő, aki követi az orvosi utasításokat, hanem ő az, aki érzi a megfelelő testhelyzetet, aki dönthet sok mindenről, bizonyos beavatkozásokról is. És jó, hogy elismerjük, nemcsak az orvosi szempontok számítanak, hanem az élmény is: az, hogy biztonságban érezze magát az anya, ami nyilván hat arra is, hogy problémamentes legyen a szülés. Az is jó, hogy beszélünk a korai anya-gyerek kapcsolatról, a testi közelség fontosságáról, hogy elterjedt a hordozás, hogy megbecsüljük az együtt töltött időt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beindult a karácsonyi cukifotó dömping!

Becca 2015. december 9., szerda 15:39

Semmi sem tud gyorsabban mosolyt csalni az ember arcára, mint egy cuki kisbabáról készített fotó, és ha odacsapnak még mellé egy cuki kutyát is (főleg, ha a kutya még bébi), máris robban a cukiságbomba.

Ja, és, hogy még ezt is lehet fokozni?! Na, igen, ha még egy kis karácsonyi hangulatot is varázsol a fotós a képre. Hiába járják be minden évben ugyanezek a fotók a netet, soha nem fog rájuk unni senki, mert hát van, aki a gyerekekért rajong, van, aki a kutyákért, de akad olyan is, aki mindkettőt bírja. Szóval így bármit el lehet adni. Már csak egy kérdés maradt: bőgött ma már?! Mert ha megnézi ezeket a fotókat, biztosan fog. 

shutterstock 233677483

Kattintson a képre, hogy megnézhesse az összes fotót!

Ez az öt legmenőbb gyerekjáték idén

Becca 2015. december 9., szerda 10:06

Ha eddig nem tudta volna, hogy mit vegyen gyerekének karácsonyra, mutatunk egy listát, amelyből nyugodtan válogathat. A Google keresések alapján ugyanis ezek azok, amelyekre a legtöbbször kerestek rá, szóval a legtrendibb játékok.

A gyerekek megvesznek értük, és ajándékbontogatás után éppen úgy fognak nézni, mint Anakin Skywalker mielőtt megcsókolta volna Padmé Amidalát. (Már ezért megéri.) És most nem viccelünk, őrülten tudnak rajongani a tinédzserek ezekért a cuccokért. 

A hajtás után mutatjuk az öt legjobb játékot, a Google amerikai listája alapján.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hetedíziglen: ezért sürgetik szinte az összes szülést

Divany.hu 2015. december 8., kedd 09:13

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a szülés, mint élmény, illetve a szülés és a születés körüli traumák. De miért kellene a szülésnek élménynek lennie, nem luxus ez? A háborítatlan szülés hívei szerint nem, hiszen nem csak az anya, hanem a baba későbbi életére is hatással van születésének minősége. Az ELTE Pszichológia Tanszék szakemberei szerint amikor a szülésről gondolkodunk, a lehetséges orvosi problémák, tünetek, szövődmények mellett gyakran elfelejtjük, hogy a folyamat természetességére fókuszáljunk.

Azt mondják, a mai orvostanhallgatók, rezidensek, és szülésznők szinte alig látnak beavatkozásmentes szülést, így nincs lehetőségük megtanulni, milyen az. Nem szereznek tapasztalatot arról, hogy adott esetben akkor is minden rendben lesz, ha ők semmit nem csinálnak.

Varga Katalin, az ELTE PPK Affektív Pszichológia tanszékvezető docense szerint a szülés jelenleg elsősorban a szülészorvos kompetenciája, a helyes szemlélet azonban az lenne, ha a szakmai meghatározottság helyett maga a folyamat lenne a fókuszban: magyarul ne emeljünk ki egyetlen szakmát se, ne kelljen eldönteni, „kié” a szülés. Az ELTÉ-n pszichológushallgatóknak tanítják a témát: számukra már körülbelül húsz éve létezik szülésel kapcsolatos kurzus. Ezen kívül 2007-ben az egyetem perinatális szaktanácsadó szakot indított, amelyen nem csak pszichológushallgatók, hanem számos egyéb szakma képviselői részt vehetnek és vesznek. A kurzus személete abból a szempontból is haladó, hogy nem a bajokra, hanem a folyamat természetességére fókuszál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kétségbeesve bolyongó szülők pszichés beteg gyerekkel

Puskás Pálma 2015. december 7., hétfő 16:39

Nemrég kaptunk egy levelet egy kétségbeesett és szomorú anyukától, aki óvodáskorú, feltehetően figyelemzavaros kislányát hasztalanul hurcolja pszichológustól nevelési tanácsadóig, az egyik kórházból területi illetékesség miatt utasították el, a másikban fél évvel későbbre kapott időpontot.

A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátórendszer elvileg elég jól működik, legalábbis a fővárosban: nevelési tanácsadók, iskolapszichológusok, kórházak és speciális ambulanciák állnak rendelkezésünkre, a rendszert nem ismerő páciens (illetve szülei) mégis gyakran tanácstalanul bolyonganak orvostól orvosig.

Hova vigyük tehát a gyerekünket, ha azt gyanítjuk, hogy valamilyen pszichés zavara, tanulási nehézsége, viselkedészavara, pszichiátriai betegsége vagy lelki nyűgje van? Kell-e félnünk a diagnózisok okozta stigmától? Milyen egy gyermekpszichiátriai kórház belülről? Mit tudnak gyógyítani és mit nem? Dr. Mészáros Gergelyt, a Vadaskert Alapítvány részlegvezető gyermekpszichiáterét faggattuk.

Mennyire gyakori, hogy a szülők ilyen tanácstalanul bolyonganak a rendszerben?

Sajnos manapság ez egy tipikus betegút, ami mindenkinek problémát jelent. A Vadaskert kórházban, különösen a kicsikkel dolgozó kollégák gyakran mondják, hogy a hozzájuk első interjúra érkező betegek nagyjából 80 százalékát „feleslegesen” látjuk el mi, hiszen olyan problémája van, amivel a nevelési tanácsadóban is tudnának mit kezdeni, és amivel elsősorban oda kellene fordulni. Ezek jellemzően viselkedési, magatartásbeli, tanulási problémák, amelyek az esetek többségében nem pszichiátriai ellátást igényelnek.

Mészáros Gergely, Vadaskert Alapítvány részlegvezető gyermekpszichiátere
Mészáros Gergely, Vadaskert Alapítvány részlegvezető gyermekpszichiátere
Fotó: Szécsi István

Az efféle kusza betegutaknak egyrészt az az oka, hogy nem jó, nem kellőképpen kiépített a rendszer - ez elsősorban vidéken igaz. Másrészt pedig az, hogy a gyermek háziorvosok tájékozatlanok abban a tekintetben, hogy pszichés problémával kit hová kellene küldeni. A Vadaskert neve ismert, könnyen beugrik sokaknak, de egyrészt nem is kell minden típusú problémával hozzánk jönni, másrészt most már nagyon komolyan be kell tartani a területi ellátási kötelezettségünket. Azaz két-három éve már olyan gyerekeket látunk el, akik területi illetékesség szerint hozzánk tartoznak. A kivétel: két olyan nehézség van, amiben nem csak területet fogadunk, ez a tik zavarok, ezek közé tartozik a Tourette-szindróma is, és az autizmus, itt országos ellátást biztosítunk saját vállalásként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beteg ovis: a kulcsszó az igazolás

Primilla 2015. december 7., hétfő 15:07

Népi megfigyelések szerint a gyerekek hatéves kor alatt októbertől áprilisig náthásak/köhögnek. Ez már-már törvényszerű, nem is igazán lehet vele mit kezdeni, legfeljebb kullogni az események után.

A szülők az egyre fokozódó orrfolyásra a lehetőségektől és vérmérséklettől függően
1. élénk anyázásba kezdenek, hogy ez nyilván a Pisti anyja miatt van, aki simán elviszi óvodába a hóttbeteg gyerekét. De vele aztán nem szúr ki, ha neki szabad, akkor ő is beviszi a sajátját.
2. azonnal otthon fogja a gyerekét
3. reálisan felméri a körülményeket, és ha úgy ítéli meg, otthon tartja a gyerekét.

Ekkor kezdődik el a szülő kálváriája. A betegség persze sosem jön jól, de még itt is vannak fokozatok, hogy mennyire kavar be a család életébe. Azt gondolnánk, ha mindkét szülő dolgozik, és nincs nagyi, akkor nagyon bekavar, ha pedig valaki otthon van a kistesóval, akkor csak kicsit. Pedig nem egészen így van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bölcsisnénik nyomorogjanak csak tovább!

Primilla 2015. december 6., vasárnap 18:46

Pár nappal ezelőtt a szakállamtitkár nagy csinnadrattával jelentette be, hogy jövőre akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek haza a diplomás bölcsődei dolgozók. Erre fel is derült a szívünk, mert ki érdemelné meg jobban a pénzben is kifejezett megbecsülést, mint azok, akik egész nap gondoskodnak a pici és sok-sok gyámolításra szoruló gyermekünkről. Akik megtanítják őt önállóan enni, aludni, vécére menni, addig pedig tisztába teszik őket és etetik, altatják, öltöztetik. Nehéz és fontos a feladatuk, mindenki tudja ezt, akinek gyereke van.

A fontos, sőt nélkülözhetetlen munkájuk ellenére a bölcsődei gondozók a nemzetgazdasági átlag felét keresik, ami még a szociális szférán belül is alacsonynak számít. A gondozónők havonta átlagosan nagyjából 80-90 ezer forintot visznek haza, igaz, harminc év munkaviszony után a fizetésük elérheti akár a 100 ezer forintot is. Persze ez már nem újdonság, évtizedek óta tudja, mondogatja mindenki, hogy ez így nem jó, ebből aligha lehet normálisan megélni.

Az Emberminisztérium mindenfélét ígérget, viszont amikor megkérdeztük, konkrétan mennyi emelést kapnak idén a bölcsödei gondozónők, akkor azt válaszolták, amire ön is számít: nagyjából semennyit. Illetve pontosítunk: 100 bölcsisnéniből 86 kap semennyit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szappant eszik vagy direkt bekakil? Lelki bajok gyerekeknél

Brownie 2015. december 6., vasárnap 10:35

Sokat hallani az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, a dadogás vagy a gyermekkori depresszió hátteréről és tüneteiről, de van még jó néhány olyan pszichológiai jelenség, amiknek szintén komoly következményei lehetnek, mégsem beszélünk azokról eleget. Ezúttal a ritmikus motoros rendellenességekről és egyes biológiai alapfunkciók zavarairól kérdeztünk szakértőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés