Már egy hónap után javult a gyerekek immunrendszere az óvodák udvarán kialakított erdei környezet hatására

GettyImages-104824127

A városi környezet nem áldásos az immunrendszer működése szempontjából, és közel sem biztos, hogy városlakóként elegendő időt tudunk eltölteni a természetben. Pedig ha a gyerekek rendszeresen túrhatnák a földet, akkor bizonyítottan javulna az immunrendszerük, és – mint egy kísérletből kiderült – ezt már egy nagyvárosi, teljesen lebetonozott óvoda udvarán is meg lehet valósítani.

A Natural Resources Institute Finland felügyelete alatt finn tudósok egy több óvodát is érintő kísérletet végeztek el, az eredményekről a Science Advances oldalán számoltak be. A kísérlet során abból a hipotézisből indultak ki, hogy a modern, városi környezetben lecsökkent biológiai sokféleség az egyik oka, amiért az itt élők körében megnőtt az immunrendszer nem megfelelő működésére visszavezethető betegségek száma. 

A biodiverzitás csökkenése ahhoz vezet, hogy sokkal kevesebb mikrobával találkozik a szervezet. Márpedig a mikrobák változatos jelenléte fontos lenne ahhoz, hogy a test sejtjeiből és a mikrobák alkotta mikrobiomból álló ökoszisztéma hatékony védőpajzsként működjön a betegségek ellen.  

Sok más mellett az eltúlzott higiéniát, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, az antibiotikumok nem körültekintő használatát és a magas légszennyezettséget is okolják amiatt, hogy a kényes egyensúly felborul, és ez bizonyos esetekben az immunrendszert érintő betegségek kialakulásához vezethet.

Zöldfelületet alakítottak ki az óvodákban

A kísérletet végző tudósok a városi környezet biodiverzitásába avatkoztak be oly módon, hogy zöldfelületet hoztak létre a kísérletben részt vevő óvodákban. Azt vizsgálták, hogy városi körülmények között, a biodiverzitás növelésével lehet-e ideális környezetet teremteni az emberi mikrobiom hatékonyabb működéséhez, ezzel javítva a fejlődésben lévő gyerekek immunrendszerét.

Tíz óvodát vontak be a kísérletbe, mindegyikük tipikus betonudvarral, vagy csak nagyon kis méretű zöldfelülettel rendelkezett. Három óvoda gyermekei az eddigiek szerint folytatták a napirendjüket, a gyerekek a betonudvaron játszottak. Három másik óvoda gyermekei szintén a betonudvaron játszottak, de őket rendszeresen vitték a természetbe is. Ez a hat intézmény kontrollcsoportokként vett részt a kísérletben.

A fennmaradó négy óvodának az udvarát több részre osztották, és különböző természetes közegeket hoztak létre rajta. Az egyiket gyeptéglákkal rakták ki, a másikon erdei flórát alakítottak ki, a harmadikon pedig miniágyásokat építettek az évelő növényeknek. Sőt, tőzegtéglából olyan pályát építettek, amin a gyerekek tudtak mászni, illetve ásni is. A természetes erdőtalaj növényzetét áfonyabokrok, különböző mohafajták, hanga, mámorka, csenkesz és réti perje alkotta.

GettyImages-1149205750
VladGans / Getty Images Hungary

A 28 napig tartó kísérletben 75 gyereket vizsgáltak, akiknek az életkora 3–5 év között mozgott. A kicsik átlag másfél órát töltöttek az udvaron, a kontrollcsoportok a hagyományos betonudvaron, míg a kísérleti óvodák gyerekei az új, természetes közegben. A kutatók kétszer vettek bőr-, széklet- és vérmintát a gyerekektől, egyszer a kísérlet megkezdése előtt, és egyszer utána. 

Eredmények egy hónap után

Az eredmények összevetése után arra a következtetésre jutottak, hogy a kizöldült udvaron eltöltött heti öt alkalom már egy hónap alatt növelte a gyerekek bőrének mikrobiális sokféleségét. A vérképben is olyan kedvező változások történtek, amelyek hatására javult a bőr védekezőképessége, és csökkent bizonyos autoimmun betegségek kialakulásának kockázata. 

Vagyis fontos lenne, hogy biztosítsuk a változatos növényzettel és szennyeződéssel történő napi érintkezést, mert az immunrendszer fejleszthető. Az egészséges mikrobiom csökkenthetné az eltúlzott immunválaszokat, ez pedig mérsékelné az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. A biológiai sokféleség nemcsak az immunrendszerre hat pozitívan, de jótékony hatással lehet az általános testi-lelki egészségere, és a kint eltöltött idő növeli a gyerekek fizikai erőnlétét is. Az aktív gyerekek esetében kevésbé gyakori az elhízás, és úgy tűnik, hogy a természetben eltöltött idő pozitívan hat az iskolai teljesítményre is.

Ha az óvodánkban nincsen zöldfelület, akkor is sokat tehetünk a gyerekeink egészségéért. A kísérlet arra is rávilágított, hogy a betonudvaron játszó, de a közeli erdőt rendszeresen látogató gyerekek eredményei hasonlóak voltak a zöldfelületen játszó társaikéval. Vagyis irány a természet, minél gyakrabban vigyük őket olyan helyre, ahol nyakig elmerülhetnek a földben, homokban, sárban, aljnövényzetben.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra