7 nehézség, amivel a bezzeggyerekeknek szembe kell nézniük

GettyImages-1083680244

A legtöbb családban van bezzeggyerek, aki a teljesítményével hatalmas örömet szerez a szülőknek, aki eredményesebb és sikeresebb, mint a többi gyerek a családban. Ennek ellenére tetemes árat fog fizetni a kiemelt pozícióért, ami nemcsak a gyerekkorát, de felnőtt éveit is beárnyékolja.

A legtöbb szülőnek van kedvenc gyereke, ez a gyerek pedig jellemzően eredményesebb és sikeresebb, mint a testvérei. Ezek a tehetséges és szorgalmas gyerekek teszik büszkévé a szülőket, és bár első pillantásra úgy tűnik, hogy könnyű dolguk lesz az életben, szerepükből kifolyólag valójában számos nehézséggel találkoznak majd.

#1 A bezzeggyerekek gyakran kimaradnak azokból a tevékenységekből, amikben kevésbé jók

Barbara Greenberg pszichológus szerint ezek a gyerekek törekednek arra, hogy a szüleik szemében tökéletesek maradjanak, ezért sokszor nem is próbálkoznak olyan tevékenységekkel, amikben nem érnek el kiemelkedő sikereket. Ez a minta sokszor felnőttkorban is megmarad, minek következtében a korábbi bezzeggyerekek nem sok új, örömteli tevékenységet próbálnak ki.

#2 A tökéletes gyerek csendben szenved

Gyakran előfordul, hogy ezek a gyerekek nem beszélnek a problémáikról, a mentális egészségükkel kapcsolatos küzdelmeikről, a baráti konfliktusokról, az iskolai nehézségekről, mert úgy érzik, erre nincs lehetőségük. Mivel mindent megtesznek annak érdekében, hogy illeszkedjenek a szüleik által elvárt keretek közé, nem szeretnének csalódást okozni a tökéletlenségükkel.

#3 A tökéletes gyerekek gyakran szenvedik el testvéreik haragját a szülők hasonlítgatása miatt

A bezzeggyerekség rányomja a bélyegét a testvéri kapcsolatokra is. Az osztatlan szülői figyelmet a többi gyerek irigykedve élheti meg, aminek következtében a kedvenc gyereket kiközösíthetik, bánthatják.

#4 A tökéletes gyerekek gyakran úgy érzik, nem értik meg őket és láthatatlanok

Sok bezzeggyerek úgy érzi, hogy csupán a teljesítményükkel azonosítják őket, nem számít a valódi személyiségük, az érzéseik. Ez a fajta üzenet felnőttként problémás kapcsolatokhoz vezethet.

#5 A tökéletesnek címkézés mindenféle önpusztító magatartást eredményezhet

Ha a gyerek elnyomja magában a problémáit és az érzéseit, az egy idő után fizikai formát ölt. Az étkezési zavarok és a szomatikus tünetek, a szorongás és a depresszió pedig végigkísérheti a gyerek felnőtté válását.

Tökéletesnek lenni lehetetlen, ezért nem is lenne szabad elvárnunk ezt senkitől.

#6 Rossz üzenetet közvetítünk arról, hogy milyen dolgok fontosak az életben

Valóban azt akarod megtanítani a gyerekeidnek, hogy az iskolában szerzett jegyek fontosabbak, mint a kapcsolataik minősége vagy az, hogy bár tökéletlen, de jó ember váljon belőle? Mindenki megérdemli, hogy időnként hibázzon és pihenjen, ne kelljen állandóan maximumon teljesítenie.

#7 A bezzeggyerekek gyakran neheztelnek a szüleikre

Az állandó elvárások a szülő-gyerek kapcsolatot is megnyirbálják. Hagyd, hogy gyerek legyen, hagyd, hogy úgy csinálja a dolgokat, ahogy neki kényelmes.

Hadd legyen tökéletlen, de valódi gyerekkora.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra