SZÜLŐSÉG

A lányom tíz évesen már menstruál - a túl korai serdülés okai

2011. június 12., vasárnap 13:55

Megdöbbentünk, milyen sokakat érint a túl korai érés problémája. Habár elsősorban a gének határozzák meg, mikor ér egy gyerek a serdülőkorba, a környezeti hatások is gyorsítják a folyamatot. Mint kiderült, megfelelő étrend kiválasztásával, különböző vegyi anyagok kivédésével és sok mozgással a szabad levegőn befolyásolni lehet ezt a folyamatot, erre pedig van igény a pszichológus szerint. Még ha csak plusz egy-két évet is jelent a felhőtlen gyerekkorban.

Az USA Today egyik cikkében olvastunk Ashley Donahue-ról, akinek a lánya most tízéves. Ő is ennyi volt, amikor menstruálni kezdett. Pont a fiú unokatestvérénél vendégeskedett és ott is aludt. Az azóta 38 éves anya most arra törekszik, hogy megóvja gyerekét a túl korai nővé válástól.

Csak hormonmentes húst és ökotejet vásárol, minden este főz, és egy ideje szabad tartású csirkéket is nevel. Mindig mondja a kislánynak, hogy menjen ki a szabadba játszani. "Ha így vásárolhatok neki még mondjuk két év gyerekkort, akkor megpróbálom" - kommentálja. Az eset alapján utánajártunk, itthon mi a helyzet ezen a téren.

A szülő sokszor leginkább magát félti

Több magyarázata van, hogy egy szülő szeretné lassítani az idő múlását, legalábbis ami a gyerekük életét illeti. Jeney Ágnes pszichológus azt állítja, hogy az okok egy része nem is a gyerekről, hanem a szülőről szól.

"Lelki oldalon lehet, hogy anya, apa a szülői hivatás elvesztésétől tart, ha a gyereke önállósodását látja. Büszke arra, hogy szülő, és ez a státusz kerül szerinte veszélybe" - magyarázza.

Másrészt sajnos felfokozott életvitelünkben az emberi- és ezzel együtt a családi értékek
is megváltoztak. A pszichológus véleménye szerint  "a valós emberi kapcsolatok háttérbe szorulása erősítheti a kötődést a szülő részéről gyermeke irányába, akinek felnövekedését felnőttként úgy élheti meg, hogy egy önmaga által irányított bensőséges kapcsolat kerülhet veszélybe."

A mai tinik élete veszélyesebb, mint évtizedekkel ezelőtt

Sok felmérés utal arra, hogy a mai világban élni több veszélyt jelent, mint tizenöt-húsz-harminc évvel ezelőtt, amikor a mai szülők tinédzserek, illetve kisgyerekek voltak. Az emberi viszonyok is sokszor elvadultabbak, valamint a motorizáció, illetve az információs technika is számos diszfunkciót termel. Sok szülő felnőttkorára sem tudott idomulni az ember és ember közötti, a megélhetésért, a pozíciókért folytatott felfokozott versenyhez, vagy ha mégis, akkor sem szeretnék gyermekeiket idő előtt kitenni ilyen megpróbáltatásoknak.

"Ezért aztán szívesebben megtartanák gyereknek - ameddig lehet -, mert minél később lesznek kamaszok, annál tovább lehet őket megóvni a világ veszélyeitől" - mondja a pszichológus.

"Bár mindezek szavak szintjén legtöbbször nem kimondott dolgok" - folytatja Jeney Ágnes -, "a gyerekek nagyon érzékenyek a tudat alatti kommunikációra, érzékenyen reagálnak szüleik legmélyebb - talán fel sem ismert - érzéseire, viselkedésére. Minden gyermekkel kapcsolatos
problémának a szülők is részesei."

Lehet rá hatásunk, de azért elsősorban a gének a felelősek

Csakhogy akarhatunk bármit, a legtöbb esetben a gének határozzák meg, mikor éri el egy lány a serdülőkort, ezért nagyjából ugyanakkor következik be, amikor egykor az édesanyjánál. Ezt állítja Paul Kaplowitz gyermekgyógyászati ​​endokrinológus, a Korai serdülés lányoknál című könyv szerzője.

Mobiltelefon, számítógép, kütyük

Jeney Ágnes tapasztalatai alapján kiemelten említette az elektroszmog káros hatását a késleltetett pubertás jelenségénél. Már egész fiatalon is sokféle elektromos eszköz elektromágneses terének kartácstüzében élünk.

A mikrohullámű sütő, a televízió, a számítógép, a mobiltelefon, az mp3-lejátszók, PSP-k stb. már egész kiskorban a gyerekek életének részeivé válnak. De nemcsak a mesterséges környezetünk bocsát ki ilyen hullámokat: a Nap, a csillagok, a földrengések és a viharok is elektromágneses sugárzásokkal járnak.

Ennek biológiai hatásai sejtszinten jelentkeznek, befolyásolják fizikai és pszichikai létünket, életműködésünket. Az elektroszmog fokozza a szervezetben jelen lévő szabadgyökök mennyiségét, melyek a fejlődésre, illetve számos betegség kialakulására is jelentős hatással vannak, gyengítik az immunrendszert.

A szabadgyökök rombolják a génállományt, ami a sejtmegújulás, a növekedés alapja. Ilyen módon számos civilizációs betegség –úgy, mint allergiák, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, rák, stb.- egyik tényezőjeként is említhetők.

Ezek káros, zavaró hatása már régóta bizonyított. Például szív- és érrendszeri betegségek valamint meddőség forrása is lehet. Ez utóbbi miatt mondja azt a pszichológus, hogy az elektroszmog a gyermekkori fejlődést - így a serdülőkor elérését - is visszafoghatja, lassíthatja.

Ezt látszik alátámasztani, hogy egy tanulmány azt állítja, hogy az alvási ciklust is irányító melatonin nevű hormon termelődésére hatással vannak az elektromágneses mezők. A melatonin-koncentráció csökkenésével pedig befolyásolható a serdülőkor kezdete.

Vannak, akik szerint mégis érdemes próbálkozni. Az amerikai Mellrák Alapítvány szerint az első menstruáció késleltetése akár csak egy évvel is 25-ről 20 százalékra csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

Szakértők szerint támogatással és úgy, hogy gyermekük életében továbbra is részt vesznek, a szülők sokat segíthenek, hogy csemetéik átvészeljék a serdülőkort.

Pár tanács a túl korai serdülés kivédésére:

A USA Today cikke az alábbi javaslatokat adja:

Az elhízás elkerülése

A legtöbb tanulmány komoly összefüggést lát a túl korai serdülés és az elhízás között - mondja Frank Biro, a serdülőkori betegségek cincinatti szakértője. Az aktív életmód segít ezt elkerülni.

Anyatej

Sandra Steingraber biológus szerint mivel az anyatej csomó aktív hormont tartalmaz, ezért segíti a növekedést és így a serdülőkor kezdetének időzítését is. Az anyatejen nevelt gyerekek a későbbiekben kevésbé lesznek hajlamosak elhízni, részben amiatt, mert jobban rögzül náluk, hogy csak addig egyenek, amíg tényleg éhesek. Ez olyan, mint aki addig iszik, amíg szomjas, nem pedig amíg az üveg kiürül.

A dohányzás mellőzése

A biológus szakember véleménye szerint a terhesség alatti dohányzás koraszüléshez vezethet, vagy az lesz a következménye, hogy túl kicsi marad a magzat. A rendellenesen apró gyerekek sokszor utólag túlzottan is megnőnek és túlsúlyosak lesznek. Emiatt a gyerek hamarabb éri el a serdülőkort.

Kozmetikumok megválasztása

Néhány hajápoló szer méhlepény-kivonatot tartalmaz, amiről tudni, hogy nagy hormontartalmú - mondja Sarah Janssen, a Természetes Erőforrás-védelmi Tanács vezető tudósa. Frank Biro még azt is megemlíti, hogy sok más kozmetikumban is van olyan anyag, ami káros a hormonokra.

Kevesebb állati zsiradék

A hús és a magas zsírtartalmú tejtermékek olyan vegyi anyagokat rejtenek, amelyek beavatkoznak a hormonok működésébe.

Több friss étel

A tartósított élelmiszerek biszfenol A-t (BPA) tartalmazhatnak, amely mind a műanyag palackokban, mind a fémdobozokban előfordul. A BPA szintén pubertást elősegítő anyag, legalábbis az állatoknál. Hogy van-e emberekre is ilyen hatással, még vizsgálják a tudósok.

Növényvédőszerek mellőzése

Sok ilyen szer beleszól a hormonok működésébe, emiatt Julia Brody, a Silent Spring Institute munkatársa még azt is javasolja, hogy még a cipőnkkel se hordjunk be a lakásba esetleges kemikáliákat, hagyjuk azokat a bejáratnál.

Érdekvédelem

Fontos, hogy a szülők támogassák a gyermekvédő jogszabályokat. Steingraber azt mondja: "Tudatos szülő vagyok, de nem egy szűrőberendezés. Nem tudom a gyermekemet megvédeni a környezetben fellelhető hormonokra káros hatású vegyi anyagoktól. Ez a kormányzat feladata: meg kell védenie minket olyan dolgoktól, amikre magunk nem vagyunk képesek."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.12 14:52:51Almandin

  A túl korai serdülés-a pubertas praecox-egy létező kórkép, de a felső korhatára lányoknál 8 év. A 10 éves korban kezdődő menstruáció orvosilag teljesen normális. Mint ahogyan a 15-16 éves korban bekövetkező is. Ezt valóban a genetikai adottságok befolyásolják leginkább. Szerintem nem egészséges dolog a természet ellen hadakozni. Ha egy anyukának 10 évesen jött meg, a lányának is nagy rá az esélye, hogy neki is hasonló életkorban kezdődjön. Ez nem tragédia. A cikkben nyilatkozó pszichológus is rávilágít, hogy sok szülő nem tudja lelkileg feldolgozni a gyereke serdülését, mert nagyon élvezi a szülőszerepet. Ez beteges dolog, pont az ilyen szülőkből lesznek majd azok, akik nem engedik felnőni a gyereküket, érzelmileg zsarolják, lelkileg terrorizálják a felnőttkor küszöbén. A szörnyű anyósok is gyakran ezekből lesznek. Egészséges lelkületű szülő felismeri, hogy milyen életkorban milyen bánásmód kell a gyerekének, és nem akar konzerválni bizonyos állapotokat.

 • 2011.06.12 15:01:49különvélemény

  A keretes részt nem lett volna szabad elolvasnom, addig még egész elviselhető volt a poszt.

 • 2011.06.12 15:06:08bolletje

  @különvélemény haha, pont ezt gondoltam én is :))

  Egyébként érdekes dolog ez, ismerek egy kislányt, aki 11 évesen kezdett el menstruálni, holott anyja, nagyanyja 14 éves koruk után kezdték. Sportos kiscsaj, aki állandóan szabadlevegőn van, anyukája mindennap főz, egészségesen étkeznek, élnek, oszt tessék, még is. Ja, mikrót sem használnak, gyereknek nincs mobilja.

  Az egyetlen dolog, ami zavarja (egy kicsit) a lányt, hogy 12 évesen így megállt a növésben és csak 165 centi lett, holott a puvertás előtti növekedési görbéje és a szülők, családtagok magassága alapján 178 centit mértek be nála.

 • 2011.06.12 15:09:31Almandin

  Pedig az is érdekes. Elgondolkodtató, hogy manapság miért sokszorozódott meg az allergiás megbetegedések száma. Az elektromosság, a gyógyszerek, kemikáliák, levegőszennyezés, stb. mind-mind jelentős (és nagyrészt elkerülhetetlen) terhelést rónak az emberi szervezetre. Lehet, hogy végül a civilizáció áldásai (és káros mellékhatásai) miatt pusztul ki egyszer az emberiség.

 • 2011.06.12 15:15:07Almandin

  @bolletje: Az apai ágról származó gének is számítanak (apai nagymama adottságai pl.). Egyébként 165 cm egy nőnél jó magasság, semmilyen káros hatása nem lesz az életére. Sajnos még sok buta ember azt gondolja, hogy párválasztásnál a nőnek alacsonyabbnak kell lennie, így pl. egy 180 cm magas nő többször ütközik buta előítéletekbe. Én magas nő vagyok, de sose zavart, ha egy férfi alacsonyabb nálam.

 • 2011.06.12 16:19:39vuvuvu2

  Almandin, egy dologgal nem számoltál, pedig az a napi valóság. Az üzletekben kapható húsok olyan állatokból származnak, amelyeket női hormonokkal kezelnek annak érdekében, hogy minél jobban serkentsék az állatok növekedését. Azaz minél gyorsabban nőjenek nagyra, hogy minél gyorsabban le lehessen vágni őket és eladni, tehát a termék gyorsabban "forogjon" a piacon, rövidebb legyen a forgási ciklus. Az általam nagyrabecsült Tóth Lívia (akiről ill. az általa oktatott AVIVA tornáról pár hete volt itt egy cikk a Díványon) már évekkel ezelőtt tanította, hogy minél kevesebb üzletben vásárolt húst fogyasszunk, annak hormontartalma miatt, sőt odáig ment, hogy csak azt szabad megenni ami az "erdőben szaladgál és a tengerben úszkál". Bár ma már ez sem feltétlenül igaz, amellett azonban ne menjünk el, hogy az elfogyasztott szárnyasok és sertés milyen sok női hormonnal van tele. Lívia mesélt egy kisfiúról is, akinek szabályszerű melle nőtt, nagyobb melle volt mint egy nőnek 10-12 éves létére, nagy húszabálóként. Kérdezem egyébként: nem hallottad, hogy manapság egyre több a meddő férfi? És arról hallottál, hogy azok a fogamzásgátlók amiket a nők beszednek, és aztán kipisilnek és az bekerül a szennyvízrendszerbe és aztán nem tudják kitisztítani, és aztán megiszod, hogyan befolyásolja mindannyiunk hormonrendszerét? És legjobban azokét a gyerekekét akik még fejlődésben vannak? Nagyon sok problémát okoz mindez, beláthatatlan, hogy hosszú távon hova vezet az, hogy az 50+ éve létező fogamzásgátlók több nemzedék alatt milyen hatással bírnak majd a fejlett világban, ahol egyre több a meddő férfi és nő. A magam részéről nem tartom rossznak a cikkben szereplő módszert, amellyel az anyuka megpróbálja elérni, hogy legalább a hatások egy részétől szabadon serdülhessen a gyereke.

 • 2011.06.12 16:29:09bolletje

  @Almandin: A 165 centi tényleg jó magasság egy nőnek mondjuk Magyarországon, de Hollandiában... :)) Na jó, de komolyan, persze, hogy nem túl alacsony, de így a röplabda karriernek befellegzett. Egyébként én is közel 180 vagyok és nagyon szeretem, szerettem mindig is, soha nem volt gondom a párválasztást illetően, pedig Magyarországon nőttem fel. Sőt, még magassarkút is hordok :)

  @vuvuvu2: én is mindig azt mondom, hogy a tökéletességet ugyan nem érhetjük el, de törekedni kell rá (nem az én szövegem, mástól nyúltam :)).
  Egyszer olvastam egy cikket, hogy az USÁ-ban egészen komoly probléma a lányok egyre korábbi és a fiúk egyre későbbi serdülése, de a cikk az ottani túlzott szójafogyasztást okolta (a fitoösztrogén miatt).

 • 2011.06.12 16:46:01Bambano

  Egyébként igaza van, a melatonin termelésére hatással vannak az elektros/elektromágneses mezők. A melatonin kizárólag sötétben termelődik, ha felkapcsolod a villanyt, akkor nem termelődik.

  Az interjú alanya valószínűleg sok mobiltelefont viselt a fején kiskorában...

  Almandin: nem is téged fog zavarni, hanem a pasit.

 • 2011.06.12 17:08:54penelope garcia

  A korai serdüléssel az a baj, hogy elvonja a gyerek figyelmét a dolgáról: a tanulásról. Lévén hirtelen látványosabb lett, mint a kortársai, a másik nem érdeklődni kezd iránta, feldúsul a baráti köre, elkezd "járni", és ami ezekkel együtt jár: együtt lógás, plázázás, bulik, ivászatok, stb.
  A korán érő lányokra több csapda is leselkedik.
  1. korai teherbeesés -> kimaradás a suliból -> alacsony iskolázottság -> tré munka -> alacsony SES
  2. Megússza a korai kibukást, viszont a későbben érő lányok beérik őt, sőt, magasabbak, nyúlánkabbak, "korideálabbak", míg ő a korábban népszerű idomaival lassan kikopik a köztudatból, mint látványosság. Melegágya ez az önértékelési zavaroknak, sőt, a borderline zavaroknak is. A figyelem visszaszerzéséért, esetleg hülyeségekre is képes (IQ kérdése), drogok, szekták, öngyilok.

  Természetesen nem kizárólag csak rossz történhet velük. :)

 • 2011.06.12 17:50:24kolbászoszsömle

  "Ezek káros, zavaró hatása már régóta bizonyított. Például szív- és érrendszeri betegségek valamint meddőség forrása is lehet. Ez utóbbi miatt mondja azt a pszichológus, hogy az elektroszmog a gyermekkori fejlődést - így a serdülőkor elérését - is visszafoghatja, lassíthatja."

  Sok pszichológus...

  Neve ban akár egynek is?

  Amúgy ez azt jelenti, hogy be kell költöztetni a trafóházba a gyereket, hogy elkerülje a korai serdülést?

 • 2011.06.12 17:59:01tükörfúró

  Istenem, ki írja ezeket az idióta légbőlkapott állatságokat..

  Tisztán emléxem, hogy negyedikben tőbb osztálytársnőm már rendszeresen "fel volt mentve" pl úszásból, mivel már megjött nekik, méghozzá rendszeresen.

  Voltunk épphogy 10 évesek, s ez bőven a 80as évek...
  de valaha amikor 40-50évig éltek az emberek maximum, 14évesen már házasodtak, pedig nem volt semmiféle ilyenolyan táplálkozás meg nővényvédőszer.

  Teljesen másrol van itt szó, ahogy egyre tovább éklünk, egyre tovább akarjuk fiatalnak érezni, tudni magunkat, s ehhez a gyerekeinket is "visszanyomjuk a gyerekkorba" a lehető legtovább.

  Nomeg társadalmi okai is vannak, a mai viszonyok közt már az emberiség töredékének munkájára van csak szükség, ezért teljesen normális, hogy valaki 25-27 évesen még fiatal egyetemista, vagyis nem teljes értékű dolgozó "felnőtt"

 • 2011.06.12 18:32:34max val birca man

  Én 44 vagyok, s még mindig nem menstruálok.

 • 2011.06.12 18:49:15Almandin

  @vuvuvu2: Az általad említett dolgokról én is tudok. Aggasztó, hogy engedik a haszonállatok hormonokkal, antibiotikumokkal, meg egyebekkel való etetését, mert ez így bejut az emberi szervezetbe, ahol kárt okoz. Az ivóvízzel bejutó hormonok mennyisége is aggasztó. Ezért jó ott élni, ahol karsztvizet pumpálnak az ivóvízhálózatba. Amikor ilyen területen éltem, nem kellett ásványvizet vennem, mert jó íze volt a csapvíznek. A parti szűrésű csápos kutakból származó ivóvízzel valóban vannak ilyen problémák. Budapest ivóvize pl. ilyen. Olvastam én is a férfiak spermiumszámának csökkenéséről. Ezért is írtam, hogy a civilizációs vívmányok miatt hosszú távon kihalhat az emberiség. Nemrég olvastam azt is, hogy pl. ma nagyságrendekkel több a meddő pár, mint csupán néhány évtizeddel ezelőtt. A hormonális fogamzásgátlásról meg az a véleményem, hogy több a kára, mint a haszna. Nagyon beavatkozik az emberi szervezetbe, és mint láttuk, ivóvízzel issza mindenki, a csecsemőtől az aggastyánig.

 • 2011.06.12 19:11:47klavier

  ..en csak azt szeretnem,hogy a 9.5 eves lanyomnak meg ne kelljen par evig nyuglodnie a menstruacioval...:( bar ahogy kinez,akar meg ebben az evben megjohet neki...

 • 2011.06.12 19:19:00third

  Én még nem voltam 10 éves sem, amikor elkezdtem menstruálni. Anyám szoptatott majdnem 1 éves koromig, és állandóan a kertben ugráltunk, sötétedésig (Bp-n nőttem fel). Akkoriban nem voltak szójakészítmény-hegyek, húst jó volt, ha heti 1x-2x ettünk, akkor is keveset, tejet 6 éves koromig csak tejjegyre - miután az ország COCOM-listán volt, ezért elektroszmog (mikro stb) szennyezésről sem beszélhettünk, és az összes női rokonom 14-vagy később kezdett menstruálni (anyám és a tesóm is) Én, mivel nem voltam még 10 sem, az összes tetves rokon engem vizsgált. (nnna ez volt ami megviselt, nem a mensziszem)

  Hja, egyetemi végzettségem van, mert a korai serdülés nem vont el a tanulástól. A szüzességemet 18-19 évesen vesztettem el az érettségi után, es sem nem ittam, sem nem dohányoztam, ellenben versenyszerűen sportoltam.
  Nnna akkor a nagyon okos brittudósok mit állapítanak meg rólam...?

 • 2011.06.12 19:52:32Zuzimama

  Nekem 10 évesen jött meg (szintén nyolcvanas évek) anyósomnak meg 9 évesen (60-as évek!!!).
  A (majdnem) 7 éves lányomnak már pattanásai, mitesszerei vannak, eléggé fejlett és azon rettegek, hogy neki vajon mikor fog megjönni először.... :(

  Amikor mondjuk nekem megjött, akkor az első alkalom után 2 évig semmi nem történt, nem menstruáltam szerencsére, de utána majdnem rendszeresen beállt. Azt hiszem 15-16 éves lehettem, amikor ténylegesen havi rendszerességgel menstruáltam.

  És a fenti cikk alapján kb. 20 éves koromra kellett volna megjönnie, amennyiben a fent említett "prevenciós" praktikák a 80-as években szimplán hétköznapi életstílusnak feleltek meg.

 • 2011.06.12 20:37:13dimitrisz

  azért az jó kizárni hogy valódi korai pubertás vagy máshonnan jövő (tumor?) hormon okoz eltérést
  amit eszünk és idegen hormon az nemcsak a húsokban, hanem a növényekben is van=fitoösztrogének (hogy EU szabványosak legyenek a zöldségek)
  acceleracio: a gyermekek magasbbak ált. mint a szüleik és korábban is érnek biologiailag

 • 2011.06.12 21:57:56Dana*

  Nekem egy hónappal a 17. szülinapom előtt jött meg (90-es évek)és nem bánom. Emlékszem középiskolában első orvosi vizsgálaton kérdezték mindenkitől, hogy mikor volt az első menstruáció. Mindenki mondta az időpontot én meg egy másik csaj pedig csak néztünk és mondtuk, hogy még nem jött meg :))) 10 évesen szörnyű lehet hiszen egy 10 éves még gyerek, játszania kéne nem intim betéteket ragasztgatnia.

 • 2011.06.12 22:11:14Almandin

  @Dana*: Na, az is jó kis iskolaorvos lehetett. Orvosi titoktartás be nem tartása. Miért nem tudta négyszemközt megkérdezni a diákokat erről? Egyébként a te eseted is még normális határokon belül mozog, de ha valakinek 16 évesen sem indul meg a menstruáció, azt érdemes kivizsgáltatni, mert betegségek is állhatnak a hátterében. Amúgy 10 évesen se katasztrófa a menstruáció, játszani is lehet mellette, hamar hozzászoknak.

 • 2011.06.12 22:37:53Dana*

  titoktartás? olyan volt az egész mint egy futószalag. egyébként csak 10lány volt az osztályban összesen. Én 6 éves koromtól sportoltam versenyszerűen lehet ezért jött meg később de nem bánom egyáltalán. Én még akkor is gyerekes voltam tipikus későn érő leányzó.

 • 2011.06.12 22:47:13Dana*

  egyszerre hívtak be minket a rendelőbe. Ott aztán nem volt titok nagyon utáltam főleg mások előtt levetkőzni meg hülye kérdésekre válaszolni pfff. 90-es évek közepén ezzel nem foglalkoztak ma már figyelmesebbek biztos.

 • 2011.06.12 23:03:47mylittleboy

  Miért is kell ezt problémaként megélni? Sokan írjátok, h ne kelljen intim betétekkel bajlódnia, ha megjött, az élet természetes velejárójaként kell kezelni, mint a fogmosást, és a szobatisztaságot. Kinek mit oszt az élet, elkerülhetetlen.. amúgy tényleg gáz h MINDENT kezelnek, dúsítanak, tartósítanak, stb., stb...ennél sokkal nagyobb károkat is okoznak ezek az anyagok

 • 2011.06.12 23:13:51Almandin

  @Dana*: Én is a 90-es években jártam középiskolába-inkább az első felében. Nálunk betartották a diszkréciót. Volt az iskolaorvosnak egy normális rendelője, előtte meg egy váró. Egyszerre csak egy páciens volt bent. A Praxis blogon épp pár hete kommentáltam egy esetet, ahol az volt a probléma, hogy az öltözőből hallani lehetett minden szót, ami a rendelőben történt. Ott is a titoktartást nehezményeztem.

 • 2011.06.12 23:31:25Dana*

  én műszaki suliba jártam ahol a tanulók 90%-a fiú volt. Talán ezért nem volt diszkréció mert azt a pár lányt lefutószalagozták. nekem egyébként borzasztó élmény volt az orvosiba lemenni. :( Arra is tisztán emlékszem amikor az egyik osztálytársnőmet lecseszte az orvos a strúmája miatt mert mondta, hogy nem volt vele dokinál. Ja azt is mindenki előtt kérdezte, hogy ki szed fogamzásgátlót. ohne diszkréció volt az egész :(

 • 2011.06.13 10:00:07na__most__akkor

  "A korán érő lányokra több csapda is leselkedik.
  1. korai teherbeesés"

  Mert ha mondjuk nem menstruál húszéves koráig, akkor kefélhet, mint a nyúl. És az már milyen menő.

 • 2011.06.13 19:42:08Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  Dana*
  nem hiszem, hogy azért, mert én ugyanezt éltem át általános iskolában, nyolcadikban. (gimiben nem emlékszem orvosi vizsgálatra).
  azt hiszem, vizsgálni egyesével vizsgáltak, de azt a kérdést, hogy ki menstruál már, mindenki füle hallatára tették fel. egész pontosan vártunk a sorunkra, és közben a tanárnő kitöltött valami papírt,és sorban kérdezgette a lányokat, hogy mire bekerülünk az orvoshoz, az tudja.

 • 2011.06.14 01:23:12Rabyn

  Nemtudom szerintem egy osztályban nagyon gyorsan kiderül ha valaki menstruál. Mi mindig tudtuk mikor kinek van meg, nem csináltunk belőle ügyet.
  Nekem is volt osztálytársam ,akinek negyedikben akkora mellei voltak, hogy már melltartót kellett hordania, és menstruált is, pedig csak 10 éves volt. Igaz később beértük, de egy ideig nagyon csoda számba ment az osztályban a lányok között. (Onnantól fogva vártuk mi is, hogy megjöjjön).

  Szerintem ha a szülők normálisan kezelik a felnőtté válás jeleit, akkor a gyerek sem fogja tragédiának, nyűgnek megélni.

 • 2011.06.14 14:06:46Lucza

  Én 30 éves vagyok, 11 éves korom óta menstruálok. Anyám is. Ezért nem is találta furcsának. Mindenesetre az azért tényleg nem volt egyszerű. hogy gyakorlatilag még gyerek voltam, mikor elkezdődött. Emlékszem a nagymamámnál töltött nyaraláskor milyen kínos volt, hogy vacakolnom kellett a betéttel, meg hasonlók. Tesiórán viszont tényleg mindenki tudta mindenkiről.

 • 2011.06.14 17:55:35BelaVak

  Nem tudom, de az ilyen "imseretterjeszto" cikkekben valahogy tul eroteljesek a mitikus elemek. Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy 1000 eve mindenki 15-16 evesen kezdett menstrualni, csak mert nem hamburgeren elt?

 • 2011.07.04 11:26:47Rohamkukac85

  Na, az okostojások megint felállítottak egy elméletet néhány séma alapján...gratulálok.
  Én 5. osztály végén (11 évesen) menstruáltam először, de nem szexeltem 18 éves koromig, leérettségiztem, elvégeztem 2 OKJ-s tanfolyamot, közben dolgozni is elkezdtem. Ennek már 6 éve. Nem lettem 14 évesen terhes, nem maradtam ki a suliból.
  Lehet, hogy egy bizonyos etnikai csoportra ez a tendencia jellemző, de nem szabadna általánosítani...cöhh.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta