A lányom tízévesen már menstruál – a túl korai serdülés okai

Megdöbbentünk, milyen sokakat érint a túl korai érés problémája. Habár elsősorban a gének határozzák meg, mikor ér egy gyerek a serdülőkorba, a környezeti hatások is gyorsítják a folyamatot.

Mint kiderült, megfelelő étrend kiválasztásával, különböző vegyi anyagok kivédésével és sok mozgással a szabad levegőn befolyásolni lehet ezt a folyamatot, erre pedig van igény a pszichológus szerint. Még ha csak plusz egy-két évet is jelent a felhőtlen gyerekkorban.

Az USA Today egyik cikkében olvastunk Ashley Donahue-ról, akinek a lánya most tízéves. Ő is ennyi volt, amikor menstruálni kezdett. Pont a fiú unokatestvérénél vendégeskedett és ott is aludt. Az azóta 38 éves anya most arra törekszik, hogy megóvja gyerekét a túl korai nővé válástól.

Csak hormonmentes húst és ökotejet vásárol, minden este főz, és egy ideje szabad tartású csirkéket is nevel. Mindig mondja a kislánynak, hogy menjen ki a szabadba játszani. "Ha így vásárolhatok neki még mondjuk két év gyerekkort, akkor megpróbálom" - kommentálja. Az eset alapján utánajártunk, itthon mi a helyzet ezen a téren.

A szülő sokszor leginkább magát félti

Több magyarázata van, hogy egy szülő szeretné lassítani az idő múlását, legalábbis ami a gyerekük életét illeti. Jeney Ágnes pszichológus azt állítja, hogy az okok egy része nem is a gyerekről, hanem a szülőről szól.

"Lelki oldalon lehet, hogy anya, apa a szülői hivatás elvesztésétől tart, ha a gyereke önállósodását látja. Büszke arra, hogy szülő, és ez a státusz kerül szerinte veszélybe" - magyarázza.

Másrészt sajnos felfokozott életvitelünkben az emberi- és ezzel együtt a családi értékek
is megváltoztak. A pszichológus véleménye szerint  "a valós emberi kapcsolatok háttérbe szorulása erősítheti a kötődést a szülő részéről gyermeke irányába, akinek felnövekedését felnőttként úgy élheti meg, hogy egy önmaga által irányított bensőséges kapcsolat kerülhet veszélybe."

A mai tinik élete veszélyesebb, mint évtizedekkel ezelőtt

Sok felmérés utal arra, hogy a mai világban élni több veszélyt jelent, mint tizenöt-húsz-harminc évvel ezelőtt, amikor a mai szülők tinédzserek, illetve kisgyerekek voltak. Az emberi viszonyok is sokszor elvadultabbak, valamint a motorizáció, illetve az információs technika is számos diszfunkciót termel. Sok szülő felnőttkorára sem tudott idomulni az ember és ember közötti, a megélhetésért, a pozíciókért folytatott felfokozott versenyhez, vagy ha mégis, akkor sem szeretnék gyermekeiket idő előtt kitenni ilyen megpróbáltatásoknak.

"Ezért aztán szívesebben megtartanák gyereknek - ameddig lehet -, mert minél később lesznek kamaszok, annál tovább lehet őket megóvni a világ veszélyeitől" - mondja a pszichológus.

"Bár mindezek szavak szintjén legtöbbször nem kimondott dolgok" - folytatja Jeney Ágnes -, "a gyerekek nagyon érzékenyek a tudat alatti kommunikációra, érzékenyen reagálnak szüleik legmélyebb - talán fel sem ismert - érzéseire, viselkedésére. Minden gyermekkel kapcsolatos
problémának a szülők is részesei."

Lehet rá hatásunk, de azért elsősorban a gének a felelősek

Csakhogy akarhatunk bármit, a legtöbb esetben a gének határozzák meg, mikor éri el egy lány a serdülőkort, ezért nagyjából ugyanakkor következik be, amikor egykor az édesanyjánál. Ezt állítja Paul Kaplowitz gyermekgyógyászati endokrinológus, a Korai serdülés lányoknál című könyv szerzője.

Mobiltelefon, számítógép, kütyük

Jeney Ágnes tapasztalatai alapján kiemelten említette az elektroszmog káros hatását a késleltetett pubertás jelenségénél. Már egész fiatalon is sokféle elektromos eszköz elektromágneses terének kartácstüzében élünk.

A mikrohullámű sütő, a televízió, a számítógép, a mobiltelefon, az mp3-lejátszók, PSP-k stb. már egész kiskorban a gyerekek életének részeivé válnak. De nemcsak a mesterséges környezetünk bocsát ki ilyen hullámokat: a Nap, a csillagok, a földrengések és a viharok is elektromágneses sugárzásokkal járnak.

Ennek biológiai hatásai sejtszinten jelentkeznek, befolyásolják fizikai és pszichikai létünket, életműködésünket. Az elektroszmog fokozza a szervezetben jelen lévő szabadgyökök mennyiségét, melyek a fejlődésre, illetve számos betegség kialakulására is jelentős hatással vannak, gyengítik az immunrendszert.

A szabadgyökök rombolják a génállományt, ami a sejtmegújulás, a növekedés alapja. Ilyen módon számos civilizációs betegség –úgy, mint allergiák, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, rák, stb.- egyik tényezőjeként is említhetők.

Ezek káros, zavaró hatása már régóta bizonyított. Például szív- és érrendszeri betegségek valamint meddőség forrása is lehet. Ez utóbbi miatt mondja azt a pszichológus, hogy az elektroszmog a gyermekkori fejlődést - így a serdülőkor elérését - is visszafoghatja, lassíthatja.

Ezt látszik alátámasztani, hogy egy tanulmány azt állítja, hogy az alvási ciklust is irányító melatonin nevű hormon termelődésére hatással vannak az elektromágneses mezők. A melatonin-koncentráció csökkenésével pedig befolyásolható a serdülőkor kezdete.

Vannak, akik szerint mégis érdemes próbálkozni. Az amerikai Mellrák Alapítvány szerint az első menstruáció késleltetése akár csak egy évvel is 25-ről 20 százalékra csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

Szakértők szerint támogatással és úgy, hogy gyermekük életében továbbra is részt vesznek, a szülők sokat segíthenek, hogy csemetéik átvészeljék a serdülőkort.

Pár tanács a túl korai serdülés kivédésére:

A USA Today cikke az alábbi javaslatokat adja:

Az elhízás elkerülése

A legtöbb tanulmány komoly összefüggést lát a túl korai serdülés és az elhízás között - mondja Frank Biro, a serdülőkori betegségek cincinatti szakértője. Az aktív életmód segít ezt elkerülni.

Anyatej

Sandra Steingraber biológus szerint mivel az anyatej csomó aktív hormont tartalmaz, ezért segíti a növekedést és így a serdülőkor kezdetének időzítését is. Az anyatejen nevelt gyerekek a későbbiekben kevésbé lesznek hajlamosak elhízni, részben amiatt, mert jobban rögzül náluk, hogy csak addig egyenek, amíg tényleg éhesek. Ez olyan, mint aki addig iszik, amíg szomjas, nem pedig amíg az üveg kiürül.

A dohányzás mellőzése

A biológus szakember véleménye szerint a terhesség alatti dohányzás koraszüléshez vezethet, vagy az lesz a következménye, hogy túl kicsi marad a magzat. A rendellenesen apró gyerekek sokszor utólag túlzottan is megnőnek és túlsúlyosak lesznek. Emiatt a gyerek hamarabb éri el a serdülőkort.

Kozmetikumok megválasztása

Néhány hajápoló szer méhlepény-kivonatot tartalmaz, amiről tudni, hogy nagy hormontartalmú - mondja Sarah Janssen, a Természetes Erőforrás-védelmi Tanács vezető tudósa. Frank Biro még azt is megemlíti, hogy sok más kozmetikumban is van olyan anyag, ami káros a hormonokra.

Kevesebb állati zsiradék

A hús és a magas zsírtartalmú tejtermékek olyan vegyi anyagokat rejtenek, amelyek beavatkoznak a hormonok működésébe.

Több friss étel

A tartósított élelmiszerek biszfenol A-t (BPA) tartalmazhatnak, amely mind a műanyag palackokban, mind a fémdobozokban előfordul. A BPA szintén pubertást elősegítő anyag, legalábbis az állatoknál. Hogy van-e emberekre is ilyen hatással, még vizsgálják a tudósok.

Növényvédőszerek mellőzése

Sok ilyen szer beleszól a hormonok működésébe, emiatt Julia Brody, a Silent Spring Institute munkatársa még azt is javasolja, hogy még a cipőnkkel se hordjunk be a lakásba esetleges kemikáliákat, hagyjuk azokat a bejáratnál.

Érdekvédelem

Fontos, hogy a szülők támogassák a gyermekvédő jogszabályokat. Steingraber azt mondja: "Tudatos szülő vagyok, de nem egy szűrőberendezés. Nem tudom a gyermekemet megvédeni a környezetben fellelhető hormonokra káros hatású vegyi anyagoktól. Ez a kormányzat feladata: meg kell védenie minket olyan dolgoktól, amikre magunk nem vagyunk képesek."

Oszd meg másokkal is!
Mustra