PORONTY

A futás jó sport szülés után - de nem mindenkinek!

anyatest 2016. május 24., kedd 10:54

Ugye, mindenki látott már babakocsival futó anyukát, mélán bámészkodó vagy kiflit majszoló, esetleg nyugiban alvó kisgyerekkel?  Anyák ezrei veszik fel hajnalban, napközben vagy este a futócipőt, hogy most VÉGRE van egy szabad félórájuk, és  a kocsiban a bébivel, ritka szerencsés esetben pedig akár egyedül is a szabad levegőn mozoghatnak. 

Az nem is kérdés, hogy a futás iszonyúan praktikus sport: bárhol, bármikor, csak egy jó futócipő kell hozzá. Az egész egy nagyon elemi, egyszerű, ősi dolog, ugyanakkor vannak már klassz appok meg edzésprogramok is, Endomondo, Runtracker és társai, amitől 21. századi élménnyé válik, könnyen tervezhető, nyomon követhető, megosztható, a fészen is lehet vele villantani, hogy mennyit futottunk, hány kalóriát égettünk, és aztán bezsebelni a lájkokat. Szerveződnek támogató közösségek, készülnek a fotók előtte és utána- ami szuper, ha magadat biztatni és másokat is lelkesíteni akarsz. A babakocsis futás így lesz egyszerre ősi élmény és modern menőség. 

shutterstock 196137794

Ráadásul egy kismama tervezhetetlen életébe a kocogás, és ezzel a napi sport így  beilleszthető, és ha az ember épp babakocsival indul neki, akkor nem is kell hozzá bébiszittert szervezni, vagy nagyit ugrasztani, hogy valaki vigyázzon a sport idejére a gyerekre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket egye, hogy ne hízzon bálnává terhesen

ST 2016. május 23., hétfő 15:19

A kismamáknak nem egyszerű az élete, szinte attól a pillanattól kezdve, ahogy a család is tudomás szerez a terhességről, folyamatos az etetés. Hiszen még mind a mai napig tartja magát az a nézet, hogy egy kismamának kettő helyett kell ennie. Ez azonban nagyon nem igaz, és ez a tévhit az egyik oka annak, hogy a kismamák bálnának érzik magukat, hiszen akár 20-30 kilót is felszednek a várandósság alatt. És a terhes nő testéről, testképéről, szépségéről a társadalomnak is megvan a maga nagyon is határozott véleménye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Titokban fogadtak örökbe, levideózták a reakciókat

polly 2016. május 22., vasárnap 13:32

A Kaliforniában élő Lacey és Banks Farris évekig küzdöttek, hogy gyerekük legyen. Az asszonynak egyszer már sikerült teherbe esnie, de elvetélt a huszadik héten. Túl voltak már a lombikprogramokon is, sőt, már egy örökbefogadási kísérleten is, aminek végén annyira vágyott csecsemő anyja végül meggondolta magát - írta a DailyMail.

A sok csalódás után a házaspár úgy döntött, hogy a legújabb próbálkozásukat titokban tartják, és csak egy sikeres adoptálás után szólnak a környezetüknek. Amikor a kis Finley végül hozzájuk került, beültek az autóba, és sorra látogatták a családtagjaikat, munkatársaikat, barátaikat, hogy bemutassák nekik a babát. Egyszerűen csak beállítottak hozzájuk az anya karján a gyerekkel, a könnyes, szeretetteljes, szívmelengető reakciójukat pedig az apa videóval dokumentálta. 

"Ha Finley felnő, látni fogja, hogy milyen boldogan fogadta mindenki - ez mindennél többet jelentett a számunkra. Annyira jó volt látni, hogy a családunk teljes erővel mögöttünk áll" - idézte a lap Lacey Farrist. 

Kevesebb light üdítőt igyon, ha terhes

Puskás Pálma 2016. május 21., szombat 18:36

Tudjuk, végeláthatatlan azoknak a dolgoknak a sora, amit terhesen nem szabad enni, inni, csinálni vagy gondolni. Sajnos egy friss kutatás egy újabb tétellel bővíti a listát: ha eddig nem gyanítottuk volna, most kiderült, hogy az édesítőszerrel készült, light üdítők és gyümölcslevek fogyasztása sem előnyös. Összefüggést találtak ugyanis a terhesség alatt fogyasztott ilyen italok és a gyerek későbbi túlsúlya között.

A kutatók csaknem 2500 anya-gyerek páros vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ha anya naponta megiszik egy édesítőszerrel készült üdítőt a terhesség alatt, akkor a születendő gyermek egyéves korában megduplázza az esélyét a túlsúlyra. Magyar statisztikát nem ismerünk, az amerikaiak közül minden második ember iszik rendszeresen light italokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vannak gyerekbarát alternatívák cukros üdítők helyett!

(bj) 2016. május 19., csütörtök 14:20

Pár évvel ezelőtt egy életre szóló hibát követtem el. Kislányom, aki akkor nem volt több kétévesnél, megkóstolta az egyik szülők és gyerekek körében nagy ismertségnek örvendő narancssárga löttyöt, ezzel magunkra szabadítva cukrozott üdítők vs szülők örök csatáját.

Mert ezek után hiába kínáltam vízzel, csak heves fejrázás volt a válasz, és mindig csak édes lónyálakat követelt. Persze az élelmiszerüzletekben ezek az italok pontosan a gyermekek szemmagasságában vannak elhelyezve, szóval ember legyen a talpán, aki minden esetben, minden körülmények között le tudja beszélni hisztiző, földön fetrengő sarját az efféle innivalókról.

Ezen tapasztalatokra támaszkodva kezdtem kutatni, hogy mivel lehetne helyettesíteni a cukros italokat egészségesebb, mégis az ízlelőbimbók számára élvezetesebb élményt nyújtó alternatívákkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy esnek át gyerekek a gyerekvédelem hálóján?

Mártonffy Zsuzsa 2016. május 18., szerda 15:01

A gyermekvédelem egy-egy botrányos gyermekbántalmazási ügy vagy gyerekhalállal végződő eset kapcsán szokott a figyelem középpontjába kerülni. Mi működik rosszul? Elkerülhetők lennének ezek az esetek? Szilvási Lénával, az SOS Gyermekfalvak programigazgatójával beszélgettem, aki három évtizede dolgozik a gyermekvédelemben.

Szilvási Léna
Szilvási Léna
Fotó: Dívány

Évekig bántalmazta, kiközösítette a nála nevelkedő gyereket egy Somogy megyei nevelőszülő. Hogyhogy nem tűnt fel senkinek évekig, hogy ilyen rosszul bánik a kislánnyal?

Nevelőszülőnek lenni nehezebb, mint szülőnek, és a szülő is elkövethet mindenféle hibákat. A nevelőszülőt a nevelőszülői tanácsadó háromhetente látogatja, nagyon jó szeműnek kell lennie, hogy észrevegye az apró jelekből, mi történik a családban. De a tanácsadó feladata elsősorban nem is az ellenőrzés, hanem a támogatás lenne.

Nagy érték, ha valaki nevelőszülőséget vállal, ha már felvette, kiképezte a hálózat, akkor az első időben nagyobb támogatást kellene adni neki, hogy megbirkózzon a nehézségekkel. Ugyanakkor persze fontos, hogy ha bármilyen problémát észlel, akkor látogassa gyakrabban, küldje el pszichológushoz, szupervízióba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így fejlessze a gyerek érzelmi intelligenciáját

Puskás Pálma 2016. május 16., hétfő 21:31

Szülőként valószínűleg mindannyian azt szeretnénk, ha gyerekünk kiegyensúlyozott lenne, jól boldogulna az életben és velünk is jó kapcsolatot ápolna úgy a születésétől kezdve nyugdíjas koráig. Sajnos, erre semmi garancia nincs, még akkor sem, ha mi mindent jól csinálunk – ugyanakkor azért léteznek olyan, tudományosan alátámasztott módszerek, amelyek növelik a „sikeres nevelés” esélyét. Talán a legtöbbet vizsgált ilyen módszer az úgynevezett érzelmi fejlesztés.

John Gottman és munkatársai évtizedekig vizsgálták a szülő-gyermek interakciókat különböző helyzetekben, és ezek alapján többféle szülői hozzáállást azonosítottak be. A vizsgált gyerekeket aztán figyelemmel kísérték, és megnézték, melyik típusú nevelésnek milyen későbbi hatásai vannak. A tapasztalatok arra utalnak, hogy a legjobb módszer az érzelmi fejlesztő típusú nevelés: az ilyen szülők gyerekei később ellenállóbbak lettek a stresszel szemben, jobban bírták a kamaszkor nehézségeit, jobban teljesítettek az iskolában és kevesebb pszichés zavarral küzdöttek.

Gottman nemrég magyarul is megjelent könyvében rendkívül gyakorlatiasan, ugyanakkor tudományos alapossággal foglalja össze, mit is jelent ez az egész, miért nagyon fontos, és konkrétan mit kell csinálni – ha csak egyetlen könyvet olvas el a gyereknevelésről, akkor az legyen az!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Leharcolt plüssből is lehet szervdonor!

mzd 2016. május 16., hétfő 19:35

Zseniális kezdeményezésre bukkantunk: a Second Life Toys (Második életet kapó játékok) a gyerekeknek segít megérteni a szervadományozást. A projektben bárki részt vehet, akinek van egy sérült plüsse – amiből később donor vagy éppen "szervet" kapó kisállat lesz.

Talán nem tűnik túlságosan nagy fontosságúnak a dolog, pedig az. A világ minden fejlett országában sokkal többen várnak szervekre - vagyis sokkal több élet lenne megmenthető, vagy méltóvá tehető, mint ahány átültethető szerv van. Eközben pedig rengeteg olyan szerv "megy veszendőbe", ami megmenthetné valaki életét, ám rendelkezés híján ez nem történik meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon örömet, nyitottságot és lazaságot a gyerekétől!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 14., szombat 15:38

Ha kisgyerekről és tanulásról van szó, elsősorban arra szoktunk gondolni, a szülő feladata, hogy mindenféle gyakorlati és elméleti ismeretet átadjon a csemetének, és közben még a példamutatásával is okítsa.

Holott valójában kölcsönös folyamat zajlik köztük. Több értelemben is: egyrészt a szülő is tanulja az anyaságot, az apaságot, új kihívásokkal szembesül, amiket az új szerep és életszakasz hoz elé, és ez formálja a személyiségét.

Másrészt újra is tanulhat olyasmiket, amiket gyerekként még tudott, de a felnőtt lét megfakította. Már, ha nyitott rá, hogy rácsodálkozzon, hogyan látja a csemete a világot, és engedje, merje engedni, hogy ez hasson rá. Végtelen a sora annak, amit a gyermektől tanulhatunk, az alábbi csupán egy szubjektív válogatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pisilhet a gyerek a medencébe, nem fog lebukni

Primilla 2016. május 14., szombat 13:32

Naponta jön szembe a Facebookon a hír, hogy ettől az évtől csúnyán beég, aki medencébe pisilésre vetemedik, mert sötétkékre változik körülötte a víz színe, ami rögtön elárulja, mit tett. A lusta pisilőket (merjük remélni, hogy elsősorban gyerekeket) állítólag egy vegyszer buktatja le, ami így reagál a vizeletre.

A végeredmény pedig az lesz, hogy az elkerülhetetlen megszégyenülés miatt majd jól elmegy a sunyi csorgatók kedve a gatyába vizeléstől, a strandok vize pedig megtisztul, és gyors sodrású hegyi patakokkal válik egyenértékűvé. Már ami a tisztaságot illeti. 

A hírt májustól augusztusig évről-évre sokan megosztják, de mi még sosem láttunk ilyesmit egy strandon sem. Ez kicsit gyanús, úgyhogy utánajártunk a dolognak. Valóban létezik-e ilyen szer, és tervezik-e használni a strandok, fürdők?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kár volt: Angry Birds már a mozikban!

Kiszler Máté 2016. május 12., csütörtök 15:08

A csúzliból kilőtt madarakkal hódító okostelefonos játék még 2009-ben kezdte menetelését, azóta rengeteg változat készült belőle: a telefonos platformok mellett számítógépen és egyéb játékkonzolokon is bemutatkozott, közben pedig a plüss-, az üdítőital- és a tévépiacra is kiterjeszkedett. Most itt a moziváltozat. Na, ezt nem kellett volna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Integrálni, összeszorított fogakkal

(bj) 2016. május 10., kedd 19:56

Az elmúlt napokban, hónapokban több probléma is adódott abban a budapesti óvodában, ahová kislányom is jár. Az egyik, ami leginkább elgondolkodtatott, egy autista kislány esete, aki az óvodába jár. A diagnózist ugyanis, miszerint speciális nevelési igényű, csak év közben állították fel, azonban az óvoda az alapító okirat szerint nem tudja ellátni ezeket a gyerekeket, így a következő évet már egy másik intézményben kell elkezdenie.

Az első kérdés, ami belém hasított, hogy milyen lehetőségei vannak az intézményvezetőnek, miket kell mérlegelnie ilyen esetekben, és persze, hogy a szülőnek milyen jogai vannak, és neki miket kell mérlegelnie, hogy a gyermek a legkisebb mértékben sem sérüljön a kialakult helyzetben. És mi a jó a többi gyereknek, mikor akadályozza őket vagy az óvónőket és egyáltalán az intézményt egy olyan kisgyerek, akinek az ellátására adott esetben nincsenek felkészülve.

Először is tisztáznunk kell az alapfogalmakat; a Közoktatási Törvény így határozza meg az SNI-s gyermek fogalmát (csak az idevágó részt idézzük).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Oktatási reform: az idő most nem a tanároknak dolgozik

Primilla 2016. május 9., hétfő 13:12

Lassan véget ér a tanév, úgyhogy épp itt az ideje mérleget vonni, és megnézni, hogy hol tart az az oktatási reform, amit év eleje táján kezdtek el követelni a tanárok. Az ide vezető utat most nem mondjuk el, de itt és itt elolvashatja.

Az egyértelműen látszik, hogy a tanárok és a szakszervezetek követeléseivel nem lehetett nem foglalkozni, vagyis hogy lesznek bizonyos változások, és ígéretekben és ötletekben nincs hiány. A kérdés csak az, hogy mi lesz ebből a valóságban, hogyan valósul meg a gyakorlatban. Persze mindig kicsit másképp, mint ahogy a tiltakozó tanárok szeretnék.

Lássuk tehát, hogy mit ígértek, vagy mégsem. Mert a dolgok jelenleg úgy állnak, hogy valaki mond valamit, másvalaki pedig rövid időn belül igyekszik cáfolni, szóval valójában tényekről nem beszélhetünk, de lehet, hogy mi vagyunk csak túl gyanakvók, meg a tiltakozó tanárok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön mennyire van képben a védőoltásokkal?

mzd 2016. május 7., szombat 20:46

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kíváncsi, milyen tájékoztatást kapnak a szülők (illetve gondviselők) Magyarországon a kötelező (összesen 10 darab, a gyermek születése és 14 éves kora közötti) védőoltásokkal kapcsolatban.

Hogy miért fontos ez a szervezetnek? Mert szerintük a jó egészségügy alapfeltétele az igénybe vevők teljes körű és megfelelő tájékoztatása – erről ad majd nekik képet az ön válaszadása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Trónok harcából is kaphat már nevet a gyerek

Primilla 2016. május 6., péntek 11:03

Valami jó, ütős nevet kitalálni a születendő gyereknek – ez aztán a kihívás. Ráadásul valami olyasmi kellene, ami megkülönbözteti a többiektől, viszont nem fogja egész életében utálni, hogy helyette inkább valami rettenetes becenévvel éljen (megvannak a Cica nénik, Baba nénik és Öcsi bácsik? Valami ilyesmire kell gondolni).

Remek felsorolást találtunk, amely A-Z-ig javasol 100 csodálatos kislánynevet, sajnos csak Egyesült Államokbeli babáknak. Itthon ezeket ebben a formában nem valószínű, hogy anyakönyvezik, (bár meg lehet próbálni) de részint lehet próbálkozni, részint meg egy csomó azért magyarul is létezik. Vagy kis kreativitással létezővé tehető. Ebben segítünk most!

Jó hír a Trónok harca amerikai rajongóknak: Aria már simán lehet a gyerek neve. Mondjuk ez nem nagy cucc a Sandorok és Janosok országában. De mi a helyzet itthon? Hát, Aria pont nem lehet, viszont anyakönyvezhető az Aira és az Ari is, mindkettő lánynév. A fiunk lehet Arián vagy Arie.

Az Analia angolul is egészen bizarrul hangzik, magyarul meg végképp. Rossz hír azok gyerekeinek, akik ilyen gonoszságot fontolgatnának, hogy ehhez a magyar jóváhagyott lánynevek között meglehetősen hasonlót azért találtuk: az Anélia van a legközelebb. Ebben a műfajban az Anatólia, az Ancilla, vagy az Ánfissza sem rossz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legjobb videós tippek gyerekeknek, akiket bántanak otthon

Primilla 2016. május 5., csütörtök 16:23

Hogyan lehet bezárkózni a szobánkba kulcs nélkül, hogy apa ne tudjon bejönni, ha anya elmegy otthonról? Hogyan készíthetünk a ruha alatt láthatatlan védőfelszerelést, hogy kevésbé fájjon, ha a hasunkat, derekunkat ütik/rúgják, vagy a könyökünkre esünk? Hogyan tehetjük észrevétlenül esésbiztosabbá a gyerekszobát, ha arra számítunk, hogy jöhet egy akkora pofon, amitől az ágy sarkát, a fiókot vagy a kilincset fogjuk lefejelni? 

Ezekre a kérdésekre adnak választ az Unicef kampányában a gyerekek, méghozzá olyan videókban, amelyek kisértetiesen hasonlítanak a tini vloggerek által publikált átlagos videókra. Csak a téma meredekebb egy kicsit.

Mindent azért a szülő sem viselhet el a gyerektől, mondjuk, ha már megint hármast hozott haza, mit lehet tenni, dirr, egy pofon, és mindjárt szorgalmasabban tanul. Ha meg felreped a szája, ott a sebtapasz, amit direkt az így szerzett, és megérdemelt sebekre gyártottak. Ugye? 

Vagyis nem. Éppen ellenkezőleg!

Zéró tolerancia van, mégis belefér egy pár pofon

Magyarországon zéró tolerancia van a gyermekek bármiféle fizikai bántalmazásával szemben, ennek ellenére évente 15 ezer gyerek válik családon belüli fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazás áldozatává.

A közelmúltban az Unicef online kérdőívvel mérte fel a hazai helyzetet, vagyis, hogy ki mit gondol a gyermekbántalmazással kapcsolatban. Egy hónap alatt hétezer felnőtt válaszolt, 83 százalékuk ugyan tudta, hogy Magyarországon is hatályos az ENSZ Gyermekjogi egyezménye (aminek végtelenül leegyszerűsítve az a lényege, hogy NEM fér bele egy pofon sem), mégis minden ötödik válaszadó úgy gondolja, hogy a fizikai fenyítést csak formájától függően tiltja a törvény. Pedig nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van és meddig normális szülés után a vérzés?

ST 2016. május 5., csütörtök 08:04

A szülést követő 6 hetes időszakot gyermekágyi időszaknak nevezik, ami találó megfogalmazás. Ebben a szakaszban ugyanis az anya szervezetének regenerálódnia kell, el kell érni a szülés előtti állapotot, vagy ahhoz a lehető legközelebb kerülni, és felkészülni a szoptatás időszakára.

shutterstock 394938358
Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: pelenkás szabadulóművészek

Primilla 2016. május 4., szerda 08:17

Az ember szabadságra született, itt a bizonyíték: egy csomó kisbaba egy videóba szedve, akik még járni sem tudnak, de a korlátokat nem tűrik.

Tényleg elképesztő látni az igyekezetet és az okos megoldásokat a szabadulásukra, olyan kisbabáktól, akik még a kanalat sem képesek a szájukhoz emelni. Viszont puha leszállópályát építenek maguknak párnákból, vagy, ha másképp nem megy, eltolják, vagy ledöntik a kerítést, csak mehessenek, amerre akarnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy tanít, hogy a gyerek azt kívánja, tartson még sokáig

Becca 2016. május 2., hétfő 16:52

A múlt héten az Iparművészeti Múzeumban voltunk egy múzeumpedagógiai foglalkozáson, amely az Iszlám művészet című kiállításukhoz kapcsolható. Ezt a foglalkozást most 6-8 éves gyerekeknek hirdették meg, de más korosztályok számára is nyitott a program. A játékos részeknél csak a gyerekeké volt a főszerep, addig viszont a szülők örülhettek, hogy valami olyan köti le a gyerek figyelmét, amit nem kell hálózatra/internetre csatlakoztatni ahhoz, hogy működjön. 

Az iszlám kiállításon megtudhatják ki volt Naszreddin, milyen volt a szultán palotája, mik a török kultúra főbb jellegzetességei (imaszőnyegek, különleges ló-öltözetek és díszfegyverek), milyen szerepet töltöttek be ezek a tárgyak a mindennapi életben, és, mit jelképeztek. Érdekes látvány volt a korabeli viselet is, a tükörrel díszített keleties anyagok, plusz ezek készítési módjára és használatára is fény derül, na meg, hogy milyen örökségeket hagytak hátra Magyarországnak a törökök. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mesefilm a cukor, a hallott mese a rendes ebéd

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 1., vasárnap 21:36

A családok egy részében egészen elfoglalta a mese helyét a képernyő. Van, ahol emögött kényelmességi ok áll: azzal ott lehet hagyni a gyereket, míg a meséléshez a szülő is kell. Van, aki azt hiszi, így adja a legtöbbet a csemetének: a videón lejátszott mesének profi a képi világa, színészek mondják a szöveget, míg neki a fejből való mesélés gondolatától is borsózik a háta („Mit mondjak, nem jut semmi eszembe?”), de olvasni sem szívesen olvas, mert úgy véli, ahhoz sincs meg a tehetsége. És van, aki bedől, mikor azt tapasztalja, hogy a gyerek sokkal szívesebben választja a mesefilmet, mint a szülői mesét, és megadóan azt mondja: „Hát, ha jobban szereti, mit erőltessem rá a mesélésemet.”

Nem célom a mesefilmek üldözése, de egy biztos: nem pótolják az olvasott vagy fejből mondott mesét! Igaz, hogy a legtöbb gyereket sokkal hamarabb lázba hozza a mesefilmnézés lehetősége, mint hogy anya, apa mesélni fog, de ez hasonló, mint hogy a legtöbb gyerek bizonyára édességet választana rendes ebéd helyett: ebből sem vonjuk le azt a következtetést, hogy a szervezetének elegendő a csokitorta.

shutterstock 318973367

A párhuzam arra is vonatkozik, hogy a gazdagon kidolgozott, ingerekben dúskáló videó azonnali élvezetet nyújt, akár csak a gyorsan felszívódó cukor. Ezzel szemben, ahogy belekezdünk egy szóbeli mesébe, még nem tudjuk, mi sül ki belőle, fokozatosan vonódunk be, a végére áll össze valami, aztán tovább érlelődik. Élvezetet ad, de meg is dolgoztatja a gyereket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Színesbőrű lánya született, beperelte a spermabankot

Puskás Pálma 2016. április 30., szombat 20:26

Egy fehér bőrű, ohio-i nő három és fél évvel ezelőtt gyönyörű, egészséges kislánynak adott életet. A kislány bőrszínét tekintve minimum félvérnek látszik, de semmi esetre sem fehér – ez különösen annak fényében meglepő, hogy a szülőanya partnere is fehér bőrű, mi több, nőnemű, ugyanis egy leszbikus párról van szó. Az anya végül múlt héten be is perelte a megtermékenyítésben részt vevő spermabankot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyolc gyereket nevelek, de csak egynek vagyok az anyja

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 29., péntek 14:54

Milyen más gyerekét nevelni? Emese nevelőanya, az SOS Gyermekfaluban olyan gyerekekről gondoskodik, akiket a saját szüleik nem képesek ellátni. Összesen nyolc gyereket nevel. Traumatizált, nehéz sorsú, fejlesztésre szoruló kisgyerekek beillesztése a családba, folyamatosan tele határidőnapló, és egy örökmozgó anyuka. Az SOS Gyermekfalvak interjúja.

Nevelőszülő

A nevelőszülő állami gondozott gyerekekről gondoskodik a saját családjában, munkájáért fizetést kap, a gyerekek után pedig ellátmányt. Tartania kell a kapcsolatot a gyerek vér szerinti családjával, ha úgy adódik, a gyerek visszakerülhet a szüleihez, vagy örökbefogadókhoz. A gyerek így családban él, nem intézetben. Magyarországon egy új rendelet szerint 12 év alatti gyerek már csak nevelőszülőkhöz kerülhet, intézetbe nem.

Hány gyerekkel élsz itt?

Van egy saját gyerekem, aki 15 éves, és hét nevelt gyerek, a legkisebb hároméves, a legnagyobb 14. Van egy hármas és egy négyes testvérsorom.

Miért lettél nevelőanya?

Nekem nem lett több gyerekem, és szerettem volna gyerekek közt lenni. Előtte idősek otthonában dolgoztam, és úgy gondoltam, hogy gyerekek között jobb dolgozni. Ott azt is láttam, az életünk végét nagyon meghatározza, hogy 30 és 60 között hogy töltöttük, és próbálom ezt az időt minél jobban kihasználni. Három éve dolgozom itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pollenallergia terhesen - teendők

Puskás Pálma 2016. április 28., csütörtök 19:58

Néhány hete megkezdődött a pollenszezon, gyakorlott allergiások már rég előrelátóan elkezdték szedni a gyógyszerüket, mi, kevésbé előrelátó allergiások pedig nem kapunk levegőt az orrunkon. A pollenallergia az esetek túlnyomó többségében nem okoz súlyos betegséget, csupán a kellemetlen orrfolyást-tüsszögést-szemviszketést kell túlélni, ugyanakkor előfordulhat asztmás rosszullétekkel járó formája is.

shutterstock 175072418
Fotó: Shutterstock

A gyógyszeres kezelés általában hatékonyan csökkenti a súlyosabb és az enyhébb tüneteket is, de mi a helyzet, ha épp babát várunk? A terhesség alatt sok esetben szerencsére csökkent formában jelentkeznek csak az allergiás tünetek, de ez nem törvényszerű. Lehet szedni terhesen az allergiagyógyszert? Árt a babának, ha kezeletlenül hagyom az allergiámat? Utánajártunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedülálló szülő: az államra ne számítson

Primilla 2016. április 27., szerda 16:24

Egyedülálló szülőnek lenni az esetek többségében érzelmileg, anyagilag és praktikusan is szívás, valamiért azonban úgy látszik, ez sem tartozik azok közé a hátrányok közé, amelyeket az állam hanyatt-homlok, és hatékonyan enyhíteni szándékozna.

Holott ez egyáltalán nem egy elszigetelt probléma, jelenleg a gyerekek 27 százaléka egyszülős családban él, ami lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy mondjuk az ön gyerekének a 28 fős osztályából heten az egyik szülőjükkel (és esetleg a testvérükkel) alkotnak családot. Közelebbről hatan az édesanyjukkal, és egy pedig az édesapjával, és akkor most kerekítettünk, hogy elkerüljük a személyekre értelmezhetetlen törtszámokat, valójában a képzeletbeli 28 fős osztályból csak 0,84 gyerek él az apjával statisztikailag, vagyis a gyerekek 3 százaléka. Az anyával meg a 24 százalékuk, vagyis négyből egy. 

shutterstock 259673669

Jelenleg az egyszülős családok az átlagnál kétszer nagyobb eséllyel élnek szegénységben, ami azt jelenti, hogy minden harmadik egyszülős család a szegénységi  küszöb alatt él.

Melinda egyedül vállalta a gyerekét, mivel az apa a terhesség alatt meggondolta magát. Az apaság ellen ugyan nem volt kifogása, csak a vele járó feladatokhoz nem volt kedve, így Melinda a szülés után másfél évig, amíg a gyereket föl nem vették a bölcsődébe, egy lépést sem tudott tenni a baba nélkül, mivel nem igazán volt őt kire bíznia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveljen zöldségevőt!

Schütz Gabriella 2016. április 26., kedd 16:07

Babakorában megette a brokkolit, és a spenótot is, sőt a sütőtök volt a kedvence. Amióta óvodába jár, válogat, a top három pedig nem más, mint a pizza, a sült krumpli és a sajtos tészta. Dr. Kollár László gyermekorvossal beszélgettem arról a dilemmáról, hogy a hozzátápláláskor alapvetően zöldség- és gyümölcsevő babákból hogyan lesz oviskorra egyoldalúan étkező kisgyerek. A folyamat elkerülhető, illetve visszafordítható, így tippeket és trükköket is megosztunk az olvasóinkkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg tud különböztetni egy nyolcévest egy péktől?

Primilla 2016. április 25., hétfő 13:43

Szeptemberben elsős lesz a fiam, hamarosan megtartják a nulladik szülői értekezletet. Az erre szóló meghívón jelezték, hogy addig az időpontig mindenki menjen el az okmányirodába, és kérje ki a gyerek NEK azonosítóját, aminek az birtokában az iskola megigényelheti a központtól a gyerek diákigazolványát.

Az évek óta tartó, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés okán bízom az iskolában, de erre azért már felhúztam a szemöldökömet: minek egy hétéves gyereknek diákigazolvány? Nyilván első ránézésre is látni fogja rajta a MÁV kalauz, hogy a kis 120 centisem nem szabadnapos vájár, sem költségoptimalizáló punk, hanem azért utazik kedvezményes árú diákjeggyel, mert gyerek. És mivel Magyarországon minden gyerek 16 éves korig tanköteles, vajon minek kell külön igazolvánnyal bizonyítani, hogy mellesleg diák is?

Megkérdeztem az iskola alsósokért felelős igazgatóhelyettesét, aki szintén nem érti, hogy miért van szükség a kicsiknek diákigazolványra, de „meg szoktuk csináltatni a gyerekeknek, mert van, ahol kérik” - mondta. Viszont legalább jó sok plusz adminisztrációval jár, mire a dolog végére járnak, de nincs mit tenni.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kik lógnak mindig Facebookon? A kisgyerekes szülők!

Primilla 2016. április 24., vasárnap 10:15

Ha úgy érzi, hogy Facebook hírfolyamát elárasztják az ismerősök gyerekeiről készített fotók, akkor önnek tökéletesen igaza van.

A Facebook IQ, a közösségi média társaság kutatócsapata, az Ipsos MediaCT-vel és a Sound Research-csel karöltve végzett egy kutatást, amelyben világszerte különböző korú gyerekek szüleit kérdezték meg (25 és 65 éves kor között) – adta hírül a Yahoo. A kutatók nyolc országban elemezték a szülők Facebook és Instagram aktivitását is: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában, Mexikóban, Németországban és Spanyolországban, és 8300 fő visszajelzéseit gyűjtötték össze.

A kutatók arra jutottak, amit magától is tud minden Facebook-felhasználó: „A szülőség ma már egy digitálisan megosztott élmény”, az apák és az anyák világszerte több fotót, videót és státuszfrissítést posztolnak, mint azok, akiknek nincs gyerekük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha gyermekszemészt keres, ne Budára menjen

Edicsek 2016. április 23., szombat 14:36

A felére esett vissza a gyermekszemészeti kapacitás a Budai Gyermekkórházban és a Szent János Kórház Diós árok telephelyének szemészetén - írja az Inforádió. Nagy Péter a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója a magánrendelőket okolja a kialakult helyzet miatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pikler módszer, a gyerekemen tesztelve: működik!

anyatest 2016. április 22., péntek 10:33

Nemrégiben jelent meg itt a Díványon egy cikk a Pikler Emmi által kidolgozott gyerekgondozási elvekről, amiben több félreértést is tisztáznak. A mi családi bébiszitterünk végzettsége szerint Pikler- csecsemőgondozó, úgyhogy a cikk kapcsán felcsillant a szemem: végre elmesélhetem, milyen klassz is ez a módszer a gyakorlatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülés is okozhat poszttraumás stresszt

Puskás Pálma 2016. április 21., csütörtök 19:52

Az orvostudomány mintegy száz éve ismeri a Poszttraumás Stressz Zavar (PTSD) fogalmát: eleinte háborúk, később természeti katasztrófák, autóbalesetek túlélőinél fedezték fel a tünetegyüttest, amely az életveszélyes esemény újraéléséből és kapcsolódó hangulatzavarból, szorongásból áll. Az utóbbi évtizedekben világossá vált, hogy PTSD-t nem csak a fentiek, hanem például bántalmazás, szexuális abúzus, sőt, a traumatikusan megélt szülésélmény is okozhat.

A szülés utáni PTSD-t nehéz elkülöníteni a szülés utáni depressziótól, és nem is mindig lehetséges, mivel a két zavar gyakran mutat átfedést: PTSD-s anyáknál a szülés utáni depresszió is gyakoribb. A poszttraumás stressz zavar tünetei és hajlamosító tényezői mégis valamennyire különböznek a depresszió tüneteitől és okaitól. Egy friss összefoglaló tanulmány során a szülés utáni PTSD hajlamosító tényezőit vizsgálták a kutatók.

shutterstock 200194286
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

OnGo beszámolók

Hirdetés