PORONTY

Behavioristák, elmentek ti a francba! - Könyvkritika

(bj) 2016. október 22., szombat 08:02

Az ember szereti a gyerekét. Valószínűleg ezzel mindenki egyetért, nem is ez a kérdés. A valódi kérdés az, hogy hogyan. Feltételekkel vagy feltételek nélkül? Természetesen az elvárás az lenne, hogy feltétel nélkül. Erről szól az amerikai Alfie KohnSzülők feltétel nélkül című könyve. Az író Amerika-szerte elismert szakértő, tizennégy gyereknevelési könyvet írt már, és a hagyományos, büntetésen és jutalmazáson alapuló nevelés legnagyobb kritikusa – szól a könyv hátlapján olvasható ismertető.

Az amerikai szerzők okosságot osztó könyvei általában ugyanarra a sémára épülnek, a könyv legalább felében csak azt írják le, hogy mit nem szabadna tennünk a gyermekünkkel, és ha mégis megtesszük, akkor micsoda szemét szülők vagyunk.

A másik, amit sulykolnak ezek a könyvek, az az, hogy a többi nevelési tanácsadó könyv szerzője mind-mind oltári baromságokkal traktálja a szerencsétlen olvasót, és egyedül csak az ő írásuk hoz üdvözülést. Sajnos ez a könyv sem kivétel.

A behavioristák nevelési elveit - vagyis azt, hogy ne a gyerek viselkedése alapján ítéljük meg vagy el a gyereket, hanem szeressük feltétel nélkül, akkor is, amikor rosszat csinál - például a könyv kb. 150 oldalon keresztül herótozza. Ez mind szép és jó, de a várva várt tanácsok, és a megoldást elősegítő stratégiák csak nem bukkannak elő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maga megőrült?! Mosogatni tanítja a fiát???

dívány.hu 2016. október 21., péntek 10:11

Nikkole Paulun bő két héttel ezelőttig egy teljesen átlagos anyuka volt, azóta viszont ő az a michigani anyuka, aki kirakott a Facebookra egy posztot, amit közel hatvanezren osztottak meg, közel 150 ezren lájkoltak, és generált több mint nyolcezer hozzászólást. Erről van itt szó lent:

Röviden a lényeg: az anyuka a hatéves fiával rendszeresen végeztet házimunkákat, főzni, mosni, mosogatni tanítja azért, hogy ha felnő, akkor birtokában legyen ezeknek a képességeknek. Nem szeretné, hogy ha a fia olyan felnőtt legyen, aki azért rendel állandóan kaját, mert nem tudja hogy kell főzni, vagy nem tud egy jó vacsorát összedobni egy otthoni randihoz, illetve az anyuka meggyőződése szerint a házimunka lényege, hogy mindenki végzi egy háztartásban, nem kifejezetten csak a nők vagy csak a felnőttek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szültem egy szivarozó szmokingos törpét

Edicsek 2016. október 20., csütörtök 16:20

Terhesség alatt a test hatalmas változásokon megy keresztül, testileg és lelkileg is változik a kismama, ami az alvásra is kihat. A hormonális változások befolyásolhatják az alvás minőségét, általában rossz irányba, vagyis kevésbé lesz pihentető az alvás, és gyakrabban előfordulnak rémálmok vagy különösen bizarr, furcsa álmok.

Terhes rémálmok és furcsa álmok 

"Azt álmodtam, hogy szültem, de a vége nem egy gyerek lett, hanem egy macska."

"Álmomban egy két lábon járó gyilkos bálna üldözött, de nem tudtam elég gyorsan futni. A félelem, amit éreztem, rettentő valóságos volt."

"Megszültem a gyereket, aki már tudott beszélni, és nagyon meg is könnyebbültem, hogy így azért könnyebb lesz kitalálni, mit szeretne."

"Szültem egy fogkefét."

"Azt álmodtam, hogy szültem egy fiút. Aztán bementem megnézni a babát, és legnagyobb meglepetésemre a gyerekem egy szmokingot viselő, szivarozó törpe volt, aki az asztal tetején ácsorogva vicceket mesélt, engem pedig egy pacsival üdvözölt."

"Álmomban egy zombi felzabálta a macskám egyik oldalát. Nincs is macskám."

"Megmart egy kígyó, aki aztán elnézést kért, és azt mondta, hogy a mérge meg fogja ölni a babát. Nem találtam a cipőmet, ezért két félig tele majonézes üveget húztam a lábamra, és úgy rohantam a kórházba."

"Amikor terhes voltam, sokszor álmodtam olyat, hogy egyszer csak elkezdenek kipotyogni a fogaim, egyik a másik után."

Forrás: ismerősök beszámolói és a Huffington Post olvasóinak álmai

 A Psychology Today azt járja körbe a cikkében, hogy vajon csak az emocionális terheltség és a terhességgel kapcsolatos egészséges kétségek és félelmek miatt alakulnak ki ezek a fenyegető álmok, vagy van erre tudományos magyarázat is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukiság: itt vannak az új gyerekrajzból-plüssök!

(va) 2016. október 19., szerda 16:55

Az IKEA ismét nagyot gondolt, a friss kampányban ugyanis megint gyerekek álmodhatták meg az új plüssfigura kollekciót, amely november 20. és december 24. között lesz kapható az áruházláncban.

A világ minden tájáról érkeztek a gyerekek fantáziavilágában megszületett különleges figurák, összesen 52 ezer rajz, amelyek közül tíz alkotást választott ki az UNICEF zsűrije, hogy elkészítsék azok mását szerethető plüssállatka formájában. A válogatás folyamatáról már írtunk, és meg is mutattuk a nyertes rajzokat itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Láthatatlan és csak gyerekkorban gyógyítható, mi az?

Schütz Gabriella 2016. október 19., szerda 08:14

Magyarországon, alig a szülők tizede viszi el a gyerekét szemészeti szűrővizsgálatra három éves kor előtt. Pedig már egy éves korban is kiderülhetne, hogy tompalátó-e a gyerkőc vagy sem. Miért fontos ez? Ez a betegség a becslések szerint a gyerekek 3-6 százalékát érinti, vagyis nem túl ritka.

A tompalátás

A látás az agy és a szem közös munkájának eredménye. A szemben a fény a hátsó részre, a retinára vetül. A retina sejtjei idegi ingerületeket küldenek a látóidegek segítségével az agyba. A tompalátás az az orvosi fogalom, amikor az egyik szem látása azért csökken, mert az valamiért nem működik jól együtt az aggyal. A szem normálisnak tűnik, több lehetséges ok egyike miatt azonban az agy a másik szemet preferálja. Ezért is hívják angolul lusta szemnek is a jelenséget.

A tompalátás eredménye akár az is lehet, hogy az egyik szem annyira mellőzve van, hogy nem képes részt venni az éleslátásban, vagyis a megfelelő dioptriával sem lesz például soha képes olvasásra. Ez nem csak a térlátásban okozhat később gondokat, igazi veszélye az, hogy az illetőnek tulajdonképpen csak egy tényleg látó szeme van.

Aki nem tompalátó, úgy képzelje el, hogy két szemmel a látás élménye normális, viszont a jó szemét eltakarva a másikkal csak úgy képes látni, mint aki egy rém vastag szódásüvegen vagy egy közvetlenül a szem elé tett teli pohár vízen keresztül nézi a világot - magyarázta nekünk egy érintett felnőtt.

A szűrés azért lenne nagyon fontos, mert ezt nem lehet otthon észrevenni, mint mondjuk a kancsalságot, és azért is, mert minél fiatalabb a gyerek annál könnyebben és gyorsabban gyógyítható ez a szemészeti eltérés, amit viszont felnőtt korban már nem lehet orvosolni! Dr. Garger Piroska gyermekszemésszel beszélgettem a tompalátásról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kínzó kérdés: miért csak egy gyereket szültél?!

(bj) 2016. október 18., kedd 13:35

És mikor jön a második? – hangzik el gyakran a kérdés, mikor megtudják, hogy a családban még csak egy gyerek van. Mert egy gyerek nem gyerek. Legalábbis azoknak, akiknek egynél több gyerekük van.

Ha valaki megházasodik, rutinszerűen szúrják oda a kérdést, hogy mikorra tervezitek a gyereket. Kedves, érdeklődő kérdés, nincs ebben semmi rossz, ugye? Arról persze a kedvesen érdeklődőknek fogalma sincs, hogy – mondjuk - évek óta rajta vagyunk a gyerek-projekten (borzalmas szó), csak valamiért nem jön össze. Vagy egyszerűen még nem vagyunk abban az életszakaszban, hogy gyereken gondolkodjunk. Ezt a legtöbben talán képesek is megérteni, felfogni. Jó esetben még le is esik nekik, hogy nem illik ilyen kérdésekkel bombázni a friss házasokat. Na jó, általában nem esik le.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szoptassa az újszülöttet (és a hogyan ne)!

Puskás Pálma 2016. október 17., hétfő 09:20

Néhány héttel ezelőtt szomorúan vettük tudomásul, hogy a főváros egyik vezető kórházában még ma is meglehetősen elavult, mi több, inkább káros tanácsokat kapnak az újszülöttek anyukái a szoptatást illetően. A szoptatást illetően ugyanis az utóbbi évtizedben sokat változott a tudományos álláspont: konkrétan kiderült, hogy az anyáink idejében alkalmazott tanácsok egy része haszontalan vagy épp kifejezetten csökkenti a szoptatás hatékonyságát.

shutterstock 166163930

Vagyis ma már tudjuk, hogy ha szoptatni akarunk, akkor rossz ötlet a pólyába csomagolt újszülöttet háromóránként öt percre mellre tenni, közte pedig cukros vízzel itatni – még akkor is, ha a jó nevű kórházban mondja ezt az összes csecsemősnővér.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a tökéletes étlap válogatós gyerekeknek

Primilla 2016. október 16., vasárnap 13:13

Határozottan frusztráló élmény, és a legtöbb szülő nem is bírja sokáig cérnával, amikor beülnek egy étterembe (kimondottan étkezési céllal), a gyerek meg csak a vállát vonogatja a kérdésre, hogy mit enne.

A helyzetnek persze léteznek frappáns megoldásai (kommentben kérjük a javaslatokat), és mi is találtunk egy jópofát a minap a Bored Pandán. Alighanem a gyermeklélek nagy ismerői dolgozhatnak abban a pennsylvaniai étteremben, ahol kifundálták az alábbi étlapot.

Az étteremben a következő gyermekmenüket lehet kapni a célcsoport válaszának megfelelően:

Ezzel azért tudnánk mit kezdeni
Ezzel azért tudnánk mit kezdeni
Távolról sincs vége, olvasson még »

A beledumálós nagymama: török átok

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 16., vasárnap 09:42

Amikor gyermek születik, nagyon nem mindegy, milyen hátországgal rendelkezik az ember nagyszülői téren. Ha van olyan, akire igazán és jó szívvel lehet támaszkodni, az valóságos áldás. Ha az első gyerek érkezett, akkor azért, mert most alakítanak ki új életformát, és rázódnak bele a szülői szerepbe, ha a többedik, akkor azért, mert sok szervezést igényel a különböző életkorú gyerekekről való gondoskodás összehangolása.

Csakhogy vannak anyák és apák, akik inkább vállalnak több terhet, kevesebb alvást, plusz nehézségeket, csak hogy ne kelljen elfogadniuk a szüleik, illetve anyósuk, apósuk segítségét. Ők általában úgy érzik, túl nagy lenne az ára, ha bevonnák az eggyel idősebb generációt. Vagy, mert eleve kezeletlen feszültségek voltak a kapcsolatukban, és nem szeretnék közelebb engedni a nagyszülőket, vagy az unoka érkezése kapcsán merültek fel új konfliktusok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gólya hozza a gyereket - már ha sikerül a kiszállítás

Miklya Anna 2016. október 15., szombat 08:08

Gondolom nem csak nálunk, hanem minden családban központi kérdés a lesz-e újabb tesó, és ha igen, mikor, és ha van újabb tesó, akkor lesz-e még egy, és ha igen, mikor, és amúgy meg anya, hogyan készülnek a gyerekek. A Gólyák című film azzal a régi és klasszikus felnőtt dumával játszik el, hogy a gyereket a gólya hozza, a végeredmény azonban épp olyan felemás, mintha alaposan végiggondolnánk az alapteória logikáját.

unnamed (1)
Fotó: intercom

A gyerekem, aki látott már ennél vadabb dolgokat is, és zsenge kora ellenére nyilván tisztában van vele, hogy a gyerekeket nem a gólya hozza, teljesen megkavarodott ettől az alapállítástól, és a maga hatéves komolyságával próbálta megoldani a film logikai bukfenceit. Abból pedig van egy pár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl nyitott és túl zárt családok, és az arany középút

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 13., csütörtök 19:18

A pszichológusok régóta tudják, hogy a családot nem lehet úgy tekinteni, mint pusztán csak néhány ember csoportját: a család sajátos rendszer, ami több, mint az „elemek”, a családtagok összessége. Leírható a rendszerek különféle tulajdonságaival, például, hogy mennyire zártak vagy nyitottak.

Zárt család az, amelyik ragaszkodik a saját elképzeléseihez, külső impulzusokat, ötleteket nem fogad be. Ha az ovis társ anyukája felveti, náluk valami másképp szokás, például nem kádban fürdetik a gyereket, hanem zuhanyozzák, vagy nem az esti alvás előtt van mese, hanem délután, akkor az automatikusan hülyeségnek minősül, vagy meg se hallják. Úgy jó, úgy van kőbe vésve, ahogy ők megszokták. Vendégek lehetőleg ne jöjjenek, ha jönnek, legfeljebb egy színházi előadást láthatnak a tökéletes családról, a normál, hétköznapi életbe aligha nyernek betekintést, a család a bizalmába aligha avatja be. Külső személyeket segítőként sem fogadnak szívesen, a babysitter puszta felvetése is szentségtörés: a gyereknek az anyja mellett a helye, de ha valaki segít, az csakis rokon lehet.

shutterstock 95194951
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ön gyereke elvégzi ezeket a házimunkákat?

Böszörményi Edina 2016. október 12., szerda 09:25

Több mint 15000-en osztották meg azt a képet az interneten, ahol korcsoportokra bontva láthatók azok a házimunkák, amiket a gyerekek végezhetnek két éves koruktól egészen 12 éves korukig. Szerepel itt a beágyazástól elkezdve a fűnyírásig minden elképzelhető házimunka. Sok szülő pontosnak találta, mások szerint viszont nevetséges vagy éppen veszélyes. Hogy miért is? Nézzük a listát!

shutterstock 262002683
 • 2-3 éves korcsoport: beágyazás, játékok összeszedése, segíteni etetni az állatokat, beledobni a szennyest a szennyesládába, letörölni ami kiömlött, port törölni (zoknival a kézen)
 • 4-5 éves korcsoport: megteríteni/leszedni az asztalt evés után, evőeszközöket elpakolni a mosogatógépből, bepakolni a mosogatógépet, a szennyest a mosogéphez vinni, zoknit párosítani mosás után, elrakni a mosott ruhát, összepakolni a szobában, behozni az újságot és a postát
 • 6-8 éves korcsoport:kipakolni a mosogatógépet, letakarítani a fürdőben a mosdót és a pultot, szín szerint szétválogatni a szennyes ruhákat, segíteni a saját tízórait bepakolni, gyomlálni és száraz leveleket összegereblyézni, virágot öntözni, összeszedni a kukába szánt szemetet
 • 9-11 éves korcsoport: wc pucolása, kivinni a szemetet, porszívózni, felmosni, füvet nyírni, segíteni előkészíteni az ételeket főzéshez (megmosni, feldarabolni, kockázni, kimérni), kutya sétáltatás
 • 12 év +: vigyázni a testvérekre, ablakot pucolni, vasalni, egyszerű ételeket elkészíteni, mosni, hűtőszekrényt kitakarítani, bevásárlólistát írni.

A lista két táborra osztotta a szülőket: egyik csoport teljesen irreálisnak tartja, a másik csoport pedig egyetért vele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tegyünk a gyerek rejtélyes testi betegségeivel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 11., kedd 17:39

Sok gyereknek fáj kimutatható orvosi ok nélkül a hasa, a feje, és találkozunk kevésbé tipikus tünetekkel is, amik a szülőt gondolkodóba ejtik: ez meg mitől lehet? Persze elsőként az orvoshoz viszi az ember a csemetét, és amikor kiderül, nincs semmilyen testi betegség a panasz hátterében, akkor egyfelől megkönnyebbülünk, másfelől el is bizonytalanodunk: na jó, de akkor szimulál a gyerek? Hogyan reagáljunk?

shutterstock 244410436

Ne keverjük össze a szimulálást a szomatizálással! Szimulálás az, mikor a gyerek tudatosan olyan kellemetlenségekről panaszkodik, amiket nem érez, teszi ezt valamilyen cél érdekében. Például, nincs kedve egy programhoz, és otthon szeretne maradni. Szomatizálás az, mikor valóban jelentkezik valamilyen panasz, noha nincs mögötte testi ok.

De ettől még átéli a gyerek, hogy fáj valamije, esetleg szédül, émelyeg, gyengének érzi magát. Gyakran nemcsak szubjektív panaszról van szó, hanem látható is, hogy például hasmenése vagy székrekedése van, csak éppen nem érti az orvos, hogy miért, és nem múlik el semmilyen kezelésre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kész vagyok-e az anyaságra?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 11., kedd 09:34

Az ember lánya sokat hallja az idősebb korosztálytól az olyan mondatokat, mint: „Hogyha megszületik az első gyereked, teljesen meg fog változni az életed!” Van, aki reménykeltően fogalmaz („akkor kezdődik az igazi élet”), mások inkább riasztóan („semmi sem lesz már a régi”), de bármelyiket is hallja a leendő anya, mindegyik megfoghatatlan: nehéz elképzelni, mi is fog akkor történni. Kevés a támpontja annak, aki bizonytalan, készen áll-e a gyerekvállalásra. Pedig természetes, hogy sokakban ott lapul a kétség, hiszen egy biztos, valóban nagy változás lesz.

Jó és rossz hír egyszerre, hogy úgyis a gyerek megszületése után derül ki, milyen is az, és akkor alkalmazkodik az ember az új helyzethez. Ez természetes is: a többi életszakaszt is akkor éljük meg, mikor ténylegesen elkezdődik. Készülni az anyaságra csak kevéssé lehet, a valódi készülés éppen abban áll, hogy az ember próbáljon meg nem ragaszkodni ahhoz, hogy minden előre meghatározott forgatókönyv szerint fog történni.

shutterstock 362065679
Távolról sincs vége, olvasson még »

Engem agyonüt az áram, a gyerek meg ül a mosógépen

(bj) 2016. október 9., vasárnap 09:38

Mindenki ismeri a mondást az ördög és a fal esetével, és én sem akarok ok nélkül belebeszélni a szülőkbe semmi vészjóslót, mégis úgy érzem, erről beszélni, illetve írni kell. A közelmúltban szárítottam négy és féléves kislányom haját, amikor elkezdett fura hangokat hallatni a hajszárító, megakadt, majd újra indult, végül pedig végleg leállt. És, hogy ez hogyan kapcsolódik a témához?

Átvillant az agyamon: mi van, ha itt és most megráz az áram? Lelki szemeim előtt láttam a borzalmas pillanatot, ahogy holtan rogyok össze a fürdőszoba kövén, kislányom pedig a mosógépen ülve tehetetlenül nézi vergődésemet. Továbbgondolva a képet; mit csinálhat egy még óvodás korú gyerek, ha történik valami az anyjával/apjával/babysitterrel, és ő egyedül marad otthon?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kéri az újszülöttet? 40 dollár lesz!

Dívány 2016. október 8., szombat 10:29

Vicces képen pörög az internet, egy amerikai férfi a Reditten megosztotta azt a kórházi számlát, amit kaptak a felesége császármetszése után. Egy tétel kicsit kilógott a sorból, ugyanis a kórház pénzt számolt fel azért, hogy az újdonsült anyuka magához vette az újszülött babát. -írja a Scary Mommy.

császármetszlés
Fotó: Imgur

A férj által posztolt számlán fel vannak tüntetve az ilyenkor megszokott kórházi költségek, mint például a műtét költségei, a szoptatási tanácsadás, és a meglepetés: annak az ára, hogy az anyuka megkapta a gyerekét a születése utána, amire a kórház felszámolt 40 dollárt.

De hogy is történt pontosan az eset? A férj elmesélte: " A császármetszés közben a nővér megkérdezte a feleségemet, hogy szeretné-e a születés után megkapni babát, és természetesen igent mondott, majd a nővér oda is tette a feleségem mellkasára a gyermekünket. Sőt, még el is kérte a fényképezőgépünket, hogy csináljon rólunk egy közös képet. Majd észrevettük ezt a költséget a számlán, és csak nevettünk."

A házaspár a kórház álláspontja szerint egyébként nem egy különösen vicces lehúzás áldozata lett. Az érintettek azzal magyarázták a különös költséget, hogy a császármetszéses műtétek esetén plusz egy fős személyzet szüksége ahhoz, hogy az anyuka kezébe vehesse az újszülöttet, akinek figyelnie kell arra, hogy minden rendben van-e a babával, ezt fedezi a plusz 40 dolláros tétel.

A család egyébként inkább szórakoztatónak találta az esetet, és nem csak a képet hozták nyilvánosságra, de azt is hangsúlyozták, hogy mindennel nagyon elégedettek voltak, és  kórházi személyzet kifejezetten hozzáértő, kedves és készséges volt.

A kommentszekció viszont nem volt ilyen megértő, és azonnal fellángolt a szokásos vita az amerikai egészségügyi rendszer tarthatatlanságáról, és arról, vajon tényleg kötelező-e milliomosnak lenni ahhoz, hogy valakinek a gyereke egyáltalán megszülethessen.

A lányok tudják, hogy régen magyarul beszéltek

Mártonffy Zsuzsa 2016. október 8., szombat 08:10

Évi 100-200 magyar gyerek kerül külföldi örökbefogadókhoz, azok, akiknek itthon nem találnak szülőket. Az egyik célország Norvégia, ma egy ott élő család mutatkozik be, akik Magyarországról adoptáltak egy testvérpárt.

Mona és férje hatmillió forintnak megfelelő összeget fizettek, hogy örökbe fogadhassanak két, fejlődési gondokkal küzdő óvodás kislányt. Krisztina és Kata azóta sikeresen beilleszkedtek. (A szereplők nevét kérésére megváltoztattam.)

Mondj pár szót a családodról!

Tipikus család vagyunk, anya, apa, két gyerek, akik most hét- és nyolcévesek, kertes házban élünk Norvégia egy csendes vidékén. Én problémás tinédzserekkel foglalkozom terapeutaként, szeretek kötni és lakást díszíteni, a férjem mérnök. Krisztina, az idősebb lányunk makacs, szeretetreméltó lány, szeret kirakózni, olvasni, a szabadban lenni. Kata a mi kis temperamentumos „babánk”, él-hal mindenféle sportért. Mindkét lány iskolás. Három és négy és fél évesek voltak, mikor hozzánk érkeztek Magyarországról. A férjem és én is 43 évesek vagyunk.

Miért fogadtatok örökbe?

Gyereket akartunk. Már a kapcsolatunk elején beszéltünk erről, hogy örökbe fogunk fogadni.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Nem is volt meddőségi problémátok?

Nem tudom, soha nem vizsgáltattuk magunkat. Volt egy műtétem, ami megnehezíthette a teherbeesést, de ezzel sosem foglalkoztunk, nem lombikoztunk, rögtön az örökbefogadást indítottuk el. A férjemmel egyetértettünk, hogy ez a megfelelő a számunkra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Apás szülés podcast: iskolakezdés

Dívány 2016. október 7., péntek 11:56

Szeptemberben kellett volna erről beszélni, de annyira szép volt a szeptember, hogy észre sem vettük, ahogy elindult az iskola.

Új napközis tanár, új órarend, új különórák, új tollak-ceruzák-füzetek, új könyvek. Nem, új táskát nem kaptok, rohadt drága volt a mostani, egyetemig ezt hordjátok. Szülői értekezlet, két gyerekre három, mert a zeneiskolába is kell menni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szereti a gyerek a sportját, vagy értünk hajt?

ST 2016. október 5., szerda 08:19

A sport minden gyereknek jót tesz, hiszen fejleszti a mozgásukat, segít levezetni az energiájukat, fejleszti a szociális érzékeiket, és még egy sor jó tulajdonsággal rendelkezik. Az azonban, hogy mit is sportoljon a gyerek, egy kicsit bonyolultabb kérdés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi legyen az esti mese? Tippek 5-10 éveseknek

Miklya Anna 2016. október 4., kedd 13:35

Az esti mesélésben a kedvenc időszakom akkor következett el, amikor a kisfiam, nagyjából négy-öt éves kora körül, elkezdődött érdeklődni az összefüggő történetek, regények iránt. Teljesen megváltoztatta az esti meséink hangulatát, hogy nem külön-külön történeteket olvasok fel, hanem egy hosszú, izgi, folytatásosat, ahol van időnk megismerni és megszereti a szereplőket, fordulatos a történet, amiről napközben beszélgethetünk, és találgathatjuk, vajon mi fog történni. Öröm nézni, hogy mennyire érdekli, leköti, hogy milyen apró részletekre is emlékszik, hogy a hallottakat hogyan építi be a saját világképébe és gondolja tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képes gyereknevelési útmutató nagyon kezdőknek

Edicsek 2016. október 1., szombat 11:37

A Facebookon terjed az a néhány kép, ami próbálja viccesen felhívni figyelmet a gyerekvállalás buktatóira, egyben hasznos tanácsokkal is ellátja azokat, akik eddig még csak képen láttak csecsemőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit csináljak, ha lázas a gyerek? – Az orvos válaszol

Divany.hu 2016. szeptember 30., péntek 09:13

Amikor a gyerek egyszer csak elcsendesedik, jámbor, szófogadó, és békés lesz, üvöltözős indiántánc helyett csendben piheg a kanapén, és étvágytalanul eltolja maga elől a tányért, automatikusan megtapogatjuk a homlokát: lázas.

De mit csináljunk ilyenkor a pánik helyett? Adjunk-e neki gyógyszert, és kell-e rohanni az ügyeletre? A következőket javasolja dr. Tarjányi László gyermekorvos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne a gyerekteleneken kérjék számon a népszaporulatot!

Mártonffy Zsuzsa 2016. szeptember 29., csütörtök 11:55

Milyen okok állnak a háttérben, ha valaki nem vállal gyereket? Tényleg az önzés és a karrier a legfontosabb motiváció a gyerektelenségben? Szalma Ivett szociológussal beszélgettünk, aki a gyermektelenség indokait kutatta. Az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok blogjának interjúja.

Hogy vizsgáltátok a gyermektelenséget?

2012-ben kezdtük el a kutatást: 20 negyven feletti gyermektelen nővel beszélgettünk, akiknek akkor nem volt és nagy valószínűséggel már nem is lesz gyerekük, mivel azok nagy részének, akinek van gyereke,  baba negyvenéves koruk előtt megszületik. Negyven felett jellemzően többedik gyerekek születnek már. Két évvel később a FamiliesandSocieties című nemzetközi kutatás keretében további interjúkat gyűjtöttünk, kiegészítve a mintát gyermektelen férfiakkal, így összesen közel 100 interjút készítettünk.

Miért nem született gyerekük a vizsgált személyeknek?

Korábbi vizsgálatoknál még a gyermektelenség fő oka a meddőség volt.  Most viszont a legfőbb ok a partnerkapcsolat hiánya volt. Ez a jövőben újra változhat, hiszen ma attól, hogy nem házas valaki, még lehet gyereke, sokan élettársi viszonyban nevelnek gyereket, vagy egyedül, és van, aki egyedül is vág bele örökbefogadással vagy spermadonorral.

Nemcsak a partnerkapcsolat léte, de a minősége is számít. Beszélgettem olyan alannyal, aki házasságban élt és azért nem vállalt gyereket, mert nem érezte olyan jónak a kapcsolatát, ugyanakkor kilépni sem akart, mert ez gazdasági stabilitást jelentett, együtt működtettek egy kis vállalkozást.

Sokan a megélhetési gondok miatt halogatják vagy nem tervezik a gyerekszülést…

Az anyagi helyzet volt a második leggyakoribb indok. A vidéken élő, alacsony végzettségű megkérdezettek gyakran említették ezt. Volt olyan nő, akinek nem sikerül párt találnia, és akart volna gyereket, de tudta, az anyagi helyzete nem lesz elég jó, hogy egyedül felnevelje. Meglepően sokan arra hivatkoztak, hogy gondoskodniuk kell egy családtagról, együtt éltek az idős, beteg szülővel, őt ápolni kellett, nem maradt idejük partnerkapcsolatot kialakítani, vagy ha sikerült is, nem bírta el a kapcsolat a gyerek gondozását is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendszer kell a baba életébe

ST 2016. szeptember 28., szerda 08:11

Éppen a napokban olvastam egy kissé régebbi kutatási eredményt, mely azt taglalja, hogy az „alternatív” nevelés, vagyis amikor a gyerek kedvére azt tehet, amit csak akar, megbukott. Sokan örülnek ennek, másokat teljesen hidegen hagy, viszont tény, hogy minden gyereknek szüksége van korlátokra és szabályokra, mert ezek segítenek neki abban, hogy biztonságosnak érezze a hétköznapi életet. 

A legkisebbekkel kapcsolatban rengeteg szülő rontja el a dolgot ott, hogy nem visz rendszert a mindennapokba. Saját tapasztalatom szerint ez egy darabig még működik is, hiszen a kicsik is rugalmasak. Egy idő után azonban azzal kell szembesülni, hogy a gyerek kialvatlan, nyűgös, valahogy semmi nem jó neki. 

A gyerekre figyelő szülők gyakran számolnak be arról, hogy eljön a baba életében az a pont, amikor látszik, hogy körvonalazódni kezd egy napirend, amihez egyszerűen alkalmazkodni kell, és a továbbiakban betartani. Mondjuk az összevissza alvó csecsemő szülei idővel azt veszik észre, hogy a gyerek nagyjából délelőtt és délután is hasonló időpontokban kókad el - erre pedig már lehet építkezni, amíg nappal kettőt alszik a gyerek, ezek lesznek az alvásidők, amiket aztán nekünk, szülőknek kell betartanunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ön csecsemője is megőrül esténként?

Puskás Pálma 2016. szeptember 27., kedd 19:11

A legtöbb szülő így vagy úgy átvészeli az úgynevezett esti nyűgösség időszakát, de kevesen tudják, hogy mindez teljesen normális.

Persze, elméletben könnyű normálisnak tartani, hogy esténként elviselhetetlenné válik a csecsemő, egyfolytában „nyűgösködik” (határozottabb babák esetén ez valójában a torkaszakadtából ordítás szinonímája), és konstans anya mellén akar lógni, vagy épp beveszi, kiköpi, eszik két kortyot, visszakéri, és ez megy órákig.

A valóságban ilyenkor még a legtájékozottabb anya is elkezdi keresgélni az okokat a baba viselkedése mögött – fáj valamije? Beteg? Vagy „csak” a hasa fáj? Adjunk neki hasfájás elleni cseppeket? Anya evett valamit, ami átjutott a tejbe, és attól fáj a hasa? Nem kellett volna tejet inni, kávét inni, babot enni? Vagy inkább arról van szó, hogy kevés az anyatej, és éhes szegény?

Valójában a legtöbb esetben egyik sem a fentiek közül: csupán egy teljesen normális jelenségről van szó, amit a tudomány cluster feeding-nek, azaz kb. sorozat-etetésnek nevez.

shutterstock 137698970
Távolról sincs vége, olvasson még »

A menstruáció elengedés és teremtés, élje meg!

Schütz Gabriella 2016. szeptember 26., hétfő 08:28

A várandósság egyik legkellemesebb mellékhatásaként élik meg a nők, hogy elmarad a havi vérzésük. A szülés után pár hónappal azonban lassan visszaáll a rend. A kisbaba, a család ellátása, a napi logisztika mellett igazi csapásként élik meg a legtöbben a menstruációt.

A mai nőtől elvárják, hogy a menstruációja alatt is ugyanúgy viselkedjen, dolgozzon, eddzen, mint a ciklus más napjain. Sőt, mára már ő maga is ezt várja el saját magától. 

Pedig ha más szemmel tekintünk vérzésünkre, ha megengedjük magunknak a holdidő megélését nem csupán nőiségünk teljesedik ki, de valahogy minden könnyebb lesz, hiszen visszatalálhatunk önmagunkhoz, legősibb gyökereinkhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön okosabb, mint egy kétéves?

Becca 2016. szeptember 25., vasárnap 15:47

Még csak egy-két hónapja került fel a Youtube-ra ez a videó, de már most meghódította a külföldi újságok címlapjait és az internetezők világát. Nem is csoda, hiszen a világ egyik legédesebb gyereke, Noel látható benne, aki olyan magabiztossággal ismeri fel a már évmilliók óta kihalt dinoszauruszfajokat, mint gyakorló háziasszony a vöröshagymát.

De nem csak az őslényügyi tárgyi tudás lenyűgöző, a gyerek egyszerűen irtó cuki is a fekete keretes szemüvegében és a kék játszóruhájában (pizsamájában). És ha ez nem lenne elég, a cukiságmérőt végképp kiakasztja, ahogy minden egyes helyes megfejtést követő dicséretet megköszön. 

Tárgyi tudás és cukiság?

 • 137
  Cuki
 • 324
  Őrült cuki
 • 102
  Hagyjatok már, én sokkal több dinoszauruszt ismerek

A gyerek bátorításának művészete is tanulható

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 24., szombat 18:48

A szülő egyik fontos szerepe, hogy segítsen feldolgozni a gyereknek a sikert és a kudarcot is. Már sokszor szóba került, nem mindegy, hogyan, mivel dicsérjük a csemetét. Ugyanígy az sem, mit mondunk, mikor rossz élmény érte, valami nem sikerült neki, szomorú vagy csalódott. Az, ahogyan a szülő reagál az efféle helyzetekre, mintaként szolgál: meghatározza, felnőttként majd hogyan viszonyul saját magához, az érzelmeihez, amikor ilyen helyzetbe kerül.

A „boldogság” nagy szó, elérhetőbb célnak hangzik, ha azt mondjuk, jó lenne, ha a gyerek megtanulna önmagával jóban lenni, akkor is, ha nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy szerette volna. Akár így is meghatározhatjuk az egészséges lelkű embert: valaki, aki, ha nem is érte el a célját, ha olyasmi történt vele, ami megalázó vagy csalódást keltett benne, nem fordul szembe magával, hanem képes „jól bánni” önmagával.

Lehet, hogy elhangzik a belső párbeszédben, hogy „ej, de hülye vagyok, hogy ezt elszúrtam”, mégis ottmarad valami alapvető pozitív viszonyulás önmagával kapcsolatban. Ezt a bánásmódot eleinte kívülről, a szülőtől kapja meg az ember (jó esetben), és ha ez megvalósul, idővel bensővé válik. A szülő kezében tehát nagy lehetőség van, mikor a legkisebb kortól elkezdi formálni ezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy szó mint száz: kéne egy kis sperma

Primilla 2016. szeptember 23., péntek 08:07

A spermadonorságot, akinek legfeljebb filmélménye van róla, úgy képzeli el, hogy fiatal férfiak szabadidejükben, jó programként időnként megjelennek, hogy mintát adhassanak, (elő a pornólappal!), természetesen a megfelelő ellentételezésért. Ami így nem tűnik egy rossz melónak.

Hát a valóság nagyon nem ilyen. Először is jelentkező sincs elég, így ivarsejt sincs elég, holott nagy szükség lenne rá. Sőt, ha tovább megyünk, Magyarországon már klasszikus értelemben vett spermabankok sincsenek, amelyek begyűjtik és tárolják az anyagot, majd szükség esetén rendelkezésre bocsátják.

Az aktuális statisztikák szerint a párok nagyjából 18 százaléka meddő (vagyis aktív szexuális élet mellett egy év alatt nem sikerül a terhesség). A meddő párok 40 százalékában a nők, 40 százalékban pedig a férfiak terméketlenek, és 20 százalékban a meddőség oka ismeretlen marad, vagy mindkét félnél gond van a termékenységgel. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek a donorsperma jelenti a megoldást. De ha az jelentené, akkor sem jutnának hozzá egykönnyen, mivel jelenleg hosszabb várakozási idővel kell számolni.

GettyImages-151041530
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A valóság: 100 jelentkezőből 3 donor

Az ivarsejtbankok általában célzott kampányokat folytatnak a főiskolás, egyetemista férfiak körében. A sikerarány azonban meglehetősen alacsony. A jelentkezőket nagyon komoly orvosi vizsgálatoknak vetik alá, mivel ahhoz, hogy valaki donorrá váljon, minden tekintetben teljesen egészségesnek kell lennie (családfaelemzést, genetikai szűrővizsgálatot, andrológiai, pszichológiai, általános laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni), és az ivarsejt mintának meg kell felelnie a WHO, illetve az adott ország törvényei által meghatározott kritériumoknak.

Az elmúlt évek statisztikái alapján végül 100-130 jelentkezőből 3-4 fő az, aki alkalmas is, és ki is tart, vagyis aki a végén valóban vállalja a donációt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit mondjunk és mit ne egy vetélésen átesett nőnek

(bj) 2016. szeptember 22., csütörtök 19:26

A vetélés borzasztó dolog. Megviseli a testet és a lelket. És van még egy ismérve; általában nem beszélünk róla. Egy korábbi cikkben arról írtam, hogy beszéljünk róla, ezáltal kicsit megkönnyebbülhetünk.

A cikkhez érkezett átgondolt, együttérző, sőt, magukat megnyitó, anyázások nélküli hozzászólásokból is látszik, milyen sokak számára fontos a téma.

És ha már arra biztatok mindenkit, hogy beszéljen róla, nem árt a többi embernek is tisztában lennie azzal, hogyan reagálhat, mit mondhat, ha szembe kerül egy olyan nővel, aki már átélte a tragédiát, és igenis beszél róla.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés