PORONTY

Elvitték a gyerekeket a kukások

Dívány 2016. december 2., péntek 12:28

A gyerekek rajongásának megmagyarázhatatlan tárgyai közé tartoznak a kukásautók. A legtöbben csak távolról csodálhatják a narancssárga behemótokat, azonban egy budapesti kisfiút szülinapján igazán meglepett a kukásautós csapat.

A Fővárosi Közterület Felügyelet Facebook-oldalán jelent meg egy hír arról, hogy az egyik autó kivételesen nem a szemetesek tartalmát gyűjtötte be, hanem egy személyes kívánságot teljesített.

"Egy anyuka keresett meg bennünket, hogy kisfia, aki nagy kukásautó-rajongó, a születésnapját ünnepli és a legnagyobb ajándék az lenne neki, ha nem csak a negyedik emeleti ablakból, hanem közelről is megnézhetne egy gyűjtőjárművet, sőt utazhatna is vele. Az FKF csapata a meglepetés mellé állt, megszerveztük a várva várt rendkívüli születésnapot a kisfiúnak."

A kukásautó és csapata természetesen tortát is hozott az ünnepeltnek, aki ki is próbálhatta, milyen érzés a járműben utazni.

"Peti nem akart hinni a szemének, amikor a házuk előtt az imádott autó mellett narancssárga ruhába öltözött emberek várták, tortával és ajándékokkal a kezükben. Örömében önfeledten ugrált és tapsolt" - számolt be az FKF a meglepetés hatásáról.

"Végül az a vágya is teljesült, hogy beülhetett anyukájával a kukásautóba és utazhatott vele."

A kommentelők imádták a Közterület Felügyelet gesztusát: 

"Köszönöm, hogy vannak még ilyen jóérzésű emberek!!!!!!!!!! - írja egyikük. 

"Ezt a nagyvonalúságot és önzetlenséget lehet másolni!!!! Nagyon rendesek vagytok fiúk, és a cég egyaránt!!!!! Példamutató és rendkívüli!!!!! - sorjáznak a meghatott hozzászólások. Sőt, olyan is akad, aki látta a meglepetést: "Akkor mindent ertek  pont sikerult Oket latnom  ezuton is ismeretlenul boldog szulinapot a kisfiunak  kedves volt Toletek "

Többen pedig arról számoltak be, hogy a kukások velük is nagyon barátságosak voltak és tudják, milyen nagy kedvencek a kicsik körében.

"Jaj, amúgy nagyon helyesek a kukások, az én lányomnak is mindig lelkesen integetnek, a kukásautó önmagában kész gyerekszórakoztató intézmény, én csak a női kukásokat hiányolom egy kicsit!" - írja egy anyuka.

Egy másik arról számolt be, hogy segítettek neki: "Mi is nagyon szeretjük őket! Bár, mi Dunakeszin lakunk. Egy pár hónapja kitaláltam, hogy az imádott kukásautóba fogjuk kidobni a cumikat cserébe kérhet vmit a kukásbácsiktól, mondjuk pár új sínt a fa vonataihoz... (A hátam mögött a kezükbe nyomtam). Rögtön vették a lapot, tök felcsillant a szemük. Nagyon jó fejek voltak! Azóta ők a legnagyobb királyok nálunk!"

Szereti a kihívásokat? Dokumentálja a decembert!

Primilla 2016. december 1., csütörtök 08:13

Mit szépítsük, a karácsony az év legszebb ünnepe helyett a családanyák fejében leginkább egy jeges, hófúvásos, hegyi terepen végrehajtott ultramaratonra hasonlít. Mert mielőtt két hétre leáll az élet, kezdve egy háromnapos főünneppel, mindent alaposan elő kell készíteni, és kinek a dolga ez, na kié? 

Kifundálni és beszerezni az összes ajándékot (sógor nagybátyja Géza bácsit se felejtsük ki!), összeállítani és elkészíteni a menüt, lakást kiglancolni, gyereket az iskolai/gyülekezeti karácsonyra felkészíteni úgy szövegben, mint jelmezben, mint kihúzós ajándékban, plusz az év végi munkahelyi hajtás, és még folytathatnám a sort, de nem fogom, mert utálok embereket ijesztgetni.

Szóval feladat van bőven. Gondolták volna-e, hogy ennek ellenére van egy kisebb extrém közösség (tagjai leginkább magukat egyszerű "anyukának" valló nők), akik évről évre elhatározzák, hogy mindezek ellenére napról napra dokumentálni fogják december összes napját, egyenként?

Mert (hatalmas kontrasztként) nincs is szebb időszaka az évnek, mint a december, tele csodával, a gyerekek ilyenkor a legboldogabbak, és ezeket a pillanatokat meg kell őrizni. A reggeli ablaknyitást az adventi kalendáriumban, a Mikulásvárást, a szánkózást (abban a csodával határos esetben, ha véletlenül még mindig esne a hó decemberben), a korcsolyázást, a közös fagyoskodást az adventi vásárban, meg a fellépést az iskolai/gyülekezeti ünnepségen, hogy csak pár, megörökítésre érdemes eseményt említsünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helyzet van. Tetűhelyzet

(bj) 2016. november 30., szerda 10:04

A tetűhelyzet fokozódik. Egyre több szülőtárs rémisztgeti egymást a facebookon és egyéb csatornákon, hogy gyermeke fején változatos egyedfejlődési stádiumban lévő tetvekre lelt. Tetűben rutinosabb munkatársaink szerint ilyenkor kétféle gyerek van: a már tetves, és aki hamarosan az lesz.

A tetvek ellen alapvetően kétféleképpen harcolhatunk, tetűirtó szerekkel vagy magas hőmérséklettel - de ezzel sem akárhogy. Ha akárki mást mond, ne higgyen neki, az csak vajákolás, és hatástalan. (Víz, majonéz, illóolaj, hajbalzsam, vazelin, hajfesték: egyik sem tünteti el a tetveket.) De erről még bővebben később.

A dolog nem függ össze a higiéniával; bármely óvoda vagy iskola bármely osztályában előfordulhat tetű, igen, még a budai elithegyi elitóvodában is. Nem érdemes tehát a tetűvel fertőzött gyerek szülőjére ferdén nézni, inkább biztatni és támogatni kell mindenkit, aki már benne van a tetűhelyzetben.

shutterstock 478600159

Egyértelműen rengeteg vakarózás

Ahogy azt már többször is megírtuk: a tetvesség egyik legjellemzőbb tünete a viszketés, vagyis a félreérthetetlen mennyiségű vakarózás. Minden gyerek vakargatja időnként a fejét, de a tetvekkel ez olyan méreteket ölt, hogy azt nehéz nem észrevenni.

Ha pedig vakarja, jöhet a konkrét ellenőrzés. Ezt is megírta már kolléganőnk korábban:

 • A tetű először a hajban a tarkó környékén és a fülek mögötti hajrészeken szokott megjelenni, itt érdemes a legalaposabban vizsgálódni, akár nagyítóval!
 • A tetvek maguk kb 2 milliméteres lények, akik a fény elől rejtőzködnek, és bizonyos keretek között alkalmazkodnak a gazdatest hajszínéhez.
 • Az ellenőrzést ennek ellenére erős fénynél (nap, vagy erős lámpa) érdemes megejteni, én mindig ide-oda hajtogatom a hajukat, arra gondolva, hogy ha van benne tetű, még meglátom, ahogy próbál elbújni a fény elől. (még soha nem jött be)
 • Árulkodó még, ha a hajas fejbőr piros foltokkal van tele - a tetű vérszívó, a szívás helyén pedig gyakori a bőrreakció
 • A tetű után nem sokkal megjelennek a serkék - ebbe rakja petéit a rohadék. A serke felületes ránézésre hasonlít a korpára, ám kicsit tojásdad, és nagyon erősen rá van ragasztva a hajszálra. Eleinte a hajtőtől 0,6-1,2 centire van, hajmosással, rázogatással nem távolítható el a hajszálról - ellenben a korpával. Az élő serke barnás, amiből már kikelt a tetű az fehéres - de továbbra is tapad a hajra.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs menekvés, a gyerekzáras világ körülvesz

Primilla 2016. november 29., kedd 19:42

Amikor egy kisbaba már nem úgy fekszik többé, mint egy zsák krumpli, hanem elkezd helyet változtatni (értsd: mindenhová be/fel/alá/rámászik, mindent megvizsgál), hát az alaposan átalakítja a család életét. Elsődleges és állandó feladat lesz a gyerek megóvása, ezzel párhuzamosan az ember elkezdi bababiztossá alakítani a lakást. Meg a kertet. Sőt szíve szerint az utcát, és az egész világot is azzá tenné, és elborzadva néz minden kiálló betonszegélyre, a tüskés ágakra, és a térdig érőnél mélyebb vizekre: ezt ki engedte meg?!

Ami egyrészt jogos, mert nyilván jobb a bajt megelőzni, mint utólag kezelni, másrészt viszont ilyenkor szép teljesítmény a szülőktől, ha nem pörgetik bele magukat teljesen a dologba, és sikerül megőrizni a józan eszüknek egy bizonyos részét. Na jó, egy kisebb rész megőrzése is szép teljesítmény.

shutterstock 70264492

Igaz, az sem mindig sikerül, de erről nem feltétlenül a szülők tehetnek. A gyártók, forgalmazók, sőt a törvényhozók is alaposan beleálltak a dologban, ami bizonyos szemszögből nézve nagyon szép, mert minden segítség jól jön egy kisgyerekes családnak, ha a gyerek épségének megóvása a tét.

Csakhogy előbb-utóbb mindenképpen elmúlnak azok az idők, amikor a kisgyerek már nagyon bátor, de még legalább annyira oktondi. Pár év, és megnő, megokosodik, megtanul és -tapasztal egy csomó mindent, a lakás meg ott áll felszerelve: gyerekzár a konyhaszekrényen, rács az ágyon, kerítés a lépcső tetején, dugó minden konnektorban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Létezik, hogy ennyire hibás egy matekkönyv?

Dívány 2016. november 26., szombat 19:45

Ezt a fotót a facebookon lőttük; egy első ránézésre matematika tankönyv vagy munkafüzet megoldandó példájának fényképe, amelyben a szerzőnek meggyűlt a baja a kilences szám leírásával.

Persze, a matek az első, de talán nem kellene ilyen hibákkal kiadni egy feladatfüzetet, amitől még a rosszabb helyesírással rendelkező gyerekek is dobnak egy hátast. Ki a felelős ezért? Ki lektorálja a matematika tankönyvek helyesírását?

matematika tankonyv

Mi aztán tényleg szeretünk felháborodni a hibás/gagyi tankönyveken, de ez annyira gyanús, hogy felmerült bennünk, átverésről van szó, és csak azért fotosoppolt valaki egy ilyet, hogy aztán begyűjthesse a megosztásokat a közösségi oldalon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, mi van, ha elrontom a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 25., péntek 16:22

A köztudatba már beépült egy ideje, hogy a gyerekkornak, a korai szülő-gyerek kapcsolatnak életre szóló meghatározó jelentősége van. Szinte közhelynek tűnik, pedig nem volt ez mindig evidens. Manapság a tudatos anyák és apák igyekeznek szem előtt tartani, vajon ez vagy az a lépésük hogyan fog hatni a gyerekre.

Csakhogy ezek a hatások koránt sem könnyen kiszámíthatók, legalábbis, ha egyszerű hétköznapi eseményekről beszélünk. Addig még egyértelműnek tűnik, milyen szülők legyünk, míg nagy ívű fogalmakban gondolkodunk, mint hogy legyünk érzelmileg elérhetők a gyerek számára, biztosítsunk szerető közeget, próbáljunk következetesnek lenni, igyekezzünk ráhangolódni a valós szükségleteire.

shutterstock 216207238

Ez mind szép, de az apró-cseprő szituációk ezer olyan kérdést felvetnek, amiben egyáltalán nem egyértelmű, melyik döntéssel teszünk jót. Vagy, ami még frusztrálóbb: van egy elképzelésünk, mi a helyes lépés szülőként, majd látjuk, hogy az a gyerekből egészen más hatást vált ki, és egyre eltávolodunk attól, amit szerettünk volna.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pedig csak egy kismamabérletet szeretett volna

Dívány 2016. november 24., csütörtök 12:46

De miért annyira nehéz elintézni bármilyen hivatalos ügyet?! - tette fel magában a kérdést egy friss apuka, aki megpróbált frissanyuka-párjának kismamabérletet, hivatalos nevén kisgyerekes-bérletigazolványt beszerezni. Kalandjairól egy Facebook-posztban mesélt.

Kismamaként, illetve egy újszülöttel a háznál amúgy is borzasztó sok papírmunka hárul a családra; a baba TAJ-kártyájától és lakcímkártyájától elkezdve mindenféle csed, gyed, családi pótlék-igénylések hivatali intézésével kell szembesülniük a szülőknek. Nem véletlenül vannak már külön erre szakosodott vállalkozások, melyek az újszülött osztályokon hirdetik magukat; pár tízezer forintért megszabadítják az új anyukákat a hivatali ügyintézés minden nyűgjétől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi cuki: kislányával tornázó apuka

nemoszi 2016. november 23., szerda 18:26

A LAD Bible oldalán találkozunk alábbi videóval, melyben igazából nincs semmi extra, csak annyi, hogy az ügyes tornász-kislányt apukája követi mindenben. Mármint az egyszerűbb tornamozdulatok utánzásában, több-kevesebb sikerrel. Nézze meg a másfél perces videót, garantáltan jobb kedvre derül!

Erdélyi gyerekmunkával készülhet a Kinder tojás

Divany.hu 2016. november 22., kedd 19:11

A Sun írt arról, hogy a Kinder-tojások kis ajándékai hogyan is kerülnek bele a sárga kis tartójukba. Nos nem úgy, ahogyan azt eddig gondolta steril gyártósorokkal és precíz robotokkal, hanem Romániában, azon belül is Szatmárnémetiben és Tasnádon szegény családok egész napos idegőrlő munkájával, amibe gyakran a gyerekek is kénytelenek beszállni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Áttörés megvan, melyik fehérje felel a bölcsőhalálért!

Puskás Pálma 2016. november 22., kedd 18:24

A bölcsőhalál évszázadok óta ismert jelenség, és bár néhány óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető a kockázata, a mögötte álló okokról ezidáig igen keveset tudtak a kutatók. Egy ausztrál kutatócsoport friss közleménye most arra utal, hogy talán hamarosan érhetővé válik a szakemberek számára a bölcsőhalál biológiája, amelyre a jövőben talán szűrést vagy terápiát is lehet majd alapozni.

Dr. Rita Machaalani és munkacsoportja évek óta a bölcsőhalál (SIDS, sudden infant death syndrome) mögött álló neurobiológiai folyamatokat vizsgálja. Eleinte állatkísérletekkel értek el meggyőző eredményeket, amelyek a bölcsőhalált egyértelműen az alvás közben zajló idegrendszeri változásokhoz kötik – ez nem meglepő, hiszen a bölcsőhalál tipikusan éjszaka, alvás közben jelentkezik.

shutterstock 127555331

Újabb kutatásaik során már SIDS-ben elhunyt embercsecsemőket vizsgáltak. Kiderült, hogy a babák egyes agyterületein (a híd és a hipotalamusz területén) csökkent mennyiségben van jelen egy bizonyos fehérje, amelyet orexinnek hívnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem voltunk elég bátrak, hogy iskolába adjuk a gyerekeket

Primilla 2016. november 21., hétfő 18:32

Már az otthontanulás is sokaknak túlmegy minden határon, de az igazi hardcore megoldás az, amikor a gyerek nemcsak, hogy nem jár iskolába, hanem otthon, vizsgák nélkül, teljesen szabadon tanul. A „rendes”, iskolai tantervtől függetlenül, a szülő és a gyerek együtt állítanak össze egy tervet arról, hogy a következő időszakban mivel szeretnének foglalkozni, és gyakorlatilag semmiféle külső kényszer nem köti őket.

Az szabadontanulás (vagy eredeti, angol nevén unschooling - kb: iskolátlankodás) filozófiája szerint olyan nincs, hogy egy gyerek nem tanul: természetüktől fogva, az érettségük szerint azok felé a dolgok felé fordulnak,  amelyekre éppen fogékony az idegrendszerük. Ezért nem csoda, hogy vannak, akik pont nem kíváncsiak arra, amit az iskolában tanítanának nekik egy adott időszakban. Nem baj, majd csinálnak valami mást, amiből megtanulnak valamit, ami viszont érdekli is őket.

Gondolták volna-e, hogy Magyarországon is vannak unschooler, vagyis szabadtanuló gyerekek és közösségek? A Lévai család három gyereke közül kettő már így él, a családfőt, Ádámot kérdeztük ki alaposan a dolog működéséről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerek beteg, anya megőrül

(bj) 2016. november 20., vasárnap 18:10

Beteg a gyerek. Ez rossz. Szegény gyerek, el van anyátlanodva, lázas, köhög, folyik az orra, nincs étvágya, semmi sem jó. Tüdőgyulladás. Három hét itthon.

És most hadd panaszkodjon egy kicsit az anya. Mert a betegség nem csak a gyereknek megterhelő, valljuk be – három hét szobafogság egy felnőttet is súlyosan megvisel. Szerencsésebbek mozgósítják a nagyszülőket, rokonokat, kevésbé szerencsések a két házastárs között próbálják elosztani a táppénzes napokat. Nem könnyű, mindenki félti az állását, na meg a kiesett pénz is érzékenyen érintheti a családokat.

Apropó; miért van az, ha az ember beteg, és elmegy táppénzre, akkor a fizetése 70 százalékára jogosult, míg ha a gyerek beteg, akkor ez az összeg 60 százalékra módosul. Miért lenne kevésbé megterhelő a pénztárcának egy beteg gyerek, mint egy beteg felnőtt? Igazságtalan.

És ehhez hozzájön persze a millió gyógyszer, amivel próbáljuk megkönnyíteni a gyerek életét – általában vitatható sikerrel; tengervizes orrspray, sima orrspray, köptető, C-vitamin, probiotikum, antibiotikum, stb. Lazán összejön a tízezer forint, de lehet, hogy még több.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne akarja, hogy ez a 9 éves önről is énekeljen!

Szvetlana 2016. november 19., szombat 12:16

Még csak kilencéves az a cseh kisfiú, akinek a YouTube csatornájára feltöltött nem éppen fülbemászó dalait milliók nézik. Annyira nem meglepő, ugyanis Misha nem leplezi a véleményét, legújabb videójában például Hillary Clintonnak és Donald Trumpnak is nekimegy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

2017-ben már lesz szoptatós emoji!

Szvetlana 2016. november 18., péntek 09:23

A scarymommy szerint 2016-ban a szoptatós hangulatjel volt a legtöbbet igényelt emoji, és most már biztos, hogy 2017-ben elérhető is lesz. A kollekcióba egyébként sok más hangulatjel is bekerült, ilyen például a hidzsábos emoji is. Hogy ez miért fontos? Elmagyarázzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jaj, ne a gyerek előtt! De miért ne?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 17., csütörtök 18:24

Terápián nem ritkán hangzik el, hogy „sokat veszekszünk a férjemmel/feleségemmel, de azért arra vigyázunk, hogy sose a gyerek előtt”. A kijelentés több szempontból figyelemreméltó, az első rögtön az, hogy mintha azt hinnék, hogy bocsánatot kell kérniük, ha veszekednek a párjukkal, vagy legalábbis valami enyhítő körülményt felhozni.

A másik, ami felkelti a figyelmet, hogyha valami a gyerek háta mögött zajlik, nem a szeme előtt, ezek szerint annak, tehát enyhítő körülménynek számít. 

Persze, a törekvés, hogy az ember legyen tekintettel a csemetére, tiszteletreméltó. Nem tudunk mindig úgy viselkedni, ahogy várnánk magunktól, előfordul, hogy elönt minket az indulat, hogy elveszítjük az önkontrollt, hogy betelik a pohár.

shutterstock 17960716

Csakhogy kutatók arra hívták fel a figyelmet, abból a gyakorlatból, hogy elindul egy konfliktus a poronty előtt, majd a szülők észbe kapnak, elvonulnak, és a vita másik fele, ami a feloldást is tartalmazza, már nem a csemete előtt játszódik le, az következik, hogy benne a kezdeti feszültség marad meg, hiszen éppen a megoldásról maradt le. És abba is belegondolhatunk egy kis empátiával, milyen érzés, ha két, számunkra fontos ember egymásnak esik, majd elvonul, és a fantáziánkkal kettesben maradva kell elképzelnünk, vajon mi történt azután - mindezt kicsi gyerekként. Semmi támpontunk nincs, hogy azóta vajon megölték egymást, kitűzték a válást, vagy már egymás karjaiba omlottak. A bizonytalanság mindennél rosszabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülés után: médiakép vs a valóság

Puskás Pálma 2016. november 16., szerda 12:53

A szülést követő hathetes kontrollon a nőgyógyászom felvilágosított a fogamzásgátlási lehetőségekről, majd boldog babázást kívánva utamra bocsátott, azzal, hogy készen vagyok, nem kell többet jönnöm. Ez volt tegnap .

De a hasam még mindig lóg és egyéb fontosabb szerveim sem érződnek pont olyannak, mint lánykoromban. Az USÁ-ban élő barátnőm a szülését követő hatodik héten ment vissza dolgozni - nem jókedvéből, ott ez a szokás.

Tényleg hat hétig tart regenerálódni a szülésből? Vagy a valóságban azért több idő kell ennél? A legdurvább rész kétségkívül az első hat hét (mások szerint két hónap), nem véletlenül nevezzük ezt gyermekágynak: ilyenkor az anya dolga ideális esetben a pihenés és a szoptatás.

A hatodik héttől, ha nincsenek durva terhességi szövődmények, anya szép fokozatosan elkezdheti a terhelést. Hajlamosak vagyunk a hathetes kontrollt afféle vízválasztónak tekinteni: eddig pihentünk, mostantól jöhet a zúzás. Eddig belefért, hogy akkora a hasam, mint egy terhesnek, de mostantól ideje elpakolni a terhesruhákat, és persze jókat szeretkezni, miután letettük a babát.

shutterstock 461865946
Távolról sincs vége, olvasson még »

Látványos lesz az élőszereplős Szépség és a Szörnyeteg mozifilm

Dívány 2016. november 16., szerda 11:57

2017 márciusára ígérte a Disney a Szépség és Szörnyeteg című filmet és most végre bemutatták az első előzetest, amit pár óra alatt bekerült a Youtube legnézetebb videói közé. Szépség (avagy Belle) szerepét Emma Watson játssza, az elvarázsolt herceg Szörnyeteg szerepét pedig Dan Stevens alakítja majd. Amint az előzetesből látszik, a film erőteljesen hajaz az 1991-es rajzfilmverzió látványvilágára, a benne megjelenő díszletek és karakterek is mind a sokak által rajongott rajzfilmet idézik. Az angol nyelvű előzetesből kiderül, hogy az olyan ismert karakterek, mint Tik-tak úr, a gyertya vagy a teáskanna is nagy színészek hangján szólalnak majd meg. Nézze meg, milyen is lesz a Szépség és a Szörnyeteg filmváltozata.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elárasztotta a házat a sok kavics, gesztenye, faág? Segítünk!

(bj) 2016. november 15., kedd 13:11

Ugye minden gyerek összegyűjt az utcán/parkban/erdőben minden kis bisz-baszt (falevél, makk, toboz, kavics, stb)? Mert az enyém igen. Az éj leple alatt, amikor már elaludt, azért próbálok megszabadulni a teljesen elszáradt, atomjaira hulló falevelektől, botoktól, és a Duna-parton szedett kavicsok kb kétharmad részétől, de azért szokott maradni egy pár darab, a gyerek kedvéért.

És ha már lépni sem tudunk a felszedés pillanatában komoly kincsnek gondolt dolgoktól, megpróbálhatjuk felhasználni azokat gyerekünk társaságában. Egyrészt jó időtöltés kettesben, alkotómunka, és még a karácsonyi ajándékok kézzel készített részeit is elkezdhetjük legyártani. Most a felhasználási módokra írok pár példát. Egyszerű technikákat gyűjtöttem össze, amik nem okoznak gondot egy óvodásnak sem, és azoknak a szülőknek sem, akik elhanyagolható kézügyességgel rendelkeznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztrofizikáról érthetően hároméveseknek? Simán!

Primilla 2016. november 13., vasárnap 11:13

Ha van önnek 3-5 év közötti gyermeke, bizonyára gondolt már rá, hogy asztrofizikáról olvasson neki mesét. Nem? Pedig menő lenne, és most már nemcsak igény, hanem lehetőség is lesz rá, legalább is, ha sikerül az erre indított közösségi finanszírozású kampány.

Farkas Róbert, vagy ahogy szakmai körökben ismerik, Astronaut, éppen a kislánya, Fannika születése táján kapott fényt és szeretett bele az asztrofizikába.

"Na jó, egy gyerekkönyvben nem kell súlyos tudományosságra és számításokra gondolni, csak bizonyos összefüggésekre arról, hogy hogyan működik a világegyetem. Mert ez sajnos, nagyon hiányzik még az iskolai fizika tananyagból is, helyette elveszünk a részletekben meg a számításokban" – magyarázta Astronaut.

Pedig –legalább is az alapokat – már tíz oldalon, laponként pár mondatban kisgyerekek számára is érthető módon is meg lehet világítani, mindezt jófej rókákkal előadva.

campaign facebook

Hogy miért rókák? Mert a róka a mesékben mindig (többnyire) az okos állat, és egyébként is, Astronaut szeret rókákat rajzolni. És miért angolul? Nos, erre már nem fizikai, hanem a gazdaság összefüggések adnak magyarázatot: egyszerűen túl kicsi a magyar nyelvű piac. Így az alkotó kénytelen az egyébként magyarul megírt és egy új-zélandi író, Scott Alexander Young által lefordított könyvet egy világszerte érthető nyelven kiadni. Asztrofizikáról, kisgyerekeknek – nem tudunk betelni a gondolattal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gének is befolyásolják, mikor szül

Edicsek 2016. november 12., szombat 14:01

Az Oxford Egyetem kutatói azt állítják, hogy a gének is fontos szerepet játszanak abban, hogy ki mikor szül, illetve akar-e egyáltalán gyereket vállalni. A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy bizonyos gének azt is előre determinálják, hogy ki milyen idős koráig tolhatja ki a szülést, hiszen ez javarészt attól is függ, hogy kinél mikor jön el a menopauza. 

A gyerekvállalás idejének kitolása nehéz kérdés, ezen segíthet az, ha egyáltalán tudja, hogy a génjei meddig engedik egyáltalán, hogy húzza-halassza a dolgot. A tudósok szerint 24 gén az, ami azt határozza meg, hogy mikor eshet teherbe egy nő és hány gyereke lesz. De persze nem csak a gének számítanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Lego szuperhőslányok nem félnek szétrúgni a gonoszok seggét!

Dívány 2016. november 10., csütörtök 09:17

Ha az ön lánya is megőrül a képregényekért, a DC-univerzum szuperhőseiért, vagy csak egyszerűen nem akarja a háromezredik rózsaszín szivárványpalotát megépíteni a hozzá tartozó, csillámport pukizó unikornissal, akkor van egy jó hírünk! A babble.com értesülései szerint a LEGO végre számításba vette a genderkritikus lányokat (és anyukáikat) is, és egy szuperhőslányos sorozattal rukkol elő. Mert a világot is a nők fogják megmenteni.

A Super Hero Girls LEGO a legismertebb DC szuperhősöket alkotta meg, és tizenegy karaktert kínál a vásárlóknak; Wonder Woman, Batgirl, Supergirl, Harley Quinn, Poison Ivy, Bumblebee, Flash, Eclipso, Lena Luther, Lashina, és Mad Harriet – ez lesz az első eset, hogy csak női karakterekből álló gyűjteményt dob a piacra a cég (természetesen ebbe nem számítanak bele a LEGO Friends és a Disney hercegnők). A szuperhős lányok pedig hova máshova járhatnának, mint a Super Hero High-ba?!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti gonosz: nevessünk kétségbeesett gyerekeken

Divany.hu 2016. november 9., szerda 14:47

Jimmy Kimmel a népszerű TV műsorvezető és humorista már hosszú évek óta trollkodik a gyerekekkel, és úgy látszik, hogy nem tud kifogyni az ötletekből. A legnagyobb favorit talán az volt, amikor a gyerekek karácsonyi ajándék helyett banánt, félig megevett szendvicset és ehhez hasonló hasznos meglepetéseket kaptak. Természetesen a Halloween sem maradhat ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idegesítő a reklám, öljük meg a gyereket?

Divany.hu 2016. november 8., kedd 17:13

Figyelemfelkeltő gyógyszer-, pláne köhögéscsillapító reklámot kitalálni nem feltétlenül egyszerű műfaj, ezért a kreatívok kínkeservesen erőszakolnak ki magukból olyan ötleteket, amik talán megmaradnak az emberek fejében, mint mondjuk Ásóka, a gonosz körömgomba.

Mivel a gyerekek gyakran hazahordanak mindenféle mutáns vírust az oviból, ésszerű, hogy a gyerekvonalat is beépítsék, ebből talán a folyton Robitussint emlegető gyerek volt a legemlékezetesebb, de most megérkezett Fluimucil Ábel, aki kiverte a biztosítékot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a készségeket csak az apák tudják átadni

Puskás Pálma 2016. november 7., hétfő 11:25

Az anya-gyerek kapcsolatról és annak gyerekre gyakorolt hatásairól kismillió szakkönyv szól, miközben úgy tűnik, az apák szerepét csak az utóbbi időben kezdjük felfedezni. Az elmúlt tíz évben az apák részvétele a gyereknevelésben egyre hangsúlyosabbá vált, és ezzel párhuzamosan sorra jelentek meg az apák, az apa-gyerek kapcsolat hatásait vizsgáló kutatások.

Kiderült, hogy az apa-gyerek kapcsolat legalább ugyanolyan fontos, mint az anya-gyerek kapcsolat, ráadásul egy jó apa az anya-gyerek kapcsolat sérüléseit is kompenzálni tudja. Az „apaság” mennyisége és minősége hatással van a gyermekek lelki és testi egészségére is, egészen a csecsemőkortól kezdve a kamaszkorig.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) családlélektannal foglalkozó csoportja nemrég egy összefoglaló tanulmányt publikált, amelyben sorra veszik az apaszerep jellegzetességeit, az apa-gyerek kapcsolat hatásait a különböző életkori szakaszokban, ennek előnyeit, nehézségeit. Mutatjuk a főbb pontokat.

shutterstock 431882515
Távolról sincs vége, olvasson még »

Antidepresszánsok terhesen? Mi baj lehet?

Brownie 2016. november 6., vasárnap 13:02

A terhesség alatti és a szülést követő depresszió nem ritka jelenség, és elég komoly következményekkel is járhat. Tudta, hogy az Egyesült Királyságban az öngyilkosság az anyai halálozás elsődleges oka?

Ugyanakkor "az elmúlt tíz évben több vizsgálat is rávilágított arra, hogy a terhesség ideje alatt szedett antidepresszáns gyógyszerek veszélybe sodorhatják a magzat egészségét. Szedésük többek között koraszüléshez, kisebb születési súlyhoz, valamint komoly születési rendellenességekhez például szívbetegségekhez vezethet, de az autizmus kialakulásának kockázatát is növeli” – írja a The Conversation oldalon Ian Jones, a Cardiffi Egyetem professzora, aki többek között a perinatális depressziót kutatja.

shutterstock 280556879

Régebben úgy hittük, hogy a terhességi hormonok megvédik a nőket a depressziótól, de ma már jól tudjuk, hogy ez nem így van, sőt; a tudomány álláspontja az, hogy a várandósság számos olyan érzelmet válthat ki, amelyek megnehezítik a depresszió elleni küzdelmet. Mindemellett egyre többször hallani arról, hogy a várandósság ideje alatt szedett bizonyos gyógyszerek fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszul is lehet bocsánatot kérni

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 6., vasárnap 08:01

Van, akiben idegenkedést vált ki a gondolat, hogy a szülő bocsánatot kérjen a gyerekétől. Egyesek szerint ez felborítja a rendet, hiszen az anya, az apa a nagy és erős, a poronty számára pedig elbizonytalanító, ha arról beszélnek, ők is hibáznak. Van, aki a tekintély csorbulásától fél, attól, hogy mi lesz abból, ha a szülő „megalázkodik” a gyerek előtt. Pedig bocsánatot kérni tudni kell, főleg, ha azt szeretnénk, a csemete is képes legyen majd rá.

Igaz, hogy a kisgyerek szemében a szülő mindenható, és nincs belekalkulálva a képbe, hogy gyengeségei is lehetnek. Erre a látásmódra szüksége van ahhoz, hogy biztonságba érezze magát, de ez annyira sajátja, hogy nem kell félni a lerombolásától.

Az anyák és apák nyugodtan elmondhatják, hogy ezt vagy azt elszúrták – ettől a kicsi nem fog elbizonytalanodni. Vannak helyzetek, mikor megkönnyebbülést hoz ez a gyereknek, mert ő is érzi a feszültségét, hogy valami nem stimmel, és ha a szülő nem vállalja magára, például azt, hogy az előbb indokolatlanul mordult rá a gyerekre, akkor magában keresi a hibát.

shutterstock 210886180

Lehet, hogy a felszínen ez sértődöttségben vagy haragban jelenik meg, de abból a szempontból mindegyik egy kalap alá tartozik, hogy a kisgyerek nem tudja még magában egyedül helyre tenni: „én nem is csináltam semmi rosszat, biztos csak rossz kedve van anyának”. Ugye, hogy nem életszerű mondat egy három-, négy-, ötéves szájából?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spórolós trükkök szülőknek: DIY vagy buhera?

Primilla 2016. november 5., szombat 11:49

Gondolta volna-e ön, hogy nem kell tíz-, meg százezreket elkölteni ahhoz, hogy bababiztossá tegye az otthonát? Mármint nem úgy, hogy a gyerektől védje meg a szépen berendezett lakását (nem fog menni, most szólunk), hanem a gyereket a mindenütt rá leselkedő veszélyektől?

Akinek született már gyereke, vagy a közeljövőben fog, pontosan tudja, hogy valami varázslat folytán minden babaholminak minősülő cucc árán van egy ötös-tízes szorzó. Nagyjából ennyivel kerül többe az a kiskanál, amit csecsemőknek szánnak, mint az, amit a kifejlett embereknek. Csakhogy ez egyáltalán nem szükségszerű!

Találtunk a Fashion and Glamour Facebook oldalán egy szuper fotógyűjteményt, ami egy csomó jó ötletet ad, hogyan lehet fillérekből, egy kis kreativitással alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, amit egy izgő-mozgó, ön- és közveszélyes baba jelent otthon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Top tíz nemkellék gyerekneveléshez

(bj) 2016. november 3., csütörtök 13:23

Tapasztalatom szerint a két legnagyobb lehúzós üzletág az esküvőszervezés, és minden, ami baba és gyerek. Szerencsére mindkettőben volt már részem; az esküvői kellékekkel és „nemkellékekkel” engem nem tudtak megvenni, pár tízezer forintból megúsztuk az egész hercehurcát. A realitás talaján maradtunk, és ha láttunk valami csábító tárgyat a témakörben, mindig feltettük magunknak a kérdést, hogy ettől tényleg jobb lesz-e az esküvő, vagy csak felesleges pénzkidobás.

Ugyanezt a kérdést kellene feltennünk akkor is, amikor a gyerekholmik kifogyhatatlan tárházából kerül elénk egy-egy darab. Bár ebben az esetben már nem olyan könnyű nemet mondanunk, elvégre nem magunkról, hanem a gyerekünkről van szó, érte pedig bármit megtennénk, nem igaz?

Ez azonban nem egyenlő azzal a mondattal, hogy érte bármit megvennénk. Legalábbis nem kéne, hogy így legyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodálkozik, hogy nem találja a gyerekkel a hangot?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 1., kedd 16:53

Az óvodás korú gyerek lételeme a játék. Az egészséges gyerek gyakorlatilag mindig játszik, és minden tárgy játék számára. Ez az ő anyanyelve, ám ezt olykor elfelejtik a felnőttek, és csodálkoznak, amikor nem találják vele a hangot.

A gyerek ül a földön, fogja a cipőjét, ami akkor éppen csónak, „úsztatja” a vízen, báng, beleütközött egy jéghegybe (mi esernyőtartónak hívnánk), most pedig ellenséges kalózhajó tűnt fel a láthatáron (azt hittük, papucs). Mindez addig aranyos a szülőnek, míg nem lesz feszült, hogy indulni kellene, mert zár a bolt, és kéri, majd ráripakodik a gyerekre, hogy hagyja már abba a játszást, és vegye fel a cipőt.

shutterstock 116691004

Szeretnénk őt kihúzni a képzeletvilágból, és áthelyezni egy, a mi megítélésünk szerint érettebb én-állapotba. És tapasztaljuk, hogy nem mindig működik, a gyerek ragaszkodik ahhoz a jó érzéshez, amiben éppen van, és nem engedi, hogy kiszakítsák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek az új orvosi irányelvek bölcsőhalál ellen

Primilla 2016. október 31., hétfő 15:03

A hirtelen csecsemőhalál, vagy ahogy többen ismerik, bölcsőhalál az egyik leggyakoribb halálok az egy év alatti kisbabáknál. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a napokban új ajánlást adott ki, hogy segítsen a szülőknek megelőzni a tragédiát – írja a Medical News Today.

A bölcsőhalálnak – vagy az angolból vett rövidítés szerint: SIDS-nek (sudden infant death syndrome) azt nevezzük, amikor egy látszólag egészséges, 12 hónap alatti baba váratlanul, többnyire alvás közben meghal. 

Amerikában évente 3500 kisbaba hal meg álmában, ebben már azok az esetek is benne vannak, amit fulladás okozott (vagyis ha akart volna, se tudott volna levegőt venni a baba, mert valami elállta a levegő útját).

shutterstock 262074572

Az amerikai központi egészségügyi szervezet adatai szerint, míg a SIDS-es esetek száma az 1990-es évek óta folyamatosan csökken, a fulladások száma folyamatosan emelkedik, és 2014-ben már százezer élve születésre 21,4 halálos baleset következett be.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem régen tartotta a konferenciáját San Franciscóban, és itt ismertették elsőként a nyilatkozatukat és a frissített iránymutatásukat arra nézve, hogyan tehetik a szülők biztonságosabbá a baba alvókörnyezetét.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a szülők igen erősen le vannak terhelve, amikor egy új kisbaba érkezik a családba, ezért egy egyszerű és világos iránymutatást szeretnénk adni, hogy hogyan tegyék le a gyereket aludni” – fogalmazott Dr. Rachel Moon, a kiadvány vezető szerkesztője, a Virginiai Egyetem általános gyermekgyógyászati részlegének a feje, és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia tagja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

OnGo beszámolók

 • Szicília
  Szicília Körutazás Lipari-szigeteki kitérõvel......
 • Wachau Az osztrák Dunakanyar felfedezése...
 • Oszd meg élményeidet! Oszd meg más utazókkal is nyári élményeidet, tölts fel beszámolót, fotókat!...

Hirdetés