PORONTY

Riszpekt: személyes vallomás a feleség és anya haláláról

Dívány 2017. március 27., hétfő 15:03

Rio Ferdinand visszavonult angol labdarúgó, 81-szeres angol válogatott focista. Feleségét rákban vesztette el, és a BBC hamarosan bemutatandó dokumentumfilmjében arról beszél, hogyan dolgozta fel a család az asszony elvesztését az azóta eltelt csaknem két évben. A filmet holnap (március 28) mutatják be, és hamarosan online is elérhető lesz itt.

Ferdinand a beharangozó kisfilmben arról beszél, ez az a tragédia, amivel képtelen volt szembenézni, és hiába próbált a felesége erről beszélni vele a halálát megelőző időszakban, ő egyszerűen képtelen volt megnyílni, nem tudta elfogadni, mi várható.

Az asszony halálát követően viszont egyedül maradt felelős a gyerekekért, és azért, hogyan tudják együtt feldolgozni az őket ért veszteséget, és milyen válaszokat tud ő adni a gyerekeknek abban a helyzetben, amikor nincsen magyarázat.

"Mindennél jobban szerettem a feleségemet. Nem hittem el, hogy a legrosszabb valóban megtörténhet. Amikor utoljára otthon volt, megpróbált erről beszélni. De... én egyszerűen kizártam ezt. Nem voltam rá hajlandó. Ez az egyetlen olyan dolog az életünkben, amin együtt kell átmennünk [a gyerekekkel], de nekem nincsenek válaszaim számukra, és ez aggasztó, kísérteties dolog. Nehéz, amikor nem beszélnek róla, mert csak ülünk, és azon gondolkozom: mi jár a fejükben? Hol vannak most? Aggódnak? Boldogok? Szomorúak? Mindegyikükért aggódom, de... a két fiú ... ők különösen... nehéz. Szeretnék valamit, amivel segíthetek nekik, hogy tudjanak erről beszélni, és képesek legyenek... nem nekem adni valamit... csak hogy tudjam, hogy rendben vannak, mert most nem tudom. Belül elkezdtem kicsit megnyílni, kicsit lélegezni azt hiszem. Megnyitni az elmémet, hogy gondolni tudjak olyan kis pillanatokra, amikben együtt volt részünk. Erre korábban nem voltam képes."

Ferdinand olyan családokkal beszélt, akik hasonló veszteségen esten át, hogy segítséget kapjon ahhoz, hogyan tudják családként jól feldolgozni a gyászt. És megosztani a terhet. 

"Úgy érzem, mostanra sokkal jobban fel vagyok vértezve a helyzet kezelésére, mint az elején. A gond, amit megosztunk, feleakkora lesz."

Nagy, nagy riszpekt Rio Ferdinandnak. A dokumentumfilm biztosan nem lesz vidám élmény, de nagyon fontos témáról szól. Érdemes visszanézni majd néhány nap múlva a BBC oldalára, hogy mikor válik elérhetővé a teljes film.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem elég egymás mellett élni

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 26., vasárnap 11:20

Szerencsére sok felnőtt komolyan veszi, hogy a gyereknek árt, sőt, betegíti, ha feszült, agresszív otthon a légkör, ha a szülők rendszeresen veszekednek, kiabálnak egymással, nem beszélve arról, ha pofonok is elcsattannak. Csakhogy úgy tűnik, van egy általánosan elterjedt félreértés, amiről fontos beszélni: az, hogy az agresszió hiánya és a viszonylag nyugodt légkör már elég is lenne ahhoz, hogy a gyerek biztonságban érezze magát.

A gyereket nemcsak az agresszió, hanem az üresség, a szülők közötti kötelék és érzelmi szövetség hiánya is megsebzi. Nem jó cél, amit sokan megfogalmaznak valahogy úgy, hogy „Mi már nem igazán szeretjük egymást, de együtt maradunk a gyerekek kedvéért, nekik jó lesz így, mert nem szoktunk veszekedni, elviseljük egymást valahogy.” Igaz, külön ágyban alszunk, igaz, nem osztjuk meg egymással érzéseinket, gondolatainkat, igaz, már kedvünk sem lenne délután egyet sétálni kettesben – folytatható a gondolat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért élnek tovább a családosok, mint a gyermektelenek?

Aladár 2017. március 25., szombat 11:57

Gyakori szülői tévhit, hogy a gyereknevelés néhány évet elvesz az életből, de úgy tűnik, ennek az ellenkezője igaz. Egy új kutatás szerint ez az öregedő szülőknek segítő gyerekeknek köszönhető. 

Sokaknak ismerős lehet az érzés, hogy szülőként az élet minden perce mintha hosszabbnak tűnne, mindez azonban mindent jelent, csak hosszabb életet nem. Eddig is sok kutatás volt, aminek eredményei ellentmondani látszottak ennek a népszerű panasznak, de egy sem tudta megválaszolni a kérdést, miért is van ez.

shutterstock 104982092

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gumicsont, vagy a csoda, amire vártunk az oktatásban?

Dívány 2017. március 23., csütörtök 18:27

"Van egy személyes küldetésem is: az unokáimnak tartozom annyival, hogy olyan iskolába járjanak, ahol jól érzik magukat ők is és a pedagógusok is."- fogalmazott az indexnek adott interjújában Csépe Valéria, az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. 

Aki csupa olyasmiről beszélt, amiről már sokat írtunk itt vágyakozón: a gyerekek kütyüaffinitását kihasználó, számukra vonzó, érdeklődésüket sokáig fenntartani képes tananyagról, élvezhető kötelező olvasmányokról, digitális iskoláról, használható tudásról.

Kiemeltünk néhány gondolatot, de érdemes elolvasni az egész interjút, mert rengeteg további érdekes kérdést jár körül, tanárképzéstől a szakmai egyeztetéseken át a szülők szerepéig.

05
Fotó: Huszti István / Index
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a négy legveszélyesebb babaholmi

Puskás Pálma 2017. március 22., szerda 13:22

Elvileg egyre biztonságosabbak a babaholmik, mégis egyre több baleset éri a gyerekeket. A négy legfőbb veszélyforrás nekünk nagyon meglepő volt

Az Ön gyereke esett már ki a kiságyból? És a babakocsi felborult már vele? A drága pénzért felhalmozott babaholmik nem veszélytelenek, egy friss tanulmány szerint egyre nő a babacuccokkal kapcsolatos balesetek száma. Érdekes adatok ezek, mert az mindenkinek nyilvánvaló, mennyire veszélyes mondjuk a konnektor, egy éles kés vagy egy olló, de az nem feltétlenül jutna eszünkbe, hogy a gyerekülés is lehet az.

Az USA-ban nyolc percenként megsérül egy hároméves gyerek olyan balesetben, amely babakocsival, babahordozóval, bölcsővel, bébikomppal vagy járókával kapcsolatos – értelemszerűen az esetek többségében kiesnek ezekből a gyerekek.

Ez évente az USA-ban 66 ezer esetet jelent, és ezek csak azok az esetek, amikor a sérülést orvosi ellátás követi a kisebb, orvost nem igénylő borulásokat bele sem számították. A leggyakoribb sérülés egyébként a fejsérülés és az agyrázkódás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki felmatricázni a gyereket?

Menő/Ciki

Dívány 2017. március 21., kedd 09:34

Kisfiúnak nézték a kislányodat csak azért, mert még nincs elég sok haja? Tragédia! De a "Kislány Ragasztó" (Girlie Glue) segít a bajban! Most a fejükön egyértelműsítheted a gyerekek nemét, így minden néninek egyértelmű lesz, kit csipked halálra - írja a Mommys.com

Távolról sincs vége, olvasson még »
391 szavazat 258 szavazat

Ha egy anya adta volna az elhíresült BBC interjút

Dívány 2017. március 20., hétfő 13:31

Mindannyian láttuk az azóta már mémmé vált BBC interjút, amelyben a koreai helyzet elemzése közben a szakértő szobájába beszambázott a férfi két kisgyereke, a feleség pedig menteni próbálta a menthetőt. 

Az ebből faragott vicc most szintet lépett, leforgatták ugyanis, mi történt volna, ha az interjúalany az anya, és nem az apa lett volna. Íme:

Itt a legcukibb pénteki videó!

nemoszi 2017. március 17., péntek 14:14

Az egyik legjobb a videóban, hogy Snoop Dogg megosztotta, a másik, hogy Pakalu Papito posztolta. Meg igazából az is menő, ami történik rajta, nézze csak:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajon hagyják ránk rohadni az egész oktatási rendszert?

Primilla 2017. március 17., péntek 09:47

Szólunk, ha változik a helyzet.

Úgy tűnik, most meg mégsem lesz kilencosztályos az általános iskola, legalább is ezt írta a Magyar Idők. Méghozzá azért nem, mert a kormányban nincsen egyetértés arról, hogy egyáltalán szükség van az új iskolaszerkezetre. És ha lesz is egyetértés, akkor is csak később valósulna meg, és nem két év múlva.

Balog Zoltán miniszter, március elején ugyan még azt jelentette be, hogy a kormányülésen eldöntötték, elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami azért mégiscsak konszenzust sejtet, sőt, pár nappal később, a Köznevelési Kerekasztal ülése után, még a változtatás fő irányvonalait is ismertették, amire Palkovics államtitkár szerint a kormány is rábólintott. Úgyhogy most egy kicsit értetlenül állunk a dolog előtt.

shutterstock 520160416

Nem mintha meglepne, ha ebből a tervből sem lenne semmi, volt már példa ilyesmire, habár megjegyezzük, ha egy iskolás gyerek csinálná ugyanezt, (igen, nem, de igen, ja, mégsem), hát nem biztos, hogy nagyra értékelnék a produkcióját a tanárai. Na, de legyünk megértők, jól meg kell fontolni, hogy akarnak-e kezdeni valamit az oktatással, vagy hagyják inkább ránk rohadni az egészet. Mert végül is az is egy opció, látjuk.

Az új rendszert – mondjuk nem is tudom, hogy ezek után érdemes-e róla beszélni, de azért nagy vonalakban fussunk végig rajta, hátha mégsem olyan jólértesült a kormányközeli lap, vagy félreértett valamit, vagy, ami szintén nincs kizárva, megint meggondolja magát a kormány - 2019-től tervezték bevezetni. Vagyis röpke két év alatt lezavarták volna a Nemzeti Alaptanterv radikális átírásától a plusz egy évhez szükséges osztálytermek felépítéséig és a tanárképzés átalakításáig az összes változást. Merész terv, de nem példa nélkül való. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet jó anya egy prostituált?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 16., csütörtök 18:09

A napokban valaki megkérdezte, vajon lehet-e jó anya egy prostituált, vagy teljesen korrekt kifejezéssel élve: egy szexmunkás. Ha röviden kellene felelni, mondhatnánk, hogy lehet, csak nehezebb. De kérdés, mit jelent, hogy „jó anya”, és ki ítélheti ezt meg. Inkább érdemes onnan nézni a témát, hogy mennyiben nehezített a szülői lét egy szexmunkás számára. Ám az ördög a részletekben rejlik, koránt sem homogén csoportról beszélünk, nem egyféle életmódról, nem egyfajta emberről.

Mindenkinek él valamiféle kép a fejében arról, milyen egy prostituált élete, és aztán abból indul ki, hogy ez mindenkire vagy a többségükre igaz. Van, aki a legkiszolgáltatottabbakra gondol, akik az utcasarkon fagyoskodnak, valaki másnak van haszna tevékenységükből, és teljes függőségben élnek. És ott a másik véglet, a romantikus kép szabad és elegáns hölgyekről, akik közösséget alkotnak, biztonságos körülmények között végzik tevékenységüket, sőt, valamiféle rangjuk is van a kuncsaftok körében. A témával foglalkozó szakemberek szerint mindkettő, és számos egyéb forma is létezik. Az Internet korában ez is jelentősen megváltozott, sokan maguk szervezik ügyfeleiket, azaz nincs futtatójuk, és nem kényszerítés hatására végzik munkájukat. Persze sokaknál továbbra is ez a helyzet.

shutterstock 220778029
Távolról sincs vége, olvasson még »

Újabb videóval tér vissza a troll gyerekeiről elhíresült BBC szakértő!

Dívány 2017. március 16., csütörtök 17:10

Robert Kelly, a BBC legújabb sztárja visszatér - és ezúttal a felesége és gyerekei is direkt szerepelnek a képen. A BBC kihasználja a dél-koreai tudósító hirtelen jött népszerűségét, úgyhogy forgatott vele és családjával egy újabb kétpercest, melyben maguk az érintettek magyarázhatják el, mi és miért történt a balul sikerült bejelentkezésben és utána.

Kellyék rögtön az interjú elején elmondják, hogy azóta ők is többször megnézték a felvételt, és bár szemmel láthatólag traumatikus volt számukra az élmény, értik, hogyan lettek sztárok, és miért vicces a videó. Az eredeti interjúba szó szerint berepülő Jung-a, Kelly felesége azért megjegyzi, hogy kezdetben igencsak aggódtak a történtek miatt, Kelly azt gondolta, utoljára szerepelt a BBC-n. Látszik ugyanakkor, hogy a Jung-a-val kapcsolatos dadus-elméletek már komolyabban megviselték őket (merthogy az angolszász területeken rögtön azt kapta fel a Twitter, hogy dadust tart a szakértő, mintha egy ázsiai nő nem lehetne más egy európai férfi életében, mint alkalmazott...).

Az ezzel kapcsolatos kérdésre Jung-a válaszol, ő azt hangsúlyozza, hogy szeretné, ha az emberek nem vitatkoznának az eredeti videó tartalmáról, és inkább nevetnének a jeleneten. Az utolsó kérdés aztán egy másik összeesküvés-elméletre is rákérdez: viselt-e Kelly nadrágot, vagy már pizsamában volt, és azért nem állt fel egyszer sem az interjú alatt. Kelly gyorsan demonstrálja is, hogy most van rajta nadrág, és azt állítja, ez az előző alkalommal is így volt. Persze most már mi is ezt mondanánk.

Döbbenetes, mennyi koraszülést okoz a szmog!

Puskás Pálma 2017. március 15., szerda 15:01

A légszennyezés rossz dolog, tudjuk. Arra azonban nem biztos, hogy gondolunk, milyen sokrétűen befolyásolja egészségünket és utódaink egészségét is. A kültéri légszennyezettség növeli például a koraszülés kockázatát – a koraszülöttség pedig számos testi és idegrendszeri betegségre hajlamosít és rontja a baba életkilátásait. Egy friss kutatás szerint világszerte évente 2,7 millió koraszülés történik a légszennyezettségnek köszönhetően.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Normális, hogy néha felnőttként is hisztis gyerek vagyok?

Puskás Pálma 2017. március 14., kedd 07:21

Bizonyára láttunk már elhagyatott, gyámoltalan, rémült gyereket, és magából kikelve hisztiző, dühös gyereket is – ha van sajátunk, akkor otthon, ha nincs, akkor sajtófotókon meg a bevásárlóközpont édességpultjánál. Főleg az óvodáskorú gyerekek esetében feltűnő, mennyire bele tudnak feledkezni egy-egy érzelmi állapotba, és adott esetben milyen hamar váltanak állapotok között.

Kevésbé nyilvánvaló, hogy ezek az érzelmi állapotok felnőttkorunkban is jelen vannak, azaz felnőve is teljesen normális, ha esetenként rémült gyereknek vagy épp őrjöngő dackorszakosnak érezzük magunkat – csak az a kérdés, mihez kezdünk velük.

Ha felnőttként megértjük saját ilyen állapotainkat, az nem csak azért jó, mert nekünk könnyebb lesz, hanem azért is, mert sokszor a gyerekben zajló folyamatokat is könnyebben megérthetjük, és neki is jobb szülei leszünk.

shutterstock 310310333
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kruppra kúp? Van jobb megoldás!

Primilla 2017. március 13., hétfő 18:07

Szerencsésen magunk mögött hagytuk a telet, ami a kruppos gyerekeknek (és szüleiknek) a legizgalmasabb időszak, mármint ami a befulladások lehetőségét illeti. A rutinosok viszont már tudják, hogy ezzel még koránt sincs vége, tavasszal még simán bármikor beüthet a baj.

Aki érintett a témában, kapásból sorolja a megoldást: Salvus vizes párologtatás, köptető, Rectodelt kúp, és gyerekorvostól függően antibiotikum. A többi meg már megy rutinból, hang után, a gyerek köhögésének és lélegzetvételének dallamából pontosan tudja az ember, hogy mikor, melyiket kell adagolni.

shutterstock 248440243

Gondolta volna-e, hogy Nyugat-Európában ez már régen nem így van? A minap dr. Szakács Krisztina gyermekorvos jegyzetébe botlottunk, amiből kiderül, külföldön sem a Rectodeltet, sem pedig a Salvus vizes párologtatást nem javasolják a kruppos gyerekeknek. De hát akkor mit adnak?

Bizonyára emlékeznek még Szakács Krisztinára, ő volt az a gyermekgyógyász, akit ha másról nem, a „barbározásról” biztosan megjegyeztek: angliai kórházakban dolgozva többször is úgy néztek rá, mint aki a sötét középkorból érkezett. Facebook jegyzetében most levezeti, hogy a krupp hazai kezelése erősen ellentmond annak,  amit külföldön javasolnak.

Amit jobb lenne elfelejteni:

  • Antibiotikum: kizárólag bakteriális felülfertőződés esetén szükséges, ez azonban rendkívül ritka.
  •  A kalcium teljesen hatástalan, nem csak kruppban, de allergiában is. (Amikor Angliában kalciumot akart adni allergiára, szintén úgy néztek rá mint egy ufóra, mivel a kutatások szerint teljesen hatástalan.)
  •  A Fenistil csepp szintén teljesen hatástalan kruppban, és egyébként is igen elavult allergiaellenes szer.
  • A Salvus vizes inhalálást hatása nem bizonyított, kruppban nem javasolt
  • Ahogy köptetők, köhögéscsillapítók adása sem javasolt kruppos gyereknek.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Legkisebb gyereknek sem könnyű ám lenni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 12., vasárnap 12:07

Mindenki mást gondol arról, hova legjobb születni a testvérsorban. Csak egy olyan pozíció van, amit több-kevesebb ideig mindenki megtapasztal: a legkisebbé. Általában azt asszociáljuk ehhez, hogy őt védik a legjobban, a legkisebbek talán elkényeztetettek is, hiszen folyton a nagytestvéreket vonják inkább felelősségre: elég elnyekkenteniük magukat, máris a nagy a bűnös. És ami a legfőbb: ha valaki utolsó a testvérsorban, egy nagy adag negatív érzelem átélésétől menekül meg, amivel a kistestvér érkezése szükségszerűen együtt jár. De azért van egy másik arca is a kicsiségnek, nemcsak a kényelemről szól az ő életük sem.

shutterstock 539308225

Ha valaki azt fogalmazza meg felnőttként, hogy „jaj, most olyan kicsinek érzem magam”, azzal a jelentéktelenség, inkompetencia, akár a megszégyenülés érzésére szokott utalni. Találunk is kifejezéseket, amik ezt az állapotot festik le. Például „úgy szégyellte magát, hogy egészen összezsugorodott”.

Ám arra nem szoktunk gondolni, hogy a legkisebb vagy egyetlen gyerek, tehát minden gyerek, akinek nincs kistestvére, megélhet hasonlókat. És akkor sem lehet ezt kikerülni, ha sokat dicsérik, ha nem szégyenítik meg szándékosan. Akkor is olyan világban él, ahol mindenki, de igazán mindenki jobban tud mindent őnála.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfi, akinek a gyerekei széttrollkodták a tévészereplést

Dívány 2017. március 10., péntek 16:58

Robert E. Kelly politikai elemző, és éppen a BBC adásába jelentkezett be az Észak és Dél Korea közti konfliktust értékelve. Aztán egyszer csak kinyílt a szoba ajtaja, és betáncikált a kislánya. Kelly hátrafele csapkodva, de némán próbálta elhessegetni a gyereket, amikor megérkezett az erősítés is egy bébikompban manőverezve, a kistesó személyében.

A sort egy óriási hason vetődést produkáló asszony zárta, hogy az anya vagy a bébiszitter, az nem derült ki, az viszont látszik, ahogy a nő próbálja a két gyereket kivarázsolni a szobából, kívül maradni a képen (sikertelenül), majd még egy utolsó négykézlábas visszanyúlással becsukni maguk mögött az ajtót. A Kelly gyerekeknek megszavazzuk a hét cukisága címet, nem? 

Gyorsabb a szülés, ha lehet közben enni

Puskás Pálma 2017. március 10., péntek 11:13

Vajúdás közben nem eszünk, és szigorúbb helyeken, például ahol én szültem, inni sem szabad: egy ponton úgyis rád kötik a cukros infúziót, abból jön folyadék is, energia is, mi a probléma. A szigorú szabálynak van értelme, vajúdás alatt ugyanis előállhat olyan állapot, amikor sürgős császármetszésre és/vagy műtéti beavatkozásra van szükség, tele gyomorral pedig nem lehet (illetve kockázatosabb) altatásos érzéstelenítést végezni.

A természetes szülés hívei szerint persze ez totál felesleges emberkínzás, a cukros infúzió nem olyan, mintha ennénk-innánk, és sokkal hatékonyabban képes az ember szülni, ha jól érzi magát, mint ha infúzióhoz kötve éhezik. A sürgős esetek, amikor azonnali, altatásos műtétre van szükség, pedig igen ritkák, és emiatt felesleges minden egyes egészséges nőt hosszasan éheztetni – hiszen a vajúdás a tágulási szakasszal együtt egy napig is simán eltarthat.

Egy friss összefoglaló tanulmány most az utóbbi tábor véleményét látszik igazolni, pedig a Szülészet és Nőgyógyászat (Obstetrics and Gynecology) nevű orvosi szakfolyóiratban jelent meg. A kutatás eredményei szerint azok a nők, akik ehettek vajúdás közben, hamarabb megszültek, mint azok, akik csak jégkockát vagy pár korty vizet kaptak.

shutterstock 229883548
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keres egy agár a tanteremben?

(bj) 2017. március 8., szerda 18:02

Belépve az osztályterembe, nyoma sem volt annak a kellemetlen, torokszorító érzésnek, ami pedig minden iskolában el szokott fogni. A gyerekek egymással szemben ültek, és mindenki elmélyülve molyolt egy feladatlapon. A tanári asztalon egy tányérban almaszeletek, olajos magvak kínálták magukat, egy-egy gyerek felállt, odament Dórához, és feltette a kérdéseit a feladatra vonatkozóan, majd visszaült, és folytatta a munkát. Ez a kép fogadott, amikor beléptem a Tág Világ iskola első osztályos tanulóinak termébe.

Az alternatív iskolák virágzásnak indultak, de mintha egy természetfilmet figyelnénk, a bimbók másodpercek töredéke alatt virágokká fejlődtek, és elárasztották a kies tájat. Így szaporodtak el az alternatív iskolák is, amikre hihetetlenül megnőtt az igény az utóbbi időben. Ha más előnye nincs is, azt legalább elérte a kormány oktatáspolitikája, hogy egyre szélesebb a kínálat a különböző módszerű iskolákból, ami szomorú, hogy ezek általában pénzesek, vagyis havi hozzájárulást kell fizetnie a szülőknek az iskola fenntartására. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kilencosztályos általános, jó lesz az nekünk?

Primilla 2017. március 7., kedd 07:31

Balogh Zoltán a minap bejelentette, a legutóbbi kormányülésen eldöntötték: elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába. Azt még nem tudják, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat, vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne a jó megoldás, de a bevezetést komoly társadalmi vita fogja megelőzni – ígérte az emberi erőforrás miniszter.

De jó lesz ez nekünk? 

Röviden: akár még jó is lehet.

Minden azon múlik, hogy hogyan valósítják meg, hová kerül az a plusz egy év. Aki figyeli az események alakulását, nagyjából már ennél a mondatnál gyanút fog, mivel mostanában nem igazán szokott semmit sem társadalmi vita megelőzni, ha valamit be akarnak vezetni, azt egy tollvonással szokták, másrészt viszont ha valami, az oktatás aztán tényleg szakmai kérdés, szóval nem társadalmi, hanem szakmai vitára lenne szükség, abból viszont széleskörűre.

shutterstock 184985330

De hát ne ragadjunk le itt, félre a fenntartásokkal, tételezzük fel, hogy belátták, mondjuk a szégyenletes PISA eredmények kapcsán, hogy ez így nem mehet tovább, és tényleg jót akarnak, és úgy boncolgassuk kicsit a dolgot.

A kilencosztályos általános iskola ötletét egyébként nem először lengetik be, nagyjából évente előveszik a témát, az eredményt látjuk. Már megint rosszindulatúak vagyunk. Én igyekszem, tényleg nagyon próbálom komolyan elhinni, hogy most az egyszer sikerülni fog, meghallgatnak minden szakmai érvet, és végül hoznak egy bölcs döntést, amitől valóban javulni fog az oktatás színvonala, hiszen ez az ország érdeke. Például a következő kipróbált, és jól bevált módon:

A lengyel csoda

Amikor a kilencosztályos általános iskola bevezetéséről beszélünk, nem kell túl messzire menni, hogy jó példát találjunk. A lengyel csoda már-már akkora közhely, mint a finn oktatási rendszer: mindenki hallott már róla. De miről is van szó?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy élünk, ahogy a gyereknek tanítanánk? Hm

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 5., vasárnap 12:14

Mire akarjuk nevelni a gyereket? Hát persze, csupa szép és jó dologra, egészséges szokásokra, udvarias viselkedésre, együttérzésre és még sorolhatnánk. Eddig nem is olyan bonyolult, a cél egész világos. Ám azt is mindenki tudja, hogy a nevelés legfontosabb része a példamutatás. Mindenféle magyarázatot, jutalmazást és büntetést, dicséretet és kérlelést aláás, ha maga szülő nem úgy él, ahogy tanítja. Ritkán kérdezi meg magától az ember, hogy ő maga egyébként olyan-e, mint amit a gyerektől vár, pedig lehet oka a sikertelen nevelésnek, ha a válasz: nem vagy nem teljesen.

Legelőször az derül ki, ha a látható viselkedésben vannak ütközések. Például jó modort várunk a csemetétől, de mi magunk ingerülten förmedünk a buszon az illetőre, aki szerintünk úgy áll, hogy nem lehet tőle felszállni.

Később veszi észre a poronty az olyanfajta ellentmondásokat, amik szintén láthatók, de már kombinálni kell hozzá több eseményt, például, hogy őrá rászólunk, hogy ne beszéljen ki másokat a háta mögött, mégis jóízűt csámcsogunk kollégánk, Marcsi zavaros magánéletéről, ám, amikor Marcsi hív telefonon, bűbáj kedvesek vagyunk vele.

shutterstock 378763066

Kamaszkorban pedig kinyílik a szeme a mélyebb, erkölcsi jellegű ellentmondásokra, például, hogy hiába beszéltünk sokat a tisztességről és becsületről, olykor mégis vitatható megoldásokat keresünk mi is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 dolog, amit az anyák milliószor csinálnak

Koncz Andrea 2017. március 4., szombat 12:59

Ha edzésről van szó, sokszor halljuk, hogy nem kell túlzásba vinni az ismétlésszámot. Ha az anyaságról, akkor ez nem érvényes. Ugyanazt csináljuk, újra, meg újra, meg újra.. A Huffington Post összeszedte, melyek azok a dolgok, amelyeket anyaként egyfolytában csinálunk. Ha ezekből keletkezne a bikinibody, mindannyian rég szupermodellek lennénk.

shutterstock 582987220
Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor a főnök helyett a gyerekkel kiabálunk

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 3., péntek 19:01

Amikor a szülők találkoznak este otthon, óhatatlanul előkerülnek olyan témák, amik nem a gyereknek szólnak, főleg nem a kicsiknek. Ilyenek az anyagiakkal kapcsolatos ügyek, vagy a munkahelyi kérdések. Egy, a profession.hu által nemrég végzett felmérés rámutat, a gyerekek kisebb hányadát érdeklik konkrét részletek azzal kapcsolatban, mit csinál a szülő a munkahelyén, ám az anyák és apák nagy része tapasztalja, hogy a munkahelyi stressz átragad a gyermekre. 

Tegyük hozzá, hogy minden gyermek fejében él valamiféle kép arról, hol van, és mit csinál napközben anya és apa, de ezt nagyobb részben a gyermeki fantázia tölti ki, nem a valóság – és ezzel nincs is semmi probléma. Érthető, hogy amint az említett felmérés is rámutat, a gyerekek nem érdeklődnek a munkahelyi részletek felől, hiszen nem az ő világuk, sok mindent nem is értenének belőle.

shutterstock 523948387

Azt azonban nem mondhatjuk, hogy a gyereket egyáltalán ne érdekelné, mivel foglalkoznak a szülei, gondoljunk csak arra, mikor a porontyok vitájában előbb-utóbb előkerül, hogy kinek az apukája erősebb, és olyan elcsípett információk is odakeveredhetnek, hogy „az én apukám sok embert irányít, a tied meg csak egy postás!”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Életmódunk is állhat a meddőség hátterében

Puskás Pálma 2017. március 2., csütörtök 07:29

A meddőség a különféle felmérések szerint a szaporodóképes korban lévő párok 10-15 százalékát érinti. Meddőségről orvosi értelemben akkor beszélünk, ha a pár védekezés nélküli, rendszeres szexuális élete során egy év alatt sem fogan meg a várt baba. A meddő párok a legtöbb esetben valamilyen mesterséges megtermékenyítő eljárás révén igyekeznek utódot nemzeni – ezek ugyan biztonságos eljárások, mégis megterhelőek a pár számára mind anyagilag, mind testileg, mind lelkileg.

Sok esetben azonban nem a mesterséges megtermékenyítés az egyetlen megoldás. A szakemberek ezért arra figyelmeztetnek, hogy meddő párként érdemes lenne ezek előtt az életmódunkat is átgondolni, hiszen könnyen lehet, hogy „csupán” életmódváltás révén természetes úton is összejöhet a baba. Persze, életmódot váltani egyáltalán nem könnyű, ugyanakkor sok esetben bizonyítottan növelhető vele a teherbe esés esélye.

shutterstock 246872278
Távolról sincs vége, olvasson még »

A magatartászavaros gyerekek csak ne zavarják a többieket a tanulásban!

Primilla 2017. február 27., hétfő 07:13

Ön mit tenne, ha a rendes, szorgalmas gyereke jól együttműködő osztályába egyszer csak betennének egy figyelemzavaros, hiperaktív gyereket, aki órán mindig rosszalkodik, nem hagyja a többieket nyugodtan tanulni, és mindent szétzilál maga körül?

És mit tenne akkor, ha önnek lenne egy hiperaktív, figyelemhiányos gyereke, akit a baja miatt minden iskolából kiutálnak, és senkitől sem kapna segítséget, pedig, mint minden anya, ön is csak azt szeretné, hogy a gyereke megtalálja a helyét az iskolában?

A minap egy nyílt levél jelent meg a Gyerkőcökkel suttogó blogon, „Integráció! Minek, de főleg kinek az árán?” – címmel. A szerző, Pribánszki Marianna azt írja, azokért a gyerekekért emeli fel a hangját, akiknek nap mint nap el kell szenvedni egy beilleszkedési problémával küzdő gyerek öntörvényű viselkedését. Ahogy fogalmaz: „Nem szenvedhet 20-25 gyerkőc azért, mert az osztályába, csoportjába olyan társ került, aki speciális nevelést igényel! Ám ennek nincsenek meg a feltételei!”

shutterstock 303878834

A poszt, amit a szerző több szakmai Facebook-csoportban is megosztott, "bátran" kimondja: az integráció nem jó sem az SNI-s (speciális nevelési igényű) gyereknek, sem a többieknek, mert az előbbi nem fejlődik, az utóbbiak pedig szenvednek, és sérül az igazságérzetük, mert az egyik gyereknek mindent elnéznek, amit a többieknek nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Papolás helyett válasszon jól barátokat a gyereknek!

Böszörményi Edina 2017. február 26., vasárnap 18:17

A kisgyerekek személyiségét nagyban befolyásolja kik a barátaik, de jó hír, hogy többnyire csak a pozitív viselkedési mintákat veszik át egymástól – derült ki a Journal of Personality and Social Psychology új tanulmányából, írja a Nymag

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így segítenek a horgolt polipok a koraszülötteken

Böszörményi Edina 2017. február 25., szombat 10:32

Szuper kezdeményezés, irtó aranyos fotókkal.

Gondolta volna, hogy azok a koraszülött babák, akik horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik? Pedig így van! De miért éppen a polipok, és hogyan is hatnak az apró figurák? A Babble-n bukkantunk rá a szuper kezdeményezésre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyógynövényekkel javítható a korai magömlés

Puskás Pálma 2017. február 24., péntek 17:27

Az orvosi értelemben vett meddőségnek számtalan oka lehet: meddőségnek ugyanis azt nevezzük, amikor egy pár egy évnyi rendszeres szexuális együttléte mellett sem fogan meg a baba. A szervi és pszichés okok között előfordulhatnak szexuális zavarok is, amelyek közül elsősorban a férfi szexuális zavarok hátráltathatják a fogamzást, illetve tehetik szükségessé a mesterséges megtermékenyítési eljárások valamelyikét. Nem beszélve arról, hogy a teljesítménykényszer okozta stressz általában ront a tüneteken – a gyerekcsinálás pedig elég komoly teljesítménykényszerrel járhat.

Az egyik, a fogamzást súlyosabb esetekben hátráltató zavar a korai magömlés: előfordul ugyanis, hogy a problémának köszönhetően a pár a megszokott módon nem tud megtermékenyülni, így orvosi segítségre szorulnak. Egy új kutatás szerint a korai magömlést alternatív gyógymódokkal is lehet javítani: ritka az olyan tanulmány, amikor a tudományos kutatásokkal sikerül igazolni a természetgyógyászati módszerek hatékonyságát, itt mégis épp ez történt.

shutterstock 252989053
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön megszoptatná más gyerekét?

nemoszi 2017. február 23., csütörtök 06:59

A Daily Mail videós kísérlete szerint a londoni nők nagyobb része megszoptatná - vagy valamilyen más módon megetetné - más gyerekét, ha az kétségbeesetten kérné:

A megkérdezett anyukák 62 százaléka segített a lap által kiküldött színésznőnek. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy összesen 8 nőt kérdezett meg az állítólagos bajban lévő anyuka, közülük hárman pattintották le. „Sose mondok nemet egy segítséget kérő nőnek” – indokolta tettét az egyik kedves asszony. A nyolc kisgyerekes nőből öten valamilyen módon azonnal segítettek volna, nem csak szoptatással, volt, aki hazament volna lefagyasztott tejért, más pedig az otthonlévő, csecsemőtápszert ajánlotta fel.

„Az érzékenységük, nagylelkűségük és empátiájuk nagyon meghatott!” – áradozott a kísérletbe bevont színésznő, aki nagyon jól alakította a kétségbeesett anyát. Vajon itthon hányan segítettek volna? Például ön megszoptatná egy idegen nő gyerekét?

Ön megszoptatná vagy máshogyan megetetné más gyerekét?

Venne menő képet, ha gyerek rajzolta?

Dívány 2017. február 22., szerda 15:12

Szuper esemény lesz csütörtökön koraeste Óbudán: az I. Jótékonysági Gyermekrajz Aukció. Az árverésen a 2016. karácsonya előtt "Rajzolj, hogy adhassunk” címmel meghirdetett rajzpályázaton kiválasztott 15 alkotásra lehet licitálni. A befolyó bevétel jótékony célra megy, a Cseppkő Gyermekotthonnak adományozzák.

De ennél többről is van szó: a rajzoló gyerekek részesei lehetnek valami fontosnak, a saját eszközeikkel járulhatnak hozzá a szülők nélkül felnövő társaik mindennapjainak szebbé tételéhez.

És mire jó egy ilyen gyerekrajz, már azon túl, hogy megveregetjük a saját vállunkat, hogy megint jó fejek voltunk? A kiállított képek között jó pár darab van, amit bekeretezve simán bármilyen lakásba betehetünk, egy részük szuperül mutatna egy baba/gyerekszobában:

16831035 1793967417520729 2874045574224944937 n

Vagy akár ez is:

16831076 1793967480854056 2198304916022530042 n

De nem csak gyerekszoba-hangulatú képek vannak, hanem olyanok is, amiket a lakás felnőtt részében is el tudnék képzelni, ez például tökéletesen mutatna egy galériafalon, ha színben-hangulatban amúgy is vannak már hasonló képeink, de kisebb falon önállóan is megállja a helyét:

16649439 1793967540854050 480235688515336565 n

A pályázatok közül Kentaur – Erkel László díszlettervező, jelmeztervező, festő vezetésével összeült szakmai zsűri által választotta ki azt a 15 alkotást, amire holnap licitálni lehet. De nem csak ennyi, rengeteg olyan remek kép van, ami végül nem került be a 15 közé, de megtekinthető, és egységes, 3 ezer forintos áron megvehető. Ki tudja, lehet, hogy éppen most bukkanhatunk rá a jövő egyik befutott képzőművészének egy korai alkotására. 

Ez talán sci-finek hangzik, de nem teljesen az, hiszen mindenki kezdte valahogy, ebben a listában például megtaláljuk Dalí egy képét, amit hat évesen készített, Picasso egy 9 éves kori művét, itt pedig azt is megnézhetjük, mit csinált Paul Klee 7 évesen, és Michelangelo, amikor 12 volt. Szóval hajrá, ha adna egy esélyt az egyszer talán majd vagyonokat érő kép megvételének, itt az esély.

A "Rajzolj, hogy adhassunk" – I. Jótékonysági Gyermekrajz Aukciójára február 23-án 18:30-kor kerül sor Óbudán, az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont- Szindbád Rendezvénytér helyszínén (1033 Budapest, Fő tér 2.). Az árverést Krizsó Szilvia vezeti.

A pályamunkák közül a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat, köztük az árverezésen megvásárolható 15 képet is megtekinthetik egy kiállításon február 6. és március 3. között az aukció helyszínén, hétköznapokon 9,00-18,00 között.

Hat alternatív iskola - nagy vonalakban

(bj) 2017. február 22., szerda 12:07

Már az alternatív iskolák bemutatkozásának facebookos meghirdetésekor látszott, hogy itt valami nagyon aktuálisra tapintottak a szervezők, és akkora lesz az érdeklődés, amit nehéz kordában tartani. Iszonyú sok érdeklődő jelölte be, hogy ott akar lenni a Pagony könyvesboltban a szombati eseményen. A szervezők előtt kalapot le, rögtön észlelték a hatalmas érdeklődést, ezért két turnusba szervezték a résztvevőket, a regisztrációhoz kötött jelentkezésekkel pár óra alatt be is telt a kétszáz hely. A tömeges jelentkezés miatt streamelték is a bemutatkozásokat, a videókat ezen a linken lehet megnézni.

Ezek a szomorú tények. Hogy miért szomorúak? Mert az állami rendszer iskolái annyira kihúzták egyeseknél a gyufát, hogy a még óvodás korú gyerekek szülei elképzelni sem tudják, hogy betegyék a gyereket az állami húsdarálóba. 

A szombat délután tehát az alternatív iskolák bemutatkozásáról szólt a Pagonyban: hat iskola képviseltette magát, velük kisebb csoportokban ismerkedhettek a szülők, bárki kérdezhetett, és kapott is rá választ azonnal. 

A bemutatkozáson részt vett egy Waldorf iskola, egy Montessori, a Rogers, a Tág Világ, a Lauder Javne és a MOA. 

És hogy mitől alternatív egy iskola?

Szinte minden alternatív iskoláról el lehet mondani, hogy próbál egyénre szabottan, differenciáltan oktatni, vagyis minden gyereket saját képességei szerint végigvezeti a tananyagon. Jellemző még ezekre az intézményekre, hogy minimum alsóban, illetve negyedik osztályig -van ahol ennél tovább is – csak szöveges értékelés létezik, nincs osztályzat.

Valahol azért százalékosítják a tudást, de a szöveges értékelések minden esetben építő kritikát fogalmaznak meg, melyek megerősítik a gyereket, és nem arra fókuszálnak, hogy mit nem tud a gyerek.

shutterstock 153671990

A projektalapú oktatás is szinte minden itt megjelent alternatív iskola oktatási stratégiáját képezi, illetve a kis létszámú osztályok is hozzájárulnak a hatékonysághoz. Több iskolában kiemelték a választás és a döntés szabadságát, valamint azt, hogy ezzel hogyan kell megtanulni élni. A tanulás iránti belső motiváció kialakítása, és az egyénre szabott, leghatékonyabb tanulásstratégia kiválasztása is fontos kérdés ezekben az intézményekben.

A Waldorf kivételével mind az öt iskola a Nemzeti Alaptantervet (NAT) követi, vagyis a tananyag ugyanaz, mint egy állami iskolában, csak a módszerek mások.

És a pénz: igen, a piszkos anyagiak. Rossz hírünk van: az összes iskola fizetős, annyi a különbség, hogy a Waldorfban a tandíjat támogatásnak nevezték el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés