Így készítsd el a világ legjobb sütőtökkrémjét!

Zanza!

Te mit készítenél két óra alatt? Én mondjuk max egy rakott krumplit, de szerencsére nem én főztem a Metro Gasztroakadémián, hanem négy kiváló séf mutatta meg, mire képes ilyen rövid idő alatt - és szuper dolgok sültek ki.

Négy séf kétórás munkájának eredményét kóstolhattuk meg: Vomberg Frigyes, a magyar gasztronómiai élet meghatározó szereplője és a magyar Bocuse d'Or Akadémia csapatának felkészítője, Jáhni László és Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfjei, Galgóczi Gábor, a La Perle Noir séfje és Horváth Csongor, a Neked Főztem Gasztrokocsma tulajdonosa vállalta be a 120 perces attrakciót.

A mesterszakácsok a METRO választékából (és a magánvállalkozások napjának alkalmából) válogattak össze minden alapanyagot, majd a Gasztroakadémia professzionális konyhájában álltak neki főzni. Készült tökkel megbolondított kacsamell, tűzhús technológiával borjúpörkölt, algasalátával tálalt arany durbincs, borotvakagyló vinegrettel, pontyfilé petrezselymes mogyoró pestoval, sáfrányos halleves mártás és édesköményes ravioli is.

Mi Vomberg Frigyes tökkel körített kacsamellének elkészültét dokumentáltuk végig, egyrészt, mert a kettő együtt szuper őszi étel, másrészt pedig ezekhez semmilyen olyan különleges alapanyag nem szükséges, amit ne lehetne egy közepes élelmiszerboltban megkapni, tehát az alábbi recet alapján te is bátran megpróbálkozhatsz vele! Persze a körítésként adott gomba és alma már kicsit különlegesebb alapanyagokkal van megbolondítva, de azokkal is érdemes lehet kísérletezni.

Következzen hát a recep, a galériában pedig végigkövetheted, hogyan is néz ki a "kacsamell tökkel" elkészítési folyamata, ha egy olyan sztárséf csinálja, mint Vomberg Frigyes! A recepten nem változtattunk semmit, így a mennyiségek körülbelül egy 30 fős sereglet kóstolóadagjának előállítására vannak méretezve, ha csak 2-4 főre főznél, bőven elég 2-4 kacsamell, pár szál kakukkfű és egy darab közepes méretű sütőtök! Só, bors mehet mindenhol ízlés szerint és ha nem szeretnél az almával vagy a gombával foglalkozni, ne tedd: vacsoravendégeid esélyes, hogy azok nélkül is elégedetten fognak távozni.

A recept

1. Sütőtök püré elkészítése:

A tisztított, darabolt tököt kevés olajon póréhagymával, reszelt gyömbérrel, fokhagymával, citromnáddal, chilivel, koriandermaggal megfuttatjuk, majd kevés vizet öntünk alá, sózzuk, és puhára pároljuk. Pürésítjük, vajjal, és tejszínnel beállítjuk a sűrűségét.

anyagszükséglet:

  • Sütőtök (3 kg)
  • Póréhagyma (1 db)
  • Gyömbér (1 nagyobb darab)
  • Citromnád (2 db)
  • Chili paprika (friss, 2 db)
  • Fokhagyma (1 fej)
  • Koriander mag (1 kávéskanál)
  • Tejszín (0.5 l)
  • Vaj

2. Kacsamell elkészítése:

A kacsamelleket bevagdossuk, bőrős felén kisütjük, megfordítjuk, és a másik oldalát is 1 percig sütjük. Előmelegített, 65 fokos sütőben pihentetjük 40-60 percet. Tálalás előtt leszárítjuk, és forró serpenyőben körbesütjük, hogy a bőre roppanós legyen. Pihentetjük pár percet, majd szeleteljük, Maldon sóval sózzuk.

anyagszükséglet:

  • Kacsamell (15 darab)
  • Kakukkfű (30 szál)
  • Pár szem fokhagyma

3. Szilvás lepény:

A szilvát pár percre kevés vízbe tesszük, amikor puha, leitatjuk, és apróra vágjuk. A héjában főtt áttört burgonyát (kihűlés után) összekeverjük tojással, sóval, liszttel, és az összevágott szilvával. Kis lepényeket formázunk, megforgatjuk morzsában, majd serpenyőben kevés olajon megsütjük.

  • Burgonya (1 kg)
  • Liszt (30 dkg)
  • Tojás (4 db)
  • Aszalt szilva (20 dkg)
  • Pankó morzsa (1 csomag)

4. Almasaláta:

Az almát tisztítjuk, julienne-re vágjuk. Meglocsoljuk szusi ecettel és pár percet pihentetjük, majd leitatjuk.

anyagszükséglet:

  • Szusi ecet (1 üveg)
  • Szusi gyömbér (1 csomag)
  • Zöldalma (4 db)

5. Gomba:

A gombát forró olajon átforgatjuk, levesszük, kevés szusi ecettel meglocsoljuk, és félretesszük. Tálalás előtt lecsepegtetjük.

anyagszükséglet:

  • Szusi ecet (1 üveg)
  • Shimei gomba (barna, 1 doboz)

6. Kelbimbó:

A kelbimbót megtisztítjuk, majd a külső leveleket leszedjük. Tálalás előtt forró, bő olajban roppanósra sütjük, papíron leitatjuk.

anyagszükséglet:

  • Kelbimbó (1 doboz)
  • Olaj

Magánvállalkozások Napja

A METRO Gasztroakadéma abból az alkalomból rendezett főzőcskézést, hogy minél több emberhez eljusson, hogy október második keddje a magánvállalkozások nemzetközi ünnepe: ennek apropójából többek közt áruházi akciókkal ösztönzik vendéglátó partnereiket, hogy ezen a napon (azaz idén október 10-én) minél többen adjanak különleges kedvezményeket a hozzájuk betérőknek. Közel 2000 hazai vendéglátóhely csatlakozott a METRO Magánvállalkozások Napjához, hogy jelentős árengedményekkel és egyéb, különleges ajánlatokkal várják a vendégeket - itt megnézheted, hova érdemes indulnod ha kedvezményesen vacsoráznál! A Magánvállalkozások Napja (Own Business Day) egy egynapos esemény, amelyet minden év október második keddjén tartanak világszerte.

Blogmustra