OFFLINE

Az illata jó, de hol van a karácsonyfa?

2009. december 18., péntek 07:49 |

Már az egész sztori ott rosszul kezdődik, hogy a saját süteményes posztomtól kaptam ihletet, amikor úgy döntöttem, hogy házi fejlesztésű recepttel készülő joghurtos lepényemnek megalkotom a karácsonyi verzióját is. Az alábbi kép a sütés előtt készült, és azt mutatja, hogy az ünnepi hangulat által vezérelve egy meghámozott és felszeletelt alma gerezdeiből karácsonyfát raktam ki a lepény tetejére.

A fenti képrejtvényen egy karácsonyfát rejtettünk el
A fenti képrejtvényen egy karácsonyfát rejtettünk el

Később megérkeztek a vendégeim, és a vacsora végén, mint aki éppen egy royal flusht terít le egy pókerpartin, elővettem a frissen kisült almás lepényt. Az első reakció ez volt: "hú, de jó illata van!". Aminek persze örültem (tényleg eszméletlen jó illata volt), de azért azt is megkérdeztem, hogy tetszik-e rajta a karácsonyfa. "Hol van ezen karácsonyfa?" - kérdeztek erre vissza. A csúfos kudarcot csakis azzal tudtam magyarázni, hogy a többiek pont nem a megfelelő szögből nézték a sütit, és úgy tényleg kicsit nehezebb felismerni...

Ezen a képrejtvényen még jobban el van rejtve a karácsonyfa
Ezen a képrejtvényen még jobban el van rejtve a karácsonyfa

Viszont miután ezen az apróságon túllendültünk, a lepény kétharmada tíz perc alatt elfogyott, így aztán, hogy valami értelme is legyen ennek a posztnak, alább megosztom joghurtos lepényem roppant egyszerű és jól variálható, házi fejlesztésű receptjét az olvasókkal.

Vallomás: bár jól tudom, hogy a főzés művészet és a sütés tudomány, én az utóbbi közben se szoktam sose méricskélni, mert trehány vagyok és általában a sütiket is érzésre csinálom. Sőt, éppen nincs is mérlegem, ezért le se tudtam mérni dekára, hogy miből mennyi van a tésztában, így a hozzávalók egy részét alább "dekagramm" helyett "evőkanál" mértékegységben vagyok kénytelen megadni.

Az alap annyi, hogy 6 tojás sárgáját kikeverem 6 (nem púpozott) evőkanál kristálycukorral és 10 deka vajjal. Amikor szép habos, akkor mehet bele 12 (púpozott) evőkanál liszt és egy nagy (500 grammos) joghurt, majd a végén a 6 tojás fehérjéből felvert hab. Ha túl száraz a tészta, nem veszi fel az összes lisztet, nem lehet jól kavarni, akkor egy kis tejjel fel lehet engedni, amíg az ember úgy nem érzi, hogy pont jó. Kivajazott, kilisztezett tepsibe be, de jó nagyba, hogy 4-5 centinél ne legyen vastagabb, különben a belseje nem sül át. 160 fokon kezdem sütni egy jó negyed órát, és legalább még egy negyed kell neki kicsit alacsonyabb hőfokon.

Persze ez így önmagában nem nyújt túl sok élvezetet, ezért évszaktól, illetve kedvtől és ízléstől függően mindig bele kell keverni valamit a tésztába azon a ponton, amikor a lisztet is hozzáadjuk az egyveleghez.

Ön felismerte a sütin az almából készült karácsonyfát?

  • 583
    Igen, simán!
  • 149
    Igen, de ronda
  • 12
    Nem, de ronda
  • 18
    Nem, de ha finom, akkor jöhet

Rakhatunk bele például mákot és kimagozott meggyet vagy meggylekvárt, ez esetben ha a joghurt nem natúr, hanem meggyes, az is jó. Vagy durvára reszelt csokidarabokat, mazsolát, mandulát és/vagy diót. Vagy karácsonyra most vaníliás joghurtot használtam, tettem a tésztába egy szép adag fahéjat is, és belereszeltem 4 meghámozott almát. Így összesen 5 alma kell ugyebár a karácsonyfás joghurtos almás lepényhez, mert az ötödikből lesz a karácsonyfa a tetején.

Könnyítés: a karácsonyfát a kép bal oldalán kell keresni
Könnyítés: a karácsonyfát a kép bal oldalán kell keresni

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.12.18 08:18:27Traktorka

    jól néz ki, szerintem kipróbálom!:)
    (éééén egyből láttam benne a fát!!!:)

  • 2009.12.18 08:45:46Katarina

    Ez nagyon tetszik, és a recept is jó, biztosan kipróbálom!

  • 2009.12.18 10:18:58tomfix4

    Csak egy kérdés:
    Ha nem látok valamit,akkor azt,ó honnan tudom,hogy az ronda????
    (Szavazásban, a válaszlehetőségek között!)

  • 2009.12.18 10:19:39nettletea

    Legjobbak az egyszeru kavaros sutik! En nagyon rondakat szoktam sutni, pl a lila gyumolcsos joghurtoktol ezeknek mindig szornyu szine lesz es ugy altalaban a formajuk is amorf, de finomak, az a lenyeg.

  • 2009.12.18 14:00:24Irgun

    sunázni ér?

  • 2009.12.18 14:48:42Claritas

    áháháháá, én is egyből megláttam,ugye küldesz egy adagot jutalomból?:)nyammm....

  • 2009.12.18 16:26:21Syolos

    gyb, kishitű vagy. Miért lenne ez ronda? Nem Painttel rajzoltad, pixelenként. Szerintem pont jó! És finomnak tűnik :)

  • 2009.12.18 22:09:57tomsawyer

    Ez mi ez?!
    :D
    Amúgy bírom, ha valakinek van öniróniája. Ritka tulajdonság. De ezt már valahol kifejtettem, ...mind1.

  • 2009.12.18 22:44:40Tesztelo.hu

    Mondjuk karácsonyfát tényleg nehéz felfedezni rajta. Legfeljebb fenyőfát láthatunk... :) (Fenyőfa+díszek=karácsonyfa)
    Dísznek lehetne néhány meggyet és/vagy tortadíszt felpakolni rá.

  • 2009.12.18 23:00:57torokmez

    ez most tenyleg egy cikk? de ez kit erdekel? egy maganblogra meg talan elmenne, de ide.. legalabb szep lenne... jo cikkeket kerunk!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta