OFFLINE

A gesztenyesütésre születni kell

2009. október 20., kedd 09:31 |

Valamiért a sült gesztenyéről mindenkinek a gyerekkora jut eszébe. Nekem is, mert gyerekfejjel hatalmas esemény volt az az évi néhány alkalom, amikor ősszel vettünk gesztenyét, anyukám megsütötte és vacsora után azt hámozgattuk-eszegettük. Aztán az ilyen alkalmak egyre ritkábbak lettek, mert ugye kinek van kedve és ideje a gesztenyesütéssel bajlódni.

Hát nekem van, főleg kedvem, a baj csak az, hogy képtelen vagyok olyan tökéletesre sütni a gesztenyét, amilyennek az emlékeimben él. Rengeteg tippet lehet hallani, ami elvileg megkönnyíti a műveletet. Idén már mindegyiket kipróbáltam, és talán egy kivételével egyik sem jött be.

Ugyebár a gesztenyesütés alapvetően attól néz ki olyan könnyűnek, mert mintha az egész csak abból állna, hogy be kell őket metszeni, aztán berakni a sütőbe 220 fokra 25-30 percre. Természetesen első lelkesedésemben idén ősszel is így estem először neki a gesztenyéknek. Semmi trükk, csak sütés. Az eredmény egész biztató lett. Egyet ugyan nem jól vágtam be, ezért felrobbant, de a többi az ehetőség és a kőkeménység között helyezkedett el félúton, általában az élvezhetőséghez közelebb. De tökéletes távolról sem volt, ezért nekiláttam a praktikákkal kísérletezni.

A keménység ellen valamilyen vizes terápiát szokás ajánlani, ezeket mindet módszeresen kipróbáltam. Egy adag gesztenyét 5 percig lobogó vízben főztem sütés előtt, egy másik adagot csak beáztattam, egy harmadikat pedig szárazon raktam be a sütőbe, de aláöntöttem vizet. (A róluk készült kép látható itt alább, a fenti fotót néha meglepetésekkel kedveskedő archívumunkban találtam meg végül.)

A kísérletezés eredménye az lett, hogy ha túl száraz a gesztenye, akkor tényleg jót tesz neki egy kis víz. A nedvesítés hátulütőjének viszont az mutatkozott, hogy a kemény külső héj könnyen lejön ugyan, de annak belső, hártyavékony rétege rátapad a gesztenye húsára és gyakorlatilag eltávolíthatatlan. A víztől ugyanis porhanyósabbá válik a gesztenye, így az előfőzöttek konkrétan szétmállottak a kezemben, miközben héjuktól próbáltam megszabadítani őket.

Egy kis beáztatás vagy vízaláöntés tényleg jót tud azonban tenni, nekem az utóbbi trükk jött be leginkább - bár az emlékeimben élő ideális képet ez az adag is csak közelítette. Extrémszáraz gesztenyénél mindenesetre lehet, hogy megéri forró vízbe dobni őket sütés előtt, de ehhez persze előre tudni kell, mennyire száraz a gesztenye. E tekintetben, gondolom, vagy adunk az árus szavára, vagy egyet előzőleg felvágunk, hogy meggyőződjünk a helyzetről.

Önnek is ekkora gondot okoz ez az egyszerűnek tűnő folyamat? Esetleg rendelkezik saját gesztenyesütési-tippel? Hogyan lehet védekezni a rátapadó belső héj ellen? A továbbiakhoz olvasói segítséget kérek...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.20 09:53:32Comté ex C.

  Szóval:
  gesztenyét soha nem sütök sütőben, szigorúan platnin, vagy serpenyőben. A bevágás sokat számít, évek óta egy ismerősöm módszerét követem, mely szerint a "talp" mentén hosszasan és egyet arra merőlegesen a domború háton vágok az előző vágás vonaláig. Törekedni kell arra, hogy a gesztenye húsába ne vágjunk bele, csak a héjat szabjuk. Tavasszal Franciaországban vettem egy spéci, rövid pngéjű kést, direkt gesztenyevágásra fejlesztve. Ezzel most lényegesen könnyebben megy, mint előtte normál késsel.
  Elsőként a sima oldalára fektetem a szemeket, mejd később egyenként átforgatom őket a domború oldalukra. A sütési idő kétharmad részét az első, egyharmad részét a második pozitúrában töltik a szemek. Sütés után azonnal neki kell esni a hámozásnak, mert az eltelt idővel arányosan romlik a szép és könnyű hámozhatóság lehetősége.
  Egyébként, ha valaki nem találta volna ki, nekem is egyik kedvencem a sült gesztenye. Ha tél, akkor sült gesztenye és sült tök.

 • 2009.10.20 09:54:19ElsőÉva

  Anyukám pár éve mikróban süti- és mindig fincsi lesz. Én egyszer próbáltam meg- leégett a mikróm. :D
  Ha nagy ritkán rákívánok, akkor inkább az árusoknak okozok bevételt. Mindenkinek jobb így :P

 • 2009.10.20 09:54:55Xmas

  Sose szerettem a sült gesztenyét. Egyszerűen nem érzem finomnak, nem tudom, mi benne a jó. A gesztenye püré az viszont jó találmány.

 • 2009.10.20 09:56:35Aromatique

  Én igazán jót csak abból a gesztenyéből tudok sütni, amit édesapám aznap reggel szed kint az erdőben. A zöldségesnél kaphatóak már jó pár naposak lehetnék és azért nem az igaziak, azokat nem is lehet szerintem tökéletesre megsütni. :(
  A frissen tüskés héjából kibontottad csak elég bevágni, kis vizet kézzel ráspriccelni és mehet a sütőbe. És tökéletes lesz....

 • 2009.10.20 09:59:00Lord of the Sith

  Nem is tudom , mikor ettem utoljára gesztenyét.

 • 2009.10.20 10:16:43leonardo333

  Én mindig megszivom. Az árusoknál csak vacak minőséget lehet kapni

 • 2009.10.20 10:42:20sony

  Én is imádom a sült gesztenyét, és keresem a tökéletes receptet. Az eddigi módszerek mellé egy praktikát tudok: sült alma mellett megsütve nagyon finom lesz. Nem kell víz sem hozzá, mert az almából elég nedvesség párolog ki (mondjuk én 3-4 alma mellé szoktam betenni). Édesebb lesz a végeredmény, mint vízzel. Sült tök mellett viszont szörnyű lesz az íze.

 • 2009.10.20 11:48:11Nick-y

  Én aláöntök egy kis vizet, és félidőben leöntöm róla, hagyom száradni. Sok múlik a gesztenyén is. Van, amelyik tökéletes lesz így, de legutóbb ez sem vált be, szétmállott, a belső héja rátapadt. Ez elég apró fajta volt. Volt közte pár nagyobb, az jó lett.
  Ja, és én lefóliázom sütés közben.

 • 2009.10.20 12:56:12ddevil

  Nekünk hatalmas gesztenyefánk volt a telken, szóval rengeteg gesztenyét ettem anno. Semmi trükkre nem emlékszem, főzni, sütni és kész. Sütve finomabb és elválik a belső hártya. De annyi rémlik, h simán beraktuk egy tepsibe bevagdosva, aztán amikor már lehetett érezni az illatát, akkor át kellett forgatni nagyjából és kész. Néha itt-ott megégett, de attól csak jobb lett. És mindig sikerült, szóval nem rémlik, hogy ez akkora szakértelmet igényelt volna :).

 • 2009.10.20 13:01:29zsebdög

  az árustól vett sült gesztenyétől én sem voltam elájulva, viszont az érdekelne, hogy csak úgy, magában eszitek?

 • 2009.10.20 13:13:40hazaffy

  Végre egy Velvet-cikk amiből tanultam is valamit, kösz! (Mondjuk, főleg a hsz-okra értve.) :-)
  Szerintem egyébként a legtöbb a gesztenye minőségén múlik, a magam részéről a jó kis öntöttvas platnin való sütés híve vagyok.
  Letakarás, főleg kicsit száraz gesztenye esetén vízzel való permetezés időnként jót tehet.

 • 2009.10.20 13:20:22közalk.

  A férjem igazi gesztenyerajongó, beszerzett nekem egy direkt erre a célra kitalált eszközt: fém serpenyő borsószemnyi lyukakkal az alján, hozzá pedig egy vágót, ami olyasmi, mint a fokhagymaprés, csak nem lyukas, hanem egy éles, fűrészes penge található az egyik "pofájában", ha a két pofa közé teszi az ember a gesztenyét és összecsukja, szép kis vágást ejt rajta.De így sem mindig pöpec, szerintem a legtöbb a minőségen múlik.

 • 2009.10.20 13:36:21AlonsoMosley

  Én azt rühellem, amikor bevágogatom, és már minden negyediken látom a lyukat, hogy valami már megelőzött. De a törpéim mindig nagy izgalommal bontják ki a sült kukacokat.

  Egyébként alapvetően szerintem is az alapanyag minőségén múlik a siker. Idén még egyszer sem sikerült, de azért sem adom fel...

 • 2009.10.20 13:46:29Kiruu

  Mi is imádjuk a sült gesztenyét.
  A módszerem a következő:
  - bevágom - keresztvágással az egyik oldalát
  - kicsit előmelegített sűtőbe egy tepsin teszem be
  - mielőtt beteszem meghintem egy kis vízzel (csap alá tartott vizes kézzel). Túl sokat nem szabad mert akkor inkább megfő (megpárolódik)
  Eddig mindig sikerült jól megsütni.
  Viszont fontos, hogy ha van lehetőség, akkor frissen (szedetten) kell sütni. Ha sokáig tartod, és nem megfelelő helyen kiszárad, ha meg lezárod megpenészedik.

 • 2009.10.20 14:14:33Nannycsuri

  Nekem azt hiszem, az a tuti, ha áztatás nélkül bevágdosom X alakban, egy kis vizet öntök alá és néha sütés közben is megspriccelem őket, vagy egy széles lapáttal átforgatom, és az alattuk lévő vízből kapnak. Mikor kész, akkor még egy konyharuhával bélelt tálba teszem, és betakargatom. Sütőben.

 • 2009.10.20 14:19:23prunoki

  szigorúan platni. Én felül szoktam keresztbe kicsit bevágni. Nyugodtan meg lehet körbe égetni, mire szépen füstöl, belül is megpuhul. A héja is könnyen lejön így. De érdemes megvétel előtt megnyomogatni egy kicsit, ha puha, azaz belül már érezhetően összeaszott a belseje és levegő van a külső héja alatt, akkor inkább ne vedd meg, mert csalódni fogsz.

 • 2009.10.20 14:22:54Dee_

  Csak addig áztatom, míg összeszedem a víz felszínén lebegőket (azok a rosszak, de azért alul is akadhatnak), majd a héját bevágom, hogy ne sértsem a húst, és megy a sütőbe. Nem forgatom, nem spriccelem.
  Ha még forró, könnyű meghámozni, később rátapad a héj. Isteni! De tényleg a gesztenye minőségétől függ, ha friss, nehezebb elrontani.
  Platnin is sütöttem, mikor még volt, akkor fordítottam meg, ha szenesedni kezdett. Régi bácsitól hallottam, hogy ha tűz felett, kilyuggatott gesztenyesütőben, rázogatva sütik, addig teszik, míg le nem szenesül róla a héja.

 • 2009.10.20 14:28:33putyy

  A Nagymamám sütőben kis vízzel a tepsibe tette a bevagdalt gesztenyét, és isteni volt.

 • 2009.10.20 14:36:32AXE Instinct party

  Mindig mikróban, crisp tálban sütjük. Olyan még nem volt, hogy szarul sikerült volna, mindig finom, puha. Bevágás snitzer késsel. Semmi bonyolult dolog nincs ebben.
  Olyan persze már előfordult, hogy rossz minőségű gesztenyét adtak el nekem (romlott a belseje).

 • 2009.10.20 14:59:17camilla.

  Oh istenem, de szép emlékeket idézett fel ez a cikk! :-) Nálunk is nagy hagyománya van a "gegi evészetnek"! Én simán beirdalom az egyik oldalát, kis vizet teszek alá, és a sütőben megsütöm.
  Viszont felnőttként van egy új, speckó receptem, amihez szintén lehet gesztenyét használni, de nem kötelező.
  Szóval: veszek 8 almát, és kivágom a magházát, úgy, hogy az alma még egyben maradjon. Belerakom az almákat muffin sütőbe, és a magház helyére rumos mazsolát, fahájat, aszalt fügét, datolyát, vagy maradék, hámozott sült gesztenyét teszek. Az almák tetejébe szegfűszeget szurkálok, és a sütőben puhára sütöm. Közben csinálok karamell szószt (cukor, pici víz, pici tej, vagy tejszín), és a kész almákat a szósszal leöntve tálalom.
  Mindenkinek ajánlom, isteni hideg téli estékre, és forralt borral, punccsal is kiváló!

 • 2009.10.20 15:02:42ceruza26

  FÓLIA!

  mi minidg sütőben sütjük, bevágjuk keresztben (=egy x legyen a gesztenyén), mert úgy könnyebben kinyílik és könnyebb pucolni. a tepsit alufóliával borítjuk,és az első fél órában így sütjük, ennek köszönhetően a saját párájában puhul, majd fél óra után még kb. 15-20 percig pirítjuk, így a teteje ropogós, a belseje puha lesz.

  persze a zöldségesnél kaphatóak biztos szárazabbak, azokkal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mi is saját kertben termő gesztenyét szoktunk sütni, ami a fenti technikával eddig még mindig isteni lett. :)

 • 2009.10.20 15:14:59tom sailor

  Én is erdőben, sk. szedett gesztenyét sütök, keresztben bevágom, gázon, nagy lángon, vas serpenyőben, időnként megrázogatva negyedóra alatt megsül. Azonnal tisztítandó, mert idővel rágyógyul a belső héja.

 • 2009.10.20 15:35:13baliquez

  Megfőzve is jó aztán wokban kis olajon át lehet pirítani.

 • 2009.10.20 16:02:54Ly 

  ÁLLJON MEG A MENET!!!

  A cikk címével ellentétben mi a gesztenyét CSAK FŐZNI szoktuk 30-45 percig, és kész. Aztán van aki, hámozza, van aki kikanalazza. Kevesebb a hibalehetőség, finomabb gesztenye (nem lesz se kemény se száraz).

  Természetesen magunk szedjük, nem vesszük.

  Tessék, ki lehet próbálni. (C) Gy.F. :-)

 • 2009.10.20 16:14:50Frengi

  amikor először sütöttem, nem tudtam, hogy be kell vágni.

  Máig a szemem előtt van a kép amikor a menelkülő férjem hasra esik az ajtóban a menekülő macskában.

  Én nem menekültem, ura voltam a helyzetnek.

 • 2009.10.20 16:18:12Frengi

  Gesztenyét egyszer szedegettem Zengővárkony környékén, soha többet, mert puszta kézzel lehetetlen megfogni, nem tudom, hogy akinek van fája, az hogy pucolja meg?

 • 2009.10.20 16:52:26tomarill

  Vannak még tipikus gesztenyeárusok valahol?
  Mert én imádom, viszont a gyíkom se akar kínlódni vele, erre vannak a gesztenyésnénik az ujjatlan kesztyűjükben:))

 • 2009.10.20 18:45:41manonlescault

  Sosem hittem volna, hogy ez tényleg egy probléma.

 • 2009.10.20 20:58:11napsziget

  gesztenyesnenik szanaszet szorva elik vilagukat becsben legalabbis a hetvege folyaman ezt allapitottam meg:) valami fantasztikusan finomat es sokat ettem ebbol a teli csodabol, a 3 nap alatt ropke 10-15x 20 szemet:D:D nem tudtam vele betellni. nyam nyam

 • 2009.10.21 12:34:50nyomika

  Utálom a gesztenyét!!!

 • 2009.10.21 15:32:45p!nkinside

  olyan fura, az utcai árusoknak mindig tökéletesen sikerül... :p gondolom a platni lehet a titka. egyébként szerintem is a gesztenye minősége a leginkább meghatározó. mi kereszt alakú bemetszést szoktunk vágni rajta, mert az jól szétnyílik, könnyű hámozni, aztán ilyen spriccelővel kell az egészet bevizezni. ha j volt maga a gesztenye, akkor nagyon finom, jó állagú, könnyen hámozható lesz.

 • 2009.10.21 15:33:59p!nkinside

  ja igen, és alufóliával.

 • 2009.10.21 21:26:59Heike Makatsch

  Nincs is jobb, mint a karácsonyi vásárkor egy jó kis sült gesztenye az ujjatlan kesztyűs gesztenyés nénitől vacogó hidegben!!!
  ***
  Amúgy én 200 C°-on 45 percig szoktam sütni.

 • 2009.10.21 22:54:26nyina&mika

  portugáliában is árulják a gesztenyésnénik, bár ott főleg bácsik.
  és sózzák, már úgy adják, újságpapírba csomagolva.
  fini.

 • 2009.10.28 13:19:40Papillon

  Én tejben szoktam a bevagdosott gesztenyét áztatni majd serpenyőben sütöm meg.Jami

 • 2009.11.28 10:35:34SzaboG

  Mindegy hogy sütöd, amíg Í-vel írod, hogy biztató, addig nem fog sikerülni.

 • 2009.11.28 11:09:05gyb

  SzaboG, kösz, akkor ma este megpróbálom így is

 • 2010.01.05 21:14:08altona

  Nem kell ezt agyonbonyolítani, én eképpen:

  Gesztenye 'egyenlítője' mentén sniccerrel körülmetél, 25-30 db geszti alá 1-0,5 dl víz, előmelegített sütőbe teszem, 30-40 perc múlva kész.

  Forró állapotban kis nyomásra lepattan a hélya, forralt bor mellé betoljuk.
  Mindenki örül.

  camilla.:
  szenzációs a recept!!!
  ki kell próbálnom....

 • 2010.11.21 16:39:17rewk

  A gesztenyét vízbe teszem annyi időre, amíg leszedem a tetejéről a rosszakat (ami lebeg), majd a tetején X-be bevágom a héját, a húsát nem.

  Előmelegített sütőbe teszem őket 220°-ra, csak annyi vizet rakok hozzá, ami pár perc alatt elpárolog. A tepsit alufóliával letakarom, a legalsó sínbe helyezem és sütés közben 1-2x megrázom.

  30 perc múlva készen is van a finom, édes, puha gesztenye, ami magától kiugrik a ropogós héjából!

  Nincsenek odaégett részek, sem szenvedés a héjakkal ;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta