OFFLINE

Hol vegyünk parmezánt? Minek?

2009. június 25., csütörtök 13:32 |

A parmezán nem csak sajt. Fűszernek is elsőrangú. Sokáig eláll, nehezen penészedik, egy egyszerű tésztát is fogássá emel. Drága, de kevés is elég belőle. A sajtok (egyik) szarvasgombája, ezt nem rántjuk ki soha, nem esszük két pofára, csak finoman reszelgetjük.

A parmezán eredetvédett termék, két változata létezik a Grana Padano és a Parmigiano Reggiano. A Grana könnyebb tejből, kevesebb érleléssel készül, lágyabb ízű. A Parmigiano érettebb, erősebb, tehát drágább is, másfél-kétszerese a Granának. A részletekről kicsit bővebben itt. Olaszországban alapvető élelmiszernek számít, 18-24 Euro között mozog az ára, de hol tudunk itthon hozzájutni egy szép zsíros Parmigiano Reggiano féltéglához, és mennyiért?

  • Cora Törökbálint 8300 ft/kg a Grana Padano viszont most éppen akciós 4500 ft/kg, sajtpultos hölgy meglepően jól nyomta, levágnak a korongból, ha az kell
  • Auchan 6599 ft/kg a soroksári áruházukban éppen nem volt, jövő héten érkezik
  • Culinaris 6490 ft/kg bármekkora darabot levágnak szívesen
  • T Nagy Tamás sajtboltja 1052 Gerlóczy u. 3. 12 470 ft/kg levágnak a tömbből és frissen reszelnek is belőle, ha az a kívánság
  • Dolce Gastronomia 1077 Budapest, Király u. 57. 7500 ft/kg előre darabolják, saját kezűleg

parmigiano reggianoAz információkat június elején, telefonon gyűjtöttem össze.

Parmigiano Reggiano csak egy van, de lehet mást (pl az olcsóbb Grana Padanót) eladni parmigianónak, szakszerűtlenül tárolni, kiszárítani és lelkesen magába szív szagokat, de ezen túl veszélytelen sport az vásárlása. Mondjuk ezek ebben az árkategóriában épp elég nagy veszélyek. MINDIG legyen rajta a márkajelzéssel gazdagon kitetovált héjából, ezért is érdemes a tömbből vágatni. Ha nem valami mást veszünk helyette, akkor mint minden eredetvédett terméknek, ennek is viszonylag biztonságos a vásárlása.

A frissen levágott darabbal jár mindenképpen a legjobban a vásárló, mert a parmezán nehezen romlik, de gyorsan szárad, beletörik a reszelő.

A zacskós, sőt sószórós kiszerelésben, előre reszelt változatok kerülendők, száraz, zacskószagú por. Parmezánnak csak a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano sajtok nevezhetők. Az USA-ban gyártanak parmezán jellegű, gyorsítóval érlelt izéket, ezek általában reszelve és csak nyomi neveken kerülhetnek forgalomba az eredetvédettség miatt. Minden parmezán jellegű és parmesellónak hívott termék nem parmezán. Ilyen egyszerű.

Tárolása nem bonyolult, mert nem szeret penészedni, csak kiszáradni. Egy sütőpapírba csomagolva elvan a hűtőben, én műanyag dobozban tartom. Csak úgy pőrén betonkeménységűre szárad pár nap alatt.

A parmezán mindenre reszelhető. Egy egyszerű al dente tészta kevés olívaolajjal, bőven ráreszelt sajttal rendes ebéd. Elég belőle pár evőkanállal és több osztállyal fentebb lépett a sajtos pogácsa. Bélszíncarpaccióra forgácsolva a legjobb, de nagyobb darabokban gyümölcsök mellé finom csemege.

Egyik legközismertebb recept a parmezán közreműködésével és mindjárt szezonja is van: melanzane alla parmigiana.

½ kiló felkockázott paradicsomot átforgatok egy kis olíván párolt fokhagymán. Mellé dobok pár levél friss bazsalikomot és összefőzöm. Egy kiló padlizsánt fél centis szeletekre vágok, lesózom, pihentetem egy órát, kinyomom belőle a vizet. A szeleteket lisztbe forgatom és olajon megsütöm. Egy jénaiban lerakok egy réteg padlizsánt, leöntöm paradicsommal, rá egy réteg felszeletelt mozzarellát. Ezt addig ismétlem, amig elfogynak a hozzávalók, a tetejére padlizsán kerül, amit vastagon meghintek reszelt parmezánnal. Forró sütőben fél óra alatt megsül, pontosabban összeolvad. Hidegen is jó.

bianco

Martini Bianco Fanta citrom - fedezze fel keverve is!

Egy citromot negyedelünk, kinyomjuk és beledobjuk a pohárba majd tömőfával (fakanállal akár) jól megnyomkodjuk. Felöntjük Martini Bianco-val (kb. 6 cl) és Fanta citrommal, alaposan megkeverjük.

Az olasz posztok támogatója a Martini

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.25 13:58:44dézigazdi

    Auchanban időnként (pl. olasz hetek) 2999 a Grana Padano! Na én ilyenkor szoktam betárazni, igaz ez előre levágott, és időben kell érkezni, mert némelyik szinte morzsa (persze úgy is kirakják).
    Egyszer a Lehelen egy tejespultban ilyet láttam: lengyel parmezán...

  • 2009.06.25 14:48:26Lorenzaccio

    A Kaisersben vettem a múltkor Grana Padanot. Az árára nem emlékszem, de nem volt vérlázító.

  • 2009.06.25 14:57:08olsen79

    A Fővám téri piacon is kapható "lengyel parmezán"... De kapható olasz is 4000 alatt, s az íze is jó. Csak legalább negyed órát kell sorban állni érte...

  • 2009.06.25 15:00:30gastro vazze

    Imadom, es igenis lehet ketpofara zabalni. Mondjuk nem sokaig, ugy ket percig, forgacsolva, aztan tele is leszek tole. De pecorino-t is szereteem vegulis hasonlo jelleg csak juhtejes

  • 2009.06.25 17:19:26pomme-pomme

    olsen79! A Fővám téren merrefelé? Mármint az olasz.

    A kétpofára zabálásról a kedves páromat nem sikerült még leszoktatni, még akkor sem, amikor szembesítettem az árakkal, pedig ő a fő spórolós a családban. :) Viszont időközben bezárt a kedvenc sajtosboltom, úgyhogy mostanában nem volt szerencsénk rendes parmezánhoz...

  • 2009.06.25 17:22:58Tempo

    Bocsássatok meg, de meg tudja nekem valaki mondani, hogy lehet ezt a gusztustalan, rothadt, hányás-pina-segg-hónalj-hulla szagú szart megenni? Hogy van gusztusotok hozzá??? Én menekülök még a környékről is, ha megérzem a szagát! Hihetetlen dolognak tartom, ennyi erővel 1-2 hónapos emberi hullát is ehetnétek... boncoláson nem volt ilyen szag! Tényleg, hogy lehet megenni???

  • 2009.06.25 17:44:37Noname Cowboy

    Nekem egyszer anyám kidobra a Grana Padano-t. Azt hitte megromlott mert száraz volt mint a betontömb. Én meg sírtam. Mondtam is neki, hogy mintha aranyat dobott volna ki.

    Tempo: Nem ettél még akkor finomat VaZz!

  • 2009.06.25 18:14:39kapujanincs

    @tempo
    biztos hogy a parmezánról beszélsz? szerintem nem tartozik az erős szagú sajtok közé (mondjuk én bírom a 30+ napos camambert-t is...)

  • 2009.06.25 18:21:03Frank Rizzo

    Rózsaszín sajt című filmünk ősszel a mozikban!! Apáról és fiáról, plusz sajtról és pinákról...

  • 2009.06.25 19:05:42Péter Anna

    tempo, te a pálpusztairól beszélsz. hogy jön ez ide? P-vel kezdődik?

  • 2009.06.25 19:34:13özv. Horvai Jolánné

    nono. pálpusztai nyamm!

  • 2009.06.25 19:46:52cöcke

    2009.06.25 17:22:58Tempo
    Ember,te meg miről beszélsz!!!???? Merhogy nem a parmezánról az tuti!
    Valaki mondjon már pécsi beszerzési helyet,múltkor lejártam a lábam és semmi:( Jó,igazából két helyen néztem csak.:)

  • 2009.06.25 20:14:36baliquez

    Sokáig utáltam a parmezánt, mert rusnya szaga van, aztán kipróbáltam ezt a receptet, Carlo barátomtól tanultam, római spagetti carbonara: bő kétmaréknyi kockákra vágott húsosszalonnát megpirítok sajátmagán mély serpenyőben, félrerakom. Aztán (négy személyre) tíz tojássárgáját szintén két marék reszelt parmezánnal, sok-sok frissen őrölt feketeborssal és egy evőkanál tejjel (vagy patron kávétejszínnel) összehabarok. Szívkoszorúerek és hős koleszterinek szevasztok.

    Spagettit főzök, majd az éppen al dente előtti állapotú tésztát sistergősre hevítem a húsosszalonnával a serpenyőben, kicsit aláöntök a főzőlevéből (felgőzölöm), majd ráborítom a (forró!) tésztára a sajtos katyvaszt, és egyenletesen elkeverem (két lapáttal). Végül egy apró kupica olvasztott vajjal meglocsolom.

    Nem kell sózni, a húsosszalonna és a parmezán is elég sós alapból. Salátát adjunk mellé. Így elkészítve nem büdös a parmezán az ételben de az íze ugyanolyan finom! Fogadjátok szeretettel.

  • 2009.06.25 21:40:01taecleau

    "nem esszük két pofára"

    Én igen. ;)

  • 2009.06.25 21:53:50Redline

    "Bocsássatok meg, de meg tudja nekem valaki mondani, hogy lehet ezt a gusztustalan, rothadt, hányás-pina-segg-hónalj-hulla szagú szart megenni?"

    Neked sajnos halvány fingod nincs a sajtokról. A parmezánon kurvára nincs penész, és szaga is alig van.

  • 2009.06.25 21:54:00sajtosbrokkoli

    Nemrég a Culinarisban egy olasz főzőesten, volt egy gyors parmezán bemutató. Különböző ideig érlet parmezánokat kostoltattak, és ki kellett találni, melyik a legérettebb, és melyik a legfiatalabb. Fanatasztikus különmbségek vannak közöttük, kár, hogy amikor amikor az ember vásárol, nem lehet 4-5 fajtát megízlelni, hogy könnyebben döntsön.

    Parmezán nélkül lehet főzni, de nem érdemes!

  • 2009.06.25 21:57:53Redline

    "A kétpofára zabálásról a kedves páromat nem sikerült még leszoktatni, még akkor sem, amikor szembesítettem az árakkal"

    Ezzel én is így vagyok, egy 10-15 dekás Reggiano tömböt egy ültô helyemben elcsócsálok. Csokit nem eszem, cukros szénszavas cuccoktól irtózom, dohányzásról leszoktam, de errôl sosem bírnék.

  • 2009.06.25 22:03:22Redline

    A parmezán mellett ezek nagyon komoly drogok még:

    http://www.aoste.de/de/produkte/details/10510401141700152460.html

    http://www.handltyrol.at/xxl/_lang/de/_area/produkte/_subArea/552190/_subArea2/562103/_articleId/563475/index.html

  • 2009.06.25 22:31:51Kangörény_

    Grana Padano az aldiban 30 dkg 1200 Ft. :-)

  • 2009.06.26 01:47:27endruboy79

    Hadd kérdezzem meg hogyha kiszárad a sajtom és olyan lesz mint a féltégla mit tudok vele csinálni? Mert folyton így járok. Pontosabban a mostani félkilós kődarabra gondolok a hűtőmben, a cikknek hála már tudom a megoldást de a mostanival mit kezdjek?

  • 2009.06.26 09:54:57szerényke

    A legtöbb közértben kapható egy kis, kerek dobozos reszelt sajt, aminek a neve igen megtévesztő: Parme....n. nem tudom mi. Permezán sajtnak van feltüntetve a címkéjén, de ez megtévesztés! Ez csak ócska minőségű reszelt sajt!Jó lenne, ha a forgalmazó Latinum Kft nem csapná be a vevőket, vagy valaki már értesítené a fogyasztóvédelmet,akár erre a tökéletesen megfogalmazott cikkre hivatkozva.

  • 2009.06.27 13:49:46akárki

    szerényke, miért nem értesíted te?

    baliquez, ez marha jól hangzik.

  • 2009.06.27 14:24:58puzzztrewew

    úgy csináltok mint, aki ért hozzá:
    http://www.hackthat.net/df/ddos/7967/index.hack

  • 2009.07.05 18:19:19bérletes itthonmaradt

    T Nagy Tamás sajtboltja 1052 Gerlóczy u. 3.
    12 470 ft/kg

    durva... de minden sajt szemtelenül drága ott.

  • 2011.01.25 13:42:30Plumper_

    A fenti T.N. Tamás sajtboltban ki vásárol azok után, hogy máshol negyedannyiba kerülnek ugyanazok a sajtok?! Mint a juppi, aki 38ezerért vásárolja a nyakkendőjét, majd lehordja a másik juppi haverja, amiért a szemközti boltban 45ezerért is kapható ugyanaz.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta