OFFLINE

Tízperces recept: vega töltött cukkini

2008. szeptember 20., szombat 08:00

Kedvelem azokat az ételeket, amelyeket különösebb faxni nélkül el lehet készíteni, friss zöldségeket és mindenféle fűszereket tartalmaznak, viszont húst nem. A piacon a múltkor vettem egy nagy cukkinit, amire külön ki is írták, hogy „tölteni való”, úgyhogy adott volt a vasárnapi ebédem ötlete. A legremekebb, hogy az előkészítése tényleg nem igényel tíz percnél többet, és ebben a hirtelen jött szeptemberi zimankóban melegedhetünk kicsit a tűzhely mellett, amire elkészül a vegetáriánus töltött cukkinink.

Mi kell hozzá (két főre): egy nagyobb darab cukkini, egy kisebb fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, kis olivaolaj, fél bögrényi rizs a töltelékhez, egy tojás és némi tejföl a cukkini megkenéséhez.

A rizst teszem fel főni legelőször, hogy elkészüljön, mire megpárolom a többi hozzávalót. A cukkinit félbevágom és kivájom a közepét, a nagyon magos részeket kidobom, a többit felszeletelem. Olivaolajon megpárolom a hagymát, fokhagymát, a cukkini használható részeit, és ízesítem: magától értetődik a só, bors, én kevés oreganót is tettem bele, és jócskán megszórtam curryvel és pirospaprikával, már csak a színhatás érdekében is. A készre főtt rizst belekevertem az egyvelegbe, ráütöttem egy tojást, és az egészet beletöltöttem a cukkini belsejébe. A tetejére kevés tejfölt kentem, de a kalóriatudatosak ettől eltekinthetnek. Előmelegített sütőbe toltam a cukkinit és kábé huszonöt percig sütöttem. Ha van jobb, vegetáriánus cukkiniötlete, azonnal küldje el!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.09.20 09:27:32Irsai Oliver

    Én gombával töltöm, amit előtte hagymán, fokhagymán megpárolok úgy, hogy elfője a levét. Ehhez adok egy csomag előfőzött rizst (így nem kell főzni töltés előtt), meg egy tojást, kaprot, petrezselymet, borsot. Cukkini betölt a masszával, megy a tűzállótálba. Egy bögrében elkeverek egy tojássárgáját egy pohár joghurttal és néhány kanál tejföllel, ebbe megy a kapor-petruska másik fele, ezt is sózom, borsozom és leöntöm vele a művet. Majd az egész alá öntök 2-3 dl húslevest (vega esetben zöldséglevest vagy csak sima vizet), kis fehérbort (ez is kimaradhat), és 30 percet fóliával letakarva sütöm, majd 10-15 perc alatt megpirítom a tetejét.

    Tálaláskor meglocsolom az alatta maradt besűrűsödött lével meg egy kis tejföllel v. joghurttal.

    Gomba helyett simán lehet persze hússal is csinálni a tölteléket.

    Ugyanezt a receptet el szoktam követni úgy is, hogy karalábéba töltöm, az sem rossz ;-)))

  • 2008.09.20 10:26:41inovice

    ...nem rossz, csak ez a lila tányér - zöldes alátét szett simán elveszi az ember étvágyát mindentől

  • 2008.09.20 11:16:25Irsai Oliver

    inovice!

    az én képernyőmön a tányér fehér, max. kap egy kis szórt fényt az asztal laptól (meleg fa szín)és/vagy a padlizsán lilájától.

    De nálam tényleg fehér, legfeljebb nem vakító, hanem enyhén szürkés.

  • 2008.09.20 12:57:39hófehérke

    mel anzss pedig döntse el, hogy akkor most cukkini vagy zukkini... (az első)

  • 2008.09.20 13:44:15énmegén

    zukkini, vaze??

  • 2008.09.20 15:56:12cibetmacska

    Vagy cukkini, vagy zucchini, a kettő ötvözete nem megy :-)



    A recept viszont biztos nagyon jó, el is készítem!

  • 2008.09.20 17:20:23fűzfavirág

    Tényleg 2-3 FEJ fokhagyma? Nem gerezd? Persze én az ilyesmit jobban figyelem, mint mások, mert egész napos migrént okoz nekem a fokhagyma:(

    Amúgy jó kis recept, apróbb módosításokkal majd fel is tálalom a család felének (a másik fele akkor sem enné meg, ha az éhenhalás szélén állna).

  • 2008.09.20 17:48:54pause

    sajtot rá,sajtot

  • 2008.09.20 20:26:33mel anzss

    Bocs, tényleg gerezdet értettem a fej alatt. A zukkinit javítottam.

  • 2008.09.20 21:00:37oneandonly

    na. megcsináltam, de tettem rá jó sok sajtot, és nagyon finom volt. köszi az ötletet!

  • 2008.09.21 11:09:42doddos

    A kép nagyon rossz.

    A szövegben pedig én még mindig látok minimum három zukkinit.

  • 2008.09.21 12:04:39hófehérke

    pontosan négy zukkini maradt... ez lenne a javítás?

  • 2008.09.21 15:55:00Sligovica

    Most raktam a sütőbe, de kicsit másképp készítettem el:

    Cukkinit félbevágtam, közepét kivájtam, a magnélküli menthető részt összevágtam apróra. Sárgarépát megtisztítom, burgonyahámozóval hajszálvékony szeleteket vágtam.

    Lilahagymát, 1 gerezd fokhagymát apróra vágtam, rizst(és egy kis maradék bulgurt) megfőztem, olajon megfonnyasztottam a lilahagymát, fokhagymát, hozzáadtam a fűszerpaprikát, oreganot, a cukkini maradék belét és a répát. Összekevertem a rizzsel.

    A cukkiniba tettem párolt lilakáposztát, rá sajtot, rá a rizses cuccot, rá tejfölt, betettem a tepsibe, alufóliával letakartam, be a sütőbe, most itt tartok. Ha megsült, resztelet rá sajtot és rásütöm és kész :) majd megírom hogy sikerült.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta