OFFLINE

Vegetariánus karácsony: főzzön tofulevest halászlé helyett

2007. december 23., vasárnap 14:32

Talán már unja, hogy karácsonykor rántott sajtot kell ennie és a halászlé felszolgálásakor pedig csak mélán néz. Ha ön vegetariánus vagy vendégsébe vár olyanokat, akik netán még halat és tojást sem esznek, készítsen izgalmas vegafalatokat tofuból, dióból és burgonyából. A kecskesajtot a kellemetlenségek elkerülése miatt csak akkor alkalmazza, ha biztos benne, hogy a vendége eszik tejterméket.

A komplett menühöz öt receptet ajánlunk, a megadott mennyiségek 4 főre szólnak. A 24.-i menüt kezdhetjük például egy tofus-rizstejes zöldséglevessel, amihez az alábbi hozzávalókat kell beszereznünk: 20 dkg tofu, 2 ek. olaj, 4 dkg póráhagyma, 4 dkg sárgarépa, 4 dkg karalábé, 8 dkg cukkini, 4 dkg vöröshagyma, 2 dl rizstej. Ízesítésnek használjunk babérlevelet, citromlét vagy fehérbort, petrezselymet és tengeri sót.

Elkészítés: a szeletelt vöröshagymából babérlevéllel, citromlével (vagy fehérborral) alaplevet főzünk és leszűrjük. A karikára vágott pórét kevés olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket és a tofut. Elkeverjük és felöntjük az alaplével. Puhára főzzük és rizstejes habarással sűrítjük.
Megjegyzés: ha nem tud mit kezdeni egy liter rizstejjel, a DM üzeltekben talál 2 decis kiszerelésűt is).

Ha kedveljük a hagyományos magyar ízeket, de nem eszünk húst, akkor sem feltétlenül kell mellőznünk az ünnepi asztalról a töltött káposztát. Csak hús helyett gabonakolbászt és tofut fogunk alkalmazni.

Összetevők: 60 dkg savanyú káposzta, 8 dkg vöröshagyma, 12 dkg gabonakolbász, 20 dkg dió, 8 dkg tönköly vagy sima liszt, 4 ek. olaj, 5 dkg füstölt tofu. Fűszerezéshez: kapor, só, babérlevél, fokhagyma, pirospaprika.
Elkészítés: a diót megdaráljuk és kissé megpörköljük. A vöröshagyma felét finomra vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, vízzel felöntjük és felforraljuk. A barnarizst másfélszeres mennyiségű sózott vízben fedő alatt 10 percig forraljuk, majd 20 percig duzzasztjuk a tűzről levéve. Egy tálba tesszük a rizst, a pörkölt diót, a gabonakolbászt. Alaposan összekeverjük, szükség szerint sózzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A káposztaleveleket betöltjük ezzel a töltelékkel. A vöröshagyma másik felét szeletekre vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, vízzel felöntjük és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a savanyú káposztát, babérlevéllel, fokhagymával fűszerezzük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt tofut. Erre helyezzük el a töltelékeket, vízzel felöntjük és lassan puhára pároljuk. A töltelékeket kivesszük, a megmaradt káposztát finomra vágott kaporral fűszerezzük, habarással sűrítjük és felforraljuk. A töltelékeket a "főzelékkel" tálaljuk.
Megjegyzés: a 20 dekás tofu maradéka felhasználható például sajtos tésztába keverve, isteni finom.

Ha kevésbé számít a karácsonyi tradíció, főfogásként készítsünk dióval sült kecskesajtot burgonyapürével és gesztenyekrémmel.

Összetevők: 40dkg kecskesajt, 8 dkg dió, 2 ek. olaj, 80 dkg burgonya, 2 dl rizstej, egy darab sárgarépa, egy fél zeller, kisebb darab póráhagyma, 4 dkg cukkíni, 12 dkg gesztenye, tengerisó.
Elkészítés: a dióbelet összevágjuk, vagy durvára törjük. A kecskesajtot háromszög alakú szeletekre vágjuk, a dióba forgatjuk, majd kevés forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A zöldségeket, apró (2-3 mm) kockákra vágjuk, és kevés forró olajban majdnem puhára pároljuk, sóval ízesítjük. A megtisztított burgonyát sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és hozzá keverjük az olajat, a párolt zöldségeket, és annyi forró rizstejet, hogy krémes állagú legyen a püré. A sült gesztenyét megtisztítjuk, turmixgépben pépesítjük, majd rizstejet hozzáöntve krémesre főzzük, ízlés szerint sóval ízesítjük.

Könnyed lezárásként pedig jöjjön a gesztenyebonbon meggyel.

Összetevők: 12 dkg csokoládé, 8 dkg méz, 8 dkg meggy, 40 dkg gesztenye.
Elkészítés: a gesztenye héját bevágjuk és a gesztenyét 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, majd mézzel összekeverve mixergéppel pépesítjük. A gesztenyemasszából golyókat formázunk, melyeknek a közepére egy szem magozott meggyet helyezünk. A golyókat félig, vagy teljesen, olvasztott csokoládéba mártjuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta