Az úgynevezett Farm to Fork stratégia igazságossá, egészségessé és környezetbaráttá tenné az élelmiszerrendszereket a megújuló címkézéssel – írja a Világgazdaság.
Jelölnék a termékek tápértékét
A jelenlegi EU-s szabályok szerint az egyes tagországokban nem kell kötelezően a bolti termékek csomagolásán feltüntetni a tápértékről szóló információkat. A Farm to Fork dokumentum azonban egy kötelező uniós szintű tápértékjelölésre vonatkozó javaslatot tartalmaz annak érdekében, hogy egyértelműen meg lehessen határozni az élelmiszerek tápértékét. A javaslattevők bíznak abban, hogy a módosítást követően a fogyasztók tájékozottabbak lesznek és egészségtudatosabb döntéseket hozhassanak vásárláskor.
Színekkel és betűkkel segítik a vásárlók döntését
Az új jelölési forma végleges kivitelezése még nem dőlt el, az elképzelések szerint hasonlíthatna az öt színkóddal ellátott Nutri-Score-hoz, melyet bevezetett már Franciaország, Belgium, Németország, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svájc és Portugália is.
A Nutri-Score könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmáta csomagoláson, öt betű, A-tól E-ig és az ezekhez tartozó színek – a sötétzöldtől a pirosig - segítségével.
A zöld színnel, valamint A és B betűkkel jelölt termékek magas tápértékű termékek, amelyeket érdemes gyakrabban vagy a legnagyobb mennyiségben fogyasztani.
A narancssárga, a vörös és a D, E jelöléssel ellátott termékeket ritkábban vagy kisebb mennyiségben fogyasztandók, mivel ezek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, például telített zsírokat, cukrot és sót, melyeket a napi étrendben célszerű korlátozni.
A szakemberek egyet értenek abban, hogy a kötelező élelmiszercímkesegíthet a fogyasztóknak abban, hogy egészségesebb fogyasztói döntéseket hozzanak.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés