Új uniós szabályozás alakíthatja át a magyarok vásárlási szokásait

GettyImages-2055483472 (1)
Olvasási idő kb. 2 perc

Ismét az Európai Unió előtt van a bolti termékek új, kötelező címkéjének bevezetése. A változás, melynek során olyan könnyen értelmezhető címkék kerülnének az élelmiszerek és az alkoholos italok csomagolására, amelyekből kiderül, mennyire káros a fogyasztásuk az egészségre, a magyar vásárlókat is érintené.

 Az úgynevezett Farm to Fork stratégia igazságossá, egészségessé és környezetbaráttá tenné az élelmiszerrendszereket a megújuló címkézéssel – írja a Világgazdaság.

Jelölnék a termékek tápértékét

A jelenlegi EU-s szabályok szerint az egyes tagországokban nem kell kötelezően a bolti termékek csomagolásán feltüntetni a tápértékről szóló információkat. A Farm to Fork dokumentum azonban egy kötelező uniós szintű tápértékjelölésre vonatkozó javaslatot tartalmaz annak érdekében, hogy egyértelműen meg lehessen határozni az élelmiszerek tápértékét. A javaslattevők bíznak abban, hogy a módosítást követően a fogyasztók tájékozottabbak lesznek és egészségtudatosabb döntéseket hozhassanak vásárláskor.

A módosítást követően a fogyasztók egészségtudatosabb döntéseket hozhastnak
A módosítást követően a fogyasztók egészségtudatosabb döntéseket hozhastnakVladimir Vladimirov / Getty Images Hungary

Színekkel és betűkkel segítik a vásárlók döntését

Az új jelölési forma végleges kivitelezése még nem dőlt el, az elképzelések szerint hasonlíthatna az öt színkóddal ellátott Nutri-Score-hoz, melyet bevezetett már Franciaország, Belgium, Németország, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svájc és Portugália is.

Vannak olyan tagállamok, ahol már betűk és színek segítik a vásárlókat az eligazodásban
Vannak olyan tagállamok, ahol már betűk és színek segítik a vásárlókat az eligazodásbanpicture alliance / Getty Images Hungary

A Nutri-Score könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmáta csomagoláson, öt betű, A-tól E-ig és az ezekhez tartozó színek – a sötétzöldtől a pirosig - segítségével. 

A zöld színnel, valamint A és B betűkkel jelölt termékek magas tápértékű termékek, amelyeket érdemes gyakrabban vagy a legnagyobb mennyiségben fogyasztani.

A narancssárga, a vörös és a D, E jelöléssel ellátott termékeket ritkábban vagy kisebb mennyiségben fogyasztandók, mivel ezek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, például telített zsírokat, cukrot és sót, melyeket a napi étrendben célszerű korlátozni. 

A szakemberek egyet értenek abban, hogy a kötelező élelmiszercímkesegíthet a fogyasztóknak abban, hogy egészségesebb fogyasztói döntéseket hozzanak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek