Ezért ne használd soha a borsszórót egy étteremben

etterem-figyelmezteto-jel (2)
Olvasási idő kb. 5 perc

Mit gondolsz, mi lehet egy étteremben a legkoszosabb? A legtöbben biztos, hogy a mosdót említenék, és arra kevesebben gondolnának, hogy azon az asztalon van az éttermek egyik legpiszkosabb tárgya, amelyről vendégként eszünk.

Egy vizsgálat szerint a legtöbb kórokozó az étlapon van, melyen egyszerre akár 185 ezer baktérium is tanyázhat. Meglepő módon az éttermekben a második legpiszkosabb tárgy sem a mosdóban található, hanem ott van az orrunk előtt, az asztalon. Ez pedig nem más, mint az az eszköz, amit az ételek ízesítéséhez használunk. 

7 udvariasnak hitt szokás, ami a legtöbb embert bosszantja7 udvariasnak hitt szokás, ami a legtöbb embert bosszantja

Van néhány olyan udvariasnak hitt szokás, ami sokakat bosszant még akkor is, ha erről nem beszélnek.

Tovább olvasom

Nemcsak a borsszóró veszélyes egy étteremben

Az éttermekben az asztalokra kihelyezett bors-, só- és cukorszóró az az eszköz, amit nap mint nap a legtöbben megérintenek. Mindez önmagában nem is lenne olyan nagy baj, ha rendszeresen és alaposan megtisztítanák ezeket a tárolóedénykéket, de ez sajnos nem mindig történik meg. Éppen ezért ezeken az eszközökön is több mint tízezer kórokozó lehet egyszerre. Egy vizsgálat során a szakemberek 11 600 baktériumot találtak egy borsszórón.

Ilyen volt Buda a szocializmus idejénIlyen volt Buda a szocializmus idején

Mások voltak a terek nevei, de nem csak ebben tért el a maitól a szocializmus éveinek Budája: a Kolosy téri piacra emlékszel még teljes fényében?

Tovább olvasom
A só- és a borsszóró a második legpiszkosabb eszköz az éttermekben
A só- és a borsszóró a második legpiszkosabb eszköz az éttermekben

Nem véletlenül, hiszen az étel ízesítésére szolgáló só- vagy borstartó az az asztali kellék, amit a vendégek a leggyakrabban megérintenek. Ráadásul van, aki úgy ül asztalhoz, hogy előtte nem mos kezet, vagy ha mégis, meglehet, hogy étkezés közben dönt úgy, hogy sóval vagy borssal javít az étel ízén, és ragacsos, maszatos kézzel nyúl az eszközök után. 

De ugyanez igaz egyéb más ételízesítőt tartalmazó üvegcsére, fiolára vagy egyéb edénykére, legyen abban olívaolaj, balzsamecet, ketchup, mustár, majonéz, sajt, erős paprika vagy fokhagyma. 

Jobb, ha nem fűszerezzük pluszban az ételeket 

Annak, hogy a só- és a borsszóró egy étteremben a legkoszosabb eszköz, és akár olyan súlyos fertőzést is okozó baktériumot is tartalmazhat, mint az e.coli, annak az az oka, hogy a vendéglátók nem fordítanak kellő gondot a higiéniára, és nem fertőtlenítik az eszközök felületét rendszeresen. Ahhoz ugyanis, hogy a piszkos vagy ételmaradékos kézzel összefogdosott tartóedények tiszták legyenek, nem elég csak alkalmanként azzal a nedves ruhával áttörölni, amivel esetleg már az asztalokat vagy egyéb más dolgokat is megtisztították korábban. 

Ahhoz, hogy valóban csíramentesek legyenek, az újratöltés előtt megfelelően le kellene fertőtleníteni az éttermekben a só- és borsszórókat.

Erre már csak azért is szükség lenne, mert több szülő is ezeket adja oda játszani az unatkozó gyermekének, amíg az ételre várakoznak. Ilyenkor pedig óhatatlan, hogy az eszközök ne legyenek nyálasak, vagy ne kerüljön rájuk bármi más, amit egy kisgyermek előtte összefogdosott. Az edényeken megtelepedett kórokozók még azoknak az egészségét is veszélyeztetik, akiknek nem is áll szándékában megfűszerezni az ételt, csak várakozás közben megmozgatják vagy odébb teszik a fűszertartókat az asztalon. Influenzaszezonban ez épp elég ahhoz, hogy valaki megbetegedjen.

Az ételallergiásoknak is nagyon vigyázniuk kell

De nem csak a baktériumok jelentenek veszélyt az éttermek fűszertartóin. Azoknak is veszélyben lehet az egészsége, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Elég, ha egy óvatlan pillanatban a só- vagy a borstartó fűszerezés közben véletlenül érintkezik valamilyen allergiát okozó étellel, legyen abban glutén, tej, mogyoró, illetve rák- vagy kagylóféle, és máris megvan a baj. De sokszor a túlságosan érzékenyek számára már az is elég, ha egy olyan vendég után nyúlnak az eszközökhöz, és fogják meg az üveget, aki a kezével olyan élelmiszerrel szennyezte be az adagolókat, amire ők allergiások. 

Az étlap tanulmányozása után is javasolt kezet mosni az étteremben
Az étlap tanulmányozása után is javasolt kezet mosni az étterembenKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Ezekkel az eszközökkel legyünk óvatosak

Az étlap és a fűszertartók mellett egyéb eszközökkel is jobb óvatosan bánni az éttermekben. Szintén melegágyai lehetnek a kórokozóknak az éttermi székek, melyeken egy vizsgálat során 70 százalékban találtak veszélyes baktériumokat. Szintén megülnek a baktériumok a fából készült tálakon és a fonott kenyeres kosárkákon, hiszen ezeket nem lehet a hagyományos módon elmosni vagy fertőtleníteni. De legyünk óvatosak a svédasztalon lévő ételcsipeszekkel is, hiszen azok is több kézen mennek keresztül. 

Amikor borravalót adunk, nem csupán az illemszabályoknak teszünk eleget. Protokollszakértő segít eligazodni a borravaló kérdéskörében.

Kell-e borravalót adni a fodrásznak és a kozmetikusnak?Kell-e borravalót adni a fodrásznak és a kozmetikusnak?

Amikor borravalót adunk, nem csupán az illemszabályoknak teszünk eleget. Protokollszakértő segít eligazodni a borravaló kérdéskörében.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek